Yıl: 2015 Cilt: 3 Sayı: 6 Sayfa Aralığı: 466 - 471 Metin Dili: İngilizce İndeks Tarihi: 29-07-2022

A Research on Red Meat Consumption and Preferences: A Case Study in Tekirdağ Province

Öz:
In this study, 384 persons have been subjected to questionnaire made in order to determine the red meat consumption and preferences of the people living in the central district of Tekirdağ province. In the study it was determined that all the consumers consumed red meat. According to the findings of the research, the annual red meat consumption per capita was determined to be 34.22 kg. Considering the red meat consumption of the people subjected to research, it was determined that beef meat was the most preferred kind among all the other kinds of red meat. In the study, it was determined that in red meat buying place preference consumers prefer traditional retailers such as butcher been specialized. Consumers prefer red meat due to be the most nutritious, respectively be healthy, delicious, habit and easy to access. It was determined that 47.5% of consumers participated in the study were ready to pay extra for red meat in the food safety. It was determined 75.6% people participated in the study consume more red meat if the price of red meat cheapens. A logit model was used for analyzing the factors that influence the red meat consumption of the families participating in this research. According to the logit model results, it was determined that the families red meat consumption amount is affected from statistical variables such as; number of family members, education level, spouse's employment status, income, cheapening of the price of red meat .
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akyıldız M, Marangoz M. 2008. Sporda Sponsorluğun Tüketicilerin Satınalma Niyetine Yansıması, Ege Akademik Bakış, 8: 153- 166.
  • Atay O, Gökdal O, Aygün T, Ülker. 2004. Aydın ili Çine İlçesinde Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları, 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 348- 354, Isparta.
  • Aygün T, Karakuş F, Yılmaz A, Gökdal O, Ülker H. 2004. Van ili merkez ilcede kırmızı et tüketim alışkanlığı. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4 Eylül 2004, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Isparta, 361-364.
  • Baş T. 2008. Anket. Araştırma Yöntemleri Dizisi: 2, Seçkin Yayıncılık, 5. Baskı, Ankara.
  • Corsi A, Novelli S. 2002. Consumers ‟ Willingness to Pay a Price for Organic Beef Meat” Xth EAAE Congress, Zaragoza- Spain.
  • Cosgrove M, Flynn A, Kiely M. 2005. Consumption of red meat, white meat and processed meat in Irish adults in relation to dietary quality. British Journal of Nutrition. 93: 933–942.
  • Çivi H, Gürler AZ, Esengün K, Karkacıer O. 1993. Tokat il merkezinde yaşayan hane halklarının önemli, bazı gıda maddelerinin tüketim durumu üzerine bir araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 10: 97- 107.
  • Erkkila AT, Sarkkinen ES, Lehto S, Pyorala SK, Uusitupa MIJ. 1999. Diet in relation to socioeconomic status in patients with coronary heart disease. Eur. J. Clin. Nutr. 52: 662–668,
  • Fapri: WorldLivestock: FAPRI-IS 2012. Agricultural Outlook, http://www.fapri.iastate.edu/outlook/2011/tables/6_livestock.pdf.
  • Gaytancıoğlu S. 1999. Tekirdağ Merkez İlçede Kanatlı Et Tüketim Düzeyinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi.Trakya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Gossard MH, York R. 2003. Social structural ınfluences on meat consumption. Research in Human Ecology.10:1-9.
  • Göğüş AK. 1986. Et teknolojisi. Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları: 991, Ders Kitabı: 291.
  • Gracia A, Zeballos G. 2003 Consumers and retailers attitudes towards beef traceability and counTL of origin labelled beef. 83rd EAAE Seminar, Crete-Greece.
  • Greene WH. 2000. Econometric analysis, Englewood Cliffs, NJ:Prentice Hall.
  • Guenther P, Jensen HH, Batres-Marquez SP, Chen CF 2005. Sociodemographic, knowledge, and attitudinal factors related to meat consumption in the United States. Journal of the American Dietetic Association. 105: 1266-1274.
  • Gündüz O, Esengün K, Göktolga ZG. 2006. Ailelerin et tüketimleri üzerine bir araştırma:Tokat ili örneği. VII. Tarım Ekonomisi Kongresi Cilt II. 13-15 Eylul 2006, Antalya, 1152- 1160.
