Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri
Yıl: 2015 Cilt: 3 Sayı: 7 Sayfa Aralığı: 522 - 528 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri
Öz: Esansiyel yağlar, bitkilerin çeşitli kısımlarından elde edilen sekonder bileşiklerdir. Doğada antibakteriyel, antiviral, antifungal ve böcek öldürücü olarak bitkilerin korunmasında önemli bir rol oynarlar. Dünyada birçok ülkede yem katkı maddesi olarak antibiyotik kullanımının yasaklanması ile birlikte, bilim adamları daha güvenli ve doğal yem katkı maddesi arayışlarını hızlandırmıştır. Bu bağlamda, esansiyel yağlar ve bunların aktif bileşenleri alternatif yem katkı maddesi olarak ön plana çıkmıştır. Bu derlemede esansiyel yağların süt sığırlarında yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, besin maddelerinin sindirilebilirliği, rumen fermantasyonu ile süt verimi ve bileşimi üzerine etkileri konu edilmiştir.
Anahtar Kelime: Konular:
Effects of Essential Oils on Feed Efficiency, Digestion, Ruminal Fermentation, Milk Production, and Milk Composition in Dairy Cows
Öz: Essential oils are secondary compounds obtained from several parts of plants. They play an important role in the protection of the plants as antibacterials, antivirals, antifungals, insecticides in nature. Along with the prohibition of the use of antibiotics as feed additives in a lot of countries around the world, scientists have accelerated the search for safer and more natural feed additive. In this respect, essential oils and their active components have come to the fore as an alternative feed ingredient. In this review, effects of essential oils on feed intake, feed efficiency, nutrient digestibility, rumen fermentation, milk yield and its composition in dairy cattle were evaluated.
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Adıyaman E, Ayhan V. 2010. Etlik piliçlerin beslenmesinde aromatik bitkilerin kullanımı. Hayvansal Üretim Dergisi, 51: 57-63.
- Bakkali F, Averbeck S, Averbeck D, Idaomar M. 2008. Biological effects of essential oils (A review). Food and Chemical Toxicology, 46: 446475.
- Baytok E, Kara K, Aksu T, Kocaoğlu Güçlü B, Denek N, Yörük MA, Kaya DA, Kamalak A, Akçay A. Önal SE. 2013.
- Zahter (Thymbra spicata I.) uçucu yağının ruminantlarda performans ve rumen metabolitlerine etkisinin in vitro ve in vivo yöntemlerle belirlenmesi ve ekolojik yönden değerlendirilmesi. VII. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi Bildiriler Kitabı (Uluslararası Katılımlı), 274-283; 26-27 Eylül 2013. Ankara.
- Benchaar C, Petit HV, Berthiaume R, Whyte TD, Chouinard PY. 2006. Effects of addition of essential oils and monensin premix on digestion, ruminal fermentation, milk production, and milk composition in dairy cows. J. Dairy Sci., 89: 43524364.
- Benchaar C, Petit HV, Berthiaume R, Ouellet DR, Chiquette J, Chouinard PY. 2007. Effects of Essential Oils on Digestion, Ruminal Fermentation, Rumen Microbial Populations, Milk Production, and Milk Composition in Dairy Cows Fed Alfalfa Silage or Corn Silage. J. Dairy Sci., 90: 886-897.
- Benchaar C, Calsamiglia S, Chaves AV, Fraser GR, Colombatto D, McAllister TA, Beauchemin KA. 2008. A review of plant-derived essential oils in ruminant nutrition and production. Anim. Feed. Sci. Tech., 145: 209228.
- Bilal T, Keser O, Abaş İ. 2008. Esans yağların hayvan beslemede kullanılması. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 5: 41-50.
- Bilgin AŞ, Kocabağlı N. 2010. Etlik piliç beslemede esansiyel yağların kullanımı. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 36: 75-82.
- Budak D, Yılmaz A. 2013. Effects of aromatic plants on rumen fermentation. Macedonian J. Anim. Sci., 3: 7580.
- Burt S. 2004. Essential oils: Their antibacterial properties and potential applications in foods (a review). International Journal of Food Microbiology, 94: 223253.
- Canbolat Ö, Kalkan H, Karaman Ş, Filya İ. 2011. Esansiyel yağların sindirim, rumen fermantasyonu ve mikrobiyal protein üretimi üzerine etkileri. Kafkas Üniv. Vet. Fak. Derg., 17: 557-565.
- Demirtaş A, Öztürk H, Pişkin İ, Demirkıran D, Salgırlı Y, Fidancı UR, Emre B. 2011. Biberiye ve adaçayı ekstraktlarının ruminal fermantasyon üzerine etkilerinin rumen simülasyon tekniği (RUSITEC) ile araştırılması. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 37: 127- 134.
- Frankic T, Voljç M, Salobir J, Rezar V. 2009. Use of herbs and spices and their extracts in animal nutrition. Acta Agriculturae Slovenica, 94: 95-102.
- Greadheat H. 2003. Plants and plant extracs for improving animal productivity. Proceedings of the Nutrition Society, 62: 279-290.
- Güler T, Dalkılıç B. 2005. Aromatik bitkilerin organik (ekolojik) hayvancılıkta kullanım imkânı. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları, 13-20. http://web.firat.edu.tr/daum/ docs/32/04%20aromatik%20bitkiler--TALAT%20G%C3 %9CLER---8%20SYF---%C3%B6dendi---13-20.doc Erişim Tarihi: 16.01.2015.
