Çanakkale yöresinde yetiştirilen Deveci armut çeşidinde hasat sonrası 1 methylcyclopropane uygulamalarının depolama süresince kaliteye olan etkileri

Yıl: 2014 Cilt: 2 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 109 - 116 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çanakkale yöresinde yetiştirilen Deveci armut çeşidinde hasat sonrası 1 methylcyclopropane uygulamalarının depolama süresince kaliteye olan etkileri

Öz:
Bu çalışmada Marmara bölgesinde önemli bir üretime sahip olan Deveci armut çeşidinde hasat sonrası1 Methylcyclopropane (1 MCP) uygulamalarının muhafaza süresince kaliteye olan etkileri incelenmiştir. Buamaçla Çanakkale Biga bölgesinden hasat edilen armut meyvelerinde sırasıyla 312,5 ppb, 625 ppb ve 1 . 250 ppbdozlarında 1 MCP uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Farklı uygulamalara tabi tutulan me yveler 2°C ile 3°Carasında sıcaklık ile %85 %90 oransal nem koşullarında sırasıyla 60, 120 ve 180 gün süreyle muhafazaedilmişlerdir. Meyveler her muhafaza süresinin sonunda 20°C ile 22°C arası sıcaklık ile %50 60 oransal nemkoşullarında 7 gün süresince raf ömrüne tabi tutulmuşlardır. Armut meyvelerinde hasattan sonra ve her depolamasüresinden sonra meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde oranı, titre edilebilir toplam asitlik miktarı, meyvekabuk rengi değişimi, etilen üretim miktarı, toplam fenolik bileşik miktarı ve toplam çürüme oranı gibi bazıkalite özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; depolama süresi uzadıkça tüm meyvelerde farklıdüzeylerde olmak üzere kalite kayıpları meydana gelmiştir. Bunun yanında; söz konusu kalite özelliklerinindepolama ve raf ömrü süresince korunumu açısından en etkili uygulamalar 625 ppb ve 1 .250 ppb dozunda 1 MCP uygulamaları olmuştur. Buna karşın 312,5 ppb uygulama dozunun kalite özellikleri üzerinde önemliseviyede etkinliği saptanamamıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bitki Bilimleri

The effects of postharvest 1 methylcyclopropane treatments on quality of Deveci pear variety grown in Canakkale region during storage

Öz:
In this research the effects of postharvest 1 Methylcyclopropane (1 MCP) treatments on quality duringstorage were carried out. For this purpose, 1 MCP treatments were materialized on pear fruits harvested fromÇanakkale Biga region with 312,5 ppb, 625 ppb and 1 .250 ppb doses respectively. Fruits of different treatmentswere stored between 2°C and 3°C storage temperature and 85% 90% relative humidity conditions for 60, 120and 180 days respectively. Fruits were kept between 20°C and 22°C temperature and 50% 60% relativehumidity conditions for 7 days as shelf life after each storage period. Some quality parameters such as fruitfirmness, soluble solids content, titratable acidity, skin color development, ethylene production, total phenolicscompound and fungal decay incidence were assessed after harvest and each storage and shelf life periods.According to the results, quality losses increased with prolonging the storage period. Besides 625 ppb and 1 .250ppb treatment doses were found as the most effective on keeping the quality during storage and shelf life.However any significant effects of 312.5 ppb treatment dose can be determined on quality parameters.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bitki Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonymous, 1968. International Federation of Fruit Juice Producers, No: 3.
  • Argenta, L.C., Fan, X.T., Mattheis, J.P. , 2003. Influence of 1 –methylcyclopropene on ripening, storage life and volatile production by d‟Anjou cv. Pear fruit, J. Agric. Food Chem. 51: 3585 –3564.
  • Baritelle, A.L., Hyde, G.M., Fellman, J.K., Varith, J. , 2001. Using 1 –MCP to inhibit the influence of ripening on impact properties of pear and apple tissue. Postharvest Biol. Technol. 23: 153 – 160.
  • Dong, L., Zhou, H. , Sonego, L., Lers, A., Lurie, S., 2001. Ethylene involvement in the cold storage disorder of “Flavortop” nectarine. Postharvest B iol. Technol. 23, 105 – 115.
  • Erkan, M., Karasahin, I., Sahin, G., Eren, Ġ., Karamürsel, F., 2005a. Modified Atmosphere and 1 –MCP Combination Affect Postharvest Quality of Japanese Type Plums. 9th International Controlled Atmosphere Research Conference. 5 –1 0 July, 2005, Michigan State University, USA .
