Yıl: 2016 Cilt: 53 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 109 - 116 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Anaç ve Gölgeleme Oranının Etkisi

Öz:
Bu çalışma Manisa (Turgutlu) ekolojik koşullarında 2012 yılında yürütülmüştür.Çalışmada 5 Amerikan asma anacı (140 Ruggeri, 110 R, Ramsey, 1613 C ve 5 BB),Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidi ve % 35, % 55 ve % 75 gölgeleme oranlarıkullanılmıştır. Bu araştırma, 5 Amerikan asma anacı (140 Ruggeri, 110 R, Ramsey,1613 C ve 5 BB) üzerine aşılı Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidinin fidan randımanı vekalitesi üzerine % 35, % 55 ve % 75 gölgeleme oranlarının etkisini belirlemek amacıile 2012 yılında Manisa (Turgutlu) ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Kontroluygulamasında herhangi bir gölgeleme yapılmamıştır. Çalışmada aşılama işlemlerimasa başında omega aşı tekniği kullanılarak makine ile yapılmıştır. Fidan sökümüAralık 2012 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda kök sayısı, kök gelişimdüzeyi, sürgün gelişim düzeyi ve fidan randımanı değerleri, gölgeleme ve anaçuygulamalarından önemli derecede etkilenmiştir. Toplam fidan randımanıbakımından en iyi sonucu % 55 gölge (% 58.4) uygulaması verirken bunu kontrol ve% 35 gölge (% 49.9) ile % 75 gölge (% 41.5) takip etmiştir. Yoğun gölge altındayetişen fidanların hem toprak altı hem de toprak üstü organlarında diğeruygulamalara göre daha zayıf bir gelişim gözlemlenmiştir
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Entomoloji Ziraat, Toprak Bilimi

The Effect of Rootstock and Shading Ratio on Seedling Performance And Quality of Sultani Çekirdeksiz Grape Cultivar

Öz:
This study was conducted in ecological conditions Manisa (Turgutlu) in 2012. Inthe study is used 5 rootstocks (140 Ruggeri, 110, Ramsey, 1613 C and 5 BB),Sultana Seedless grape varieties and 35%, 55% and 75% shading rate to determinethe yield and quality of seedlings There were no shading in control applications.Grafting procedures were performed using the omega grafting method. As a result,the number of roots, root and shoot growth levels and seedleing ratio values aresignificantly influenced by changes in shading and rootstock application. The bestresults in terms of total sapling ratio shadow of 55% (58.4%) and 35% check it whileshadow application (49.9%) with 75% shade (41.5%) were followed. Sapling grownunder the dense shade of a weaker growth compared to other applications has beenobserved in soil under both above-ground organs
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Entomoloji Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akman, İ ., Ilgı n, C., 1987. Tüplü fidan Üretiminde Baş arı y ı etkileyen Faktörler ,TÜBİTAK Türkiye 1.Fidancıl ı k Sempozyumu Bildirileri S. 52 Akman, İ ., Ilgı n, C., 1991. Tüplü Asma Fidanı Üretiminde Baş arı y ı Etkileyen Faktörler. Türkiye 1. Fidancı l ı k Sempozyumu, 153-159, Ankara. Anonim, 2014. http://www.tarim.gov.tr/BUGEM/Menu/9/Veriler.html (Ziyaret Tarihi: 25.09.2014) Cangi, R., Doğ an, A.ve Kelen, M., 1999. Aş ı l ı Köklü Asma Fidanı Üretiminde Köklü Anaç Kullanı m ı n ın Aş ı Yerinde Kallus Oluşumu ve Fidan Randı manı Üzerine Etkileri. O.M.