Yıl: 2015 Cilt: 5 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 77 - 82 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kars Yöresindeki Süt İşleme Tesislerinin Mevcut Durumu ve Bazı Üretim Özelliklerinin Belirlenmesi

Öz:
Bu çalışma Kars İlinde bulunan süt işleme tesislerinin mevcut durumları; üretim kapasiteleri ve pazarlamaolanakları, çiğ süt temini, soğuk zincir ve fiyat seviyesi ile ilgili problemlerini tespit etme ve çözüm önerileri sunmaamacıyla yapılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler, Kars ilinde üretilen sütün % 40ının işlendiği Kars OrganizeSanayi Bölgesinde faaliyet gösteren 21 adet süt işleme tesisinden tam sayım yöntemine göre elde edilmiştir.Çalışma sonucunda işletmelerin % 11 kapasite ile çalışarak, ortalama 18 ton/gün süt işledikleri, en yüksek sütalım fiyatının soğuk zincirden elde edilen süte ödendiği (0.80 TL Lt-1), tesislerin çoğunluğunda (% 95) hijyenaçısından önemli olan krom süt taşıma ve depolama araçlarının bulunduğu, % 71inin ambalajlama ünitesi olduğu,% 81inin HACCP, ISO ve TSE belgelerine sahip oldukları ve pazarlama problemlerinin olmadığı belirlenmiştir.Süt işleme tesislerinin üreticilerden beklentileri hijyen, soğuk süt üretimi ve hayvan sayısının arttırılması, devlettenbeklentileri ise önem sırasına göre, soğuk süt üretimine ve süt sığırcılığına destek verilmesi (% 52.4), üreticilere sütüretimi konusunda eğitim verilmesi (% 28.6) ve kayıt dışı üretimle mücadeledir (% 19.0).
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Orman Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi

Determination of Current Condition and Some Production Features of Dairy Processing Facilities in the Region of Kars

Öz:
This study was conducted in order to determine the current condition, production capacities andmarketing opportunities of dairy processing facilities in the Province of Kars, as well as their problems aboutraw milk supply, cold chain, and prices levels and offer solutions. The data used in the study were obtained from21 dairy processing facilities which were operating in the Organized Industrial Site of Kars, where 40% of milkproduced in Kars province is processed, according to the complete inventory method. As a result of the study,it was determined that facilities operated with 11% capacity and processed averagely 18 tons/days of milk; theultimate purchase price was paid for the milk obtained from the cold chain (0.80 TL Lt-1); majority of facilities(95%) had chrome vehicles for transporting and storing milk, which are important in terms of hygiene; 71% had apackaging unit, 81% had HACCP, ISO and TSE certificates and no marketing problems. Dairy processing facilitiesexpect producers to increase the hygiene, cold milk production and the number of animals; on the other hand, theyexpect the government to give support to cold milk production and dairy farming (52.4%), train producers on milkproduction (28.6%) and struggle with unrecorded production (19.0%) according to order of importance.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Orman Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Yilmaz i, KARADAŞ K, SARI M, KAYGISI A (2015). Kars Yöresindeki Süt İşleme Tesislerinin Mevcut Durumu ve Bazı Üretim Özelliklerinin Belirlenmesi. , 77 - 82.
Chicago Yilmaz isa,KARADAŞ Köksal,SARI Mehmet,KAYGISI Ali Kars Yöresindeki Süt İşleme Tesislerinin Mevcut Durumu ve Bazı Üretim Özelliklerinin Belirlenmesi. (2015): 77 - 82.
MLA Yilmaz isa,KARADAŞ Köksal,SARI Mehmet,KAYGISI Ali Kars Yöresindeki Süt İşleme Tesislerinin Mevcut Durumu ve Bazı Üretim Özelliklerinin Belirlenmesi. , 2015, ss.77 - 82.
AMA Yilmaz i,KARADAŞ K,SARI M,KAYGISI A Kars Yöresindeki Süt İşleme Tesislerinin Mevcut Durumu ve Bazı Üretim Özelliklerinin Belirlenmesi. . 2015; 77 - 82.
Vancouver Yilmaz i,KARADAŞ K,SARI M,KAYGISI A Kars Yöresindeki Süt İşleme Tesislerinin Mevcut Durumu ve Bazı Üretim Özelliklerinin Belirlenmesi. . 2015; 77 - 82.
IEEE Yilmaz i,KARADAŞ K,SARI M,KAYGISI A "Kars Yöresindeki Süt İşleme Tesislerinin Mevcut Durumu ve Bazı Üretim Özelliklerinin Belirlenmesi." , ss.77 - 82, 2015.
ISNAD Yilmaz, isa vd. "Kars Yöresindeki Süt İşleme Tesislerinin Mevcut Durumu ve Bazı Üretim Özelliklerinin Belirlenmesi". (2015), 77-82.
APA Yilmaz i, KARADAŞ K, SARI M, KAYGISI A (2015). Kars Yöresindeki Süt İşleme Tesislerinin Mevcut Durumu ve Bazı Üretim Özelliklerinin Belirlenmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(3), 77 - 82.
Chicago Yilmaz isa,KARADAŞ Köksal,SARI Mehmet,KAYGISI Ali Kars Yöresindeki Süt İşleme Tesislerinin Mevcut Durumu ve Bazı Üretim Özelliklerinin Belirlenmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 5, no.3 (2015): 77 - 82.
MLA Yilmaz isa,KARADAŞ Köksal,SARI Mehmet,KAYGISI Ali Kars Yöresindeki Süt İşleme Tesislerinin Mevcut Durumu ve Bazı Üretim Özelliklerinin Belirlenmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.5, no.3, 2015, ss.77 - 82.
AMA Yilmaz i,KARADAŞ K,SARI M,KAYGISI A Kars Yöresindeki Süt İşleme Tesislerinin Mevcut Durumu ve Bazı Üretim Özelliklerinin Belirlenmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2015; 5(3): 77 - 82.
Vancouver Yilmaz i,KARADAŞ K,SARI M,KAYGISI A Kars Yöresindeki Süt İşleme Tesislerinin Mevcut Durumu ve Bazı Üretim Özelliklerinin Belirlenmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2015; 5(3): 77 - 82.
IEEE Yilmaz i,KARADAŞ K,SARI M,KAYGISI A "Kars Yöresindeki Süt İşleme Tesislerinin Mevcut Durumu ve Bazı Üretim Özelliklerinin Belirlenmesi." Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5, ss.77 - 82, 2015.
ISNAD Yilmaz, isa vd. "Kars Yöresindeki Süt İşleme Tesislerinin Mevcut Durumu ve Bazı Üretim Özelliklerinin Belirlenmesi". Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 5/3 (2015), 77-82.