Yıl: 2016 Cilt: 4 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 313 - 317 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Determining the Factors Affecting Farmers' Decision on Organic Livestock

Öz:
Çalışmada, üreticilerin organik hayvancılık yapma kararları üzerine etki eden faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda organik hayvancılığa yönelik önemli projelerden birinin uygulandığı Gümüşhane ili çalışma kapsamına alınmıştır. Çalışmaya ait veriler, 25 baş ve üstü büyükbaş hayvan sayısına sahip konvansiyonel hayvancılık yapan üreticilere yönelik, tam sayım esasına göre 134 adet anket çalışmasından elde edilmiştir. Elde edilen veriler Logit Modelin tahmininde kullanılmıştır. Modelde, hayvancılık desteklerinden faydalanma oranı ve kaba yem ihtiyacını işletmeden karşılama oranı yüksek olan ve buna ek olarak fabrika yemi kullanma oranı düşük olan işletmelerde organik hayvancılığa geçiş eğiliminin daha fazla olduğu belirlenmiştir. Sonuç itibariyle, mevcut destekleme politikaları içerisinde yer alan yem bitkileri desteklerinin yıllar itibariyle artırılmasının üreticilerin organik hayvancılık yapma istekleri üzerinde olumlu etkiye neden olacağı ve bu durumun kârlı ve ihtisaslaşmış bir hayvancılık faaliyetinin sürdürülmesi açısından da önemli olacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Üreticilerin Organik Hayvancılık Yapma Kararlarında Etkili Olan Faktörlerin Belirlenmesi

Öz:
In this study, the objective was to determine the factors affecting farmers' decisions on organic livestock. Within this scope, the Gümüşhane province, in which one of the major organic livestock projects has been carried out, was taken into the focus of attention for this study. The data of the study was obtained from 134 surveys based on census and focusing on farmers doing conventional animal breeding and possessing 25 or more cattle. The data obtained were used in predicting the Logit Model. In the model, it was determined that the inclination to transition to organic animal breeding in institutions where the rate of benefiting from animal breeding supports and the rate of meeting forage requirements from their own are high and besides where the rate of using industrial feed is low. As a result, it was recommended that the government support for forage crops, which are already within the current support policies, should be increased on yearly basis. This will have a positive effect on the decision of the farmers to choose organic livestock. This support is also important in terms of carrying out livestock activities in more profitable and technical way.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akdoğan MŞ, Karaarslan MH. 2013. Tüketici Yenilikçiliği. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 27(2):1-20.
  • GTHB. 2010. Organik tarımın uygulanmasına ilişkin yönetmelik. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 18.08.2010 tarih ve 27676 sayılı resmi gazete, Ankara.
  • FKA. 2011. Bingöl İli Hayvancılık Potansiyeli Profili. Fırat Kalkınma bingol_hayvancilik_potansiyeli_profili.pdf November 2015). (Accessed
  • GTHB. 2012. Bitkisel üretim genel müdürlüğü, "Türkiye Organik Tarım Stratejik Plan" (2012-2016), Neden Organik Tarım? T.C. Gıda, http://www.corlutb.tobb.org.tr/uploads/docs/18072012A1LK_y. pdf (accessed June 2015). Hayvancılık Bakanlığı
  • GTHB. 2014. Gümüşhane İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 2013 /Belgeler/ba%C4%9Flant%C4%B1%20belgeleri/2013_yili_faal iyet_raporu.pdf (Accessed November 2015).
  • Arı N. 2003. Organik Tarım Eğitim sunumları. Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsü, Antalya.
  • Çukur F, Saner G, Çukur T. 2010. Türkiye'de Organik Süt ve Et Üretimini Geliştirme Olanakları. Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, 28 Haziran-1 Temmuz, Erzurum.
  • Demir N., Yavuz F. 2010. An Analysis On Factors Effective In Benefiting From Forage Crops Support. Scientific Research And Essays, 5(15): 2022-2026.
  • Demiryürek K. 2004. Dünya ve Türkiye'de organik tarım. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8 (3):63-71.
  • Er C. 2009. Organik Tarım Bakımından Türkiye'nin Potansiyeli, Bugünkü Durumu ve Geleceği. İstanbul.
  • Green RT, Langeard E. 1975. A Cross-National Comparison Of Consumer Habits And Innovator Characteristics. Journal Of Marketing, 39: 34-41.
  • Gujarati DN. 1995. Basic Economics, USA: Mc Graw-Hill; Third Edition.
  • Hekimoğlu B, Altındeğer M. 2006. Organik Tarım Ve Bitki Koruma Açısından Organik Tarımda Kullanılacak Yöntemler. Samsun Valiliği Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğü.
  • Hosgör H. 1995. Bilecik Ili Domates Üretiminde Yeniliklerin Yayılması ve Benimsenmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi (M.S. Thesis), Ankara.