Ü. Zir. Fak. Der. Cartechini, A. ve Palliotti, A., 1995. Effect of Shading on Vine Morphology and Productivity and Leaf Gas Exchange Characteristics in Grapevines in The Field. Am. J. Enol. Vitic. 46:2:227-234. Çelik, H. ve Ağ aoğ lu, Y.S., 1979. Aş ı l ı Köklü Asma Fidanı Üretiminde Farklı Çeş it/Anaç Kombinasyonları n ın Aş ı da Baş arı Üzerine Etkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yı llı ğ ı , Cilt:29, Fasikül L’den Ayrı Bası m. Çelik, H., Ağ aoğ lu, Y.S., 1981. Aş ı l ı Köklü Asma Fidanı Üretiminde Farklı “Çeşit/Anaç” Kombinasyonları n ın Aş ı da Baş arı ile Fidan Verim ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları :766, Bilimsel Araş t ı rma Ve İ ncelemeler: 452, 19. Çelik, H., Ardalı , T., Çetin, H., Sucu, R., 1996. Doğ rudan Fidanlı ğ a Dikilen Aş ı l ı Asma Çeliklerden Fidan Üretiminde Baş arı Üzerine Siyah Plastik Tünel ve Örtü Materyallerinin Etkileri. Tarı m Bilimleri Dergisi 2(3), 33-38s. Çelik, H., Ağ aoğ lu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı , B. ve Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağ c ı l ı k, Sun Fidan, 253 s. Çelik, H. ve Odabaş, F., 1995. Farklı Anaçlar Üzerine Aş ı lanan Bazı Üzüm Çeş itlerinde Aş ı Tipi ve Aş ı lama Zamanları n ın Fidanları n Büyüme ve Geliş mesi Üzerine Etkileri. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Bildirileri, 3-6 Ekim, Adana. Çelik, H., Odabaş , F., 1996. Farklı Örtü Materyallerinin Aş ı l ı Çeliklerden Asma Fidanı Elde Etmede Baş arı Üzerine Etkileri. Ondokuz Mayı s Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, sayı : 11.3, 73-85s Çelik, H., 1982. Kalecik Karası / 41 B Aş ı Kombinasyonu İçin Sera Koş ulları na Yapı lan Asma Fidanı Üretiminde Değ i ş ik Köklendirme Ortamları ve NAA Uygulaması n ın Etkileri. Doçentlik Tezi, 73s. Çelik, H., 1995. Samsun İli Fidanlık Ş artları nda Aş ı lama Yoluyla A ş ı l ı Asma Fidanı Üretiminde Aş ı Tipi ve Aş ı lama Zamanları n ın Etkileri. 19 Mayı s Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Çelik, H., Ardalı , T., Çetin, H., Sucu, R., 1996. Doğ rudan Fidanlı ğ a Dikilen Aş ı l ı Asma Çeliklerden Fidan Üretiminde Baş arı Üzerine Siyah Plastik Tünel ve Örtü Materyallerinin Etkileri. Tarı m Bilimleri Dergisi 2(3), 33-38s. Çelik, H., 1998. Fidanlı k Ş artları nda ve El İ le Çalış an Aş ı Makineleriyle Uygulanan Farklı Aş ı lama Yöntemlerinin Aş ı da Baş arı Üzerine Etkileri. IV. Bağ c ı l ı k Sempozyumu Bildirileri. 362-367. 20-23 Ekim 1998, Yalova. Çelik, K., Çelik, S., Kunter, B.M., Söylemezoğ lu, G., Boz, Y., Özer, C. ve Atak, A., 2005. Bağ c ı l ı kta Geliş me ve Üretim Hedefleri, VI. Türkiye Ziraat Mühendisliğ i Teknik Kongresi, 3-7 Ocak, Ankara. Çelik, S., 2011. Bağ c ı l ı k (Ampeloloji). Namı k Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Avcı Ofset, İ stanbul Ece M., 2003. Isparta Koş ulları nda Bazı Çeş it-Anaç Kombinasyonları n ın Karş ı laş t ı r ı lması . Süleyman Demirel Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi. Ecevit, F. ve Göktürk Baydar, N., 2000. Aş ı l ı Asma Fidanı Üretiminde Farklı Aş ı lama Yöntemlerinin Aş ı da Baş arı Üzerine Etkileri. II. Ulusal Fidancıl ı k Sempozyumu Bildirileri, 25-29 Eylül 2000, Ödemiş/ İzmir. Erdem, B. ve Ergenoğlu, F., 1995. Köklü Amerikan Asma Anaçları ndan Fidan Eldesinde En Uygun Aş ı Yöntemi ve Zamanı n ın Saptanması . Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Bildirileri. II. Cilt, 500-503. 3-6 Ekim, 1995, Adana. Eriş, A., Soylu, A., Türkben, C., 1989. Aş ı l ı Köklü Asma Fidanı Ürtiminde Bazı Uygulamaları n Aş ı Yerinde Kallus Oluşumu ve Köklenme Üzerine Etkileri. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri MErkez Araş t ı rma Enstitüsü Dergisi Bahçe 18(1-2),29-34 Kelen, M. ve Demirtaş , İ ., 2001. 5BB ve 420 A Amerikan Asma Anaçları n ın Köklenme Oranları ve Kök Kaliteleri Üzerine Farklı Köklendirme Ortamları ile IBA dozların ın etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi 7 (1): 142-146. Kelen, M., 1994. Bazı Uygulamaları n Aş ı l ı Köklü Asma Fidanı Üretiminde Fidan Kalite ve Randı manı Üzerine Etkileri ile Aş ı Kaynaş ması n ın Anatomik ve Histolojik Olarak İ ncelenmesi Üzerine Araş t ı rmalar. Y.Y.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 131 S, Van. Kesgin, M., 2011. Sofralı k Amaçlı Sultani Çekirdeksiz Üzüm Yetiş tiriciliğ inde Gölgeleme-Örtü Materyali Uygulamaları n ın Hasadı Geciktirme ve Üzüm Kalitesine Etkisi. Gaziosmanpaş a Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi. K ı smalı , İ ., 1978. Yuvarlak Çekirdeksiz Üzüm Çeş idi ve Farklı Amerikan Asma Anaçları ile Yapı lan Aş ı l ı – Köklü Asma Fidanı Üretimi Üzerinde Araş t ı rmalar. Bası lmamı ş Doçentlik Tezi, 102 S. İ zmir. Köse, B., 2006. Samsun Ekolojik Ş artları nda Tüplü Asma Fidanı Yetiş tiriciliğ inde Iş ı k ve Sıcaklı ğ ı n Vegetatif Geliş me ve Fidan Kalitesi Üzerine Etkisinin Saptanması . 19 Mayı s Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi. Küçükyumuk, C., 2009. Aş ı l ı Asma Fidanı Üretiminde Farklı Sulama Aralı kları ve Malç Uygulamaları n ın Fidan Randı manı ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Sağ lam, H., Yağ c ı , A., Ö.Ç.Sağlam. 2005. Bazı Amerikan Asma Anaçları nda Iba Kullanı m ı n ın Fidan Kalite Ve Randımanı na Etkileri Üzerine Araş t ı rmalar. Türkiye 6. Bağ c ı l ı k Sempozyumu Bildirileri, Cilt: I, Sayfa No: 554-560, Tekirdağ . Samancı , H. ve Uslu, İ ., 1992. Aş ı l ı Köklü Asma Fidanı Üretiminde Randı man ve Kalitenin Çeş it/Anaç Kombinasyonları na Göre Değ i ş iminin Araş t ı r ı lması . Tarı m ve Köy İşleri Bakanlı ğ ı , Bağ c ı l ı k Araş t ı rma Projesi. Sivritepe, N., ve Türkben, C., 2001. Müş küle Üzüm Çeş idinde Farklı Anaçları n Aş ı da Baş arı ve Fidan Randı manı Üzerine Etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 15:47-58s Sucu S ve Yağ c ı A (2015). Aş ı lama Öncesi Amerikan Asma Anaçları na Ön Bekletme Uygulamaları n ın Fidan Randı manı Üzerine Etkileri. Selçuk Tarı m ve Gı da Bilimleri Dergisi - A27, (Türkiye 8. Bağ c ı l ı k ve Teknolojileri Sempozyumu Özel Sayı s ı ), s 450-456, Konya. TSE, 1995. Türk Standartları Enstitüsü, “TSE 3981; Asma Fidan”, 