Yıl: 2015 Cilt: 21 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 593 - 600 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Japon Bıldırcınlarının Rasyonlarına Çörek Otu (Nigella sativa L.) Tohumu veya Çörek Otu Yağı İlavesinin Besi Performansı, Karkas Özellikleri ve Bazı Kan Parametrelerine Etkisi

Öz:
Bu çalışma, bıldırcın rasyonlarına çörek otu tohumu ya da çörek otu yağı ilavesinin besi performansı, karkas özellikleri ve bazı kan parametrelerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmada, 180 adet bir günlük yaşta Japon bıldırcını civcivi kullanıldı. Civcivler 45 hayvandan oluşan 4 ana gruba, her ana grup ise 15 civcivden oluşan 3 alt gruba ayrıldı. Gruplardan birisi başlangıç (1-21. gün) ve büyütme (22-35. gün) dönemlerinde temel yemlerle beslendi (Kontrol). Diğer gruplar aynı yeme %0.1 oksitetrasiklin (Pozitif Kontrol: PK), %1 çörek otu tohumu (ÇOT) veya %0.1 çörek otu yağı (ÇOY) ilave edilerek beslendi. Deneme bitiminde her ana gruptan 15 bıldırcın kesilerek karkas verim özellikleri ve kan serum parametreleri belirlendi. Araştırma sonunda, PK ve ÇOT gruplarının canlı ağırlık ortalaması Kontrolden önemli derecede yüksek bulundu. Araştırma geneli dikkate alındığında ortalama canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı bakımından gruplar arasında farklılık görülmedi. Karkas ağırlığı; Kontrol grubunda diğer tüm gruplardan önemli derecede düşük bulunurken, karkas randımanı, göğüs, but ve kanat oranları bakımından gruplar arasında farklılık oluşmadı. Serum kolesterol konsantrasyonu ÇOY grubunda Kontrol grubundan önemli derecede düşük tespit edilirken, Ca, P, VLDL, HDL, LDL, ALT, ALP, albumin, globulin ve total protein konsantrasyonu bakımından gruplar arasında farklılık görülmedi. Sonuç olarak; bıldırcın rasyonlarına %1 oranında çörek otu tohumu ilavesinin antibiyotik ilaveli grupta olduğu gibi canlı ağırlığı önemli derecede artırdığı, %0.1 oranında çörek otu yağı ilavesinin hipokolesterolemik etki gösterdiği tespit edilmiştir
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji

Effect of Black Cumin (Nigella sativa L.) Seeds or Black Cumin Oil Addition to Japanese Quail Diets on Growth Performance, Carcass Traits and Some Blood Parameters

Öz:
This study was conducted to determine effects of black cumin seeds or black cumin oil addition to quail rations on growth performance, carcass traits and some blood parameters. Totally 180 daily Japanese quail chicks were used. Chicks allocated four main groups each containing 45 chicks, and each main group divided into three subgroups each containing 15 chicks. A group was fed with basal starter diet for 1-21th days and grower diet for 22-35th days (Control). Other groups were fed same diets but their diet added by 0.1% oxytetracycline (Positive control: PC), 1% black cumin seed (BCS) or 0.1% black cumin oil (BCO). At last of study 15 chicks from each main group were slaughtered for determination of carcass traits and blood serum parameters. Final average live weight of quails in PC and BCS groups were significantly higher than C group. There were no differences on live weight gain, feed consumption and feed conversion ratio among the groups on basis of whole study period. Carcass weight was lower in C group than the other groups, while there were no differences on carcass yield, leg, breast and wing ratio among the groups. Serum cholesterol concentration in BCO group was significantly lower than C group but there were no differences on Ca, P, VLDL, HDL, LDL, ALT, ALP, albumin, globulin, total protein concentrations among the groups. In conclusion, it was established that, as being in antibiotic added groups, addition of 1% black cumin seed to quail diet enhanced live weight, and 0.1% black cumin oil had showed hypocholesterolemic affect.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Castanon JIR: History of the use of antibiotic as growth promoters in european poultry feeds. Poult Sci, 86, 2466-2471, 2007. DOI: 10.3382/ ps.2007-00249
  • 2. G.T.H.B. (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı): Yem katkıları ve premikslerin üretimi, ithalatı, ihracatı, satışı ve kullanımı hakkında tebliğde değişiklik yapılmasına dair tebliğ (Tebliğ no: 2006/1), T.C. Resmi Gazete, Tebliğ Tarihi, 21.01.2006, Sayı 26056.
