Yıl: 2013 Cilt: 44 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 183 - 188 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yumurta tavuğu rasyonlarına katılan kanola yağı ve vitamin c'nin performans, yumurta kalitesi ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisi

Öz:
Bu çal ışma Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ara ştırma ve Uygulama Çiftliğ inde yumurta tavu ğu rasyonlarına kanolayağı ve vitamin C ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve yumurta sarısı TBARS de ğerleri üzerine etkilerini belirlemekamac ıyla yürütülmü ştür. Araştırmada, 40 haftalık ya şta toplam 72 adet Lohmann ırkı beyaz yumurtacı tavuk, her grupta 18 adetolacak şekilde biri kontrol, üçü deneme grubu olmak üzere toplam 4 gruba şansa ba ğlı olarak da ğıtılmıştır. Gruplar, her birinde 3hayvanın bulunduğ u 6 alt gruptan oluşturulmuştur. Kontrol grubu (I) bazal yemle, diğer gruplar ise bazal yeme %4 düzeyindekanola ya ğı (II), 200 mgkg vitamin C (III) ve %4 kanola ya ğı+200 mgkg vitamin C (IV) ilave edilen rasyonlarla 12 hafta boyuncabeslenmişlerdir. Deneme süresince yem ve su ad-libitum olarak verilmiştir. Rasyona vitamin C (III) ilavesinin yumurta veriminiartırmasının yanı sıra (P<0.05) yemden yararlanmay ı iyile ştirdiği (P<0.01); kanola ya ğının (II) yumurta a ğırlığını artırdığı(P<0.01); kanola ya ğı ve vitamin C kombinasyonunun (IV) ise günlük yem tüketimini önemli (P<0.01) düzeyde düşürdüğü tespitedilmi ştir. Ayrı ca kontrol grubuyla k ıyaslandığında, deneme gruplarında hasarlı yumurta oranını n azald ığı (P<0.01) belirlenmiştir.Kalite kriterlerinden sarı rengi ve sarı indeksi hariç yumurta a ğırl ığı, k ırılma mukavemeti (kg/cm2), şekil indeksi (%), kabukkalınlığı (mm), ak indeksi (%) ve Haugh birimi de ğerleri bakımından gruplar arasında herhangi bir farklılık meydana gelmemiştir.Rasyonda vitamin Cnin kullanı lması sarı rengi diğer gruplara göre önemli düzeyde (P<0.01) artırırken; kanola ya ğının tek ba şına(II) veya vitamin C ile kombine edildiğ i grupta (IV) ise sarı indeksinde artış (P<0.05) gözlenmi ştir. Vitamin C ilavesinin (III) 21gün süreyle depolanan yumurtalarda tiyobarbiturik asit reaktif madde (TBARS) de ğerini azalttığı (P<0.05); kezâ 42 gün süreyledepolanan yumurtalarda ise kanola ya ğı ilaveli gruba (II) göre TBARS de ğerini önemli (P<0.05) derecede dü şürdü ğü belirlenmiştir.Sonuç olarak, vitamin C ve kanola ya ğını n bazı performans ve kalite parametreleri üzerine olumlu etkide bulunduğu; doymamışya ğ asidi içeri ği fazla olan kanola ya ğı ile beraber vitamin Cnin rasyona katılmasıyla yumurtada lipid oksidasyonunun azaldığı veböylece raf ömrünü uzattığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji

Effect of canola oil and vitamin c ınclusion into diets on laying performance, egg quality and lipid peroxidation of egg in layer hens

Öz:
This study was carried out to determine the influence of canola oil and vitamin C included into ration onperformance, egg quality and TBARS value of egg yolk in layers. A total of 72 Lohmann white laying hens, 40 wks of age, rearedat the Research and Application Farm of Agricultural Faculty of Atatürk University, were randomly allocated to four dietarytreatments. Each treatment group (n= 18) was replicated six times as subgroups, comprising of 3 birds each. Experimental groupswere composed by adding 0% canola oil and vitamin C (I: control), 4% canola oil (II), 200 mg vitamin C/kg (III) and 4% canolaoil+200 mg vitamin C /kg (IV) to basal rations. Then, the hens were fed with these diets for 12 weeks. Diets and water weresubmitted as ad libitum. At the end of the trial, it was observed that vitamin C (III) increased egg production (P<0.05) andimproved feed efficiency (P<0.01); canola oil (II) increased egg weight (P<0.01); and the combination of vitamin C and canola oil(IV) significantly decreased the daily feed consumption. Also the cracked egg ratios of treatment groups (II, III and IV) were lowerthan that of control group (P<0.01). There is no difference in egg quality parameters such as egg weight, shell stiffness (kg/cm 2),shape index (%), shell thickness (mm), albumen index (%) and ve Haugh value amongst groups except for yolk color and yolkindex. Vitamin C significantly increased yolk color (P<0.01). However, yolk index was affected (P<0.05) by canola oil (II) andcombined (IV) diets. On the other hand, vitamin C added ration (III) decreased TBARS value for 21 days storage, and for 42 daysstorage as compered with canola oil (II) added group.As a result, it was determined that canola oil and vitamin C included rations had positive effects on some performance and eggquality parameters. Inclusion of vitamin C to ration decreased lipid oxidation and prolonged the shelf life of egg, in case of canolaoil having unsaturated fatty acid composition consumed by layers.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Açıkgöz, Z., Önenç, S.S., 2006. Fonksiyonel yumurta üretimi. Hayvansal Üretim, 47(1): 36-46.