  • Irala Estévez J, Groth M, Johanson L, Oltersdorf U, Prötala R, Martínez-González MA. 2000. A systematic review of socioeconomic differences in food habits in Europe: consumption of fruits and vegetables. Eur. J. Clin. Nutr. 54: 706–714.
  • İnal ME, Topuz D, Uçan O. 2006. “Doğrusal Olasılık ve Logit Modelleri İle Parametre Tahmini”, Sosyo Ekonomi, TemmuzAralık 2006-2: 101-129.
  • Kaabia MB, Angulo AM, Gil JM. 2001. Health information and the demand for meat in Spain. 71st EAAE Seminar, ZaragozaSpain.
  • Kara MK, Eyduran E, Özdemir T, Zer C. 2004. Van’da et ve arı ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi Bildiri Kitabı, 01-03 Eylül 2004, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta, 661-664.
  • Karakaş G. 2010. Tokat ili kentsel alanda et ve et ürünleri tüketiminde tüketici kararlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Tokat.
  • Karakuş K, Aygün T, Alarslan E.2008. Gaziantep ili merkez ilçede kırmızı et tüketim alışkanlıkları. J Agric Sci, 18:113-120.
  • McAfee AJ, McSorley EM, Cuskelly GJ, Moss BW, Wallace JMW, Bonham MP, Fearon AM. 2010. Red meat consumption: an overview of the risks and benefits. Meat Science. 84: 1–23.
  • Onurlubaş E. 2011. Tüketicilerin Gıda Güvenliği Konusunda Bilinç Düzeylerinin Ölçülmesi ‘Tokat İli Örneği’ Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, TOKAT.
  • Özer H, Lebe F. 2008. Çok Sınıflı Logit Model İle Erzurum’da Market Tercihini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7: 241-254.
  • Richardson NJ. 1994. UK consumer perceptions of meat. Proceedings of the Nutrition Society, 53: 281-287.
  • Roos E, Prattala E, Lahelma E, Kleemola, Pietinen P. 1996. Modern and healthy: socioeconomic differences in the quality of diet. Eur. J. Clin. Nutr. 50: 753–760.
  • Sanchez M, Sanjuan AI, Akl G. 2001. The influence of experience in consumption and personal attitudes on the purchase of lamb and beef. 71st EAAE Seminar, Zaragoza-Spain.
  • Sarıözkan S, Cevger Y, Demir P, Aral Y. 2007. Erciyes üniversitesi veteriner fakültesi öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim yapısı ve alışkanlıkları. Sağlık Bilimleri Dergisi, 16: 171- 179.
  • Stock JH, Watson MW. 2007. Introduction to Econometrics. Pearson Addison Wesley, Boston.
  • Şeker İ, Özen A, Güler H, Şeker P, Özden İ. 2011. Elazığ’da Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketicilerin Hayvan Refahı Konusundaki Görüşleri. Kafkas Üniversitesi VetFakDergisi, 17: 543-550.
  • Tosun O. 2006. Antalya ilinde tüketicilerin kırmızı et satın alım yerleri tercihlerinin analizi. Süleyman Demirel Üniv., Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek lisans tezi.
  • Tosun Ö, Hatırlı SA. 2009. Tüketicilerin Kırmızı Et Satın Alım Yerleri Tercihlerinin Analizi: Antalya İli Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14: 433-445.
  • Tömek S. 1989. Et teknolojisine giriş. Ege Üniv. Müh. Fak., Çoğaltma Yayın No:65. 38 s.
  • Tüzüntürk S. 2007. Ekonometri Bölümü Mezunlarının Çalışma Hayatına Girişi: Deneysel Bir Araştırma, 8. Türkiye Ekonometri ve İstatistik Kongresi, İnönü Üniversitesi, 24-25 Mayıs 2007, Malatya.
  • Ulaş B. 2011. Aydın İli Kentsel Alanda Kırmızı Et ve Kanatlı Eti Tüketicilerinin Kararları ve Bunları Etkileyen Faktörler. (Yüksek Lisans Tezi), Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı.
  • Uluat S. 2002. Van İli Merkez İlçede Hayvansal Gıda Tüketim Yapısı (Yüksek Lisans Tezi).Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Villegas AS, Martínez JA, Prättälä R, Toledo E, Roos G, MartínezGonzález MA. 2003. A systematic review of socioeconomic differences in food habits in Europe: consumption of cheese and milk E J Clin Nutr. 57: 917–929.
