Yıl: 2015 Cilt: 3 Sayı: 9 Sayfa Aralığı: 688 - 696 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Prepartum Dönemde Sütçü İnek Rasyonlarına Anyonik Tuz İlavesinin Metabolik Profil, Peripartum Hastalıklar ve Gebelik Oranı Üzerine Etkisi

Öz:
Bu çalışma, prepartum dönemde sütçü inek rasyonlarına anyonik tuz (MgCl2 veya MgSO4 ) ilavesinin metabolik profil, peripartum hastalıklar ve gebelik oranı üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Kırk beş baş Holstein ırkı inek gebeliğin son 3 haftasından başlayarak vücut kondüsyon skorları benzer olan 3 gruba ayrılmıştır. Prepartum dönemde 21 gün süreyle, kontrol grubuna anyonik tuz içermeyen toplam karışım rasyon (TMR) yedirilirken, muamele gruplarından birine 30 g/gün/inek MgCl2, diğerine ise 30 g/gün/inek MgSO4 ilave edilen TMR verilmiştir. Postpartum dönemde tüm gruplar tek bir toplam karışım rasyonla beslenmiştir. Postpartum 30. günden sonra gruplardaki ineklere Presynch-Ovsynch senkronizasyon protokolü uygulanmış ve sabit zamanlı tohumlama yapılmıştır. Çalışma postpartum 8. haftada sonlandırılmıştır. Toplam karışım rasyon içerisine MgCl2 ilave edilen grupta, MgSO4 ilave edilen ve kontrol grubuna nazaran süt verimi artmıştır. Anyonik tuz ilavelerinin serum AST ve ALT konsantrasyonlarını azalttığı, serum glukoz, HDL, IgG, Ca ve Mg konsantrasyonlarını arttırdığı belirlenmiştir. Grupların sağlık ve üreme performanslarının benzer olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, prepartum dönemde TMR içerisine anyonik tuz ilave edilmesinin süt verimi ve kan biyokimyasında değişimlere yol açabileceği söylenebilir.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Effect of Anionic Salt Supplementation on Metabolic Profile, Peripartum Diseases and Pregnancy Rate of Dairy Cows During the Prepartum Period

Öz:
The aim of the present work was to examine the effects of anionic salts (MgCl2 or MgSO4) supplementation on metabolic profile, peripartum diseases and pregnancy rate of dairy cows during the prepartum period. Fourty five Holstein dairy cows were placed on 1 of 3 prepartum treatments. Treatment groups were balanced body condition score as far as similar. Treatments were total mixed ration (TMR) without anionic salt (control), TMR supplemented with 30 g/d/cow MgCl2 or TMR supplemented with 30 g/d/cow MgSO4 . After parturation, all groups were fed with same TMR. The presynch-ovsynch protocol was used and fixed time artificial insemination was done after 30 days postpartum. The experiment was lasted for 8 weeks of postpartum. Cows fed MgCl2 supplemented TMR increased milk yield compared with control and MgSO4 supplemented TMR. Supplementing anionic salts reduced serum AST and ALT concentrations, increased serum glucose, HDL, IgG, Ca and Mg concentrations. Health and reproductive performance were not different between treatments. These data suggets that anionic salts supplementation in TMR during prepartum can alter milk yield and blood biochemical parameters.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AOAC. 1998. Association of Official Analytical Chemists, Official Methods of Analysis.
  • Arslan C, Tufan T. 2010. Geçiş dönemindeki süt ineklerinin beslenmesi, bu dönemde görülen fizyolojik, hormonal, metabolik ve immunolojik değişiklikler ile beslenme ihtiyaçları. Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg., 16 (1): 151-158.
  • Bostancı MA, Ok M. 2002. Yüksek süt verimli ineklerde doğum fecinin profilaksisinde yeme magnezyum sülfat katılmasının önemi. Vet. Bil. Derg., 18(3):37-43.
  • DeGroot MA, Block E, French P.D. 2010. Effect of prepartum anionic supplementation on periparturient feed intake, health, and milk production. J. Dairy Sci, 93: 5268–5279.
  • Ferguson JD, Galligan DT, Thomsen N. 1994. Principal descriptors of body condition in Holstein dairy cattle. J. Dairy Sci, 77: 2695-2703.
  • Ganjkhanlou M, Nikkhah A, Zali A. 2010. Effect of dietary cation-anion balance on milk production and blood mineral of Holstein cows during the last two months of pregnancy. African Journal of Biotechnology, 9: 5983-5988.
