Yıl: 2015 Cilt: 21 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 288 - 299 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Tokat İli Turhal ilçesinde sığır besiciliğinde üretim maliyeti ve canlı ağırlık artışına etki eden faktörler

Öz:
Bu araştırmada, Tokat İli Turhal İlçesinde sığır besiciliği yapan işletmelerin üretim maliyetleri ile sığır besiciliğindecanlı ağırlık artışı ve buna etki eden faktörler tespit edilmiştir. Araştırmada kullanılan veriler, bölgede sığır besiciliğiyapan 68 adet işletmeden anket yoluyla elde edilmiştir. Örnek hacminin tespitinde Basit Tesadüfî Örnekleme Yöntemikullanılmıştır. Araştırma sonucunda, işletmelerin ortalama 27.91 baş yerli ırk, 32.50 baş melez ırk ve 18.00 baş kültürırkı hayvan ile besicilik yaptıkları belirlenmiştir. Besi sonucunda elde edilen canlı ağırlık artışının 285.65 kg baş-1 ilekültür ırkı hayvanlarda en yüksek olduğu, yemden en iyi yararlanan ırkın yine kültür ırkı hayvanlar olduğu belirlenmiştir.Üretim masrafarı içerisinde en yüksek paya hayvan materyali ve yem giderleri sahiptir. 1 baş hayvanın besi sonumaliyeti; yerli ırklarda 1779.72 TL, melez ırklarda 1877.06 TL ve kültür ırklarında 2384.59 TLdir. Regresyon analizisonucuna göre, işletmeler daha düşük canlı ağırlığa sahip daha fazla hayvan ile besicilik yaptığında, toplamda daha fazlacanlı ağırlık elde edebilirler.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ekoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Orman Mühendisliği Zooloji Entomoloji

Production cost and factors affecting live weight gain in cattle fattening in the Turhal district of Tokat province