  • İpek S, Çil Y. 2010. Uluslararası Ticari Boyutuyla Organik Tarım ve Devlet Destekleri. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 5(1): 135-162
  • Lassar WM, Manolis C, Lassar S. 2005. The Relationship Between Consumer Innovativeness, Personal Characteristics, And Online Banking Adoption. International Journal of Bank Marketing, 23 (2): 176-199
  • Morris ML. 1999. How Does Gender Affect The Adaption Of Agricultural Innovations? the case of improved maize technology in Ghana. Presented as a Selected Paper at the Annual Meeting. American Agricultural Economics Association (AAEA), Nashville, Tennessee.
  • Peşmen G, Yardımcı M. 2008. Avrupa Birliği'ne Adaylık Sürecinde Türkiye Hayvancılığının Genel Durumu. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 79(3): 51-56.
  • Ronald AC, Ronald EG. 2006. Interpersonal Influence And Consumer Innovativeness. International Journal of Consumer Studies, 30 (1): 34-43.
  • Singh S. 2006. Cultural differences in, and influences on, consumers' propensity to adopt innovations. International Marketing Review, 23(2): 173-91.
  • Slowikowski S, Jarratt DG. 1997. The impact of culture on the adoption of high technology innovation. Marketing Intelligence and Planning, 15(2): 97-105.
  • Steenkamp Jan-Benedict EM, Hofstede F, Wedel M. 1999. A cross- national investigation into the individual and national-cultural antecedents of consumer innovativeness. Journal of Marketing, 63: 55-69
  • Taluğ C. 1975. Tarımda Teknolojik Yeniliklerin Yayılması ve Benimsenmesi Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi. Ankara.
  • Torun E. 2011. Organik tarımda çiftçilerin bilgi kaynakları (kocaeli ili karatepe ilçesi örneği). KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 14(4):53-62
  • Usal G. 2006. Toros Dağ Köylerinde Organik Tarım Yoluyla Üretici Gelirlerini Arttırma Olanakları. Doktora Tezi. Adana.
APA Demir N, SANCAR ÖZKÖK C, DEMİR O, AKSAKAL V, Aksoy A (2016). Determining the Factors Affecting Farmers' Decision on Organic Livestock. , 313 - 317.
Chicago Demir Nuray,SANCAR ÖZKÖK CANAN,DEMİR Okan,AKSAKAL Vecihi,Aksoy Adem Determining the Factors Affecting Farmers' Decision on Organic Livestock. (2016): 313 - 317.
MLA Demir Nuray,SANCAR ÖZKÖK CANAN,DEMİR Okan,AKSAKAL Vecihi,Aksoy Adem Determining the Factors Affecting Farmers' Decision on Organic Livestock. , 2016, ss.313 - 317.
AMA Demir N,SANCAR ÖZKÖK C,DEMİR O,AKSAKAL V,Aksoy A Determining the Factors Affecting Farmers' Decision on Organic Livestock. . 2016; 313 - 317.
Vancouver Demir N,SANCAR ÖZKÖK C,DEMİR O,AKSAKAL V,Aksoy A Determining the Factors Affecting Farmers' Decision on Organic Livestock. . 2016; 313 - 317.
IEEE Demir N,SANCAR ÖZKÖK C,DEMİR O,AKSAKAL V,Aksoy A "Determining the Factors Affecting Farmers' Decision on Organic Livestock." , ss.313 - 317, 2016.
ISNAD Demir, Nuray vd. "Determining the Factors Affecting Farmers' Decision on Organic Livestock". (2016), 313-317.
APA Demir N, SANCAR ÖZKÖK C, DEMİR O, AKSAKAL V, Aksoy A (2016). Determining the Factors Affecting Farmers' Decision on Organic Livestock. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 4(4), 313 - 317.
Chicago Demir Nuray,SANCAR ÖZKÖK CANAN,DEMİR Okan,AKSAKAL Vecihi,Aksoy Adem Determining the Factors Affecting Farmers' Decision on Organic Livestock. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 4, no.4 (2016): 313 - 317.
MLA Demir Nuray,SANCAR ÖZKÖK CANAN,DEMİR Okan,AKSAKAL Vecihi,Aksoy Adem Determining the Factors Affecting Farmers' Decision on Organic Livestock. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, vol.4, no.4, 2016, ss.313 - 317.
AMA Demir N,SANCAR ÖZKÖK C,DEMİR O,AKSAKAL V,Aksoy A Determining the Factors Affecting Farmers' Decision on Organic Livestock. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2016; 4(4): 313 - 317.
Vancouver Demir N,SANCAR ÖZKÖK C,DEMİR O,AKSAKAL V,Aksoy A Determining the Factors Affecting Farmers' Decision on Organic Livestock. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi. 2016; 4(4): 313 - 317.
IEEE Demir N,SANCAR ÖZKÖK C,DEMİR O,AKSAKAL V,Aksoy A "Determining the Factors Affecting Farmers' Decision on Organic Livestock." Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 4, ss.313 - 317, 2016.
ISNAD Demir, Nuray vd. "Determining the Factors Affecting Farmers' Decision on Organic Livestock". Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi 4/4 (2016), 313-317.