Yıl: 2015 Cilt: 55 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 265 - 275 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Zeytin dal kanseri etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye karşı in vitro koşullarda farklı bitkilerin uçucu yağlarının etkisi

Öz:
Bu çalışmada bitki uçucu yağlarının farklı uygulama, doz ve sürelerde Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye karşı antibakteriyel etkileri araştırılmıştır. Diske uygulama ve süspansiyona karıştırma yöntemleri uygulandığında kekik (Thymus vulgaris), bergamot (Citrus bergamia), sarımsak (Allium sativum), karabaş, (Lavandula stoechas), karanfil (Caryophyllus aromaticum) ve okaliptüs (Eycalyptus globus) uçucu yağları diğerlerine göre daha etkili olurken, besi yerine uçucu yağların eklenmesi uygulaması etkisiz bulunmuştur. Uçucu yağ dozu arttırıldıkça antibakteriyel etkinin de arttığı tespit edilmiştir. Farklı sürelerde uygulanan uçucu yağların tamamında 24 saat sonra yapılan ekimlerde bakteri popülasyonunda değişiklik olmazken, 0, 1, 3 ve 6 saat sonra yapılan ekimlerde bakteri popülasyonunda önemli derecede azalma gözlenmiştir. Bütün uygulamalar sonucunda, besi yerinde Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye kekik uçucu yağının antibakteriyel etkisinin en yüksek oranda olduğu saptanmıştır. Kekik uçucu yağı yanında bergamot, karabaş ve okaliptüs uçucu yağları da patojene etkili olmuştur
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Effect of essential oil against bacterial knot disease caused by Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi in in vitro conditions

Öz:
The antibacterial effect of essential oils of thyme (Thymus vulgaris), bergamot (Citrus bergamia), garlic (Allium sativum), french lavender (Lavandula stoechas) clove (Caryophyllus aromaticum), eucalyptus (Eycalyptus globus) against Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi were investigated. When essential oils were applied by dropping on absorbent paper disks and mixing with bacterial suspension thyme, bergamot, garlic, french lavender, clove, eucalyptus essential oils have been found effective more than others. It is detected that as the dose of essential oils increased, the antibacterial effect increased. Bacterial population did not change after 24 h growth in different treatment of essential oils at different times, but relative decrease in bacterial population at 0, 1, 3, and 6 h growing were observed. Especially, thyme essential oil showed the highest antibacterial effect, in all of the applications in different doses. Thyme was the most effective essential oil. Bergamot, lavender and eucalyptus essential oils followed the thyme essential oil, respectively.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonim 2008. Zirai Mücadele Teknik Talimatları. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Ankara, 29-31.
  • Anonim 2014. www.ayvalikzeytinyagi.org. (Erişim tarihi:25.05.2014)
  • Azeri T. 1993. Research on olive leaf spot, olive knot and verticillium wilt of olive in Turkey. EPPO Bulletin, 23: 437-440
  • Balestra G.M., Heydari A., Ceccarelli D., Ovidi E. and Quattrucci A. 2009. Antibacterial effect of Allium sativum and Ficus carica extracts on tomato bacterial pathogens. Crop Protection, 28:807-811.
  • Basim H. ve Ersoy A. 2000. Batı Akdeniz Bölgesinde zeytin ağaçlarında Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi tarafından oluşturulan bakteriyel dal kanseri hastalığının yayılışı ve hastalık etmeninin tanısı. Türkiye I. Zeytincilik Sempozyumu, 310-315, Bursa.
  • Basim, H., Yegen, O. and Zeller, W., 2000. Antibacterial effect of essential oil of Thymbra spicata L. var. spicata on some plant pathogenic bacteria. Journal of Plant Diseases and Protection 279(3):279-284.
  • Conner K.N., Zhang L., Jacobi J., Putnam M.L. 2013. First Report of Bacterial Gall on Loropetalum chinense Caused by Pseudomonas savastanoi in the United States. Disease Notes, 97(6):835.
