Yıl: 2016 Cilt: 25 Sayı: Özel sayı-1 Sayfa Aralığı: 117 - 122 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Farklı Fenolojik Özelliklere Sahip Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Süne Zararına Dayanım Yönünden İncelenmesi

Öz:
Araştırma, 2010 ve 2011 yıllarında, Süne-buğday çeşidi ilişkisini belirlemek amacıyla, 23 farklı ekmeklikbuğday çeşidi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi'nin deneme alanında üstü açık ve kapalı olarak yetiştirilmişlerdir.Ekmeklik buğday çeşitlerinde nifm sayısı, süne emgi oranı, embriyo kararması, protein oranı, danede nemoranı, sedimantasyon değeri, beklemeli sedimantasyon değeri, gluten değeri, gluten indeksi ve dane verimiözellikleri incelenmiştir. Açık alanda yetiştirilen çeşitlerde en yüksek süne emgisi %3.08 ile Tekirdağ çeşidindeolmuş, bu çeşidi Alka, Renan, Sadova, Geya 1 ve Krasnodarskaya-99 çeşitleri izlemiştir. En düşük süneemgisi ise %1.60 ile Enola ve Dropia çeşitlerinde, %1.63 ile Krasunia odes'ka çeşidinde elde edilmiştir. Üstükapatılarak yetiştirilen ekmeklik buğday çeşitlerinde süne emgi oranı önemli bir artış göstererek %4.93-12.75arasında değişmiştir. İki yıl ortalamasına göre en yüksek süne emgisi sırasıyla Tekirdağ, Geya 1, Renan veSadova çeşitlerinde elde edilmiş, en düşük değerler ise Gelibolu, Kate A-1, Krasunia odes'ka ve Dropiaçeşitlerinde olmuştur. Kalite özellikleri incelendiğinde gluten, gluten indeksi, sedimantasyon ve beklemelisedimantasyon değerleri açık alandaki değerlere göre büyük oranda azalma göstermiştir. Beklemelisedimantasyon değerleri ise tüm çeşitlerde ürünün kullanılamayacak düzeyde olmasına sağlayacak orandadüşük düzeyde olmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği Entomoloji

Evaluation in terms of Resistance to Sunny Pest damage of Bread Wheat Genotypes with Different Phenological Characters

