Yıl: 2013 Cilt: 17 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 1 - 11 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi

Öz:
Türkiye genelinde düşünüldüğünde silaj ana üründe yaygınlık göstermekle beraber iklimkoşullarının ve sıcaklığın uygun olduğu kıyı ve geçit iklime sahip yörelerde ve benzer iklime sahipGüneydoğu Anadolu Bölgesinde buğday hasadından sonra silo yemi amacıyla ikinci ürün olarakda (Haziran-Ekim arası) yetiştirilmektedir. Bu noktada en önemli konu 2.ürüne uygun kısavejetasyonlu, yüksek verimli doğru çeşidi saptamaktır. Bu çalışma 17 adet mısır çeşidiyle 2 yılboyunca (2005 ve 2006) yürütülmüştür. Denemede agronomik ve kalite olmak üzere 2 grupgözlem alınmıştır. Agronomik gözlemler grubunda çiçeklenme gün sayısı, silaj olgunluk günsayısı, bitki boyu, yaprak oranı, sap oranı, koçan oranı, yeşil ot ve kuru ot verimi gibi özelliklerincelenmiştir. Bu özellikler açısından mısır çeşitleri arasında istatistik anlamda önemli farklaroluşmuştur. Kalite analizleri bakımından ise ADF (Asit deterjanda çözünmeyen lif), NDF (Nötrdeterjanda çözünmeyen lif), ADL(Asit deterjanda çözünmeyen lignin) kül, ham yağ ve hamprotein özellikleri incelenmiştir. Yapılan istatistik değerlendirmede ikinci üründe ham protein veNDF içerikleri açısından çeşitler arasında istatistik anlamda önemli farklar oluşmuştur. Tümbulguların ışığında; 2.üründe verimi iyi, kalitesi yüksek bir silaj eldesi açısından FAO grubu 550-600 arası olan orta - erkenci çeşitlerin kullanılması uygun olacaktır.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ziraat Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi

The importance of application at decisions of the tender o ffer of variable cost method and an application example

Öz:
Mostly maize is grown at main crop in Turkey but it can be grown at both main crop (April-September) and second crop (after wheat harvest July- October) at coastline of Turkey (Aegeancoastral and Mediterranian regions) and Southeastern Anatolia region which has similarly climate.In maize cultivation. selection of right cultivar suitable for second crop growing period is mostimportant issue. This study was carried out to determine suitable maize cultivars in terms of silageyield and quality at second crop conditions. During 2 years (2005 and 2006) with 17 cultivars,quality and agronomic characters observed wer e; flowering day count. maturating day count forsilage. plant height. leaf ratio. stem ratio. kernel ratio. green herbage yield. dry matter yield. ADF.NDF. ADL. ash. crude protein. crude oil e.t.c. Relation to all of the agronomic characteristics itwas found significant differences between cultivars at second crop. In relation to qualitycharacteristics there were found to be significant differences between cultivars at second crop interms of crude protein and NDF values. In the light of such information, in terms of yield andutility we must use cultivars that FAO maturity group 550 and 600 medium-early maturingcultivars for second crop.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ziraat Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA AYAZ M, Ozpinar H, YAMAN FIRINCIOĞLU S, ACAR A, AKSU Y, YAVRUTÜRK Y, İNAL NİKSARLI F, AKSU S, AYGÜN Y (2013). İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi. , 1 - 11.
Chicago AYAZ Meltem,Ozpinar Huseyin,YAMAN FIRINCIOĞLU SEMA,ACAR A.Alptekin,AKSU Yasemin,YAVRUTÜRK Yavuz,İNAL NİKSARLI Firdevs,AKSU Serhat,AYGÜN Yusuf İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi. (2013): 1 - 11.
MLA AYAZ Meltem,Ozpinar Huseyin,YAMAN FIRINCIOĞLU SEMA,ACAR A.Alptekin,AKSU Yasemin,YAVRUTÜRK Yavuz,İNAL NİKSARLI Firdevs,AKSU Serhat,AYGÜN Yusuf İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi. , 2013, ss.1 - 11.
AMA AYAZ M,Ozpinar H,YAMAN FIRINCIOĞLU S,ACAR A,AKSU Y,YAVRUTÜRK Y,İNAL NİKSARLI F,AKSU S,AYGÜN Y İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi. . 2013; 1 - 11.
Vancouver AYAZ M,Ozpinar H,YAMAN FIRINCIOĞLU S,ACAR A,AKSU Y,YAVRUTÜRK Y,İNAL NİKSARLI F,AKSU S,AYGÜN Y İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi. . 2013; 1 - 11.
IEEE AYAZ M,Ozpinar H,YAMAN FIRINCIOĞLU S,ACAR A,AKSU Y,YAVRUTÜRK Y,İNAL NİKSARLI F,AKSU S,AYGÜN Y "İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi." , ss.1 - 11, 2013.
ISNAD AYAZ, Meltem vd. "İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi". (2013), 1-11.
APA AYAZ M, Ozpinar H, YAMAN FIRINCIOĞLU S, ACAR A, AKSU Y, YAVRUTÜRK Y, İNAL NİKSARLI F, AKSU S, AYGÜN Y (2013). İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(3), 1 - 11.
Chicago AYAZ Meltem,Ozpinar Huseyin,YAMAN FIRINCIOĞLU SEMA,ACAR A.Alptekin,AKSU Yasemin,YAVRUTÜRK Yavuz,İNAL NİKSARLI Firdevs,AKSU Serhat,AYGÜN Yusuf İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17, no.3 (2013): 1 - 11.
MLA AYAZ Meltem,Ozpinar Huseyin,YAMAN FIRINCIOĞLU SEMA,ACAR A.Alptekin,AKSU Yasemin,YAVRUTÜRK Yavuz,İNAL NİKSARLI Firdevs,AKSU Serhat,AYGÜN Yusuf İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.17, no.3, 2013, ss.1 - 11.
AMA AYAZ M,Ozpinar H,YAMAN FIRINCIOĞLU S,ACAR A,AKSU Y,YAVRUTÜRK Y,İNAL NİKSARLI F,AKSU S,AYGÜN Y İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013; 17(3): 1 - 11.
Vancouver AYAZ M,Ozpinar H,YAMAN FIRINCIOĞLU S,ACAR A,AKSU Y,YAVRUTÜRK Y,İNAL NİKSARLI F,AKSU S,AYGÜN Y İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013; 17(3): 1 - 11.
IEEE AYAZ M,Ozpinar H,YAMAN FIRINCIOĞLU S,ACAR A,AKSU Y,YAVRUTÜRK Y,İNAL NİKSARLI F,AKSU S,AYGÜN Y "İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi." Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17, ss.1 - 11, 2013.
ISNAD AYAZ, Meltem vd. "İkinci ürün tarımında yaygın olarak kullanılan ve kullanılabilecek olan silajlık mısır çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerinin incelenmesi". Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17/3 (2013), 1-11.