Yıl: 2011 Cilt: 15 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 13 - 18 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Gıda üretim tesisleri tasarımının bileşenleri

Öz:
Gıda işleme ve tesis tasarımının gelişmesi; gıda bilimi ve teknolojisinin, kimya mühendisliğinintemelleri ile gıda, kimya mühendisleri ve gıda uzmanlarının pratik deneyimleri temelinedayanmaktadır. Tesis tasarımında; materyal bilimi, makine mühendisliği ve işletme yönetimi gibidiğer teknik alanlardaki deneyim ve gelişmeler de göz önünde bulundurulmalıdır. Proses tasarımı;proses alternatiflerinin en iyi şekilde kullanılması, değerlendirmesi, analiz ve sentezini içerir. Gıdaproses tasarımı yeni tesislerin tasarımında, mevcut tesislerin genişletilip değiştirmesinde, yeni bir ürünün üretilmesinde ve işleyen tesisin kontrolünde oldukça önemlidir.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği

Elements of food plant design

Öz:
The development of food process is based on the principles of food science and technology,chemical engineering and on the practical experience of food engineers and food technologists. Inplant design, the experience and developments in other technical fields, such as materials science,mechanical engineering and management, should also be considered. Process design includes thesynthesis, analysis, evaluation and optimization of process alternatives. Food process design isessential in the design of new plants in the modification or expansion of an existing plant, in theproduction of a new product and in the simulation and control of an operating plant.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • Biegler, L.T., Grossmann, I.E. ve Westerberg, A.W. 1997. Systematic methods of chemical process design. Englewood Cliffs, N.J: Prentice -Hall.
  • Cadbury, R.G. 1992. Maximizing the output of a batch food plant-the design engineers’ role. In Food Engineering in a computer climate. ICHEME. New York: Taylor & Francis. 395 -400.
  • Douglas, J.M. 1988. Conceptual design of chemical processes. New York: McGraw- Hill.
  • Jowitt, R. 1980. Hygenic desing and operation of food plant. London: Ellis Horwood.
  • Kostaropoulos, A.E. 2001. Mobile module factories. An additional way in food processing. Paper presented at the symposium “Food Factory of the Future”. Swedish Institute of Food and Biotechnology, Gothenburg, Sweden. Loncin, M. ve Merson, R.L. 1979. Food Engineering. New York: Academic Pres.
  • Okun, S.1989. Taking the guesswork out of contractor selection. 4th International Conference on Design Engineering of Plants, R enovations, and expansions, Irvıne. CA.
  • Perry,R. and Green, D. 1992. Perry’s Chemical Engineers’ Handbook. Mc Graw Hill, London.
  • Peters. M.S., and Timmerhaus, K.D. 1990. Plant design and economics for chemical engineers, 4th. ed. New York: McGraw - Hill.
  • Popham, K.R. 1996. Industrial plant design/constraction constraints and opportunities. Paper presented at the annual IFT Meeting, June, New Orleans, LA.
  • Pyle, D.L. 1997. (editors). Introduction to process design. In chemical engineering for the food industry. London: Blackie Academic and Professional, 1 -62.
  • Saravacos , G.D. and Kostaropoulos , A.E. 2002. Handbook of Food Processsing Equipment. Kluwer Academic/Plenum Publisher, New York.
  • Sinnot, R.K. 1996. Chemical process design.In Chemical Engineering,Vol.6. J.M.Coulson and J.F.Richardson,eds.London: Butterworth- Heinemann. Watt, B.K., and Merrill, A.L . 1963.
  • Composition of foods, raw processed, prepared. Agriculture Handbook No.8.Washington, DC. USDA.
  • Young, R. 2000. Plant Construction survey. May.20, Food Engineering Journal.
  • Wells, G.L. and Rose, L.M. 1986. The art of the chemical process design. Amsterdam: Elsevier Science Publ.
APA vardin h, Yılmaz F (2011). Gıda üretim tesisleri tasarımının bileşenleri. , 13 - 18.
Chicago vardin hasan,Yılmaz Fatih Mehmet Gıda üretim tesisleri tasarımının bileşenleri. (2011): 13 - 18.
MLA vardin hasan,Yılmaz Fatih Mehmet Gıda üretim tesisleri tasarımının bileşenleri. , 2011, ss.13 - 18.
AMA vardin h,Yılmaz F Gıda üretim tesisleri tasarımının bileşenleri. . 2011; 13 - 18.
Vancouver vardin h,Yılmaz F Gıda üretim tesisleri tasarımının bileşenleri. . 2011; 13 - 18.
IEEE vardin h,Yılmaz F "Gıda üretim tesisleri tasarımının bileşenleri." , ss.13 - 18, 2011.
ISNAD vardin, hasan - Yılmaz, Fatih Mehmet. "Gıda üretim tesisleri tasarımının bileşenleri". (2011), 13-18.
APA vardin h, Yılmaz F (2011). Gıda üretim tesisleri tasarımının bileşenleri. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(2), 13 - 18.
Chicago vardin hasan,Yılmaz Fatih Mehmet Gıda üretim tesisleri tasarımının bileşenleri. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15, no.2 (2011): 13 - 18.
MLA vardin hasan,Yılmaz Fatih Mehmet Gıda üretim tesisleri tasarımının bileşenleri. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.15, no.2, 2011, ss.13 - 18.
AMA vardin h,Yılmaz F Gıda üretim tesisleri tasarımının bileşenleri. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011; 15(2): 13 - 18.
Vancouver vardin h,Yılmaz F Gıda üretim tesisleri tasarımının bileşenleri. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011; 15(2): 13 - 18.
IEEE vardin h,Yılmaz F "Gıda üretim tesisleri tasarımının bileşenleri." Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15, ss.13 - 18, 2011.
ISNAD vardin, hasan - Yılmaz, Fatih Mehmet. "Gıda üretim tesisleri tasarımının bileşenleri". Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15/2 (2011), 13-18.