  • 3. Al-Homidan A, Al-Qarawi AA, Al-Waily SA, Adam SEI: Response of broiler chicks to dietary Rhayza stricka and Nigella sativa. Br Poult Sci, 43 (2): 291-296, 2002.
  • 4. Güler T, Dalkılıç B, Ertas ON, Çiftçi M: The effect of dietary black cumin seeds (Nigella sativa L.) on the performance of broilers. Asian-Aust J Anim Sci, 19, 425-430, 2006. DOI: 10.5713/ajas.2006.425
  • 5. Durrani FR, Chand N, Zaka K, Sultan A, Khattak FM, Durrani Z: Effect of different levels of feed added blaxk seed (Nigella sativa L.) on the performance of broiler chicks. Pak J Biol Sci, 10 (22): 4164-4167, 2007.
  • 6. Çelik L, Bozkurt Z, Tekeli A, Kutlu HR: Yüksek sıcaklık altında beslenen etlik piliçlerin rasyonlarına çörek otu yağı katkısının büyüme performansı, karkas ve bazı kan ölçütleri üzerine etkileri. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi. 24-28 Haziran 2007, Tam Metinler Kitabı, s.224-227, Bursa, 2007.
  • 7. Abu-Dieyeh ZHM, Abu-Darwish MS: Effect of feding powdered Black Cumin Seed (Nigella sativa L.) on growth performance of 4-8 week-old broilers. J Anim Vet Adv, 7 (3): 286-290, 2008.
  • 8. Talha EEA, Mohamed EA: Effect of supplementation of Nigella sativa seeds to the broiler chicks diet on the performance and carcass quality. Int J Agric Sci, 2, 9-13, 2010. DOI: 10.9735/0975-3710.2.2.9-13
  • 9. Jamroz D, Kamel C: Plant extracts enhance broiler performance. In non ruminant nutrition: Antimicrobial agents and plant extracts on immunity, health and performance. J Anim Sci, 80 (1): 41-46, 2002.
  • 10. Bölükbaşı ŞC, Erhan MK, Ürüşan H: Yumurtacı tavuk rasyonlarına geç dönemde çörek otu (Nigella Sativa) yağı ilavesinin performans ve yağ asidi kompozisyonu üzerine etkileri. Tekirdağ Zir Fak Derg, 6 (3): 283- 289, 2009.
  • 11. Denli M, Okan F, Uluocak AN: Effect of dietary suplementation of herb essential oils on the growth performance, carcass and intestinal characteristics of quail (Coturnix coturnix japonica). South Afr J Anim Sci, 34 (3): 174-179, 2004.
  • 12. Kollanoor JA, Darre MJ, Donoghue AM, Donoghue DJ, Venkitanarayanan K: Antibacterial effect of trans-cinnamaldehyde, eugenol, carvacrol and thymol on Salmonella enteritidis and Campylobacter jejuni in chicken cecal contents in vitro. J Appl Poult Res, 19, 237-244, 2010. DOI: 10.3382/japr.2010-00181
  • 13. Al-Gaby AM: Amino acid composition and biological effects of supplementing broad bean and corn proteins with Nigella sativa (Black cumin) cake protein. Nahrung, 42 (5): 290-294, 1998.
  • 14. Takruri HMH, Dameh MEF: Study of the nutritional value of black cumin seeds (N. sativa L.). J Sci Food Agric, 76, 404-410, 1998. DOI: 10.1002/ (SICI)1097-0010(199803)76:3_____404::AID-JSFA964>3.0.CO;2-L
  • 15. Saleh-al-Jassir M: Chemical composition and microflora of black cumin (Nigella sativa L.) seeds growing in Saudi Arabia. Food Chem, 45, 239-242, 1992. DOI: 10.1016/0308-8146(92)90153-S
  • 16. Nickavar B, Mojaba F, Javidni K, Amolia MAR: Chemical composition of the fixed and volatile oils of Nigella sativa L. from Iran. Z Naturforsch C, 58 (9-10): 629-931, 2003.