  • Agah, M.J., Nassiri-Moghaddam, H., Tahmasbi A.M., Lotfollahian, H., 2010. Performance and fatty acid compositions of yolk lipid from laying hens fed with locally produced canola seed (Brassica napus L.). Res. J. Biol. Sci., 5(2): 228-232.
  • Ahmad, S., Haq, A.U., Yousaf, M., Kamran, Z., Rehman, A.U., Suhail, M.U., Samad, H.A., 2013. Effect of canola oil and vitamin A on egg characteristics and egg cholesterol in laying hens during hot summer months. Pak. Vet. J., 33(3): 346-349.
  • Ajakaiye, J.J., Perez-Bello, A., Mollineda-Trujillo, A., 2011. Impact of heat stress on egg quality in layer hens supplemented with l-ascorbic acid and dl-tocopherol acetate. Vet. Arhiv., 81(1): 119-132.
  • Asli, M.M., Hosseini, S. A., Lotfollahian, H., Shariatmadari F., 2007. Effect of probiotics, yeast, vitamin E and vitamin C supplements of performance and immune response of laying hen during high environmental temperature. Int. J. Poult. Sci., 6(12): 895-900.
  • Balnave, D., 1970. Essential fatty acids in poultry nutrition. World’s Poult. Sci. J., 26: 442-459.
  • Baucells, M.D., Crespo, N., Barroeta, A.C., Lopez-Ferrer, S., Grashorn, M.A., 2000. Incorporation of different polyunsaturated fatty acids into eggs. Poult. Sci., 79: 51-59.
  • Bayraktar, L., 2003. Broyler rasyonlarına balık yağı , E ve C vitaminleri ilavesinin etteki ya ğ asidi kompozisyonuna ve besi performansına etkisi (Doktora Tezi). İstanbul Üniv. Sa ğ . Bil. Enst., İstanbul.
  • Canbulat, Z., Özcan, T., 2008. Süt ürünlerinin Eikosapentaenoik Asit (EPA) ve Dokosahekzaenoik Asit (DHA) ile zenginle ştirilmesi. Türkiye 10. Gıda Kongresi. 21-23 May ıs, 713-716, Erzurum.
  • Ceylan, N., Çiftçi, I., Mızrak, C., Kahraman, Z., Efıl, H., 2011. Influence of different dietary oil sources on performance and fatty acid profile of egg yolk in laying hens. J. Anim. Feed Sci., 20: 71-83.
  • Covington, M.B., 2004. Omega-3 fatty acids. Am. Fam. Physician., 70: 133-140.
  • Çakmakçı, S., Kahyao ğ lu, D., 2012. Ya ğ asitlerinin sa ğlık ve beslenme üzerine etkileri. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 5(2): 133-137.
  • Çelebi, Ş., Karaca, H., 2006. Yumurtanın besin değ eri, kolesterol içeriği ve yumurtay ı n-3 yağ asitleri bak ımından zenginle ştirmeye yönelik çalış malar. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 37:(2) 257-265.
  • Çiftçi, M., Erta ş, O., Güler T., 2005. Effects of vitamin E and vitamin C dietary supplementation on egg production and egg quality of laying hens exposed to a chronic heat stress. Revue Med. Vet., 156(2): 107-111.
  • Düzgüne ş, O., Kesici, T., Gürbüz, F., 1983. İstatistik Metodları I. A.Ü. Ziraat F. Yay., 861, Ders Kitab ı: 229.
  • Elagib, H.A.A., Ömer, H.M., 2012. Effect of dietary ascorbic acid on performance and immune response of heat stressed broiler chicks. Pak. J. Nutr., 11(3): 216-220.
