İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi
Yıl: 2013 Cilt: 17 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 1 - 11 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi
Öz: Türkiye genelinde düşünüldüğünde silaj ana üründe yaygınlık göstermekle beraber iklimkoşullarının ve sıcaklığın uygun olduğu kıyı ve geçit iklime sahip yörelerde ve benzer iklime sahipGüneydoğu Anadolu Bölgesinde buğday hasadından sonra silo yemi amacıyla ikinci ürün olarakda (Haziran-Ekim arası) yetiştirilmektedir. Bu noktada en önemli konu 2.ürüne uygun kısavejetasyonlu, yüksek verimli doğru çeşidi saptamaktır. Bu çalışma 17 adet mısır çeşidiyle 2 yılboyunca (2005 ve 2006) yürütülmüştür. Denemede agronomik ve kalite olmak üzere 2 grupgözlem alınmıştır. Agronomik gözlemler grubunda çiçeklenme gün sayısı, silaj olgunluk günsayısı, bitki boyu, yaprak oranı, sap oranı, koçan oranı, yeşil ot ve kuru ot verimi gibi özelliklerincelenmiştir. Bu özellikler açısından mısır çeşitleri arasında istatistik anlamda önemli farklaroluşmuştur. Kalite analizleri bakımından ise ADF (Asit deterjanda çözünmeyen lif), NDF (Nötrdeterjanda çözünmeyen lif), ADL(Asit deterjanda çözünmeyen lignin) kül, ham yağ ve hamprotein özellikleri incelenmiştir. Yapılan istatistik değerlendirmede ikinci üründe ham protein veNDF içerikleri açısından çeşitler arasında istatistik anlamda önemli farklar oluşmuştur. Tümbulguların ışığında; 2.üründe verimi iyi, kalitesi yüksek bir silaj eldesi açısından FAO grubu 550-600 arası olan orta - erkenci çeşitlerin kullanılması uygun olacaktır.
Anahtar Kelime: Konular:
The importance of application at decisions of the tender o ffer of variable cost method and an application example
Öz: Mostly maize is grown at main crop in Turkey but it can be grown at both main crop (April-September) and second crop (after wheat harvest July- October) at coastline of Turkey (Aegeancoastral and Mediterranian regions) and Southeastern Anatolia region which has similarly climate.In maize cultivation. selection of right cultivar suitable for second crop growing period is mostimportant issue. This study was carried out to determine suitable maize cultivars in terms of silageyield and quality at second crop conditions. During 2 years (2005 and 2006) with 17 cultivars,quality and agronomic characters observed wer e; flowering day count. maturating day count forsilage. plant height. leaf ratio. stem ratio. kernel ratio. green herbage yield. dry matter yield. ADF.NDF. ADL. ash. crude protein. crude oil e.t.c. Relation to all of the agronomic characteristics itwas found significant differences between cultivars at second crop. In relation to qualitycharacteristics there were found to be significant differences between cultivars at second crop interms of crude protein and NDF values. In the light of such information, in terms of yield andutility we must use cultivars that FAO maturity group 550 and 600 medium-early maturingcultivars for second crop.
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Adesogan, A.T.,2006. How to Optimize Corn Silage Quality in Florida. Proceedings 43 rd Florida Dairy Production Conference
- Ak. İ ve Doğan. R.. 1997. Bursa Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Mısır Çeşitlerinin Verim Özellikleri ve Silaj Kalitelerinin Belirlenmesi. Türkiye I. Silaj Kongresi. 16- 19 Eylül 1997.
- Akdeniz, H.,Yılmaz, İ.,Andıç,N ve Ş. Zorer, 2004-a. Bazı Mısır Çeşitlerinde Verim ve Yem Değerleri Üzerine Bir Araştırma. YYÜ, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J.Agric.Sci.).14 (1): 47 -51,
- Akdeniz,H.,Karslı,M.A.,Keskin,B and Andiç, N.,2004-b.Determination of Chemical Composition, Digestible Dry Matter Yields of Some Silage Type Corn Varieties. YYÜ Vet Fak Derg 2004, 15 (1 -2): 19-22.
- Alçiçek,A.ve K. Özkan, 1997.Silo yemlerinde fiziksel ve kimyasal yöntemlerle silaj kalitesinin saptanması. Türkiye 1.Silaj Kongresi, Bursa, s : 241 - 247.