  • 17. Salma CR, Souhail B, Basma H, Christophe B: Nigella sativa L. chemical composition and physicochemical chresteristics of lipid fraction. Food Chem, 101, 673-681, 2007. DOI: 10.1016/j.foodchem.2006.02.022
  • 18. Ayaşan T: Çörek otu ve kanatlı hayvan beslemede kullanımı. 7. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 14-16 Eylül 2011, Tam Metinler Kitabı, Sayfa 1228-1236, Adana, 2011.
  • 19. ElKamali HH, Ahmed AH, Mohamed AS, Yahıa AAM, ElTayeb IH, Ali AA: Antibacterial properties of essentials oils from Nigella sativa seeds, Cymbopogon citratus leaves and Pulicaria undulata aerial parts. Fitoterapia, 69 (1): 77-78, 1998.
  • 20. Hanafy M, Hatem M: Studies on the antimicrobial activity of N. sativa seed (Black cumin). J Ethopharmacol, 34, 275-278, 1991. DOI: 10.1016/0378-8741(91)90047-H
  • 21. Singh G, Kapoor IP, Pandey SK, Singh UK, Singh RK: Studies on essential oils: Part 10; antibacterial activity of volatile oils of some species. Phytother Res, 16, 680-682, 2002. DOI: 10.1002/ptr.951
  • 22. Wenk C: Herbs and botanicals as feed additives in monogastric animals. Asian-Aust J Anim Sci, 16, 282-289, 2003. DOI: 10.5713/ ajas.2003.282
  • 23. Mansour MA: Protective effects of thymoquinone and desferrixamine against hepatotoxicity of carbon tetrachloride in mice. Life Sci, 66, 2583-2591, 2000. DOI: 10.1016/S0024-3205(00)00592-0
  • 24. Şahin A, Yener Z, Dağoğlu G, Dede S, Oto G, Alkan M: The effect of Nigella sativa (black seed) and vitamin E + selenium in the prevention of liver necrosis experimentally induced with carbon tetrachlorid (CCl4) in rats. Turk J Vet Anim Sci, 27 (1): 141-152, 2003.
  • 25. Swamy SMK, Tan BKH: Cytotoxic and immunopotentiating effects of ethanolic extract of Nigella sativa L. seeds. J Ethnopharma, 70, 1-7, 2000. DOI: 10.1016/S0378-8741(98)00241-4
  • 26. Chowdhury AKA, Islam A, Rashid A, Ferdous A: Therapeutic potential of the volatile oil of Nigella sativa seeds in monkey model with experimental shigellosis. Phytotheapy Res, 12, 361-363, 1998. DOI: 10.1002/(SICI)1099-1573(199808)12:5_____361::AID-PTR302>3.0.CO;2-1
  • 27. Meral I, Yener Z, Kahraman T, Mert N: Effett of Nigella sativa on glucose concentration, lipid peroxidation, anti-oxidant defence system and liver demage in experimentally-induced diabetic rabbits. J Vet Med A Physiol Pathol Clin Med, 48 (10): 593-599, 2001.
  • 28. Ahmad Z, Ghaffar A, Aslam M: Nigella sativa: A potential commodity in crop diversifization traditionally used in healtcare. Project on Introduction of Medicinal herb and species as crop. Ministry of food, agriculture and livestock, Pakistan, 6-10, 2004.
  • 29. Lymia HA, Majeed KA, Abdelati NMB, Alhaidary A, Mohamed HE, Anton CB: Performance of broiler chicken fed diets containing low inclusion levels of black cumin seed. J Anim Vet Adv, 9, 2725-2728, 2010. DOI: 10.3923/javaa.2010.2725.2728
  • 30. N.R.C. (National Research Council): Nutrient Requirements of Poultry 9th Rev. ed., National Academy Press, Washington, DC., 1994.
  • 31. Edwards K, Isidore Kwaw MS, Jose Matud MD, Ira Kurtz MD: Effect of pistachio nuts on serum lipid levels in patients with moderate hypercholesterolemia. J Am Coll Nutr, 18, 229-232, 1999. DOI: 10.1080/07315724.1999.10718856
  • 32. A.O.A.C.: Official Methods of Analysis of AOAC International. AOAC International, Maryland, USA, 2000.