  • Yağmur C, Güneş E. 2010. Dengeli beslenme açısından Türkiye’de gıda üretimi ve tüketiminin irdelenmesi, VII. Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, Ankara.
  • Yalçınkaya O. 1999. Van İli Erciş İlçesinde Hayvansal Gıda Tüketim Yapısı. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü YılÜniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, 1999.
  • Yaylak E, Taşkın, Koyubenbe N, Koca Y. 2010. İzmir İli Ödemiş İlçesinde Kırmızı Et Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim 51: 21-30.
  • Yıldırım İ, Acar İ, Uluat Ş.1998. Van İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Yapısı. Doğu Anadolu Tarım Kongresi, 14-18 Eylül, s, 1636-1644, Erzurum.
  • Yıldırım İ, Ceylan M. 2007. A comparative assessment of urban and rural households' behaviors towards fresh red meat consumption: A case study in Eastern Part of Turkey. Nutrition & Food Science. 37: 222-233.
  • Yılmaz E, Özkan S. 2007. Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 2: 87-104.
APA ONURLUBAS E, YILMAZ N, DOĞAN H, kızılaslan h (2015). A Research on Red Meat Consumption and Preferences: A Case Study in Tekirdağ Province. , 466 - 471.
Chicago ONURLUBAS EBRU,YILMAZ Neslihan,DOĞAN Hasan Gökhan,kızılaslan halil A Research on Red Meat Consumption and Preferences: A Case Study in Tekirdağ Province. (2015): 466 - 471.
MLA ONURLUBAS EBRU,YILMAZ Neslihan,DOĞAN Hasan Gökhan,kızılaslan halil A Research on Red Meat Consumption and Preferences: A Case Study in Tekirdağ Province. , 2015, ss.466 - 471.
AMA ONURLUBAS E,YILMAZ N,DOĞAN H,kızılaslan h A Research on Red Meat Consumption and Preferences: A Case Study in Tekirdağ Province. . 2015; 466 - 471.
Vancouver ONURLUBAS E,YILMAZ N,DOĞAN H,kızılaslan h A Research on Red Meat Consumption and Preferences: A Case Study in Tekirdağ Province. . 2015; 466 - 471.
IEEE ONURLUBAS E,YILMAZ N,DOĞAN H,kızılaslan h "A Research on Red Meat Consumption and Preferences: A Case Study in Tekirdağ Province." , ss.466 - 471, 2015.
ISNAD ONURLUBAS, EBRU vd. "A Research on Red Meat Consumption and Preferences: A Case Study in Tekirdağ Province". (2015), 466-471.
APA ONURLUBAS E, YILMAZ N, DOĞAN H, kızılaslan h (2015). A Research on Red Meat Consumption and Preferences: A Case Study in Tekirdağ Province. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 3(6), 466 - 471.
Chicago ONURLUBAS EBRU,YILMAZ Neslihan,DOĞAN Hasan Gökhan,kızılaslan halil A Research on Red Meat Consumption and Preferences: A Case Study in Tekirdağ Province. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 3, no.6 (2015): 466 - 471.
MLA ONURLUBAS EBRU,YILMAZ Neslihan,DOĞAN Hasan Gökhan,kızılaslan halil A Research on Red Meat Consumption and Preferences: A Case Study in Tekirdağ Province. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.3, no.6, 2015, ss.466 - 471.
AMA ONURLUBAS E,YILMAZ N,DOĞAN H,kızılaslan h A Research on Red Meat Consumption and Preferences: A Case Study in Tekirdağ Province. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2015; 3(6): 466 - 471.
Vancouver ONURLUBAS E,YILMAZ N,DOĞAN H,kızılaslan h A Research on Red Meat Consumption and Preferences: A Case Study in Tekirdağ Province. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2015; 3(6): 466 - 471.
IEEE ONURLUBAS E,YILMAZ N,DOĞAN H,kızılaslan h "A Research on Red Meat Consumption and Preferences: A Case Study in Tekirdağ Province." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 3, ss.466 - 471, 2015.
ISNAD ONURLUBAS, EBRU vd. "A Research on Red Meat Consumption and Preferences: A Case Study in Tekirdağ Province". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 3/6 (2015), 466-471.