Yıl: 2013 Cilt: 0 Sayı: 128 Sayfa Aralığı: 242 - 261 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Özel sektörde yönetici kadınların cinsiyet kimliği ve feminizm algısı

Öz:
Bu makalede özel sektörde yönetici kadınların cinsiyet kimliği ve feminizm algısını değerlendirmek adına; İstanbulda yaşayan, eğitimli, orta veya üst orta sınıf, çalışma hayatında yöneticilik yapan kadın profilleri ve deneyimleri üzerinde durulmuştur. Bu kadınların cinsiyet kimliklerini nasıl kurguladıkları, feminizm algılarının nasıloluştuğu ve bu bağlamda Türkiyedeki kadın hareketi ile ilişkilerine bakılmaya çalışılmıştır. Aynı zamanda Türkiyedeki kadın hareketinin ilgili profildeki kadınlara ula- şamamasının nedenleri de bu makalenin sorduğu sorular arasındadır. Kadınlarla derinlemesine görüşmeler sonucu elde edilen bulgular çerçevesinde, cinsiyet kimliklerinin nasıl kurulduğu, özel alanlarında farkında oldukları cinsiyet ayrımcılıkları, cinsiyetrolleri ve cinsiyet ilişkilerine dair bakışları ve deneyimleri, çalışma hayatında karşılaştıkları cinsiyetçilik deneyimleri, bunlara bakışları incelenerek kadın hareketinin hangikazanımlarından faydalanıp, hangi feminist söylemlerden etkilendiklerine bakılmayaçalışıldı. Bununla birlikte kadın hareketi ve feminizmle ilişkileri üzerinde durularak,kadın hareketi ve feminizmden ne algıladıkları, hangi noktalarda ilişki kurdukları anlaşılmaya çalışıldı. Feminist hareketten kadınlarla yapılan görüşmeler üzerinden ilgili profildeki kadınlarla feminizmin ve kadın hareketinin ilişki düzeyi sorgulandı. Çalışmadan çıkan sonuç; çalışan kadınların cinsiyet kimliklerinin ve feminizm algılarınınoluşumunda Türkiyedeki hegemonik ideolojiler olan Kemalizm ve liberalizm etkisinin yoğun biçimde hissedilmesidir. Ancak bu algının ve ilişki düzeyinin değişmesi içinpotansiyel alanlar da mevcuttur. Cinsiyet kimliklerinin oluşumunda feminist söylemin etkin olabilmesi için çalışma hayatı ve popüler kültür feminist politikanın önemlialanlarından ikisi olarak durmaktadır.
Anahtar Kelime:

Konular: Kadın Araştırmaları

The gender identity of women managers in the private sector and their perceptionof feminism

Öz:
This article is about the gender identities of women managers who work in theprivate sector and their perception of feminism. These are well-educated, middle-or upper-middle class, middle-level or senior managers living in Istanbul. WhatI have studied is how these women have imagined their own gender identity andhow they compose their perceptions of feminism in relation to the women s movement in Turkey. At the same time, an issue this article problematizes is how feminist women in Turkey reach these women or why they don t reach them. The conditions in which their gender identity is established and their awareness of gender discrimination in private life as well as questions about working life are discussed based on in-depth interviews. I tried to take a deeper look at the relationbetween these women and the women s movement. Findings of the study are ex- amined within the framework of the women s movement and feminism, and perceptions are emphasized. Women s comments are questioned by the approachesof leading feminist activists. The article concludes that the gender identity of thesewomen and their perceptions of feminism are influenced by liberalism and Kemal- ism, which are hegemonic ideologies in Turkey. However, there are also potentialareas available to change this perception and to establish close relationships between these women and the women s movement in Turkey. That is why feministdiscourse should perceive popular culture and working life as fields of feminist politics in order to communicate with these women and to shape feminist awareness.
Anahtar Kelime:

Konular: Kadın Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Arat, Z. F. (1998) “Türkiye’de Üst Düzey Kadın Yöneticilerin Profili”, Hayat Kabasakal (çev.), Berktay Hacımirzaoğlu, A. (ed.), 75 Yılda Kadınlar ve Erkekler içinde, Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul, 303-312.
  • Argın, Ş. (2009) Krizden Önce Krizden Sonra: Yaşlanan İnsanlık Gençleşen Kapitalizm, Agora Kitaplığı, İstanbul.
  • Bayrakçeken Tüzel, G. (2009) “Kemalizm, Profesyonelizm ve Ataerkil Tezahürler”, Toplum ve Bilim, 114: 27-50.
  • Coyner, S. (1995) “Bir Akademik Disiplin Olarak Kadın Araştırmaları”, Çakır, S. ve Akgökçe, N. (haz.) Kadın Araştırmalarında Yöntem içinde, Sel Yayıncılık, İstanbul, 15-33.
  • Ecevit, Y. (1998) “Türkiye’de Ücretli Kadın Emeğinin Toplumsal Cinsiyet Temelinde Analizi”, Berktay Hacımirzaoğlu, A. (ed.), 75 Yılda Kadınlar ve Erkekler içinde, Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul, 267-284.
  • Hooks, B. (2000) Feminizm Herkes İçindir, çev. Ece Aydın vd., İstanbul, Çitlembik Yayınları, 2000.
  • İlkkaracan, İ. “Kentli Kadınlar ve Çalışma Yaşamı”, Berktay Hacımirzaoğlu, A. (ed.), 75 Yılda Kadınlar ve Erkekler içinde, Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul, 285-302.
  • Mies, M. (1995) “Feminist Araştırmalar İçin Bir Metodolojiye Doğru”, Durakbaşa, A. (çev.), Aynur İlyasoğlu, Çakır, S. ve Akgökçe, N. (haz.) Kadın Araştırmalarında Yöntem içinde, Sel Yayıncılık, İstanbul, 48-64.
  • Stanley, L. Ve Wise, S. (1995) “Feminist Araştırma Sürecinde Metot, Metodoloji ve Epistemoloji”, Şaşmaz, F. (çev.), Çakır, S. ve Akgökçe, N. (haz.) Kadın Araştırmalarında Yöntem içinde, Sel Yayıncılık, İstanbul, s. 67-98.
APA BERBER N (2013). Özel sektörde yönetici kadınların cinsiyet kimliği ve feminizm algısı. , 242 - 261.
Chicago BERBER Nacide Özel sektörde yönetici kadınların cinsiyet kimliği ve feminizm algısı. (2013): 242 - 261.
MLA BERBER Nacide Özel sektörde yönetici kadınların cinsiyet kimliği ve feminizm algısı. , 2013, ss.242 - 261.
AMA BERBER N Özel sektörde yönetici kadınların cinsiyet kimliği ve feminizm algısı. . 2013; 242 - 261.
Vancouver BERBER N Özel sektörde yönetici kadınların cinsiyet kimliği ve feminizm algısı. . 2013; 242 - 261.
IEEE BERBER N "Özel sektörde yönetici kadınların cinsiyet kimliği ve feminizm algısı." , ss.242 - 261, 2013.
ISNAD BERBER, Nacide. "Özel sektörde yönetici kadınların cinsiyet kimliği ve feminizm algısı". (2013), 242-261.
APA BERBER N (2013). Özel sektörde yönetici kadınların cinsiyet kimliği ve feminizm algısı. Toplum ve Bilim, 0(128), 242 - 261.
Chicago BERBER Nacide Özel sektörde yönetici kadınların cinsiyet kimliği ve feminizm algısı. Toplum ve Bilim 0, no.128 (2013): 242 - 261.
MLA BERBER Nacide Özel sektörde yönetici kadınların cinsiyet kimliği ve feminizm algısı. Toplum ve Bilim, vol.0, no.128, 2013, ss.242 - 261.
AMA BERBER N Özel sektörde yönetici kadınların cinsiyet kimliği ve feminizm algısı. Toplum ve Bilim. 2013; 0(128): 242 - 261.
Vancouver BERBER N Özel sektörde yönetici kadınların cinsiyet kimliği ve feminizm algısı. Toplum ve Bilim. 2013; 0(128): 242 - 261.
IEEE BERBER N "Özel sektörde yönetici kadınların cinsiyet kimliği ve feminizm algısı." Toplum ve Bilim, 0, ss.242 - 261, 2013.
ISNAD BERBER, Nacide. "Özel sektörde yönetici kadınların cinsiyet kimliği ve feminizm algısı". Toplum ve Bilim 128 (2013), 242-261.