  • 33. Kapoor LD: Handbook of Ayurvedic Medicinal Plants. CRC Press, Inc. Boca Raton, Florida. USA, 1990.
  • 34. Sökmen A, Jones BM, Ertürk M: Protective effect of black seed oils from Nigella sativa against murine cytomegalovirus infection. Int J Immunopharmacol, 22, 729-740, 1999. DOI: 10.1016/S0192- 0561(00)00036-9
  • 35. Badary OA, Abdel-Naim AB, Abdel-Wahab MH, Hamada FM: The influence of thymoquinone on doxorubicin-induced hyperlipidemic nepropaty in rats. Toxicology, 143, 219-226, 2000. DOI: 10.1016/S0300- 483X(99)00179-1
  • 36. Kruk I, Michalska T, Lichszteld K, Klanda A, Aboul-Enein HY: The effect of thymol and its derivates on reactions generating reactive oxygen species. Chemosphere, 41, 1059-1064, 2000. DOI: 10.1016/S0045- 6535(99)00454-3
  • 37. Mahmoud MR, El-Abhar HS, Saleh S: The effect of Nigella sativa oil against the liver damage induced by Schistosoma mansoni infection in mice. J Ethnopharmacol, 79, 1-11, 2002. DOI: 10.1016/S0378- 8741(01)00310-5
  • 38. Mansour MA, Nagi MN, El-Katib AS, Al-Bekairi AM: Effects of thymoquinone on antioxidant enzyme activities, lipid peroxidation and DT-diaphorase in different tissues of mice: A possible mechanism of action. Cell Biochem Funct, 20 (2): 143-151, 2002.
  • 39. Erener G, Altop A, Ocak N, Aksoy HM, Çankaya S, Öztürk E: Influence of black cumin seed (Nigella sativa L.) and seed extract on broilers performance and total coliform bacteria count. Asian J Anim and Vet Adv, 5, 128-135, 2010. DOI: 10.3923/ajava.2010.128.135
  • 40. Abdel-Hady AA, Abdel-Azeem FA, Abdel-Rafea AA, Gamal AG: Effect of replacement of soybean meal protein by Nigella sativa meal protein on performance of growing Japanese quail. Egyp Poult Sci, 29 (1): 407-422, 2009.
  • 41. Balevi T: Tavuk rasyonlarına katılan çeşitli yağların performansa ve ürünlerin yağ asidi kompozisyonlarına etkileri. Doktora tezi, Selçuk Üniv. Sağlık Bil. Enst., 1996.
  • 42. Shewita RS, Taha AE: Effect of dietary supplementation of different levels of black seed (Nigella sativa L.) on growth performance, immunological, hematological and carcass parameters of broiler chicks. World Academy of Sci Eng Technol, 53, 788-794, 2011.
  • 43. Akhtar MS, Nasir Z, Abid AR: Effect of feeding powdered Nigella sativa L. seeds on poultry egg production and their suitability for human consumption. Vet Arhiv, 73 (3): 181-190, 2003.
  • 44. El-Dakhakhny M, Mady NI, Halim MA: Nigella sativa L. oil protects against induced hepatotoxicity and improves serum lipids profile in rats. Arznei. Forsch/Drug Res, 50, 832-836, 2000. DOI: 10.1055/s-0031- 1300297
APA TUFAN T, ARSLAN C, SARI M, KAPLAN O (2015). Japon Bıldırcınlarının Rasyonlarına Çörek Otu (Nigella sativa L.) Tohumu veya Çörek Otu Yağı İlavesinin Besi Performansı, Karkas Özellikleri ve Bazı Kan Parametrelerine Etkisi. , 593 - 600.
Chicago TUFAN Tuncay,ARSLAN CAVIT,SARI Mehmet,KAPLAN OKTAY Japon Bıldırcınlarının Rasyonlarına Çörek Otu (Nigella sativa L.) Tohumu veya Çörek Otu Yağı İlavesinin Besi Performansı, Karkas Özellikleri ve Bazı Kan Parametrelerine Etkisi. (2015): 593 - 600.
MLA TUFAN Tuncay,ARSLAN CAVIT,SARI Mehmet,KAPLAN OKTAY Japon Bıldırcınlarının Rasyonlarına Çörek Otu (Nigella sativa L.) Tohumu veya Çörek Otu Yağı İlavesinin Besi Performansı, Karkas Özellikleri ve Bazı Kan Parametrelerine Etkisi. , 2015, ss.593 - 600.
