Yıl: 2016 Cilt: 20 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 12 - 19 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Narın Çikolata Üretiminde Kullanımı

Öz:
Bu çalışmada son yıllarda popülerliği artan narın çikolata üretiminde kullanılabilirliği araştırılmıştır.Üretimde kullanılacak çikolata tipini ve ilave edilmesi gereken nar ve jöle miktarını belirlemek amacıylaçeşitli ön denemeler yapılmıştır. Üç aylık depolama süresince duyusal ve objektif değerlendirmeler yapılarak, üretilen narlı çikolatanın tüketici tarafından kabul edilebilirliği araştırılmıştır. Yapılandeğerlendirmeler sonucunda narlı çikolatanın büyük beğeni kazandığı ve tercih edilen bir ürün olacağı, ortalama %17.5 oranında nar tanesi veya %32.3 oranında nar jölesi ilave edilen narlı çikolataların dahaçok kabul gördüğü tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji

Usage of Pomegranate in Chocolate Production

Öz:
In this study, it was searched whether the use of the pomegranate whose popularity has increased atlast years is appropriate for chocolate production. By conducting various preliminary experiments on thepurpose determining the type of chocolate which will be produced and the amount pomegranate andjelly that will be added. It was searched whether chocolate with pomegranate which was producedthrough emotional and objective assesments will be acceptable for consumers, during 3 months forstoring in certain periods. According to consumer surveys, and the sensory assessments by consumers ofpomegranate chocolate with a product that can be accepted is concluded. Also, 17.5% pomegranate and32.3% pomegranate jelly added chocolate was preferred by consumers.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Acar, J., 1998. Gıda Kimyası. Edidör: İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniv. Yayınları, Ankara. Alper, N., 2001. Nar Suyu Üretimi Üzerine Araştırmalar. Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 172s. Anonim, 2003. Türk Gıda Kodeksi Çikolata ve Çikolata Ürünleri Tebliği, Tebliğ No:2003/23, Ankara. Anonim, 2006. Hasad Bitkisel Üretim Dergisi, Şubat 2006, Sayı:249. Anonim, 2008a. ttp://www.meyed.org.tr/content/fil es/bulten/meyedsayi2nisnmayishazir .pdf Anonim, 2012. www.tuik.gov.tr. Erişim tarihi: 05.010.2012. Glozer, K., Ferguson, L., 2008. Pomegranate Production in Afghanistan. UCDAVIS College of Agricultural & Environmental Sciences, 32s. Hayoğlu, İ., Türkoğlu, H., 2005. Meyve sebze teknolojisi laboratuvar ders notları. HRÜ-Ziraat Fakültesi, Şanlıurfa. Işık, E.A., Yazıcı, K., Şahin, A., Kaya, N., 2006. Nar’ın Türkiye ve Dünyadaki Durumu, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, http://www.batem.gov.tr/ürünler/m eyvelerimiz/nar. Kaya, A., Şekeroğlu, G., 2012. Çikolata, Standart Dergisi, 604: 22-31. Oğuz, H.İ., Ukav, İ., Eroğlu, D., 2011. ‘Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Nar (Punica granatum L.) Üretimi ve Pazarlaması’, GAP VI. Tarım Kongresi, 09-12 Mayıs, 108-112s. Şanlıurfa. Ünal, A., 2011. Bahçe Tarımı- II., Yumuşak Çekirdekli Meyve Türleri ve Nar Yetiştiriciliği, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No:2358, 16-19s. Eskişehir.
APA YILDIRIM A, TOĞRUL ö, ÇETİN S, ÖĞRETMEN H, SARI P, HAYOĞLU İ (2016). Narın Çikolata Üretiminde Kullanımı. , 12 - 19.
Chicago YILDIRIM ALİ,TOĞRUL öznur,ÇETİN Seda,ÖĞRETMEN Halime,SARI Pelin,HAYOĞLU İBRAHİM ABDÜLHEY Narın Çikolata Üretiminde Kullanımı. (2016): 12 - 19.
MLA YILDIRIM ALİ,TOĞRUL öznur,ÇETİN Seda,ÖĞRETMEN Halime,SARI Pelin,HAYOĞLU İBRAHİM ABDÜLHEY Narın Çikolata Üretiminde Kullanımı. , 2016, ss.12 - 19.
AMA YILDIRIM A,TOĞRUL ö,ÇETİN S,ÖĞRETMEN H,SARI P,HAYOĞLU İ Narın Çikolata Üretiminde Kullanımı. . 2016; 12 - 19.
Vancouver YILDIRIM A,TOĞRUL ö,ÇETİN S,ÖĞRETMEN H,SARI P,HAYOĞLU İ Narın Çikolata Üretiminde Kullanımı. . 2016; 12 - 19.
IEEE YILDIRIM A,TOĞRUL ö,ÇETİN S,ÖĞRETMEN H,SARI P,HAYOĞLU İ "Narın Çikolata Üretiminde Kullanımı." , ss.12 - 19, 2016.
ISNAD YILDIRIM, ALİ vd. "Narın Çikolata Üretiminde Kullanımı". (2016), 12-19.
APA YILDIRIM A, TOĞRUL ö, ÇETİN S, ÖĞRETMEN H, SARI P, HAYOĞLU İ (2016). Narın Çikolata Üretiminde Kullanımı. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 20(1), 12 - 19.
Chicago YILDIRIM ALİ,TOĞRUL öznur,ÇETİN Seda,ÖĞRETMEN Halime,SARI Pelin,HAYOĞLU İBRAHİM ABDÜLHEY Narın Çikolata Üretiminde Kullanımı. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 20, no.1 (2016): 12 - 19.
MLA YILDIRIM ALİ,TOĞRUL öznur,ÇETİN Seda,ÖĞRETMEN Halime,SARI Pelin,HAYOĞLU İBRAHİM ABDÜLHEY Narın Çikolata Üretiminde Kullanımı. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol.20, no.1, 2016, ss.12 - 19.
AMA YILDIRIM A,TOĞRUL ö,ÇETİN S,ÖĞRETMEN H,SARI P,HAYOĞLU İ Narın Çikolata Üretiminde Kullanımı. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 2016; 20(1): 12 - 19.
Vancouver YILDIRIM A,TOĞRUL ö,ÇETİN S,ÖĞRETMEN H,SARI P,HAYOĞLU İ Narın Çikolata Üretiminde Kullanımı. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 2016; 20(1): 12 - 19.
IEEE YILDIRIM A,TOĞRUL ö,ÇETİN S,ÖĞRETMEN H,SARI P,HAYOĞLU İ "Narın Çikolata Üretiminde Kullanımı." Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 20, ss.12 - 19, 2016.
ISNAD YILDIRIM, ALİ vd. "Narın Çikolata Üretiminde Kullanımı". Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 20/1 (2016), 12-19.