Yıl: 2015 Cilt: 40 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 93 - 100 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çeşitli bölgelerde üretilen gemlik çeşidi natürel zeytinyağlarında oksidatif stabilite ve yağ asidi bileşenleri

Öz:
Bu çalışmada, Türkiye'nin Doğu Akdeniz (n=2), Doğu Ege Bölgesi (n=3), Kapıdağ Yarımadası (n=4),Doğu Marmara (n=5), Trakya (n=2) bölgelerinden iki (2009- 2010) hasat yılı süresince Gemlik çeşidizeytinlerden üç fazlı kontinü sistem ile üretilmiş toplam 16 adet ticari özellikteki natürel zeytinyağına aitoksidatif stabilite (Ransimat) düzeyi ve bazı yağ asidi profili incelenmiştir. Natürel zeytinyağı örneklerindeoksidatif stabilite (ransimat) grup ortalama değerleri 7.67 saat (Ege Bölgesi)10.67 saat (Kapıdağ Yarımadası)arasında değişmiştir. Bölgelere göre ortalama değer olarak düşükten yükseğe doğru oksidatif stabilite(ransimat) değerleri şöyle sıralanmıştır: Tekirdağ< Doğu Ege< Bursa< Doğu Akdeniz< Kapıdağ Yarımadası.Oleik asit ve oleik/linoleik (oksidatif stabilite için bir indikatör) değişim düzeyleri ortalama değer olarak% 70.41 (Doğu Akdeniz) - % 74.59 (Bursa) ve 7.71 (Ege Bölgesi) - 10.41 (Kapıdağ Yarımadası) olarakbulunmuştur. Yağ asidi profiline göre hesaplanan bazı oksidatif stabilite parametrelerinin değişimi deyot sayısı 78.06 (Doğu Akdeniz) - 82.22 (Doğu Ege), Oksidatif Duyarlılık (Ox Suc) 436.10 (Tekirdağ) -577.06 (Doğu Ege), Oksitlenebilirlik (Cox) değeri 1.57 (Tekirdağ) ile 1.85 (Doğu Ege) ve Teorik OksidatifStabilite ndeksi (TOSI) 11.17 saat (Bursa) - 12.00 (Doğu Akdeniz) olmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Oxidative stability and fatty acid profiles of virgin olive oils produced from gemlik olive cultivar in various regions of Turkey

Öz:
In the present work, totally 16 commercial virgin olive oil samples produced by three phase extractionsystem from monocultivar (Gemlik cv) olives in various locations of East Mediterranean subzone (n=2)and East Aegean region (n=3), Kap da¤ Peninsula (n=4), East Marmara subzone (n=5) and Thrace region(n=2) of Turkey during 2009-2010 crop years were examined in terms of oxidative stability (rancimat)and some fatty acid profiles. Oxidative stability (rancimat) values of oil samples were between 7.67 hours(East Aegean Region) and 10.67 hours (Kapıdağ Peninsula). From maximum to minimum oxidative stability ofoils samples according to the cultivars followed Tekirda¤< East Aegean< Bursa< East Mediterranean<Kap da¤ Peninsula. Oleic acid and oleic /linoleic ratio ranged between % 70.41 (East Mediterranean) -% 74.59 (Bursa) and 7.71(East Aegean)-10.41 (Kap da¤ Peninsula), respectively. Also, the range ofsome parameters calculated based on fatty acid profile were iodine numbers 78.06 (East Mediterranean)-82.22 (East Aegean), Oxidative susceptibility (Ox Suc) 436.10 (Tekirda¤) - 577.06 (East Aegean),Oxidizability (Cox value) 1.57 (Tekirda¤), 1.85 (East Aegean) and Theoretical Oxidative Stability Indexes(TOSI) 11.17 hours (Bursa) - 12.00 hours (East Mediterranean), respectively.
Anahtar Kelime:

Konular: Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Dıraman H. 2007. Gemlik Zeytin Çeşidinden Üretilen Natürel Zeytinyağlarının Oksidatif Stabilitelerinin Diğer Önemli Yerli Çeşitler ile Karşılaştırılması. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi (GTED) 2 (3): 53-59
  • 2. Harwood JL, Yaqoop P. 2002. Nutritional and health aspects of oliveoil. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 104: 685-697.
  • 3. Kiritsakis AK.1998. Olive Oil: From the Tree to the Table. Food & Nutrition Press, Inc. Trumbull, Connecticut. USA.
  • 4. Shahidi F. 2006. Oil Oxidation and Quality Assurance. In: Practical Course on Olive Oils: Current Market Trend, Processing and Quality Assurance. American Oil Chemist's Society. 13. August, 2006. Hilton Istanbul Convention and Exhibition Centre. Istanbul, Turkey.
  • 5. Karakuş M. 2008. Bazı Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Yağların Oksidasyon Stabilitelerinin Araştırılması. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi Ankara 50 sayfa (Basılmamış).
  • 6. Nergiz C, Ünal MK. 1990. The effect of extraction systems on triterpen ealcohols and squalene content of virgin oliveoil. Grasas y Aceites 41: 117-121.
  • 7. Nergiz C, Ünal MK. 1991. Effect of method of extraction on the total polyphenol, 1,2-diphenol content and stability of virgin olive oil. J Sci Food Agric . 56: 79-84.
  • 8. Tous J, Romero A, Diaz I. 2005. Compositión Del Aceite. In: Variedades de Olivo en España. 2005. Rallo, L.,Barranco, D., Cabellero, J.M., Del Rio, C., Martin, A., Tous, J., Trujillo, I., Eds. Junta De Andalucia, Ministerio De Agricultura Pesca Y Alimentation. Madrid, Barcelona, México.
  • 9. Saygın Gümüşkesen A, Yemişçioğlu F 2007. Türkiye'deki Zeytin Çeşitlerinin Ve Zeytinyağlarının Bölgesel Karakterizasyonu_00001680.zip. (Sonuç raporu) http://www.egeliihracatcilar.com/Images/ Menu1Page//
  • 10. Dıraman H. 2007. Türkiye 'nin Farklı Bölgelerinde Çeşitli Sistemlerle Üretilmiş Natürel Zeytinyağlarında Oksidatif Stabilite ve Serbest Asitlik Düzeyi Üzerine Çalışmalar. GIDA 32:63-74
  • 11. Yavuz H. 2008. Türk Zeytinyağlarının Bazı Kalite ve Saşık Kriterlerinin Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi Ankara 87 sayfa (Basılmamış).
  • 12. Kıralan M, Bayrak A, Özkaya MT. 2009. Oxidation stability of virgin olive oils from some important cultivars in East Mediterranean area in Turkey. J Am Oil Chem Soc 86: 247-252
  • 13. Dıraman H, Yüksel F. 2011. Doğu Akdeniz ve Ege Bölgeleri Natürel Zeytinyağlarında Oksidatif Stabilite ve Yağ Asidi Bileşenleri. Zeytin Bilimi 1(1): 7-13
  • 14. Bozdoğan Konuşkan D, Didin M, Karayiyen A. 2013. Hatay'da Yetiştirilen Önemli Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Yağların Antioksidan Özellikteki Bileşenlerinin ve Oksidatif Stabilitelerinin Belirlenmesi. Z&Z Akdeniz Kültürü Dergisi 27: 72-77
  • 15.Dalgıç L, Sermet Onur S, Canlı F, Büyükateş K, Özkan G. 2013. Erken Hasat Zeytinyağlarında Olgunluk ‹ndeksinin Raf Ömrü ve Bazı Kalite Kriterlerine Etkileri. Z&Z Akdeniz Kültürü Dergisi 29 : 74-83
  • 16. Çevik fi, Aydın S, Kanar K, Buluş H, Özkan G. 2014. Olguluk ‹ndeksinin Zeytinyağı Fizikokimyasal Özellikleri ile Raf Ömrü Üzerine Etkisi. Z&Z Akdeniz Kültürü Dergisi 30: 83- 96
  • 17. Dıraman H, Dibeklioğlu H. 2014. Using lipid profiles for the characterization of Turkish monocultivar olive oils produced by different systems. Int J Food Properties, 17 (5): 1013-1033
  • 18. Meastri DM, Labuckas DO, Meriles JM, Lamarque AL, Zygadlo JA, Guzman, CA, 1998. Seed composition of soybean cultivars evaluated in different environmental conditions. J Sci. Food Agric . 77: 494-498.
  • 19. Chu YH, KungYL. 1998. A study on vegetable oil blends. Food Chem. 62: 191-195
  • 20. Kharazi SH, Kenari RE, A0miri ZR, Azizkhani M. 2012. Characterization of Iranian virgin olive oil from the Roodbar Region: A Study on Zard, Mari and Phishomi. J Am Oil Chem Soc . 89: 1241-1247
  • 21. Cert A, Alba J, León-Camacho M, Moreda W, Carmen Pèrez-Camino M. 1996. Effects of talc addition and operating mode on the quality and oxidative stability of virgin olive oils obtained by centrifugation. J AgricFood Chem, 44: 3930-3934.
APA DIRAMAN H, SÖBÜÇOVALI S, YÜKSEL F (2015). Çeşitli bölgelerde üretilen gemlik çeşidi natürel zeytinyağlarında oksidatif stabilite ve yağ asidi bileşenleri. , 93 - 100.
Chicago DIRAMAN Harun,SÖBÜÇOVALI Suat,YÜKSEL Faruk Çeşitli bölgelerde üretilen gemlik çeşidi natürel zeytinyağlarında oksidatif stabilite ve yağ asidi bileşenleri. (2015): 93 - 100.
MLA DIRAMAN Harun,SÖBÜÇOVALI Suat,YÜKSEL Faruk Çeşitli bölgelerde üretilen gemlik çeşidi natürel zeytinyağlarında oksidatif stabilite ve yağ asidi bileşenleri. , 2015, ss.93 - 100.
AMA DIRAMAN H,SÖBÜÇOVALI S,YÜKSEL F Çeşitli bölgelerde üretilen gemlik çeşidi natürel zeytinyağlarında oksidatif stabilite ve yağ asidi bileşenleri. . 2015; 93 - 100.
Vancouver DIRAMAN H,SÖBÜÇOVALI S,YÜKSEL F Çeşitli bölgelerde üretilen gemlik çeşidi natürel zeytinyağlarında oksidatif stabilite ve yağ asidi bileşenleri. . 2015; 93 - 100.
IEEE DIRAMAN H,SÖBÜÇOVALI S,YÜKSEL F "Çeşitli bölgelerde üretilen gemlik çeşidi natürel zeytinyağlarında oksidatif stabilite ve yağ asidi bileşenleri." , ss.93 - 100, 2015.
ISNAD DIRAMAN, Harun vd. "Çeşitli bölgelerde üretilen gemlik çeşidi natürel zeytinyağlarında oksidatif stabilite ve yağ asidi bileşenleri". (2015), 93-100.
APA DIRAMAN H, SÖBÜÇOVALI S, YÜKSEL F (2015). Çeşitli bölgelerde üretilen gemlik çeşidi natürel zeytinyağlarında oksidatif stabilite ve yağ asidi bileşenleri. GIDA, 40(2), 93 - 100.
Chicago DIRAMAN Harun,SÖBÜÇOVALI Suat,YÜKSEL Faruk Çeşitli bölgelerde üretilen gemlik çeşidi natürel zeytinyağlarında oksidatif stabilite ve yağ asidi bileşenleri. GIDA 40, no.2 (2015): 93 - 100.
MLA DIRAMAN Harun,SÖBÜÇOVALI Suat,YÜKSEL Faruk Çeşitli bölgelerde üretilen gemlik çeşidi natürel zeytinyağlarında oksidatif stabilite ve yağ asidi bileşenleri. GIDA, vol.40, no.2, 2015, ss.93 - 100.
AMA DIRAMAN H,SÖBÜÇOVALI S,YÜKSEL F Çeşitli bölgelerde üretilen gemlik çeşidi natürel zeytinyağlarında oksidatif stabilite ve yağ asidi bileşenleri. GIDA. 2015; 40(2): 93 - 100.
Vancouver DIRAMAN H,SÖBÜÇOVALI S,YÜKSEL F Çeşitli bölgelerde üretilen gemlik çeşidi natürel zeytinyağlarında oksidatif stabilite ve yağ asidi bileşenleri. GIDA. 2015; 40(2): 93 - 100.
IEEE DIRAMAN H,SÖBÜÇOVALI S,YÜKSEL F "Çeşitli bölgelerde üretilen gemlik çeşidi natürel zeytinyağlarında oksidatif stabilite ve yağ asidi bileşenleri." GIDA, 40, ss.93 - 100, 2015.
ISNAD DIRAMAN, Harun vd. "Çeşitli bölgelerde üretilen gemlik çeşidi natürel zeytinyağlarında oksidatif stabilite ve yağ asidi bileşenleri". GIDA 40/2 (2015), 93-100.