Yıl: 2014 Cilt: 9 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 83 - 87 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

The Chemical Qualities of Some Milky Desserts Produced Empirically and C onsumed in the Centre of Konya Province

Öz:
Konya piyasasında tüketime sunulan 80 adet sütlü tatlı ve deneysel amaçlı üretimi yapılan sütlü tatlılar pH, viskozite,y üzde kuru madde, kül, şeker ve yağ yönünden incelenmiştir. Piyasada satışa sunulan sütlü tatlıların pH, viskozite, yüzde kurumadde, % kül, % şeker ve % yağ ortalama değerleri sırasıyla 6.66- 6.94, 9.36- 85.00, 36.55- 48.98, 0.35- 0.78, 24.26- 27.69, 2.25- 4.62 arasında tespit edildi. Deneysel olarak üretilen sütlü tatlılara ait değerler sırasıyla 6.76- 6.92, 13.40- 106.40, 29.98- 45.84,0.48- 0.82, 21.62- 26.78, 2.42- 4.90 olarak tespit edildi. Sütlü tatlı örneklerinde bazı kimyasal özellikler bakımından önemliderecede farklılık tespit edildi. Sütlü tatlı numunelerinin tümünde pH, şeker ve yağ miktarı bakımından fark olmadığıbelirlendi. Sütlü tatlıların üretim reçetelerinin standart olmadığı ve üretim koşulları ile kullanılan ham maddelerin farklıolmasının etkili olduğu belirlendi. Gerek T ürkiye de gerekse de dünyada yapılan literatür taramalarında sütlü tatlılarınkimyasal kalitesi üzerine az sayıda araştırma bulunduğu tespit edilmiştir. T ürkiye de sütlü tatlıların yapım tekniklerinin farklıolması ve bir standardın olmaması nedeniyle bu çalışmada piyasadan temin edilen ve deneysel olarak üretilen sütlü tatlılarınbazı kimyasal kalitelerini tespit etmek amaçlanmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Veterinerlik

Konya İl Merkezinde Tüketime Sunulan ve Deneysel Olarak Üretilen Bazı Sütlü Tatlıların Kimyasal Kalitesi

Öz:
Eight milky desserts prepared for the consumption in Konya, and milky desserts made by empirical production wereexamined in terms of pH, viscosity, dry matter, ash, sugar, and fat. The average pH, viscosity, dry matter, ash, sugar and fatvalues of milky desserts offered for sale on the market were determined between 6.66- 6.94, 9.36- 85.00, 36.55- 48.98, 0.35- 0.78, 24.26- 27.69, 2.25- 4.62, respectively. The values of milky desserts produced experimentally were determined 6.76- 6.92,13.40- 106.40, 29.98- 45.84, 0.48- 0.82, 21.62- 26.78, 2.42- 4.90, respectively. In terms of some chemical features, importantdifferences were found in the samples of milky desserts. It was identified that in terms of the amounts of pH, sugar and fat, there are no differences. It was identified that the production formulas of milks desserts were not standardiz ed, andproduction conditions and the differences of raw material being used have influence on this situation.In a ddition, basing on the chemical quality of milky desserts in the research both in Turkey and in the World, it was reported that there were a smallnumber of researches. Due to the differences in production techniques and the lack of standard in Turkey, it has been aimedto determine the chemical quality of milky desserts in market and produced by experimentally.
Anahtar Kelime:

Konular: Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aksu H., Ergün Ö., 1996. Çeşitli hazır pasta ürünlerinde ve sütlü tatlılarda Bacillus cereus’un varlığı. Türk Veteriner Hekimler Dergisi, 8, 55- 57. Alişarlı M., Sancak YC., Akkaya L., Elibol C., 2002. Bazı sütlü tatlıların mikrobiyolojik kalitelerinin belirlenmesi. Türk Veterinerlik ve Hayvancılık Dergisi, 26, 975- 982. AOAC International, 1995. Official Methods of Analyzis 16th Ed; 58, Virginia. Aymelek O., 2011. Lezzet Yolculuğu, 1. Baskı, Yakamoz Yayınevi, İstanbul Ayok S., 2002. Bursa il merkezinde tüketime sunulan sütlü tatlı çeşitlerinden sütlaç, keşkül, kazandibi ve tavukgöğsünde mikrobiyolojik ve kimyasal özelliklerinin saptanması. Uludağ Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Candaş G., 2006. Gönül Candas’ın Mutfağından. 10. Baskı. Ankara, Arkadaş Yayınevi. Dasthi B., Khafalawi MS., 2001. Nutrient c ontent of some traditional Kuwaiti d ishes: proximate composition and, p ytate content. Food Chemistry, 74, 169- 175. Demirag K., Altug T., 1999. Formulation and quality evalution of r educed s ugar and r educed c alorie k azandibi. Journal of Food Quality, 22, 101- 108. Ekemen R., 2002. Ankara garnizonundaki birliklerde tüketilen sütlü tatlıların mikrobiyolojik kalitesi. Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Fenton PA. , Dobson KW., 1993. Unusually s evere f ood p oisoning f rom v anilla s lices. The Journal of Hygiene, 93, 377- 380. Işın PM., 2008. Gülbeşeker Türk Tatlıları Tarihi. 2. baskı, 359, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul. Marshall RT., 1992. Standard method for the examination of dairy products. 16 ed. , APHA 1015, Washington O zalp E. , Kaymaz Ş., 1992. Süt ürünleri teknolojisi, Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Ders Notları. Paulus K., 1978. Ready- to- serve f oods: d efinitions, a pplications, q uality r equirements, h ow r eady are r eady- to- serve f oods? Proceedings of an I nternational S ymposium o n R eady- to- serve Foods, Basel. Petrie A., Watson P., 1999. Statistics for veterinary and animal science. Alden Pres, Oxford and Northampton. Sevinç Ü., 2005. Ümit U stanın A ğız T adıyla. 1. Baskı, İkram Yayınevi, İstanbul. Tekinşen OC., 2000. Süt ürünleri teknolojisi. Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya. Teknik Proje Daire Başkanlığı., 2000. Sütlü Tatlı Teknik Şartnamesi. No: KKKTEKŞ- T - 487 A.
APA seçim y, UÇAR G (2014). The Chemical Qualities of Some Milky Desserts Produced Empirically and C onsumed in the Centre of Konya Province. , 83 - 87.
Chicago seçim yılmaz,UÇAR Gürkan The Chemical Qualities of Some Milky Desserts Produced Empirically and C onsumed in the Centre of Konya Province. (2014): 83 - 87.
MLA seçim yılmaz,UÇAR Gürkan The Chemical Qualities of Some Milky Desserts Produced Empirically and C onsumed in the Centre of Konya Province. , 2014, ss.83 - 87.
AMA seçim y,UÇAR G The Chemical Qualities of Some Milky Desserts Produced Empirically and C onsumed in the Centre of Konya Province. . 2014; 83 - 87.
Vancouver seçim y,UÇAR G The Chemical Qualities of Some Milky Desserts Produced Empirically and C onsumed in the Centre of Konya Province. . 2014; 83 - 87.
IEEE seçim y,UÇAR G "The Chemical Qualities of Some Milky Desserts Produced Empirically and C onsumed in the Centre of Konya Province." , ss.83 - 87, 2014.
ISNAD seçim, yılmaz - UÇAR, Gürkan. "The Chemical Qualities of Some Milky Desserts Produced Empirically and C onsumed in the Centre of Konya Province". (2014), 83-87.
APA seçim y, UÇAR G (2014). The Chemical Qualities of Some Milky Desserts Produced Empirically and C onsumed in the Centre of Konya Province. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 9(2), 83 - 87.
Chicago seçim yılmaz,UÇAR Gürkan The Chemical Qualities of Some Milky Desserts Produced Empirically and C onsumed in the Centre of Konya Province. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 9, no.2 (2014): 83 - 87.
MLA seçim yılmaz,UÇAR Gürkan The Chemical Qualities of Some Milky Desserts Produced Empirically and C onsumed in the Centre of Konya Province. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, vol.9, no.2, 2014, ss.83 - 87.
AMA seçim y,UÇAR G The Chemical Qualities of Some Milky Desserts Produced Empirically and C onsumed in the Centre of Konya Province. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2014; 9(2): 83 - 87.
Vancouver seçim y,UÇAR G The Chemical Qualities of Some Milky Desserts Produced Empirically and C onsumed in the Centre of Konya Province. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2014; 9(2): 83 - 87.
IEEE seçim y,UÇAR G "The Chemical Qualities of Some Milky Desserts Produced Empirically and C onsumed in the Centre of Konya Province." Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 9, ss.83 - 87, 2014.
ISNAD seçim, yılmaz - UÇAR, Gürkan. "The Chemical Qualities of Some Milky Desserts Produced Empirically and C onsumed in the Centre of Konya Province". Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 9/2 (2014), 83-87.