İşletme Yöneticilerinin İç Kontrol Yanılgıları: Antalya Gıda Üretim Sektöründe Bir Araştırma

Yıl: 2015 Cilt: 10 Sayı: 39 Sayfa Aralığı: 6566 - 6573 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İşletme Yöneticilerinin İç Kontrol Yanılgıları: Antalya Gıda Üretim Sektöründe Bir Araştırma

Öz:
İç kontrol sistemini iyi kavramış bir yönetim kadrosu, bu sistemin başarısında hayati öneme sahiptir. Bu noktada iç kontrol sistemi hakkında yeterli bilgi birikimine sahip, iç kontrolün ne olup ne olmadığını iyi bilen yöneticilerin önemi belirginleşmektedir. Yöneticilerin, iç kontrole ilişkin eğitim hayatları boyunca veya çevrelerinden edindikleri bilgiler, iş hayatının rutin karmaşası içinde zayıflamakta ve bazı yanlış bilgiler, doğruların yerini alabilmektedir. Yöneticilerin doğru bildikleri bu yanlışlar, zihinlerinde bir yanılgı olarak kalıplaşmaktadır. Bu yanılgılar iç kontrol sisteminin kurulmasında ve yürütülmesinde yanlış kararlar alınmasına sebebiyet vermekte ve iç kontrolün başarısını etkilemektedir. Söz konusu yanılgıları araştırmak üzere Antalya ilinde yürütülen çalışmada, birçok yanılgının varlığı tespit edilmiştir. Bu yanılgıların yaşa, cinsiyete ve eğitim düzeyine göre farklılıklar arz ettiği de görülmüştür. Yine araştırma sürecinde yöneticilerin % 80'inin iç kontrole ilişkin yeterli bilgiye sahip olduklarını beyan etmeleri ise bir çelişki olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat yöneticilerin % 51'inin iç kontrol sisteminin güçlendirilmesi noktasında bağımsız denetçi veya akademisyenlerden destek almaya olumlu bakması önemli bir fırsattır. Bu çerçevede, üniversiteler, meslek odaları ve ticaret ve sanayi odası gibi örgütlerin çalışmalar yaparak, yöneticilerin iç kontrolü doğru kavramalarını sağlamaları, işletmelerin daha sağlıklı yönetilmesi ve ülke kaynaklarının daha verimli kullanılması adına önemli bir adım olacaktır
Anahtar Kelime:

Konular: İş İşletme

Internal Control Fallacies of Business Managers: A Research In Antalya Food Production Sector

Öz:
A management team that has a good grasp of internal control system is of vital importance to the success of this system. At this point the importance of managers that have sufficient knowledge of the mentioned system becomes evident. The internal control know-how gained by the managers in the course of their education or through their environment weakens in the complicated routines of business life and therefore certain misconceptions replace facts in time. These misconceptions taken to be true by the managers persist as clichés in their minds. Such fallacies lead to wrong decisions in the set-up and operation of internal control system, thus affecting its success. Many fallacies have been proven to exist in the study conducted in the province of Antalya to research the afore-mentioned misconceptions. It has also been found that misconception levels are changing according to age, sex and education. A contradiction that has arisen during this research is that 80% of managers stated that they have adequate knowledge of internal control. Still, it is to be noted that 51% of managers have positive attitude towards getting the support of independent auditors or academicians in strengthening the internal control system. It is therefore essential that universities and organizations like professional bodies and chamber of commerce and industry work on the proper comprehension of internal control by the managers, which will be an essential step in the better management of businesses and more effective usage of the country's resources
Anahtar Kelime:

Konular: İş İşletme
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA AKTÜRK A, KILIÇ R (2015). İşletme Yöneticilerinin İç Kontrol Yanılgıları: Antalya Gıda Üretim Sektöründe Bir Araştırma. , 6566 - 6573.
Chicago AKTÜRK Ahmet,KILIÇ RUKİYE İşletme Yöneticilerinin İç Kontrol Yanılgıları: Antalya Gıda Üretim Sektöründe Bir Araştırma. (2015): 6566 - 6573.
MLA AKTÜRK Ahmet,KILIÇ RUKİYE İşletme Yöneticilerinin İç Kontrol Yanılgıları: Antalya Gıda Üretim Sektöründe Bir Araştırma. , 2015, ss.6566 - 6573.
AMA AKTÜRK A,KILIÇ R İşletme Yöneticilerinin İç Kontrol Yanılgıları: Antalya Gıda Üretim Sektöründe Bir Araştırma. . 2015; 6566 - 6573.
Vancouver AKTÜRK A,KILIÇ R İşletme Yöneticilerinin İç Kontrol Yanılgıları: Antalya Gıda Üretim Sektöründe Bir Araştırma. . 2015; 6566 - 6573.
IEEE AKTÜRK A,KILIÇ R "İşletme Yöneticilerinin İç Kontrol Yanılgıları: Antalya Gıda Üretim Sektöründe Bir Araştırma." , ss.6566 - 6573, 2015.
ISNAD AKTÜRK, Ahmet - KILIÇ, RUKİYE. "İşletme Yöneticilerinin İç Kontrol Yanılgıları: Antalya Gıda Üretim Sektöründe Bir Araştırma". (2015), 6566-6573.
APA AKTÜRK A, KILIÇ R (2015). İşletme Yöneticilerinin İç Kontrol Yanılgıları: Antalya Gıda Üretim Sektöründe Bir Araştırma. Journal of Yasar University, 10(39), 6566 - 6573.
Chicago AKTÜRK Ahmet,KILIÇ RUKİYE İşletme Yöneticilerinin İç Kontrol Yanılgıları: Antalya Gıda Üretim Sektöründe Bir Araştırma. Journal of Yasar University 10, no.39 (2015): 6566 - 6573.
MLA AKTÜRK Ahmet,KILIÇ RUKİYE İşletme Yöneticilerinin İç Kontrol Yanılgıları: Antalya Gıda Üretim Sektöründe Bir Araştırma. Journal of Yasar University, vol.10, no.39, 2015, ss.6566 - 6573.
AMA AKTÜRK A,KILIÇ R İşletme Yöneticilerinin İç Kontrol Yanılgıları: Antalya Gıda Üretim Sektöründe Bir Araştırma. Journal of Yasar University. 2015; 10(39): 6566 - 6573.
Vancouver AKTÜRK A,KILIÇ R İşletme Yöneticilerinin İç Kontrol Yanılgıları: Antalya Gıda Üretim Sektöründe Bir Araştırma. Journal of Yasar University. 2015; 10(39): 6566 - 6573.
IEEE AKTÜRK A,KILIÇ R "İşletme Yöneticilerinin İç Kontrol Yanılgıları: Antalya Gıda Üretim Sektöründe Bir Araştırma." Journal of Yasar University, 10, ss.6566 - 6573, 2015.
ISNAD AKTÜRK, Ahmet - KILIÇ, RUKİYE. "İşletme Yöneticilerinin İç Kontrol Yanılgıları: Antalya Gıda Üretim Sektöründe Bir Araştırma". Journal of Yasar University 10/39 (2015), 6566-6573.