  • Iacobellis N.S., Caponero A. and Evidente A. 1998. Characterization of Pseudomonas syringae subsp. savastanoi strains isolated from ash. Plant Pathology, 47: 73-78.
  • Janse J.D. 1981. The bacterial disease of ash (Fraxinus excelsior) caused by Pseudomonas syringae subsp. savastanoi pv. fraxini. II. Etiology and taxanomic considerations. Eur. J. For. Pathol., 11: 425-438.
  • Janse J.D. 1982. Pseudomonas syringae subsp. savastanoi (ex Smith) subsp. nov., nom. Rev., the bacterium causing excrescences on oleaceae and Nerium oleander L. Int. J. Syst. Bacteriol., 32: 166-169.
  • Janse J.D. 2005. Phytobacteriology Principles and Practice. CABI, 359, USA.
  • Klement Z., Rudolph K. and Sand D.C. 1990. Methods in Phytobacteriology, Akademia Kiado, Budapest, 568p.
  • Lelliott R.A. and Stead D.E. 1987. Methods for the diagnosis of bacterial diseases plants. Balackwell Scientific Publications, Oxford, UK. 216 pp.
  • Mangamma P. and Speeramula A. 1981. Garlic extract inhibitory to growth of Xanthomonas campestris pv. vesicatoria. Indian Phytopathology, 44:372.
  • Mirik M. ve Aysan Y. 2002. Tohum kökenli Xanthomonas campestris pv. vesicatoria üzerine çeşitli bitki ekstraktlarının etkisi. Türkiye I. Tohumculuk Kongresi, 333-338.
  • Mirik M., Aysan Y., Cinar O. ve Sahin F. 2004. Türkiye'de çeşitli bitkilerden izole edilen Pseudomonas savastanoi izolatlarınınn fenotipik karakterizasyonu. Türkiye I. Bitki Koruma Kongresi, 139, Samsun.
  • Mirik M. ve Aysan Y. 2006. Doğu Akdeniz Bölgesinde zakkum, yasemin, mersin ve cılbırtı çalılarında Pseudomonas savastanoi'nin neden olduğu bakteriyel ur hastalığı üzerine araştırmalar. III. Ulusal Süs Bitkileri Kongresi, 311-317, İzmir.
  • Mirik M., Aysan Y. ve Büyükyılmaz M. 2007. Türkiye'nin Marmara Bölgesi Zeytin Üretim Alanlarında Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi İzolatlarının Elde Edilmesi ve Yaygınlığı Üzerine Araştırmalar. II. Bitki Koruma Kongresi, Isparta.
  • Mirik M. ve Aysan Y. 2009. Marmara Bölgesi Zeytin Alanlarında İzole Edilen Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi İzolatlarının Fenotipik ve Genotipik Karakterizasyonu. III. Bitki Koruma Kongresi, Van.
  • Mirik M, Avsan Y, Sahin F (2011) Characterization of Pseudomonas cichorii isolated from different hosts in Turkey. International Journal of Agricultural Biology 13, 203-209
  • Ramos C., Matas I.M., Bardajı L., Aragon I.M. and Murillo J. 2012. Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi: some like it knot. Molecular Plant Pathology, 13(9): 998- 1009.
  • Smith E.F. 1908. Recent studies on the olive-tubercle organism. Bull. Bur. Plant Ind. U. S. Dep. Agric. 131: 25-43.
  • Tatli B. ve Benlioglu K. 2004. Aydın ve Muğla illeri zeytin alanlarında zeytin ağacı uru hastalığı (Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi) üzerine çalışmalar. Türkiye I. Bitki Koruma Kongresi, 147, Samsun.
  • TÜİK 2013. www.tuik.gov.tr. (Erişim tarihi:25.05.2014)
  • Ustun N. and Aslan N. 2013. Present status of olive knot disease caused by Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi in Aegean Region of Turkey. Integrated protection of fruit crops, IOBC-WPRS, Bulletin Vol.91 pp 273-277.