Öz:
In this study, production costs and proftability of cattle fattening farms in Turhal district of Tokat province have beendetermined. In addition, the factors affecting live weight gain have been determined. Data used in the study were collectedfrom 68 cattle fattening farms by surveys. The sample size was determined by Simple Random Sampling Method. Asa result, average 27.91, 32.50 and 18.00 upside the head cross-bred breeding animals and their culture was determinedbreed. 285.65 kg of live weight gain obtained from beef/head race and culture, was the highest in animals, feed the animals was determined that the best beneft of race culture race again. The highest share in the costs of productionwas animal material and feed costs. The cost of one head of fattening animals was found for the indigenous races as TL1779.72, for culture breeds as TL 1877.06 and for hybrid races as TL 2384.59. As a result of regression analysis, farmswould obtain higher total body weight when the farms keep higher number of animals.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ekoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Orman Mühendisliği Zooloji Entomoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aydemir C & Pıçak M (2007). GAP Bölgesi’nde hayvancılığın gelişimi ve Türkiye içindeki konumu. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi 6 (22): 13-37
  • Çiçek A & Erkan O (1996). Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, No:12, Ders Notları Serisi: 6, Tokat, s.118
  • Erkuş A, Eliçin A, Özçelik A, Turan A, Tanrıvermiş H & Gündoğmuş E (1996). Tekirdağ İli Tarım İşletmelerinde İthal ve Kültür Melezi Süt Sığırları İle Üretim Yapan İşletmelerde Süt Sığırcılığı Faaliyetlerinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği ve Vakfı Yayınları No:14, Ankara
  • Fidan H (1992). Çorum ilinde sığır yetiştiriciliği yapan tarım işletmelerinin ekonomik analizi ve hayvansal ürünlerin maliyet unsurlarının araştırılması. Yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Ankara
  • Gözener B (2013). TR 83 Bölgesinde sığır besiciliğine yer veren işletmelerin ekonomik analizi ve teknik etkinlik. Doktora tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Tokat
  • Gozener B & Sayili M (2011). Use of animal wastes in beef cattle farming and environmental considerations. Bulgarian Journal of Agricultural Sciences 17 (6): 816-828
  • Hazneci K (2007). Amasya ili Suluova ilçesinde sığır besiciliği yapan işletmelerin etkinlik analizi. Yüksek lisans tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Samsun
  • Kabukçu A (1986). Sığır Besiciliğinin Genel Karakterleri. Hayvancılık Sempozyumu , Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları No:16, Emek Matbaası, 5-8 Mayıs, Tokat
  • Karagölge C (1973). Arazi Tasarruf Şekillerine Göre Erzurum İlindeki Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 153, Ankara
  • Karkacıer O (1991). Tokat-Turhal sığır besiciliği işletmelerinin ekonomik analizi. Doktora tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Bornova-İzmir
  • Karkacıer O (2001). Tarım Ekonomisi Alanına İlişkin Fonksiyonel Analizler ve Bu Analizlerden Çıkartılabilecek Bazı Kantitatif Bulgular. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:49, Ders Notları Serisi: 26, Tokat
  • Kılıç M (1994). Tokat-Merkez ilçede kaynak kullanımı destekleme fonundan yararlanan sığır besiciliği işletmelerinin ekonometrik analizi. Yüksek lisans tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Tokat
  • Kıral T (1993) Ankara İlinde Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Besi Bölge Şefiği Tarafından Desteklenen Sığır Besiciliği İşletmelerinin Ekonomik Analizi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1289, Bilimsel Araştırmalar ve İncelemeler: 715, Ankara
  • Kıral T, Kasnakoğlu H, Tatlıdil, F F, Fidan H & Gündoğmuş, E (1999). Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayını, Proje Raporu 1999-13, Yayın No: 37, Ankara
  • Koyuncu M, Kara Uzun Ş & Tuncel E (2005). Güney Marmara bölgesel keçicilik işletmelerinin genel durumu ve verim özelliklerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar: I. Keçicilik işletmelerinin genel durumu. Tarım Bilimleri Dergisi-Journal of Agricultural Sciences 11 (4): 373–378
  • Oktay A R (1986). Besi Sığırcılığında Verimlilik Ölçümü. MPM Yayın No:345, Ankara
  • Sayılı M (2001). Amasya ili Suluova ilçesinde sığır besiciliği yapan işletmelerin ekonomik analizi. Doktora tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Tokat
  • Şahin K & Yılmaz İ H (2008). Van ili Gürpınar ilçesinde yem bitkileri üretimi ve sorunları üzerine bir araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi-Journal of Agricultural Sciences 14 (1): 16–21
  • TÜİK (2013a). http://www.tuik.gov.tr/HbGetir.do?id=13512&tb_ id=1 TÜİK (2013b). http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?alt_ id=50
  • Vural H & Fidan H (2007). Türkiye’de hayvansal üretim ve hayvancılık işletmelerinin özellikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi 13 (2): 49–59
  • Yaylalı M (1994). Mikroiktisat. Cilt: 1, Beta Yayınları, İstanbul
  • Yücelyiğit E, Zincirlioğlu M & Yavuz T (1993). Açıkta Serbest Sistem Besicilik. Amerikan Yemlik Tahıl Konseyi Yayını, Ankara
  • Zoral Y K (1975). Doğu Anadolu’nun Tarımsal Üretiminde Faktörlerin Verimliliği ve Agregate Üretim Fonksiyonları. Atatürk Üniversitesi Yayınları: 432, Ziraat Fakültesi Yayınları:200, Araştırma Serisi No:128, Sevinç Matbaası, Ankara
  • Zoral Y K (1984). Üretim Fonksiyonları. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, MM/ END-84 EY 052, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Basım Ünitesi, İzmir
APA GÖZENER B, SAYILI M (2015). Tokat İli Turhal ilçesinde sığır besiciliğinde üretim maliyeti ve canlı ağırlık artışına etki eden faktörler. , 288 - 299.
Chicago GÖZENER Bilge,SAYILI Murat Tokat İli Turhal ilçesinde sığır besiciliğinde üretim maliyeti ve canlı ağırlık artışına etki eden faktörler. (2015): 288 - 299.
MLA GÖZENER Bilge,SAYILI Murat Tokat İli Turhal ilçesinde sığır besiciliğinde üretim maliyeti ve canlı ağırlık artışına etki eden faktörler. , 2015, ss.288 - 299.
AMA GÖZENER B,SAYILI M Tokat İli Turhal ilçesinde sığır besiciliğinde üretim maliyeti ve canlı ağırlık artışına etki eden faktörler. . 2015; 288 - 299.
Vancouver GÖZENER B,SAYILI M Tokat İli Turhal ilçesinde sığır besiciliğinde üretim maliyeti ve canlı ağırlık artışına etki eden faktörler. . 2015; 288 - 299.
IEEE GÖZENER B,SAYILI M "Tokat İli Turhal ilçesinde sığır besiciliğinde üretim maliyeti ve canlı ağırlık artışına etki eden faktörler." , ss.288 - 299, 2015.
ISNAD GÖZENER, Bilge - SAYILI, Murat. "Tokat İli Turhal ilçesinde sığır besiciliğinde üretim maliyeti ve canlı ağırlık artışına etki eden faktörler". (2015), 288-299.
APA GÖZENER B, SAYILI M (2015). Tokat İli Turhal ilçesinde sığır besiciliğinde üretim maliyeti ve canlı ağırlık artışına etki eden faktörler. Tarım Bilimleri Dergisi, 21(2), 288 - 299.
Chicago GÖZENER Bilge,SAYILI Murat Tokat İli Turhal ilçesinde sığır besiciliğinde üretim maliyeti ve canlı ağırlık artışına etki eden faktörler. Tarım Bilimleri Dergisi 21, no.2 (2015): 288 - 299.
MLA GÖZENER Bilge,SAYILI Murat Tokat İli Turhal ilçesinde sığır besiciliğinde üretim maliyeti ve canlı ağırlık artışına etki eden faktörler. Tarım Bilimleri Dergisi, vol.21, no.2, 2015, ss.288 - 299.
AMA GÖZENER B,SAYILI M Tokat İli Turhal ilçesinde sığır besiciliğinde üretim maliyeti ve canlı ağırlık artışına etki eden faktörler. Tarım Bilimleri Dergisi. 2015; 21(2): 288 - 299.
Vancouver GÖZENER B,SAYILI M Tokat İli Turhal ilçesinde sığır besiciliğinde üretim maliyeti ve canlı ağırlık artışına etki eden faktörler. Tarım Bilimleri Dergisi. 2015; 21(2): 288 - 299.
IEEE GÖZENER B,SAYILI M "Tokat İli Turhal ilçesinde sığır besiciliğinde üretim maliyeti ve canlı ağırlık artışına etki eden faktörler." Tarım Bilimleri Dergisi, 21, ss.288 - 299, 2015.
ISNAD GÖZENER, Bilge - SAYILI, Murat. "Tokat İli Turhal ilçesinde sığır besiciliğinde üretim maliyeti ve canlı ağırlık artışına etki eden faktörler". Tarım Bilimleri Dergisi 21/2 (2015), 288-299.