Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri

Yıl: 2015 Cilt: 3 Sayı: 7 Sayfa Aralığı: 522 - 528 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri

Öz:
Esansiyel yağlar, bitkilerin çeşitli kısımlarından elde edilen sekonder bileşiklerdir. Doğada antibakteriyel, antiviral, antifungal ve böcek öldürücü olarak bitkilerin korunmasında önemli bir rol oynarlar. Dünyada birçok ülkede yem katkı maddesi olarak antibiyotik kullanımının yasaklanması ile birlikte, bilim adamları daha güvenli ve doğal yem katkı maddesi arayışlarını hızlandırmıştır. Bu bağlamda, esansiyel yağlar ve bunların aktif bileşenleri alternatif yem katkı maddesi olarak ön plana çıkmıştır. Bu derlemede esansiyel yağların süt sığırlarında yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, besin maddelerinin sindirilebilirliği, rumen fermantasyonu ile süt verimi ve bileşimi üzerine etkileri konu edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Effects of Essential Oils on Feed Efficiency, Digestion, Ruminal Fermentation, Milk Production, and Milk Composition in Dairy Cows

Öz:
Essential oils are secondary compounds obtained from several parts of plants. They play an important role in the protection of the plants as antibacterials, antivirals, antifungals, insecticides in nature. Along with the prohibition of the use of antibiotics as feed additives in a lot of countries around the world, scientists have accelerated the search for safer and more natural feed additive. In this respect, essential oils and their active components have come to the fore as an alternative feed ingredient. In this review, effects of essential oils on feed intake, feed efficiency, nutrient digestibility, rumen fermentation, milk yield and its composition in dairy cattle were evaluated.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÇAYIROGLU H (2015). Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri. , 522 - 528.
Chicago ÇAYIROGLU HAYRETTIN Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri. (2015): 522 - 528.
MLA ÇAYIROGLU HAYRETTIN Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri. , 2015, ss.522 - 528.
AMA ÇAYIROGLU H Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri. . 2015; 522 - 528.
Vancouver ÇAYIROGLU H Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri. . 2015; 522 - 528.
IEEE ÇAYIROGLU H "Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri." , ss.522 - 528, 2015.
ISNAD ÇAYIROGLU, HAYRETTIN. "Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri". (2015), 522-528.
APA ÇAYIROGLU H (2015). Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 3(7), 522 - 528.
Chicago ÇAYIROGLU HAYRETTIN Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 3, no.7 (2015): 522 - 528.
MLA ÇAYIROGLU HAYRETTIN Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.3, no.7, 2015, ss.522 - 528.
AMA ÇAYIROGLU H Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2015; 3(7): 522 - 528.
Vancouver ÇAYIROGLU H Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2015; 3(7): 522 - 528.
IEEE ÇAYIROGLU H "Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 3, ss.522 - 528, 2015.
ISNAD ÇAYIROGLU, HAYRETTIN. "Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 3/7 (2015), 522-528.