Yıl: 2016 Cilt: 25 Sayı: Özel sayı-1 Sayfa Aralığı: 24 - 30 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Organik Koşullarda Yetiştirilen Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinde, Bazı Agronomik, Fizyolojik ve Teknolojik Özellikler Arasındaki İlişkilerin Saptanması

Öz:
Bu çalışma, 2012-2013 yetiştirme mevsiminde 19 kışlık ekmeklik buğday genotipi ile organik koşullarda,tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüş olup; çalışmada, agronomik,fizyolojik ve teknolojik özellikler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. İncelenen özellikler arasındaki ilişkilerdeğerlendirildiğinde, tam çiçeklenme ve orta hamur olum dönemlerinde klorofil içeriklerinin protein oranı, yaşglüten oranı, enerji ve sedim değerleri arasındaki önemli olumlu ilişkileri, klorofil içeriklerine bağlı olarak kalitedeğerlerinin de arttığını göstermektedir. Yine tam çiçeklenme döneminde membran kararlılığının (MTS)protein oranı ve yaş gluten oranı arasındaki önemli olumlu ilişkiler, sıcağa dayanım kriteri olan MTS'nin kaliteüzerindeki olumlu etkisini vurgulamaktadır. Çalışmada ayrıca, protein oranı, yaş glüten oranı, enerji, danedeve unda sedim değerlerinin, dane verimi ve biyolojik verimle olan önemli olumsuz ilişkileri; kalite ve verimarasındaki tezatlığı bir kez daha doğrulamıştır. Ayrıca, başaklanma süresi ile protein oranı, yaş glüten oranı,alveografik enerji değeri ve dane sedim değerleri arasında önemli olumlu ilişkiler bulunmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği

Determination of the Relationships among Some Agronomical, Physiological, and Technological Traits of Some Winter Bread Wheat Genotypes under Organic Conditions

