İnönü Üniversitesi biyoloji ve gıda mühendisliği bölümü öğrencilerinde genetiği değiştirilmiş organizma bilinci ve bilgi düzeyi
Yıl: 2014 Cilt: 4 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 31 - 37 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
İnönü Üniversitesi biyoloji ve gıda mühendisliği bölümü öğrencilerinde genetiği değiştirilmiş organizma bilinci ve bilgi düzeyi
Öz: Son yıllarda biyoteknolojik uygulamalar içerisinde en çok tartışılan konular arasında genetik mühendisliği vebu teknik ile elde edilen genetiği değiştirilmiş organizmalar yer almaktadır. Bu çalışmada üniversite öğrencileriningenetiği değiştirilmiş organizmalar konusundaki bilincini ve bilgi düzeyini ölçmek amaçlanmıştır. Araştırmada veritoplama aracı olarak 22 sorudan oluşan bir anket formu kullanılmıştır. Araştırma evrenini İnönü Üniversitesi GıdaMühendisliği ve Biyoloji bölümü lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşan 158 kişi oluşturmuştur.Öğrencilerin GDO hakkındaki bilgi ve görüşlerine yönelik değerlerin belirlenmesinde frekans (n) ve yüzde (%)değerleri kullanılmıştır. Elde edilen veriler bölüm ve cinsiyet değişkenleri açısından bağımsız gruplar t testikullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda öğrencilerin genelinin genetiği değiştirilmiş organizmalarlailgili bilgi eksiklikleri olduğu ve genetik değişime yönelik olumsuz tutum sergiledikleri görülmüştür.
Anahtar Kelime: Konular:
Genetically modifed organism conscious and information level in biology and food engineering students in Inonu University
Öz: Recently, there are genetic engineering and genetically modifed organisms obtained by this techniqueamong the most discussed matters within biotechnologically applications. In this study, it was aimed to measurethe conscious and information level of university students regarding genetically modifed organisms. In the study,questionnaire form consisting of 22 questions was used as data collection tool. The population of the research wasconsisted of 158 undergraduate, post graduate and doctorate students studying at Food Engineering and BiologyDepartment in İnönü University. The frequency (f) and percentage (%) values were used for determination ofinformation and opinion of students about GMO. The data was analyzed by using the independent group t test fordepartment and sex variables. In conclusion, it is found that students do not have enough knowledge and they havenegative attitudes about GMO.
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Anonim, 2013.Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik. www. tarim.gov. tr. (Son erişim tarihi: 03.05.2013).
- Aslan, D., Şengelen, M., 2010. Farklı Boyutlarıyla Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar.Ankara Tabib Odası, Ankara.
- Atsan, T., Kaya, T.E., 2008. Genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) tarım ve insan sağlığı üzerine etkileri. U.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 22: 1-6.
- Bayraç, A.T., Baloğlu, M.C., Kalemtaş, G., Kavas, M., 2007. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar. Ankara: ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık, 4-5.
- Çelik, V., Balık, T.D., 2007. Genetiği değiştirilmiş organizmalar. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 23: 13-23.
- Demir, A., Pala, A., 2007. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara Toplumun Bakış Açısı. Hayvansal Üretim , 48(1): 33-43.
- Ergin, I., Gürsoy, Ş.T., Öcek, Z.A., Çiçeklioğlu, M., 2008. Sağlık meslek yüksek okulu öğrencilerinin genetiği değiştirilmiş organizmalara dair bilgi tutum ve davranışları. TAF Prev Med Bull., 7: 503-508.
- Fagan, J.B., 2005. Genetically Engineered Food-A Serious Health Risk., http://www.netlink.de/gen/fagan.html (Son erişim tarihi: 06.09.2013).
- Haspolat, I., 2012. Genetiği değiştirilmiş organizmalar ve biyogüvenlik. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 59, 75-80.
- Hill, R., Stanisstreet, M., Boyes, E., OSullivan, H., 1998. Reactions to a new technology: students ideas about genetically engineered foodstuffs. Research in Science and Technological Education 16: 203-216.
- Lan, L.,2006. Chinese public understanding of the use of agricultural Biotechnology. A case study from Zhejiang Province of China. Lü / J Zhejiang Univ Science B, 7: 257- 266.
- Kaya, E., Gürbüz, H., Derman, M., 2012. Üniversite Öğrencilerinin Genetiği Değiştirilmiş Gıda Ürünlerine Bakışı. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enst. Der., 2(3): 55-60.
- Kıyak, S., 2004. Genetik Olarak Değiştirilmiş Gıdalar, Cartagena Biyogüvenlik Protokolü ve Türkiyede Durum (1). Çevreye Genç Bakış, 4: 14-22.