AMA TUFAN T,ARSLAN C,SARI M,KAPLAN O Japon Bıldırcınlarının Rasyonlarına Çörek Otu (Nigella sativa L.) Tohumu veya Çörek Otu Yağı İlavesinin Besi Performansı, Karkas Özellikleri ve Bazı Kan Parametrelerine Etkisi. . 2015; 593 - 600.
Vancouver TUFAN T,ARSLAN C,SARI M,KAPLAN O Japon Bıldırcınlarının Rasyonlarına Çörek Otu (Nigella sativa L.) Tohumu veya Çörek Otu Yağı İlavesinin Besi Performansı, Karkas Özellikleri ve Bazı Kan Parametrelerine Etkisi. . 2015; 593 - 600.
IEEE TUFAN T,ARSLAN C,SARI M,KAPLAN O "Japon Bıldırcınlarının Rasyonlarına Çörek Otu (Nigella sativa L.) Tohumu veya Çörek Otu Yağı İlavesinin Besi Performansı, Karkas Özellikleri ve Bazı Kan Parametrelerine Etkisi." , ss.593 - 600, 2015.
ISNAD TUFAN, Tuncay vd. "Japon Bıldırcınlarının Rasyonlarına Çörek Otu (Nigella sativa L.) Tohumu veya Çörek Otu Yağı İlavesinin Besi Performansı, Karkas Özellikleri ve Bazı Kan Parametrelerine Etkisi". (2015), 593-600.
APA TUFAN T, ARSLAN C, SARI M, KAPLAN O (2015). Japon Bıldırcınlarının Rasyonlarına Çörek Otu (Nigella sativa L.) Tohumu veya Çörek Otu Yağı İlavesinin Besi Performansı, Karkas Özellikleri ve Bazı Kan Parametrelerine Etkisi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 21(4), 593 - 600.
Chicago TUFAN Tuncay,ARSLAN CAVIT,SARI Mehmet,KAPLAN OKTAY Japon Bıldırcınlarının Rasyonlarına Çörek Otu (Nigella sativa L.) Tohumu veya Çörek Otu Yağı İlavesinin Besi Performansı, Karkas Özellikleri ve Bazı Kan Parametrelerine Etkisi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 21, no.4 (2015): 593 - 600.
MLA TUFAN Tuncay,ARSLAN CAVIT,SARI Mehmet,KAPLAN OKTAY Japon Bıldırcınlarının Rasyonlarına Çörek Otu (Nigella sativa L.) Tohumu veya Çörek Otu Yağı İlavesinin Besi Performansı, Karkas Özellikleri ve Bazı Kan Parametrelerine Etkisi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.21, no.4, 2015, ss.593 - 600.
AMA TUFAN T,ARSLAN C,SARI M,KAPLAN O Japon Bıldırcınlarının Rasyonlarına Çörek Otu (Nigella sativa L.) Tohumu veya Çörek Otu Yağı İlavesinin Besi Performansı, Karkas Özellikleri ve Bazı Kan Parametrelerine Etkisi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2015; 21(4): 593 - 600.
Vancouver TUFAN T,ARSLAN C,SARI M,KAPLAN O Japon Bıldırcınlarının Rasyonlarına Çörek Otu (Nigella sativa L.) Tohumu veya Çörek Otu Yağı İlavesinin Besi Performansı, Karkas Özellikleri ve Bazı Kan Parametrelerine Etkisi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2015; 21(4): 593 - 600.
IEEE TUFAN T,ARSLAN C,SARI M,KAPLAN O "Japon Bıldırcınlarının Rasyonlarına Çörek Otu (Nigella sativa L.) Tohumu veya Çörek Otu Yağı İlavesinin Besi Performansı, Karkas Özellikleri ve Bazı Kan Parametrelerine Etkisi." Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 21, ss.593 - 600, 2015.
ISNAD TUFAN, Tuncay vd. "Japon Bıldırcınlarının Rasyonlarına Çörek Otu (Nigella sativa L.) Tohumu veya Çörek Otu Yağı İlavesinin Besi Performansı, Karkas Özellikleri ve Bazı Kan Parametrelerine Etkisi". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 21/4 (2015), 593-600.