- Aldrich, S, R., Scotch, W, O and Leng, E, R 1982. Modern Corn Production. 303 - 315.
- Anonymous,2001.Silage Corn Hybrid http://farmfocus.osu.edu/Corn_Silage . Anonim. 2004.Silo yem bitkileri ve silaj. www.tarim.gov.tr / üretim / silo yem ve silaj
- Anonymous,2005 - a. ADF and NDF analyses using ANKOMs fiber analyzer Anonymous,2005 - b.Silage Performance. www.oardc.ohio-state.edu/silage . Anonymous, 2008. JMP Statistical software developed by SAS Institute.
- Avcioglu. R.. Geren. H and Cevheri. A.C.. 2003. Effect of sowing date on forage yields and agronomic characteristics of six maize varieties grown in the Aegean region of Turkey. Optimal Forage Systems for Animal Production and the Environment. EGF 26-28 May 2003. Pleven-Bulgaria. Vol:8. p:311 - 314
- AOAC, 1990. Official Methods of Analysis of the Association of Analytical Chemist, 15th edn. Association of Official Analytical Chemist, Arlington.
- Bal, M.A,2005. Hibrit çeşidi, Olgunluk Derecesi ve Fermantasyon Uzunluğunun Mısır Silajı Kalitesi Üzerine Etkileri. GAP IV. Tarım Kongresi. Urfa.
- Bal, M.A.,Coors, J.G. and Shaver,R.D.1997. Impact of the maturity of corn for use as silage in the diets of dairy cows on intake, milkpruduction.J.Dairy.Sci.80:2 497 -2503.
- Bosworth,S.,2005.Corn Silage Forage Quality http://pss.uvm.edu/vtcrops/articles/For TestLab/CornSilageQuality05.
- Budak, B ve Soya, H.2003. İkinci Ürün olarak yetiştirilen farklı mısır ( Zea mays L. ) çeşitlerinin hasıl verimleri üzerinde bir araştırma.Türkiy1e 5.Tarla Bitkileri Kongresi, 13 - 17 Ekim, Diyarbakır, 1. cilt, 529-532.
- Coors,J.g.,and Lauer,J.G.2001. Sila ge Corns. İn A.R.Hallauer (ed).p.347-392.2.
- Çeçen, S., Öten, M ve Erdurmuş, C., 2005; Batı Akdeniz Sahil Kuşağında Sorgum, Sudanotu ve Mısırın İkinci Ürün Olarak Değerlendirilmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18 (3), 337 -341.
- Çiğdem, İ ve Uzun, F, 2006; Samsun İli Taban Alanlarında İkinci Ürün Olarak Yetiştirilebilecek Bazı Silajlık Sorgum ve Mısır Çeşitleri Üzerine Bir Araştırma. OMÜ.Zir. Fak. Dergisi, 2006, 21 (1): 14-19
- Dolstra, O and Miedama, P., 1986. Breeding of Silage Maize. Pudoc , P.O. Box 4, 6700 AA Wageningen, the Netherlands. P: 3 15.
- Garcia, A., Thiex, N., Kalscheur, K, Tjardes K,2003.Interpreting Corn Silage Analysis serv.sdstate.edu/downloads.
- Geren, H. ve Avcıoğlu, R.,2000. Ana ve İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Silajlık Mısır Çeşitlerinde Ekim Zamanlarının Hasıl Verimleri İle Silaja İlişkin Tarımsal Özelliklere Etkisi Üzerinde Araştırmalar, Ege Üni Fen Bilimleri Ens. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı ( Doktora Tezi) 251s.
- Geren, H., Avcioglu, R., and Kir, B., 2003 . Effect of sowing date on the silage quality of six maize varieties in the Aegean region of Turkey, Optimal Forage Systems for Animal Production and the Environment, EGF 26- 28 May 2003, Pleven- Bulgaria, Vol:8, p:315 -317
- Gücük,T ve Baytekin,H.1999. Bozova sulu koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilen silaj mısır, silaj sorgum ve sorgum sudan otu melez çeşitlerinde hasat zamanının verim ve bazı silaj özelliklerine etkisi.3.Tarla Bitkileri Kongresi. Adana, Cilt:3 S:178 -183.