  • Grummer RR. 1995. Impact of changes in organic nutrient metabolism on feeding the transition dairy cow. J. Anim. Sci., 73: 2820–2833.
  • Hu W, Murphy MR. 2004. Dietary cation-anion difference effect on performance and acid-base status of lactation dairy cows:A meta-analysis. J. Dairy Sci., 87: 2222–2229.
  • Irvine L. Determining the effect of a reduced dietary cationanion difference (DCAD) on the incidence of milk fever in a milk fever prone dairy herd. Final report on DCAD Project, Erişim tarihi: 03/05/2014.
  • Kaneko JJ, Harvey JW, Bruss ML. 2008. Clinical biochemistry of domestic animals. Academic Press, Burlington, USA. Littell CR, Pendergast J, Natarajan R. 2000. Modelling covariance structure in the analysis of repeated measures data. Statistics in Medicine, 19: 1793-1819.
  • Lucy MC. 2012. Resynchronization Programs for Dairy Cows. WCDS Advances in Dairy Technology, 24:95-109.
  • Marin S, Lacrimioara S, Cecilia R. 2011. Evaluation of performance parameters for trace elements analysis in perennial plants using ICP-OES technique, J. Plant Develop, 18: 87-93.
  • McDonald P, Edwards RA, Greenhalgh JFD, Morgan CA. 2002. Animal nutrition, 6th Edition, Pearson Education. U.K.
  • Melendez P, Donovan A, Risco CA, Hall MB, Littell R, Goff J. 2002. Metabolic responces of transition holstein cows fed anionic salts and suplemented at calving calcium and energy. J. Dairy Sci, 85: 1085-1092.
  • Moore SJ, VandeHaar MJ, Sharma BK, Pilbeam TE, Beede DK, Bucholtz HF, Liesman JS, Horst RL, Goff JP. 2000. Effect of altering dietary cation-anion difference on calcium and energy metabolism in peripartum cows. J. Dairy Sci, 83: 2095-2104.
  • NRC. 2001. Nutrient requirements of dairy cattle. National Academy Press, Washington.
  • Overton TR, Waldron MR. 2004. Nutritional management of transition dairy cows: strategies to optimize metabolic health. J. Dairy Sci, 87 (E. Suppl.), E105-E119.
  • Pursley JR, Mee MO, Wiltbank MC. 1995. Synchronization of ovulation in dairy cows using PF2a and GnRH. Theriogenology, 52: 1067-1078.
  • Razzaghi A, Aliarabi H, Tabatabaei MM, Saki AA, Valizadeh R, Zamani P. 2012. Effect of dietary cation-anion difference during prepartum and postpartum periods on performance, blood and urine minerals status of holstein dairy cow. AsianAust. J. Anim. Sci., 25: 486-495.
  • Roche JR, Morton J, Kolver ES. 2002. Sulfur and chlorine play a non-acid base role in periparturient calcium homeostasis. J. Dairy Sci, 85: 3444-3453.
  • SAS. 1989. SAS/STAT@ User's Guide Int. Vers 6,4th ed., Statistical Analysis Systems Institute Inc., USA.
  • Seifi HA, Mohri M, Farzaneh N, Nemati H, Nejhad SV. 2010. Effects of anionic salts supplementation on blood pH and mineral status, energy metabolism, reproduction and production in transition dairy cows. Research in Veterinary Science, 89: 72-77.
  • Spanghero M. 2004. Prediction of urinary and blood pH innonlactating dairy cows fed anionic diets. Animal Feed Science and Technology, 116: 83-92.
  • Van Dijk CJ, Lourens DC. 2001. Effects of anionic salts in a pre-partum dairy ration on calcium metabolism. S. Afr. Vet. Ass., 72: 76–80.
  • Van Soest PJ, Robertson JB, Lewis BA. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci., 74, 3583–3597.
  • Weich W, Block E, Litherland NB. 2013. Extended negative dietary cation-anion difference feeding does not negatively affect postpartum performance of multiparous dairy cows. J. Dairy Sci, 96: 5780-5792.
  • Wu WX, Liu JX, Xu GZ, Ye JA. 2008. Calcium homeotasis, acid-base balance, and health status in periparturient Holstein cows fed diets with cation-anion difference. Livesock Sci, 117: 7-14.