  • Wilson E.E. 1965. Pathological histogenesis in oleander tumors induced by Pseudomonas savastanoi. Phytopathology, 55: 1244-1249.
  • Young J.M., Dye D.W., Bradbury J.F., Panagopoules C.G. and Robb C.F. 1978. A proposed nomenclature and classification for plant pathogenic bacteria. N. Z. J. Agric. Res., 21: 153-177.
APA ÖKSEL C, MİRİK M (2015). Zeytin dal kanseri etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye karşı in vitro koşullarda farklı bitkilerin uçucu yağlarının etkisi. , 265 - 275.
Chicago ÖKSEL Cansu,MİRİK Mustafa Zeytin dal kanseri etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye karşı in vitro koşullarda farklı bitkilerin uçucu yağlarının etkisi. (2015): 265 - 275.
MLA ÖKSEL Cansu,MİRİK Mustafa Zeytin dal kanseri etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye karşı in vitro koşullarda farklı bitkilerin uçucu yağlarının etkisi. , 2015, ss.265 - 275.
AMA ÖKSEL C,MİRİK M Zeytin dal kanseri etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye karşı in vitro koşullarda farklı bitkilerin uçucu yağlarının etkisi. . 2015; 265 - 275.
Vancouver ÖKSEL C,MİRİK M Zeytin dal kanseri etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye karşı in vitro koşullarda farklı bitkilerin uçucu yağlarının etkisi. . 2015; 265 - 275.
IEEE ÖKSEL C,MİRİK M "Zeytin dal kanseri etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye karşı in vitro koşullarda farklı bitkilerin uçucu yağlarının etkisi." , ss.265 - 275, 2015.
ISNAD ÖKSEL, Cansu - MİRİK, Mustafa. "Zeytin dal kanseri etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye karşı in vitro koşullarda farklı bitkilerin uçucu yağlarının etkisi". (2015), 265-275.
APA ÖKSEL C, MİRİK M (2015). Zeytin dal kanseri etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye karşı in vitro koşullarda farklı bitkilerin uçucu yağlarının etkisi. Bitki Koruma Bülteni, 55(4), 265 - 275.
Chicago ÖKSEL Cansu,MİRİK Mustafa Zeytin dal kanseri etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye karşı in vitro koşullarda farklı bitkilerin uçucu yağlarının etkisi. Bitki Koruma Bülteni 55, no.4 (2015): 265 - 275.
MLA ÖKSEL Cansu,MİRİK Mustafa Zeytin dal kanseri etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye karşı in vitro koşullarda farklı bitkilerin uçucu yağlarının etkisi. Bitki Koruma Bülteni, vol.55, no.4, 2015, ss.265 - 275.
AMA ÖKSEL C,MİRİK M Zeytin dal kanseri etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye karşı in vitro koşullarda farklı bitkilerin uçucu yağlarının etkisi. Bitki Koruma Bülteni. 2015; 55(4): 265 - 275.
Vancouver ÖKSEL C,MİRİK M Zeytin dal kanseri etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye karşı in vitro koşullarda farklı bitkilerin uçucu yağlarının etkisi. Bitki Koruma Bülteni. 2015; 55(4): 265 - 275.
IEEE ÖKSEL C,MİRİK M "Zeytin dal kanseri etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye karşı in vitro koşullarda farklı bitkilerin uçucu yağlarının etkisi." Bitki Koruma Bülteni, 55, ss.265 - 275, 2015.
ISNAD ÖKSEL, Cansu - MİRİK, Mustafa. "Zeytin dal kanseri etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye karşı in vitro koşullarda farklı bitkilerin uçucu yağlarının etkisi". Bitki Koruma Bülteni 55/4 (2015), 265-275.