Öz:
This study was conducted with 19 winter bread wheat genotypes according to the completely randomizedblocks design with three replication under organic conditions in the growth season of 2012-2013. In the study,relationships among agronomical, physiological, and technological traits were evaluated. Significant positivecorrelations of the chlorophyll contents which measured at full anthesis and soft dough ripeness stages withthe protein content, wet gluten ratio, alveographic energy of whole grain and zeleny sedim of flour haveindicated that quality values of the genotypes have increased depending on chlorophyll contents. Besides,the significant positive correlations of the membrane thermostability (MTS) measured at full anthesis with theprotein content and wet gluten ratio have stressed the favorable effect of MTS on the quality traits, which isa heat and drought stress resistance criterion. In the study, the significant negative correlations of the grainyield and biomass with some technological traits such as protein content, wet gluten ratio, alveographic energy,and zeleny sedim on the whole grain have presented once more the contrast relationships between qualityand yield. Also, heading time showed significant positive correlations with protein content, wet gluten ratio,energy, and zeleny sedim.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonim, 2012. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üni., Toprak Bölümü Lab. Analiz Sonuçları. Kahramanmaraş
  • Anonim, 2013. Gümüşhane İli Meteoroloji Müdürlüğü Aylık Hava Raporları. Gümüşhane
  • Bahar B., Yıldırım M. ve Yucel C., 2011. Heat and drought resistance criteria in spring bread wheat (Triticum aestivum L.): Morpho- physiological parameters for heat tolerance. Scientific Research and Essays, 6(10): 2212- 2220
  • Bell M.A. and Fischer R.A., 1994. Guide to Plant and Crop Sampling: Measurements and Observations forAgronomic and Physiological Research in Small Grain Cereals. Wheat Special Report, 32, CIMMYT, Mexico
  • Blum A. and Ebercon A., 1981. Cell Membrane Stability as a Measure of Drought and Heat Tolerance in Wheat. Crop Science, 21: 43-47-
  • Broadbent F.E., De Datta S.K and Laureles EV, 1987. Measurement of Nitrogen Utilization Efficiency in Rice Genotypes. Agronomy Journal, 79(5): 786-791
  • FAO, 2008. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, www.fao.org
  • FAO, 2013. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, www.fao.org.Fischer R.A., Bidinger F., Syme J.R. and Wall P.C, 1981. Leaf photosynthesis, leaf permeability, crop growth, and yield of short spring wheat genotypes under irrigation. Crop Sci., 21: 367-373
  • Genç İ., Yağbasanlar T., Özkan H., Yıldırım M., Yücel C., Özer S., Bahar B., Altıntaş S. ve Topal M., 2003. Çukurova Koşullarına Uygun Buğday Islah Çalışmaları. Türkiye 5. Tarla Bitkileri Kongresi, Ekim 2003, Diyarbakır, Tarla Bitkileri Islahı Bildiriler Kitabı: 41-46
  • Iskender F.A., Emad M., Maarof A.L., Muhammed O., Aubaidi A.L., Kazal K., Janabi A.L., Abdulbased A., Laith A.L., Rawi A.A. and Ali H.A., 1994. New Wheat Cultivars Introduced by Fast Neutrons in Iraq. Rachis.13: 1-2
  • Jackson P., Robertson M., Cooper M. and Hammer G., 1996. The role of physiological understanding in plant breeding from a breeding perspective. Field Crops Res., 49: 11-37
  • JMP, 2007. SAS Institute Inc., Cary, North Carolina 27513, USA
  • Koç M., Barutçular C. ve Genç İ., 2003. Photosynthesis and productivity of old and modern durum wheats in a mediterraean enivironment. Crop Science, 43(6): 2089- 2097
  • Reynolds M.P., Delgado B.M.I., Gutierre-Rodriguez M. and Larque-Saavedra A., 2000. Phosynthesis of wheat in a warm, ırrigated environment I: Genetic diversity and crop productivity. Field Crops Research, 66: 37-50
  • Reynolds M.P., Nagarajan S., Razzaque M..A. and Ageeb O.A.A., 2001. Heat Tolerance. Application of Physiology in Wheat Breeding. (Eds: M.P. Reynolds, I. Ortiz-Monasterio, A. McNab). Mexico, DF, CIMMYT
  • Yıldırım M., Akıncı C., Koç M. ve Barutçular C., 2009. Bitki örtüsü serinliği ve klorofil miktarının makarnalık buğday ıslahında kullanım olanakları. Anadolu Tarım Bilim Dergisi, 24(3):158-166
  • Yıldırım M., Bahar B., Genc I., Korkmaz K. ve Karnez E., 2007. Diallel analysis of wheat parents and their F2progenies under medium and low level of available N in soil. Plant Nutrition, 30: 937-945
  • Yıldırım M., Kılıç H., Kendal E. ve Karahan T., 2011. Applicability of chlorophyll meter readings as yield predictor in durum wheat. Journal of Plant Nutrition, 34: 151-164
  • Zadoks J.C., Chang T.T. and Konzak C.F., 1974. A decimal code for the growth stages of cereals. Weeds Research, 14: 412-415
APA BAHAR B, BAHAR N (2016). Organik Koşullarda Yetiştirilen Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinde, Bazı Agronomik, Fizyolojik ve Teknolojik Özellikler Arasındaki İlişkilerin Saptanması. , 24 - 30.
Chicago BAHAR BİLGE,BAHAR NECMİYE Organik Koşullarda Yetiştirilen Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinde, Bazı Agronomik, Fizyolojik ve Teknolojik Özellikler Arasındaki İlişkilerin Saptanması. (2016): 24 - 30.
MLA BAHAR BİLGE,BAHAR NECMİYE Organik Koşullarda Yetiştirilen Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinde, Bazı Agronomik, Fizyolojik ve Teknolojik Özellikler Arasındaki İlişkilerin Saptanması. , 2016, ss.24 - 30.
AMA BAHAR B,BAHAR N Organik Koşullarda Yetiştirilen Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinde, Bazı Agronomik, Fizyolojik ve Teknolojik Özellikler Arasındaki İlişkilerin Saptanması. . 2016; 24 - 30.
Vancouver BAHAR B,BAHAR N Organik Koşullarda Yetiştirilen Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinde, Bazı Agronomik, Fizyolojik ve Teknolojik Özellikler Arasındaki İlişkilerin Saptanması. . 2016; 24 - 30.
IEEE BAHAR B,BAHAR N "Organik Koşullarda Yetiştirilen Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinde, Bazı Agronomik, Fizyolojik ve Teknolojik Özellikler Arasındaki İlişkilerin Saptanması." , ss.24 - 30, 2016.
ISNAD BAHAR, BİLGE - BAHAR, NECMİYE. "Organik Koşullarda Yetiştirilen Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinde, Bazı Agronomik, Fizyolojik ve Teknolojik Özellikler Arasındaki İlişkilerin Saptanması". (2016), 24-30.
APA BAHAR B, BAHAR N (2016). Organik Koşullarda Yetiştirilen Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinde, Bazı Agronomik, Fizyolojik ve Teknolojik Özellikler Arasındaki İlişkilerin Saptanması. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(Özel sayı-1), 24 - 30.
Chicago BAHAR BİLGE,BAHAR NECMİYE Organik Koşullarda Yetiştirilen Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinde, Bazı Agronomik, Fizyolojik ve Teknolojik Özellikler Arasındaki İlişkilerin Saptanması. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25, no.Özel sayı-1 (2016): 24 - 30.
MLA BAHAR BİLGE,BAHAR NECMİYE Organik Koşullarda Yetiştirilen Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinde, Bazı Agronomik, Fizyolojik ve Teknolojik Özellikler Arasındaki İlişkilerin Saptanması. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol.25, no.Özel sayı-1, 2016, ss.24 - 30.
AMA BAHAR B,BAHAR N Organik Koşullarda Yetiştirilen Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinde, Bazı Agronomik, Fizyolojik ve Teknolojik Özellikler Arasındaki İlişkilerin Saptanması. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016; 25(Özel sayı-1): 24 - 30.
Vancouver BAHAR B,BAHAR N Organik Koşullarda Yetiştirilen Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinde, Bazı Agronomik, Fizyolojik ve Teknolojik Özellikler Arasındaki İlişkilerin Saptanması. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016; 25(Özel sayı-1): 24 - 30.
IEEE BAHAR B,BAHAR N "Organik Koşullarda Yetiştirilen Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinde, Bazı Agronomik, Fizyolojik ve Teknolojik Özellikler Arasındaki İlişkilerin Saptanması." Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25, ss.24 - 30, 2016.
ISNAD BAHAR, BİLGE - BAHAR, NECMİYE. "Organik Koşullarda Yetiştirilen Bazı Kışlık Ekmeklik Buğday Genotiplerinde, Bazı Agronomik, Fizyolojik ve Teknolojik Özellikler Arasındaki İlişkilerin Saptanması". Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25/Özel sayı-1 (2016), 24-30.