  • Eseceli, H., Kahraman, R., 2004. Ayçiçek ve balık ya ğı katılan yumurta tavu ğu rasyonlarına E ve C vitamini ilavesinin yumurta sarısı ya ğ asitleri kompozisyonu ile malondialdehit düzeyine etkisi. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg., 30(2): 19-35.
  • Filardi, S.R., Junqueria, O.M., Laurentiz, A.C., Casartelli, E.M., Rodrigues A.E., Araujo L.F., 2005. Influence of different fat sources on the performance, egg quality, and lipid profile of egg yolks of commercial layers in the second laying cycle. J. Appl. Poult. Res., 14: 258-264.
  • Galobart, J., Barroeta, A.C., Baucells, M.D., Codony, R., Ternes, W., 2001. Effect of dietary supplementation with rosemary extract and α–Tokopheryl Acetate on lipid oxidation in eggs enriched with ω3-fatty acids. Poult. Sci., 80: 460-467.
  • Grobas, S., Mendez, J., Lazaro, R., Blas, C.D., Mateos G.G., 2001. Influence of source of fat added to diet on performance and fatty acid composition of egg yolks of two strains of laying hens. Poult. Sci., 80: 1171-1179.
  • Gül, M., Yörük, A.M., Aksu T., Kaya, A., Kaynar, Ö., 2012. The effect of different levels of canola oil on performance egg shell quality and fatty acid composition of laying hens. Int. J. Poult. Sci., 11(12): 769-776.
  • Günal, M., Çördük, M., Heshmet, G., Çalışkaner, Ş ., 1998. Askorbik asit ile desteklenmiş yumurta tavu ğu rasyonlarının baz ı verim ve kan parametrelerine etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi, 4(3): 38-44.
  • Gür, E., Altuğ, T., 2001. Antioksidanlar. Gıda Katkı Maddeleri, Ed: A.T., İzmir. Meta Basım, 17-39.
  • Irandoust, H., Samie, A.H., Rahmani, H.R., Edriss, M.A., Mateos, G.G., 2012. Influence of source of fat and supplementation of the diet with vitamin E and C on performance and egg quality of laying hens from forty four to fifty six weeks of age. Anim. Feed Sci. Technol., 177: 75-85.
  • İsmail, I. B., Al-Busadah, K.A., El-Bahr, S.M., 2013. Effect of dietary supplementation of canola oil on egg production, quality and biochemistry of egg yolk and plasma of laying hen. Int. J. Biol. Chem., 7(1): 27-37.
  • Kassim, H., Norziha, I., 1995. Effects of ascorbic acid (vitamin C) supplementation in layer and broiler diets in the tropics. Asian Australas. J. Anim. Sci., 8(6): 607-610.
  • Kaya, H., 2008. Farklı seviyelerdeki sarımsak tozunun (Allium sativum) ve bak ırın yumurtacı tavuklarda performans, yumurta kalitesi ve lipid metabolizması üzerine etkileri (Doktora Tezi). Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Kılıc, B., Richards, M. P., 2003. Lipid oxidation in poultry doner kebap: prooxidative and antioxidative factors. J. Food Sci., 68(2): 686-689.
  • Küçük, O., Şahin, N., Gürsu, M.F., Gulcu, F., Özçelik, M., Issı, M., 2003. Egg production, egg quality, and lipid peroxidation status in laying hens maintained at a low ambient temperature (6 oC) and fed a vitamin C and vitamin E- supplemented diet. Vet. Med- Czech, 48(1-2): 33-40.
  • NRC, 1994. Nutrient requirements of poultry, 9 th rev. ed., National Academy Press. Washington, D.C.
  • Özdo ğan, M., Sarı , M., 2001. Kanatlı rasyonlarına ya ğ katkısı. Hayvansal Üretim, 42 (1): 28-34.
  • Özen, N., 1974. Tavuk rasyonlarında kullanılan katk ı maddeleri ve ilaçlar. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 5(4): 63-81.
  • Özkan, Y., Koca, S.S., 2006. Hiperlipidemi tedavisinde omega-3 ya ğ asidinin (balık ya ğı) etkinliğ i. F ırat Tıp Derg. 11(1): 40- 44.
  • Rowghani, E., Arab , M., Nazifi, S., Bakhtiari, Z., 2007. Effect of canola oil on cholesterol and fatty acid composition of egg- yolk of laying hens. Int. J. Poult. Sci., 6(2): 111-114.