- Holland and Kezar .W.,1999.Understanding Silage www.farmwest.com/index.
- Hutjens,M.F.,1998 -a. An Update on Corn Silage www.livestocktrail.uiuc.edu İptaş, S., Öz, A., Boz,A., 2002 Tokat-Kazova Koşullarında İkinci Ürün Silajlık Mısır Yetiş tirme Olanakları. Ankara Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 2002, 8(3) S: 185 191
- Kaya, Ö ve C. Polat, 2010. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 7(3); 129-136.
- Kılıç, H ve İ. Gül, 2007. Hasat Zamanının Diyarbakır Şartlarında İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Mısır Çeşitlerinde Verim ve Bazı Tarımsal Karekterler ile Silaj Kalitesine Etkileri. HR.Ü.Z.F Dergisi, 11 (3/4): 43 -52.
- Konak, C., 1993. Silajlık Mısır Tarımı. TYUAP Tarla Bitkileri Grubu Toplantısı.
- Konak,C,1994. Ege Bölgesi Mısır Çeşit Denemeleri, ETAE Müd.Yayın no: 90. Konak,C.,Tümer,S.,Oğuz,A.,Çalışkan,H;1994 -a. Bazı Silajlık Mısır Çeşitlerinde Farklı Ekim ve Hasat Tarihlerinin Verim ve Kaliteye Etkisi . ETAE Müdürlüğü, Sonuç raporu.
- Kün. E.. 1997. Tahıllar II (Sıcak İklim Tahılları). A.Ü.Ziraat Fakültesi Ders Kitabı. Ankara. Sayfa:141.
- Manga, N., Tansı, V ve Sağlamtimur, T.1991. Çukurova Koşullarında 2. Ürün Olarak Yetiştirilen Değişik Mısır Çeşitlerinde Hasat Zamanının Hasıl Verimi ve Bazı Tarımsal Karekterlere Etkisi Üzerinde Araştırmalar. Türkiye 2. Çayır- Mer'a ve Yembitkileri Kongresi, 28 - 31 Mayıs, İzmir, 399- 408.
- MTSKAE, 2006. Menemen 2006 Yılı Hidrometeorolojik Rasat Verileri, Menemen Toprak ve Su Kaynakları Araş. Ens. Müd.,Genel yayın no: 229, Menemen.
- Oğuz, A 2003. Mısır Tarımı ve Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması, Hizmet İçi Eğitim Semineri Ders Notları.
- Okant. M.. Şılbır. Y.. Tansı. V. ve Sağlamtimur. T.. 1991. Ceylanpınar Ovası Koşullarında Ekim Zamanının Farklı Mısır Çeşitlerinin Verim ve Bazı Tarımsal Karakterlere Etkisi Üzerinde Bir Ara ştırma. Türkiye 2.Çayır- Mer'a ve Yembitkileri Kongresi. 28 - 31.05.1991. İzmir. S:352- 358.
- Okant, M ve Kılınç, H., 1996; Diyarbakır İli Şartlarında Bazı Ön Bitkilerin II.Ürün Olarak Yetiştirilen Mısırın Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi. Türkiye 3. Çayır- Mer a ve Yembitkileri Kongresi 17 -19 Haziran Erzurum.
- Polat, C., Koç, F ve Özdüven, M.L., 2005. Mısır Silajında Laktik Asit bakteri ve Bakteri+Enzim Karışımı İnokulantların Fermantasyon ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilebilme Dereceleri Üzerine Etkileri.Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2005 2 (1) syf: 13 - 22.11
- Roth, G.W and Heinrichs., 2001. Silagecropsoil.psu.edu/extension.
- Russell. J.R.. Irlbeck. N.A.. Hallauer. A.R and Buxton. D.R. 1992. Nutritive value and ensiling characters of ma ize herbage as influenced by agronomic factors. Anim. Feed Sci. Technol. 38: 11 -24.
- Sarıçiçek,Z.B.,İ.Ayan,veA.V.Garipoğlu,2002. Mısır ve bazı baklagillerin tek ve karışık ekiminin ilaj kalitesine etkisi.OMÜZir.Fak.Dergisi,17(3):1
- Stalling. C.C.. 2000. Corn Silage Quality Measurements. www.ext.vt.edu/news/periodicals/dair y/2000-8.