  • Erkan, M., Pekmezci, M., Gübbük, H., Karaşahin, I., ġahin, G., 2005b. Muz Muhafazası Üzerine 1 – Methylcyclopropene (1 –MCP)‟nin Etkisi. III. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 6–9. Eylül. 2005. A ntakya –Hatay, 228 –235.
  • Fan, X., Blankenship, S.M., Mattheis, J.P., 1999. 1 –methylcyclopropene inhibits apple ripening. J. Am. Soc. Hort. Sci. 124, 690– 695.
  • Fan, X., Argenta, L., Mattheis, J.P., 2000. Inhibition of ethylen eaction by 1 –methylcyclopropene prolongs storage life of apricots. Postharvest Biol. Technol. 20, 135 – 142.
  • Hiwasa, K., Kinugasa, Y., Amano, S., Hashimoto, A., Nakano, R., Inaba, A., Kubo, Y. , 2003. Ethylene is required for both initiation and progression of softening in pear ( Pyrus communis L.) fruit, J.Exp. Bot. 54(383): 771 –779.
  • Jeong, J., Huber, D.J., Sargent, S.A., 2002. Influence of 1 –MCP on ripening and cell–wall matrix polysaccharids of avocado (Persea americana) fruit. Postharvest Biol. Technol. 25, 241 – 364.
  • Kaynaş, K ., Sakalda ş, M., Kuzucu, F.C., 2006. Hasat sonrası 1 –MCP Uygulamalarının Çanakkale Yöresinde Yetiştirilen Domateslerde Depolama Süresi ve Meyve Kalitesi Üzerine Olan Etkileri, VI. Sebze Tarımı Sempozyumu, KSÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, s. 70–75.
  • Kaynaş , K., Sakaldaş , M., Yurt, U., 2010. The Effects of Different Postharvest Applications and Different Modified Atmosphere Packaging Types on Fruit Quality of Angeleno Plums. Acta Hort., 876: 209–216.
  • Kaynaş , K., Sakaldaş , M., Kocakurt, ġ., 2011. Çanakkale Yöresinde Yetiştirilen “Eşme” Ayva Çeşidinde Hasat Sonrası 1 – Methylcyclopropane Uygulamalarının Meyve Kalitesine Olan Etkileri. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 04–08. Ekim. 2011, ġanlıurfa (Basımda).
  • Kluge, R.A., Jacomino, A.P., 2002. Shelf life of peaches Treated with 1 –methylcyclopropene. Scientia –Agricola 59, 69–72.
  • Kubo, Y., Hiwasa, K., Omondi Owino, W., Nakano, R., Inaba, A. , 2003. Influence of time and concentration of 1 –MCP application on the shelf life of pear “La France” fruit. HortScie nce 38(7): 1414–1416.
  • Mitcham, B., Mattheis, J., Bower, J., Biasi, B., Clayton, M., 2001. Responses of European Pears to 1 –MCP. Persihables Handling Quarterly, 108: 16–19.
  • Nakano, R., Harima, S., Ogura, E., Inoue, S., Kubo, Y., Inaba, A., 2001. Involvemen tof stres –induced ethylene biosynthesis in fruitv softening of “Saijo” persimmon. J. Jpn. Soc.Hort. Sci. 70, 581 – 585.
  • Özelkök, S., Kaynaş, K. , Ertan, Ü. , 1997. Yumuşak Çekirdekli Meyvelerde Gözlenen Fizyolojik Bozukluklar. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pa zarlama Sempozyumu. 21 –24 Ekim 1997 Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 145 –151.
  • Reid, M.S., 1992. Maturation and Maturity Indices, Postharvest Technology of Horticultural Crops p:21 –28, University of California, Div. Agr. And Natural Resources Publ. No. 3311. USA.
  • Sakaldaş , M., Kaynaş , K., Yalav, F., Yurt, U., 2010. Combined Effects of Controlled Atmosphere Storage and 1 –Methylcyclopropene on Stored Fruit Quality of “Abbé Fétel” Pear. Acta Hort., 876: 115 –122.
  • Sakaldaş , M., Kaynaş , K., 2011. Pink Lady Elma Çeşidinde Kontrollü Atmosfer Depolama ve Hasat Sonrası 1 – Methylcyclopropane Uygulamasının Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 04–08. Ekim. 2011, ġanlıurfa (Basımda).
  • Sisler, E.C., Serek, M., 1997. Inhibitors of ethylene responses in plants at the receptor level; recent developments. Physiol. Plant. 100, 577 –582.