- Koçak, N., Türker, T., Kılıç, S., Hasde, M., 2010. Tıp fakültesi öğrencilerinin genetiği değiştirilmiş organizmalar hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının belirlenmesi. Gülhane Tıp Dergisi, 52: 198-204.
- Tüysüzoğlu, B.B, 2004. Türkiyede GDO, Bilim ve Teknik, 443: 36-43.
- Uzogara, S.G., 2000. The Impact of Genetic Modifcation of Human Foods in The 21st Century. Biotechnology Advances, 18: 179-206.
- Yanaz, S., 2003. Genetik Olarak Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) Konusu ve Cartagene Biyogüvenlik Protokolü, T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Dergisi, http:// www.dtm.gov.tr/ead/DTDERGI/nisan2003/genetik.htm (Son erişim tarihi: 07.05.2013).
- Zülal, A., 2003. Gen Aktarımlı Tarım Ürünleri. Bilim ve Teknik, 426: 38-43.
APA | ABACI Z, ABACI Z (2014). İnönü Üniversitesi biyoloji ve gıda mühendisliği bölümü öğrencilerinde genetiği değiştirilmiş organizma bilinci ve bilgi düzeyi. , 31 - 37. |
Chicago | ABACI Zeynep Merve,ABACI Zehra Tuğba İnönü Üniversitesi biyoloji ve gıda mühendisliği bölümü öğrencilerinde genetiği değiştirilmiş organizma bilinci ve bilgi düzeyi. (2014): 31 - 37. |
MLA | ABACI Zeynep Merve,ABACI Zehra Tuğba İnönü Üniversitesi biyoloji ve gıda mühendisliği bölümü öğrencilerinde genetiği değiştirilmiş organizma bilinci ve bilgi düzeyi. , 2014, ss.31 - 37. |
AMA | ABACI Z,ABACI Z İnönü Üniversitesi biyoloji ve gıda mühendisliği bölümü öğrencilerinde genetiği değiştirilmiş organizma bilinci ve bilgi düzeyi. . 2014; 31 - 37. |
Vancouver | ABACI Z,ABACI Z İnönü Üniversitesi biyoloji ve gıda mühendisliği bölümü öğrencilerinde genetiği değiştirilmiş organizma bilinci ve bilgi düzeyi. . 2014; 31 - 37. |
IEEE | ABACI Z,ABACI Z "İnönü Üniversitesi biyoloji ve gıda mühendisliği bölümü öğrencilerinde genetiği değiştirilmiş organizma bilinci ve bilgi düzeyi." , ss.31 - 37, 2014. |
ISNAD | ABACI, Zeynep Merve - ABACI, Zehra Tuğba. "İnönü Üniversitesi biyoloji ve gıda mühendisliği bölümü öğrencilerinde genetiği değiştirilmiş organizma bilinci ve bilgi düzeyi". (2014), 31-37. |
APA | ABACI Z, ABACI Z (2014). İnönü Üniversitesi biyoloji ve gıda mühendisliği bölümü öğrencilerinde genetiği değiştirilmiş organizma bilinci ve bilgi düzeyi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(2), 31 - 37. |
Chicago | ABACI Zeynep Merve,ABACI Zehra Tuğba İnönü Üniversitesi biyoloji ve gıda mühendisliği bölümü öğrencilerinde genetiği değiştirilmiş organizma bilinci ve bilgi düzeyi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4, no.2 (2014): 31 - 37. |
MLA | ABACI Zeynep Merve,ABACI Zehra Tuğba İnönü Üniversitesi biyoloji ve gıda mühendisliği bölümü öğrencilerinde genetiği değiştirilmiş organizma bilinci ve bilgi düzeyi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.4, no.2, 2014, ss.31 - 37. |
AMA | ABACI Z,ABACI Z İnönü Üniversitesi biyoloji ve gıda mühendisliği bölümü öğrencilerinde genetiği değiştirilmiş organizma bilinci ve bilgi düzeyi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2014; 4(2): 31 - 37. |
Vancouver | ABACI Z,ABACI Z İnönü Üniversitesi biyoloji ve gıda mühendisliği bölümü öğrencilerinde genetiği değiştirilmiş organizma bilinci ve bilgi düzeyi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2014; 4(2): 31 - 37. |
IEEE | ABACI Z,ABACI Z "İnönü Üniversitesi biyoloji ve gıda mühendisliği bölümü öğrencilerinde genetiği değiştirilmiş organizma bilinci ve bilgi düzeyi." Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4, ss.31 - 37, 2014. |
ISNAD | ABACI, Zeynep Merve - ABACI, Zehra Tuğba. "İnönü Üniversitesi biyoloji ve gıda mühendisliği bölümü öğrencilerinde genetiği değiştirilmiş organizma bilinci ve bilgi düzeyi". Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4/2 (2014), 31-37. |