Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri

Yıl: 2016 Cilt: 6 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 9 - 15 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri

Öz:
Araştırmada, J.H.Hale çeşidi şeftali meyvelerinde potasyum permanganat ve modifiye atmosfer paket (MAP) uygulamasının muhafaza süresi ve kalite üzerine etkileri araştırılmıştır. Birinci grup meyvelere sadece MAP uygulaması yapılırken, ikinci grup meyvelere MAP+potasyum permanganat (KMnO4) saşe uygulaması yapılmıştır. Meyveler 0-1°C sıcaklık ve %90±5 oransal nem koşullarında 30 gün süreyle depolanmıştır. Soğukta muhafaza periyodunda 10 günde bir alınan meyve örneklerinde, meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir asit miktarı, toplam fenolik madde miktarı, toplam flavonoid miktarı, yünlüleşme ve paketler içerisindeki %O2 ve %CO2 miktarları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, KMnO4 uygulamasının modifiye atmosfer paketleme ile birlikte kullanıldığında özellikle meyve eti sertliğinin korunmasında ve solunumun yavaşlatılmasında etkili olduğu belirlenmiştir. 30 günlük muhafaza sonunda meyve eti sertliği MAP uygulanmış meyvelerde ortalama 3.9 kg, MAP+KMnO4 uygulanmış meyvelere ise ortalama 5.6 kg olarak bulunmuştur. Başlangıç değeri 282.3 mg GAE kg-1 olan fenolik madde ve 232.2 mg kg-1 olan flavonoid içeriklerindeki değişimler, muhafaza sürecinde KMnO4 uygulanmış meyvelerde kontrol grubu meyvelere göre daha yavaş gerçekleşmiştir. KMnO4 uygulamasının yünlüleşmenin engellenmesi üzerine önemli bir etkisinin olmadığı görülmüştür.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bitki Bilimleri Mühendislik, Kimya Ziraat, Toprak Bilimi

Effect of Modified Atmosphere Packing and Potassium Permanganate Treatments on Storage of J.H.Hale Peach Cultivars

Öz:
In this study, the effects of Potassium Permanganate and modified atmosphere packing (MAP) on storage life and quality were investigated in cv. 'J.H.Hale' peach fruits. While first group included only MAP, second group of fruits were treated MAP + Potassium Permanganate. Fruits were stored at 0-10C and 90±5% relative humidity throughout 30 day. During the cooling storage period, fruit firmness, total soluble solids, titratable acidity, total phenolic content, total flavonoid content, wooliness and O2 and CO2 percentage in modified atmosphere packaging were determined at 10 day interval. According to the results, KMnO4 and MAP combination was effective on reducing respiration and maintenance of fruit firmness. At the end of the 30 day storage period, fruit firmness in MAP treated fruits was 3.9 kg; fruit firmness in MAP+KMnO4 treated fruits was 5.6 kg. Variations in phenolic compound content and flavonoid content (values at harvest time were respectively 282.3 mg GAE kg-1and 232.2 mg kg-1) were slower in KMnO4 treated fruits than control group throughout storage period. KMnO4treatment was not sufficiently effective on preventing wooliness of fruits.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bitki Bilimleri Mühendislik, Kimya Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Ağar İT, Son L, Kaşka N, 1994. Ülkemiz için yeni bazı şeftali çeşitlerinin muhafaza olanakları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1):179-194.
  • Akbudak B, Eriş A, 2004. Physical and chemical changes in peaches and nectarines during the modified atmosphere storage. Food Control. 15: 307-313.
  • Bal E, Celik S, 2010. The Effects of postharvest treatments of salicylic acid and potassium permanganate on the storage of kiwifruit. Bulg. J. Agric. Sci., 16(2): 576-584.
  • Burmeister DM,. Harman JE, 1998. Effect of fruit maturity on the success of controlled atmosphere storage of 'Fantasia' nectarines. Acta Hort. 464: 363-369.
  • