Yıl: 2014 Cilt: 5 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 313 - 366 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Tarihsel ve kültürel çevrenin korunması bakımından Türkiye ve İtalya'daki kolluğun görev ve yetklileri

Öz:
İnsanoğlu, neolitik dönemden itibaren yerleşik düzene geçmesiyle birlikte yaşadığı doğal çevrede bulunan fiziksel ortamlarda sosyal hayat anlayışını, bakış açısını, inandığı değerleri, edindiği tecrübeleri ve içinde bulunduğu toplumun sosyo-kültürel yapısını yansıtan eserler oluşturmuştur/oluşturmaktadır. Tarihsel ve kültürel çevrelerde bulunan bu eserler; ekonomik, siyasal ve sosyal nedenlerden dolayı bulundukları yerlerden çalınmış/çalınmakta, zarar görmüş/görmekte ve yok edilmiş/edilmektedir. Geçmiş uygarlıklara ve medeniyetlere ait eserlerin bulunduğu çevrelerin korunmasına ilişkin girişimlerin çok eski dönemlere dayandığı bilinmektedir. 18. ve 19. yüzyılda Avrupa’da meydana gelen sanayi devrimi, 16. yüzyıldan itibaren nüfusun artması ile birlikte içinde tarihsel ve kültürel çevrelerin tahrip edildiği doğal çevrede plansız ve sürdürülebilir olmayan kentleşme anlayışının doğmasına neden olmuştur. Rant düşüncesiyle teknolojinin imkanlarından faydalanılarak doğal ve kültürel çevre ile yapılan mücadelenin/savaşın galibinin insan olduğu algılansa bile kaybedenin yaşanılan hayatın topluma bıraktığı izler ve yine insanın kendisinin olduğu bir gerçektir. 20. yüzyıl tarihsel ve kültürel çevrelerin korunması olgusunun farkındalığının kavranması ve bu olguya ilişkin kuramsal temellerin atılması açısından önemli bir zaman dilimidir. Bu zaman diliminde bilimsel olarak koruma ve korunma yaklaşımlarını içeren teoriden pratiğe yönelik ulusal/uluslararası çalışma ve hukuksal düzenlemeler yapılmıştır. Tarihsel ve kültürel çevrede bulunan eserlere karşı artan suçların önlenmesine yönelik suç öncesi ve sonrası mücadele yöntemleri geliştirilmiştir/geliştirilmektedir. Bu çevrelerin korunması ile eski eserlere karşı işlenen suçlarla mücadele eden kamu kurumları, kamu görevlileri ile mücadele yöntemleri dünyanın değişik ülkelerinde benzerlikler göstermektedir. Tarihsel ve kültürel çevrenin korunması bakımından akdenizin güçlü ve köklü ülkeleri arasında bulunan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye ve İtalya’da kolluğun görev ve yetkileri bu çalışmada karşılaştırmalı olarak tartışılmaktadır.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih Kültürel Çalışmalar Sanat

Duties and authority of the law enforcement in Turkey and Italy in terms of protection of cultural and historical environment

Öz:
Humankind has always been creating artifacts which reflect the socio-cultural structure of the society he is living in, his understanding of social life, his perspective and the understanding of social life, his experience and values in his physical environments of the nature since he settled in the Neolithic period. These artifacts in the historical and cultural environments have been stolen, damaged or destroyed due to economic, political or social reasons and the attempts to protect the artifacts which belong to ancient civilizations date back to old times. The industrial revolution in the 18th and 19th centuries led to an unplanned and unsustainable urbanization approach leading to a destruction of the natural environment which started with the population increase in the 16th century. While the winner of the fight/war against the natural/cultural environment is thought to be the man who is utilizing the technological capacities with a view to gaining advantage, the loser is also the man himself who is actually living the results of this fight. The 20 th century is an important period of time when the concept for protecting the historical and cultural environments started to be comprehended and the theoretical foundation for that was built. In this period national/international studies were carried out and legislations were made based on the scientific protection approaches from the theory to the practice. Some measures have been developed with a view to preventing and fighting the increasing number of crimes related to the artifacts found in the historical and cultural environments. The government agencies, officers and the measures adopted by different countries have some similarities in countering the crimes against historical artifacts and the protection of the sites. In this study the duties and authority of the law enforcement will be discussed comperatively in terms of protection of cultural and historical environment for Turkey and Italy among the most powerful and deep- rooted Mediterranean countries and hosted many civilizations through out the history.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih Kültürel Çalışmalar Sanat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Çevik, H. H., Taşçı, A., Aydın, Y., :“İtalyan Kolluk Yönetimi”, Polis Bilimleri Dergisi Cilt:7 (4), 2005, s:115-143
  • Des Jardins, J. R., : Çevre Etiği, Ankara, 2006. Economist,: “Contra An Embarrassment of Riches”, Dec. 24, 1994-Jan. 6, 1995, p.53.
  • Efe, T., : “Türkiye’de Eski Eser Kaçakçılığının Önlenmesinde Çevre Politikalarının İrdelenmesi”(Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 2004.
  • Eke, F., Özcan, Ü., :“Tarihi Dokunun Korunması ve Uluslararası Deneyimler”, Mimarlık Dergisi, Sayı:2, 1988, s. 34-35.
  • Ekinci, O., : “Kültürel Miras, İmar ve Belediyelerimiz”, Kent ve Planlama Geçmişi Korumak ve Geleceği Tasarlamak, Ankara, 2007, s:31-38.
  • Gimbrre, S., : Illicit Traffic in Cultural Property and National and International Law,Museums Against Pillage, 1995, p.53, 56.
  • Görgülü, Z., : “Kültürel Mirasımızın Korunması Üzerine Bir Kez Daha Düşünürken”, Kent ve Planlama Geçmişi Korumak 2007, s.39-45.
  • Kamacı, E.,: “2863 Sayılı KTVKK’nin Uluslararası Yasal Düzenlemeler Bağlamında Değerlendirilmesi”, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt: 31 (2), 2014, s.1-23.
  • Kaye, L. M., Art Wars: The Repatriation Battle, 1998, p.79, 92.
  • Keleş, R., Hamamcı, C., : Çevre Politikası, Ankara, 2005.
  • Madran, E., Özgönül, N., : Son Yasal Düzenlemelerde Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması ve Yerel Yönetimler El Kitabı, Ankara, 2005.
  • Madran, E., Özgönül, N.,: Kültürel ve Doğal Değerlerin Korunması, Ankara, 2011.
  • Mazı, F.,: “Tarihi Çevrenin Korunmasında Sosyo- Ekonomik Faktörlerin Etkisi”, Mevzuat Dergisi, Yıl:12, Haziran, 2009, Sayı:138.
  • Merryman, J. H.,: The Retention of Cultural Property in Thinking About The Elgin Marbles :Critical Essays On Cultural Property, Art and Law, 2000, p.122,123.
  • Merryman, J. H.,: Two Ways of Thinking About Cultural Property, in Thinking About The Elgin Marbles: Critical Essays On Cultural Property, Art and Law, 2000, p.66.
  • Merryman, J. H., : The Nation and the Object in Thinking About The Elgin Marbles: Critical Essays On Cultural Property, Art and Law, 2000, p.158,159.
  • Meyzonnier, P.,: Les Forces De Police Dans L’union Europeenne, Editions L’Harmattan (Avrupa Birliğinde Polis Güçleri), Çev. Dr. İsmail Metin, 2006.
  • Mitzman, D., : “It’s 200 years old, but what is Italy’s carabinieri?” 12 July 2014,
  • http://www.bbc.com/news/magazine-28254297 Erişim T.:12.11.2014.
  • Nanni, G. L.,: “Departement of Carabinieri for the protection of cultural heritage”, Commander of “Counterfeiting and Contemporary Art” Unit Carabinieri for the Protection of Cultural Heritage, 2014, P:638-640.
  • Özel, S., : Uluslararası Alanda Kültür Varlıklarının Korunması, İstanbul, 1998.
  • Özgünel, C.,: “Kültürel Mirasımızın Korunması Üzerine Düşünceler”, Kent ve Planlama Geçmişi Korumak Geleceği Tasarlamak, Ankara, 2007, s.47-52.
  • Park, S. J.,: “The Cultural Property Regime in Italy: An Industrialized Source Nation’s Difficulties in Retaing and Recovering its Antiquities” 2002, p.931-954.
  • Patty, G.,: “The Public Interest in the Restitution of Cultural Objects”,2001,p.197,206.
  • Sayan, Y.,: “Türk Kültür Mirasının Korunması ve Tarihi Çevre Bilinci Üzerine, Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, İzmir, 2009, Cilt IX, Sayı 1, s.153-156,
  • Slayman, A., L.,: Italy Fights Back, Archaeology, May- June,1998, p.43.
  • Tekeli, İ.,: Kültür Politikaları ve İnsan Hakları Bağlamında Doğal ve Tarihi Çevreyi Korumak, İstanbul, 2009.
  • The Carabinieri Cultural Heritage Protection Service :Anno Della Cultura İtaliana Year of İtalian Culture, Ministero Degli Affari Esteri, 2013.
  • The Criminal Justice System in Italy,:http://www.isit- paris.fr/documents/ImPLI/ImPLI_ FactSheet Italy_EN.pdf. Erişim Tarihi: 06.11.2014
  • Tulay, A. S., : Eski Eser Yağması, İstanbul, 2007
  • Tunçer, M., :Avrupa’da Tarihsel ve Kültürel Çevre Korunması, http://mehmet-urbanplanning.blogspot.com.tr/2012/02/avru pada-tarihsel-ve-kulturel- cevre.html. Erişim Tarihi: 19.11.2014.
  • Türker, M., : ”İt”alya Yönetim Sistemi”, K. Nitas (Ed) Yirmi Birinci Yüzyılda Yönetim, Ankara, 2002, s.484-515.
  • Yılmaz, S., : “Türkiye’nin İç Güvenlik Yapısında Değişim İhtiyacı”, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2012, Cilt 21, Sayı:3, s.17-40.
  • İNTERNET VERİLERİ
  • http://www.carabinieri.it/Internet/Multilingua/EN/InstitutionalDutie s/07_EN.htm Erişim Tarihi: 20.10.2014.
  • https://www.europol.europa.eu/content/memberpage/italy-183 Erişim Tarihi: 07.11.2014.
  • http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/cgoods_i t_en.pdf Erişim Tarihi: 10.11.2014.
  • http://www.adalet.gov.trduyurular2011eylulanayasalarulkeanapdf1 0-%C4%B0TALYA%20319-354.pdf Erişim tarihi: 21.11.2014.
APA AKKUŞ Z, EFE T (2014). Tarihsel ve kültürel çevrenin korunması bakımından Türkiye ve İtalya'daki kolluğun görev ve yetklileri. , 313 - 366.
Chicago AKKUŞ Zafer,EFE Tamer Tarihsel ve kültürel çevrenin korunması bakımından Türkiye ve İtalya'daki kolluğun görev ve yetklileri. (2014): 313 - 366.
MLA AKKUŞ Zafer,EFE Tamer Tarihsel ve kültürel çevrenin korunması bakımından Türkiye ve İtalya'daki kolluğun görev ve yetklileri. , 2014, ss.313 - 366.
AMA AKKUŞ Z,EFE T Tarihsel ve kültürel çevrenin korunması bakımından Türkiye ve İtalya'daki kolluğun görev ve yetklileri. . 2014; 313 - 366.
Vancouver AKKUŞ Z,EFE T Tarihsel ve kültürel çevrenin korunması bakımından Türkiye ve İtalya'daki kolluğun görev ve yetklileri. . 2014; 313 - 366.
IEEE AKKUŞ Z,EFE T "Tarihsel ve kültürel çevrenin korunması bakımından Türkiye ve İtalya'daki kolluğun görev ve yetklileri." , ss.313 - 366, 2014.
ISNAD AKKUŞ, Zafer - EFE, Tamer. "Tarihsel ve kültürel çevrenin korunması bakımından Türkiye ve İtalya'daki kolluğun görev ve yetklileri". (2014), 313-366.
APA AKKUŞ Z, EFE T (2014). Tarihsel ve kültürel çevrenin korunması bakımından Türkiye ve İtalya'daki kolluğun görev ve yetklileri. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 5(2), 313 - 366.
Chicago AKKUŞ Zafer,EFE Tamer Tarihsel ve kültürel çevrenin korunması bakımından Türkiye ve İtalya'daki kolluğun görev ve yetklileri. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 5, no.2 (2014): 313 - 366.
MLA AKKUŞ Zafer,EFE Tamer Tarihsel ve kültürel çevrenin korunması bakımından Türkiye ve İtalya'daki kolluğun görev ve yetklileri. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol.5, no.2, 2014, ss.313 - 366.
AMA AKKUŞ Z,EFE T Tarihsel ve kültürel çevrenin korunması bakımından Türkiye ve İtalya'daki kolluğun görev ve yetklileri. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2014; 5(2): 313 - 366.
Vancouver AKKUŞ Z,EFE T Tarihsel ve kültürel çevrenin korunması bakımından Türkiye ve İtalya'daki kolluğun görev ve yetklileri. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2014; 5(2): 313 - 366.
IEEE AKKUŞ Z,EFE T "Tarihsel ve kültürel çevrenin korunması bakımından Türkiye ve İtalya'daki kolluğun görev ve yetklileri." İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 5, ss.313 - 366, 2014.
ISNAD AKKUŞ, Zafer - EFE, Tamer. "Tarihsel ve kültürel çevrenin korunması bakımından Türkiye ve İtalya'daki kolluğun görev ve yetklileri". İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 5/2 (2014), 313-366.