APA ÇINAR M, SERBESTER U, ceyhan a (2015). Prepartum Dönemde Sütçü İnek Rasyonlarına Anyonik Tuz İlavesinin Metabolik Profil, Peripartum Hastalıklar ve Gebelik Oranı Üzerine Etkisi. , 688 - 696.
Chicago ÇINAR MAHMUT,SERBESTER Ugur,ceyhan ayhan Prepartum Dönemde Sütçü İnek Rasyonlarına Anyonik Tuz İlavesinin Metabolik Profil, Peripartum Hastalıklar ve Gebelik Oranı Üzerine Etkisi. (2015): 688 - 696.
MLA ÇINAR MAHMUT,SERBESTER Ugur,ceyhan ayhan Prepartum Dönemde Sütçü İnek Rasyonlarına Anyonik Tuz İlavesinin Metabolik Profil, Peripartum Hastalıklar ve Gebelik Oranı Üzerine Etkisi. , 2015, ss.688 - 696.
AMA ÇINAR M,SERBESTER U,ceyhan a Prepartum Dönemde Sütçü İnek Rasyonlarına Anyonik Tuz İlavesinin Metabolik Profil, Peripartum Hastalıklar ve Gebelik Oranı Üzerine Etkisi. . 2015; 688 - 696.
Vancouver ÇINAR M,SERBESTER U,ceyhan a Prepartum Dönemde Sütçü İnek Rasyonlarına Anyonik Tuz İlavesinin Metabolik Profil, Peripartum Hastalıklar ve Gebelik Oranı Üzerine Etkisi. . 2015; 688 - 696.
IEEE ÇINAR M,SERBESTER U,ceyhan a "Prepartum Dönemde Sütçü İnek Rasyonlarına Anyonik Tuz İlavesinin Metabolik Profil, Peripartum Hastalıklar ve Gebelik Oranı Üzerine Etkisi." , ss.688 - 696, 2015.
ISNAD ÇINAR, MAHMUT vd. "Prepartum Dönemde Sütçü İnek Rasyonlarına Anyonik Tuz İlavesinin Metabolik Profil, Peripartum Hastalıklar ve Gebelik Oranı Üzerine Etkisi". (2015), 688-696.
APA ÇINAR M, SERBESTER U, ceyhan a (2015). Prepartum Dönemde Sütçü İnek Rasyonlarına Anyonik Tuz İlavesinin Metabolik Profil, Peripartum Hastalıklar ve Gebelik Oranı Üzerine Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 3(9), 688 - 696.
Chicago ÇINAR MAHMUT,SERBESTER Ugur,ceyhan ayhan Prepartum Dönemde Sütçü İnek Rasyonlarına Anyonik Tuz İlavesinin Metabolik Profil, Peripartum Hastalıklar ve Gebelik Oranı Üzerine Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 3, no.9 (2015): 688 - 696.
MLA ÇINAR MAHMUT,SERBESTER Ugur,ceyhan ayhan Prepartum Dönemde Sütçü İnek Rasyonlarına Anyonik Tuz İlavesinin Metabolik Profil, Peripartum Hastalıklar ve Gebelik Oranı Üzerine Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.3, no.9, 2015, ss.688 - 696.
AMA ÇINAR M,SERBESTER U,ceyhan a Prepartum Dönemde Sütçü İnek Rasyonlarına Anyonik Tuz İlavesinin Metabolik Profil, Peripartum Hastalıklar ve Gebelik Oranı Üzerine Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2015; 3(9): 688 - 696.
Vancouver ÇINAR M,SERBESTER U,ceyhan a Prepartum Dönemde Sütçü İnek Rasyonlarına Anyonik Tuz İlavesinin Metabolik Profil, Peripartum Hastalıklar ve Gebelik Oranı Üzerine Etkisi. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2015; 3(9): 688 - 696.
IEEE ÇINAR M,SERBESTER U,ceyhan a "Prepartum Dönemde Sütçü İnek Rasyonlarına Anyonik Tuz İlavesinin Metabolik Profil, Peripartum Hastalıklar ve Gebelik Oranı Üzerine Etkisi." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 3, ss.688 - 696, 2015.
ISNAD ÇINAR, MAHMUT vd. "Prepartum Dönemde Sütçü İnek Rasyonlarına Anyonik Tuz İlavesinin Metabolik Profil, Peripartum Hastalıklar ve Gebelik Oranı Üzerine Etkisi". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 3/9 (2015), 688-696.