10s. Westhuizen, J. H., 1980. The Use of Plastic Soil Cover in the Nursery. Vitis 19 (3). Winkler, A.J., Cook, J.A.,Kliewer, W.M. and Lider, L.A., 1997. General Viticulture. Univ. Calif. Press, Berkeley and Los Angeles, 710 p. Yağc ı , A., Aydin, S., Cangi, R., Topçu, N., Sucu, S., Kı l ı ç, D., Akgül, S.D., 2012. Determı natıon of Effects on Grapevı ne Productı on of Dı fferent Shadıng Ratıos. The XXXVrd World Congress Of Vıne And Wı ne 10th General Assembly Of The O.I.V. June 18 – 22, 2012, Izmir (Turkey). Yağc ı A ve Aydin S (2012). Açı k Köklü Asma Fidani Üretiminde Farklı Gölgeleme Oranları n ın Fidan Randı man Ve Kalitesine Etkileri. Selçuk Tarı m ve Gı da Bilimleri Dergisi - A27, (Türkiye 8. Bağ c ı l ı k ve Teknolojileri Sempozyumu Özel Sayı s ı ), s146-153, Konya.
APA YAGCI A, GÖKKAYNAK A (2016). Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Anaç ve Gölgeleme Oranının Etkisi. , 109 - 116.
Chicago YAGCI ADEM,GÖKKAYNAK Ahmet Gökhan Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Anaç ve Gölgeleme Oranının Etkisi. (2016): 109 - 116.
MLA YAGCI ADEM,GÖKKAYNAK Ahmet Gökhan Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Anaç ve Gölgeleme Oranının Etkisi. , 2016, ss.109 - 116.
AMA YAGCI A,GÖKKAYNAK A Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Anaç ve Gölgeleme Oranının Etkisi. . 2016; 109 - 116.
Vancouver YAGCI A,GÖKKAYNAK A Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Anaç ve Gölgeleme Oranının Etkisi. . 2016; 109 - 116.
IEEE YAGCI A,GÖKKAYNAK A "Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Anaç ve Gölgeleme Oranının Etkisi." , ss.109 - 116, 2016.
ISNAD YAGCI, ADEM - GÖKKAYNAK, Ahmet Gökhan. "Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Anaç ve Gölgeleme Oranının Etkisi". (2016), 109-116.
APA YAGCI A, GÖKKAYNAK A (2016). Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Anaç ve Gölgeleme Oranının Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 53(1), 109 - 116.
Chicago YAGCI ADEM,GÖKKAYNAK Ahmet Gökhan Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Anaç ve Gölgeleme Oranının Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 53, no.1 (2016): 109 - 116.
MLA YAGCI ADEM,GÖKKAYNAK Ahmet Gökhan Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Anaç ve Gölgeleme Oranının Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.53, no.1, 2016, ss.109 - 116.
AMA YAGCI A,GÖKKAYNAK A Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Anaç ve Gölgeleme Oranının Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016; 53(1): 109 - 116.
Vancouver YAGCI A,GÖKKAYNAK A Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Anaç ve Gölgeleme Oranının Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016; 53(1): 109 - 116.
IEEE YAGCI A,GÖKKAYNAK A "Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Anaç ve Gölgeleme Oranının Etkisi." Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 53, ss.109 - 116, 2016.
ISNAD YAGCI, ADEM - GÖKKAYNAK, Ahmet Gökhan. "Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Anaç ve Gölgeleme Oranının Etkisi". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 53/1 (2016), 109-116.