Öz:
The research was conducted with 23 different varieties in field condition and closed area in 2010 and2011. 23 different varieties of bread wheat were grown in open fields and closed areas in Tekirdağ Faculty ofAgriculture testing regions. In the bread wheat, nifm number, sunn pest damage ratio, black point, proteinratio, moisture ratio, sedimentation rate, gluten rate and index and particle productivity features wereanalyzed. With the samples grown outdoors, the highest parasitism rate of sunn pest was in Tekirdağ samplewith 3.08 % and followed by Alka, Renan, Sadova, Geya 1 and Krasnodarskaya-99 samples. The lowestparasitism rate was obtained from Enola and Dropia with 1.60%; Krasunia odes'ka with 1.63%. In breadwheat samples grown in closed areas, the parasitism of sunn pest rate increased considerably and measuredbetween 4.93-12.75%. According to the average of two seasons, the highest parasitism rate was obtainedrespectively from Geya 1, Tekirdağ, Renan and Sadova samples. The lowest parasitism rates was obtainedfrom Gelibolu, Kate A-1, Krasunia odes'ka and Dropia samples. When the quality features were analysed,gluten, gluten index, Zeleny sedimentation and retarted sedimentation values reduced substantially incomparison with values obtained outdoors. Retarted sedimentation values in all samples were at a quite lowlevel that making the crop useless.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği Entomoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Eraş M., 2005. Süne, Eurygaster spp., (Hemiptera: Scutelleridae) böceklerinin buğdaylara verdikleri tek. zararlar ve zararların azaltılma çalışmaları. Unlu Mam. Tek., 14(69): 62-64, 66- 68, 70-82
  • Gözüaçık C. ve Yiğit A., 2011. Süne, Eurygaster integriceps Put. Zararının Bazı Buğday Çeşitlerinde Kalite Özelliklerine Etkileri. Türkiye IV. Bitki Koruma Kongresi, 28-30 Haziran 2011, Kahramanmaraş
  • Hariri G., Williams P.C. and El-Harameın F.J., 2000. Influence of pentatomid ınsects on the physical dough properties and two-layered flat bread baking quality of syrian wheat. Journal of Cereal Science, 31: 111-118
  • Kınacı E. and Kınacı G., 2004. Quality and yield losses due to sunn pest (Hemiptera: Scutelleridae) in different wheat types in Turkey. Fields Crops Research, 89: 187-195
  • Koçak E. ve Babaroğlu N., 2005. OrtaAnadolu Bölgesi kışlaklarındaki Eurygaster (Heteroptera: Scutelleridae) türleri. Turkish J. Entomology, 29(4): 301-307
  • Köksel H. ve Sivri D., 2002. Süne-Kımıl Enzimlerinin Çeşitli Özellikleri ve Gluten Proteinleri Üzerine Etkileri. Hububat 2002 Hububat Ürünleri Tekn. Kong. ve Sergisi Bildiri Kitabı, s.49-56
  • Köse E., Ünal S.S., Olçay M. ve Kınacı G., 1997. Değişik Buğday Çeşitlerinde Süne Zararının Unun Reolojik Özelliklerine Etkisi. Selçuk Üniversitesi Türkiye 2. Değirmencilik Sanayii ve Teknolojisi Sempozyumu Bildiri Kitabı, Konya, s.185-196
  • Olanca B., Köroğlu D., Sivri Özay D., Köksel H., Dönmez E. and Sanal T., 2008. The Extent of Gluten Degradation in Bread Wheat Cultivars due to Bug (Eurygaster spp.) Proteases by SE- HPLC (Eds., Köksel H, Uygun U, Başman A). Bosphorus 2008 ICC International Conference, ISBN 978-9944-0519-0-3, İstanbul, p.140
  • Özkaya H. ve Özkaya B, 1993. Buğday kalitesi süne ve kımıl'ın önemi. Un Mam. Dün., 2(3): 20-25
  • Talay M., 1997. Ekmek Bilimi ve Teknolojisi. Ray Filmcilik Matbaacılık, İstanbul, 120s.TUİK, 2013. Türkiye İstatistik Kurumu. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul Erişim Tarihi: 24.07.2013
APA AKYÜREK S, BAŞER İ (2016). Farklı Fenolojik Özelliklere Sahip Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Süne Zararına Dayanım Yönünden İncelenmesi. , 117 - 122.
Chicago AKYÜREK Seval,BAŞER İsmet Farklı Fenolojik Özelliklere Sahip Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Süne Zararına Dayanım Yönünden İncelenmesi. (2016): 117 - 122.
MLA AKYÜREK Seval,BAŞER İsmet Farklı Fenolojik Özelliklere Sahip Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Süne Zararına Dayanım Yönünden İncelenmesi. , 2016, ss.117 - 122.
AMA AKYÜREK S,BAŞER İ Farklı Fenolojik Özelliklere Sahip Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Süne Zararına Dayanım Yönünden İncelenmesi. . 2016; 117 - 122.
Vancouver AKYÜREK S,BAŞER İ Farklı Fenolojik Özelliklere Sahip Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Süne Zararına Dayanım Yönünden İncelenmesi. . 2016; 117 - 122.
IEEE AKYÜREK S,BAŞER İ "Farklı Fenolojik Özelliklere Sahip Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Süne Zararına Dayanım Yönünden İncelenmesi." , ss.117 - 122, 2016.
ISNAD AKYÜREK, Seval - BAŞER, İsmet. "Farklı Fenolojik Özelliklere Sahip Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Süne Zararına Dayanım Yönünden İncelenmesi". (2016), 117-122.
APA AKYÜREK S, BAŞER İ (2016). Farklı Fenolojik Özelliklere Sahip Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Süne Zararına Dayanım Yönünden İncelenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(Özel sayı-1), 117 - 122.
Chicago AKYÜREK Seval,BAŞER İsmet Farklı Fenolojik Özelliklere Sahip Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Süne Zararına Dayanım Yönünden İncelenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25, no.Özel sayı-1 (2016): 117 - 122.
MLA AKYÜREK Seval,BAŞER İsmet Farklı Fenolojik Özelliklere Sahip Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Süne Zararına Dayanım Yönünden İncelenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol.25, no.Özel sayı-1, 2016, ss.117 - 122.
AMA AKYÜREK S,BAŞER İ Farklı Fenolojik Özelliklere Sahip Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Süne Zararına Dayanım Yönünden İncelenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016; 25(Özel sayı-1): 117 - 122.
Vancouver AKYÜREK S,BAŞER İ Farklı Fenolojik Özelliklere Sahip Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Süne Zararına Dayanım Yönünden İncelenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016; 25(Özel sayı-1): 117 - 122.
IEEE AKYÜREK S,BAŞER İ "Farklı Fenolojik Özelliklere Sahip Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Süne Zararına Dayanım Yönünden İncelenmesi." Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25, ss.117 - 122, 2016.
ISNAD AKYÜREK, Seval - BAŞER, İsmet. "Farklı Fenolojik Özelliklere Sahip Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Süne Zararına Dayanım Yönünden İncelenmesi". Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25/Özel sayı-1 (2016), 117-122.