- Yılmaz. Ş.. Gözübenli. H.. Can. E ve Atış. İ.. 1999. Hatay Koşullarında İkinci Ürün Olarak Yetiştirilebilecek Silajlık Mısır (Zea mays L.) Çeşitlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir A raştırma. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi. 15 - 18 Kasım 1999 Adana (poster bildiri) S: 295 -299.
APA | AYAZ M, Ozpinar H, YAMAN FIRINCIOĞLU S, ACAR A, AKSU Y, YAVRUTÜRK Y, İNAL NİKSARLI F, AKSU S, AYGÜN Y (2013). İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi. , 1 - 11. |
Chicago | AYAZ Meltem,Ozpinar Huseyin,YAMAN FIRINCIOĞLU SEMA,ACAR A.Alptekin,AKSU Yasemin,YAVRUTÜRK Yavuz,İNAL NİKSARLI Firdevs,AKSU Serhat,AYGÜN Yusuf İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi. (2013): 1 - 11. |
MLA | AYAZ Meltem,Ozpinar Huseyin,YAMAN FIRINCIOĞLU SEMA,ACAR A.Alptekin,AKSU Yasemin,YAVRUTÜRK Yavuz,İNAL NİKSARLI Firdevs,AKSU Serhat,AYGÜN Yusuf İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi. , 2013, ss.1 - 11. |
AMA | AYAZ M,Ozpinar H,YAMAN FIRINCIOĞLU S,ACAR A,AKSU Y,YAVRUTÜRK Y,İNAL NİKSARLI F,AKSU S,AYGÜN Y İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi. . 2013; 1 - 11. |
Vancouver | AYAZ M,Ozpinar H,YAMAN FIRINCIOĞLU S,ACAR A,AKSU Y,YAVRUTÜRK Y,İNAL NİKSARLI F,AKSU S,AYGÜN Y İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi. . 2013; 1 - 11. |
IEEE | AYAZ M,Ozpinar H,YAMAN FIRINCIOĞLU S,ACAR A,AKSU Y,YAVRUTÜRK Y,İNAL NİKSARLI F,AKSU S,AYGÜN Y "İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi." , ss.1 - 11, 2013. |
ISNAD | AYAZ, Meltem vd. "İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi". (2013), 1-11. |
APA | AYAZ M, Ozpinar H, YAMAN FIRINCIOĞLU S, ACAR A, AKSU Y, YAVRUTÜRK Y, İNAL NİKSARLI F, AKSU S, AYGÜN Y (2013). İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(3), 1 - 11. |
Chicago | AYAZ Meltem,Ozpinar Huseyin,YAMAN FIRINCIOĞLU SEMA,ACAR A.Alptekin,AKSU Yasemin,YAVRUTÜRK Yavuz,İNAL NİKSARLI Firdevs,AKSU Serhat,AYGÜN Yusuf İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17, no.3 (2013): 1 - 11. |
MLA | AYAZ Meltem,Ozpinar Huseyin,YAMAN FIRINCIOĞLU SEMA,ACAR A.Alptekin,AKSU Yasemin,YAVRUTÜRK Yavuz,İNAL NİKSARLI Firdevs,AKSU Serhat,AYGÜN Yusuf İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.17, no.3, 2013, ss.1 - 11. |
AMA | AYAZ M,Ozpinar H,YAMAN FIRINCIOĞLU S,ACAR A,AKSU Y,YAVRUTÜRK Y,İNAL NİKSARLI F,AKSU S,AYGÜN Y İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013; 17(3): 1 - 11. |
Vancouver | AYAZ M,Ozpinar H,YAMAN FIRINCIOĞLU S,ACAR A,AKSU Y,YAVRUTÜRK Y,İNAL NİKSARLI F,AKSU S,AYGÜN Y İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013; 17(3): 1 - 11. |
IEEE | AYAZ M,Ozpinar H,YAMAN FIRINCIOĞLU S,ACAR A,AKSU Y,YAVRUTÜRK Y,İNAL NİKSARLI F,AKSU S,AYGÜN Y "İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi." Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17, ss.1 - 11, 2013. |
ISNAD | AYAZ, Meltem vd. "İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi". Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17/3 (2013), 1-11. |