  • Sarıca, Ş., 2008. Yumurta kolesterol içeriğinin besinsel olmayan rasyon faktörleriyle ve ilaçlarla azaltılması. GOÜ. Ziraat Fak. Derg., 25(1): 87-93.
  • Shakoor, H.I., Javed, M.A., Iqbal, Z., Nasir, Z., Mukhtar, N., 2003. Comparative study on the effects of feeding canola and soybean oils on egg production and cholesterol in commercial layers. Pakistan Vet. J., 23(1): 22-26.
  • Skrivan, M., Marounek, M.,Englmaierova, M., Skrivanova, 2013. Influence of dietary vitamin C and selenium, alone and in combination, on the performance of laying hens and quality of eggs. Czech J. Anim. Sci., 58(2): 91-97.
  • SPSS,1996. SPSS for Windows Release 10.0, SPSS Inc. Chicago. Tayar, M., 2005. Yumurta hijyeni, Mustafa Tayar web sitesi http://mtayar.home.uludag.edu.tr/yumurtahijyeni.htm (08.12.2013).
  • Yang, C.X., Ji, C., Ding, L.M., Rong, Y., 2000. N-3 fatty acid metabolism and effects of alpha-linolenic acid on enriching n-3 FA eggs. J. Chi. Agri. Uni., 95: 117-122.
APA KILINÇ G, KARAOĞLU M (2013). Yumurta tavuğu rasyonlarına katılan kanola yağı ve vitamin c'nin performans, yumurta kalitesi ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisi. , 183 - 188.
Chicago KILINÇ GÖZDE,KARAOĞLU Mevlüt Yumurta tavuğu rasyonlarına katılan kanola yağı ve vitamin c'nin performans, yumurta kalitesi ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisi. (2013): 183 - 188.
MLA KILINÇ GÖZDE,KARAOĞLU Mevlüt Yumurta tavuğu rasyonlarına katılan kanola yağı ve vitamin c'nin performans, yumurta kalitesi ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisi. , 2013, ss.183 - 188.
AMA KILINÇ G,KARAOĞLU M Yumurta tavuğu rasyonlarına katılan kanola yağı ve vitamin c'nin performans, yumurta kalitesi ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisi. . 2013; 183 - 188.
Vancouver KILINÇ G,KARAOĞLU M Yumurta tavuğu rasyonlarına katılan kanola yağı ve vitamin c'nin performans, yumurta kalitesi ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisi. . 2013; 183 - 188.
IEEE KILINÇ G,KARAOĞLU M "Yumurta tavuğu rasyonlarına katılan kanola yağı ve vitamin c'nin performans, yumurta kalitesi ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisi." , ss.183 - 188, 2013.
ISNAD KILINÇ, GÖZDE - KARAOĞLU, Mevlüt. "Yumurta tavuğu rasyonlarına katılan kanola yağı ve vitamin c'nin performans, yumurta kalitesi ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisi". (2013), 183-188.
APA KILINÇ G, KARAOĞLU M (2013). Yumurta tavuğu rasyonlarına katılan kanola yağı ve vitamin c'nin performans, yumurta kalitesi ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 44(2), 183 - 188.
Chicago KILINÇ GÖZDE,KARAOĞLU Mevlüt Yumurta tavuğu rasyonlarına katılan kanola yağı ve vitamin c'nin performans, yumurta kalitesi ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 44, no.2 (2013): 183 - 188.
MLA KILINÇ GÖZDE,KARAOĞLU Mevlüt Yumurta tavuğu rasyonlarına katılan kanola yağı ve vitamin c'nin performans, yumurta kalitesi ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.44, no.2, 2013, ss.183 - 188.
AMA KILINÇ G,KARAOĞLU M Yumurta tavuğu rasyonlarına katılan kanola yağı ve vitamin c'nin performans, yumurta kalitesi ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013; 44(2): 183 - 188.
Vancouver KILINÇ G,KARAOĞLU M Yumurta tavuğu rasyonlarına katılan kanola yağı ve vitamin c'nin performans, yumurta kalitesi ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013; 44(2): 183 - 188.
IEEE KILINÇ G,KARAOĞLU M "Yumurta tavuğu rasyonlarına katılan kanola yağı ve vitamin c'nin performans, yumurta kalitesi ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisi." Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 44, ss.183 - 188, 2013.
ISNAD KILINÇ, GÖZDE - KARAOĞLU, Mevlüt. "Yumurta tavuğu rasyonlarına katılan kanola yağı ve vitamin c'nin performans, yumurta kalitesi ve lipid peroksidasyonu üzerine etkisi". Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 44/2 (2013), 183-188.