  • Villalobos –Acuńa, M., Mitcham, E.J. , 2008. Ripening of European pears: The chilling dilemma. Postharvest Biology and Technology 49: 187 –200.
  • Watkins, C.B., 2002. Ethylene synthesis, mode of action, consequences and control. In: Knee, M. (Ed.), Fruit Quality and its Biological Basis. Sheffield Academic Pres, pp. 180– 224.
  • Watkins, C.B., Nock, J.F., Whitaker, B.D., 2000. Responses of early, mid, and late season apple cultivars to postharvest application of 1 –MCP under air and controlled atmosphere conditions. Postharvest Biol. Technol. 19, 17 –32.
  • Zheng, W. , Wang, S.Y., 2001. Antioxidant Activity and Phenolic Compounds in Selected Herbs. J. Agric. Food Chem., 49: 5165 –5170.
APA SAKALDAS M (2014). Çanakkale yöresinde yetiştirilen Deveci armut çeşidinde hasat sonrası 1 methylcyclopropane uygulamalarının depolama süresince kaliteye olan etkileri. , 109 - 116.
Chicago SAKALDAS MUSTAFA Çanakkale yöresinde yetiştirilen Deveci armut çeşidinde hasat sonrası 1 methylcyclopropane uygulamalarının depolama süresince kaliteye olan etkileri. (2014): 109 - 116.
MLA SAKALDAS MUSTAFA Çanakkale yöresinde yetiştirilen Deveci armut çeşidinde hasat sonrası 1 methylcyclopropane uygulamalarının depolama süresince kaliteye olan etkileri. , 2014, ss.109 - 116.
AMA SAKALDAS M Çanakkale yöresinde yetiştirilen Deveci armut çeşidinde hasat sonrası 1 methylcyclopropane uygulamalarının depolama süresince kaliteye olan etkileri. . 2014; 109 - 116.
Vancouver SAKALDAS M Çanakkale yöresinde yetiştirilen Deveci armut çeşidinde hasat sonrası 1 methylcyclopropane uygulamalarının depolama süresince kaliteye olan etkileri. . 2014; 109 - 116.
IEEE SAKALDAS M "Çanakkale yöresinde yetiştirilen Deveci armut çeşidinde hasat sonrası 1 methylcyclopropane uygulamalarının depolama süresince kaliteye olan etkileri." , ss.109 - 116, 2014.
ISNAD SAKALDAS, MUSTAFA. "Çanakkale yöresinde yetiştirilen Deveci armut çeşidinde hasat sonrası 1 methylcyclopropane uygulamalarının depolama süresince kaliteye olan etkileri". (2014), 109-116.
APA SAKALDAS M (2014). Çanakkale yöresinde yetiştirilen Deveci armut çeşidinde hasat sonrası 1 methylcyclopropane uygulamalarının depolama süresince kaliteye olan etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1), 109 - 116.
Chicago SAKALDAS MUSTAFA Çanakkale yöresinde yetiştirilen Deveci armut çeşidinde hasat sonrası 1 methylcyclopropane uygulamalarının depolama süresince kaliteye olan etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 2, no.1 (2014): 109 - 116.
MLA SAKALDAS MUSTAFA Çanakkale yöresinde yetiştirilen Deveci armut çeşidinde hasat sonrası 1 methylcyclopropane uygulamalarının depolama süresince kaliteye olan etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.2, no.1, 2014, ss.109 - 116.
AMA SAKALDAS M Çanakkale yöresinde yetiştirilen Deveci armut çeşidinde hasat sonrası 1 methylcyclopropane uygulamalarının depolama süresince kaliteye olan etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014; 2(1): 109 - 116.
Vancouver SAKALDAS M Çanakkale yöresinde yetiştirilen Deveci armut çeşidinde hasat sonrası 1 methylcyclopropane uygulamalarının depolama süresince kaliteye olan etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014; 2(1): 109 - 116.
IEEE SAKALDAS M "Çanakkale yöresinde yetiştirilen Deveci armut çeşidinde hasat sonrası 1 methylcyclopropane uygulamalarının depolama süresince kaliteye olan etkileri." ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2, ss.109 - 116, 2014.
ISNAD SAKALDAS, MUSTAFA. "Çanakkale yöresinde yetiştirilen Deveci armut çeşidinde hasat sonrası 1 methylcyclopropane uygulamalarının depolama süresince kaliteye olan etkileri". ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 2/1 (2014), 109-116.