- Hart KJ, Yanez-Ruiz DR, Duval SM, McEwan NR, Newbold CJ. 2008. Plant extracts to manipulate rumen fermentation. Anim. Feed. Sci. Tech., 147: 835.
- Nerio LS, Verbel JO, Stashenko E. 2010. Repellent activity of essential oils: A review. Bioresource Technology, 101: 372 378.
- Offer NW, Bell JF, Roberts DJ. 2005. The effect of feeding an essential oil feed additive on dairy cattle performance. Proc. British Soc. Anim Sci, Midlothian, UK: 188. http://www.bsas.org.uk/wp-content/themes/bsas/ proceedings/Pdf2005/188.pdf Erişim Tarihi: 13.01.2015.
- Önenç SS, Açıkgöz Z. 2011. Tarçın uçucu yağının rumen fermantasyonu üzerine etkileri. Hayvansal Üretim, 52: 63- 68.
- Patra AK, Saxena J. 2010. A new perspective on the use of plant secondary metabolites to inhibit methanogenesis in the rumen. Phytochemistry 71: 11981222.
- Patra AK. 2011. Effects of essential oils on rumen fermentation, microbial ecology and ruminal production. Asian J. Of Anim. and Vet. Adv., 1-13. http://docsdrive.com/pdfs/ academicjournals/ajava/0000/21769-21769.pdf ; Erişim Tarihi: 02.11.2014.
- Santos MB, Robinsona PH, Williamsc P, Losa R. 2010. Effects of addition of an essential oil complex to the diet of lactating dairy cows on whole tract digestion of nutrients and productive performance. Anim. Feed. Sci. Tech., 157: 64 71.
- Soltan MAE, Shewita RS, AL-Sultan SI. 2009. Influence of essential oils supplementation on digestion, rumen fermentation, rumen microbial populations and productive performance of dairy cows. Asian Journal of Animal Sciences, 3: 1-12.
- Spanghero MP, Robinson H, Zanfi C, Fabbro E. 2009. Effect of increasing doses of a microencapsulated blend of essential oils on performance of lactating primiparous dairy cows. Anim. Feed. Sci. Tech., 153: 153157.
- Şahan Z. 2012. Bazı bitki uçucu yağlarının enerji, protein ve lif kaynağı yemlerin in vitro gerçek sindirilebilirliğine ve yüksek verimli süt sığırlarında süt verimi ve süt kompozisyonlarına etkileri. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi. http://traglor.cu.edu.tr/ objects/objectFile/2TikxNHd-1192013-3.pdf; Erişim Tarihi: 03.11.2014.
- Şengezer E, Güngör T. 2008. Esansiyel yağlar ve hayvanlar üzerindeki etkileri. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 48: 101-110.
- Tager LR, Krause KM. 2011. Effects of essential oils on rumen fermentation, milk production, and feeding behavior in lactating dairy cows. J. Dairy Sci., 94: 2455-2464.
- Tassoul MD, Shaver RD. 2008. Effect of a mixture of supplemental dietary plant essential oils on performance of periparturient and early lactation dairy cows. J. Dairy Sci., 92: 17341740.
- Tekippe JA, Tacoma R, Hristov AN, Lee C, Oh J, Heyler KS, Cassidy TW, Varga GA, Bravo D. 2013. Effect of essential oils on ruminal fermentation and lactation performance of dairy cows. J. Dairy Sci., 96: 7892-7903.
- Turan F, Gürağaç R, Sayın S. 2012. Su ürünleri yetiştiriciliğinde esansiyel yağlar. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 5: 35- 40.
- Ünal A, Kocabağlı N. 2014. Kekik uçucu yağının ruminant beslemede kullanımı. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 40: 121-130.
- Yang WZ, Benchaar C, Ametaj BN, Chaves AV, He ML, McAllister TA. 2007. Effects of garlic and juniper berry essential oils on ruminal fermentation and on the site and extent of digestion in lactating cows. J. Dairy Sci., 90: 56715681.
APA | ÇAYIROGLU H (2015). Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri. , 522 - 528. |
Chicago | ÇAYIROGLU HAYRETTIN Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri. (2015): 522 - 528. |
MLA | ÇAYIROGLU HAYRETTIN Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri. , 2015, ss.522 - 528. |
AMA | ÇAYIROGLU H Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri. . 2015; 522 - 528. |
Vancouver | ÇAYIROGLU H Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri. . 2015; 522 - 528. |
IEEE | ÇAYIROGLU H "Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri." , ss.522 - 528, 2015. |
ISNAD | ÇAYIROGLU, HAYRETTIN. "Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri". (2015), 522-528. |
APA | ÇAYIROGLU H (2015). Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 3(7), 522 - 528. |
Chicago | ÇAYIROGLU HAYRETTIN Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 3, no.7 (2015): 522 - 528. |
MLA | ÇAYIROGLU HAYRETTIN Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.3, no.7, 2015, ss.522 - 528. |
AMA | ÇAYIROGLU H Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2015; 3(7): 522 - 528. |
Vancouver | ÇAYIROGLU H Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2015; 3(7): 522 - 528. |
IEEE | ÇAYIROGLU H "Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 3, ss.522 - 528, 2015. |
ISNAD | ÇAYIROGLU, HAYRETTIN. "Süt Sığırlarında Esansiyel Yağların Yem Değerlendirme, Sindirilebilirlik, Rumen Fermentasyonu ile Süt Verimi ve Bileşimi Üzerine Etkileri". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 3/7 (2015), 522-528. |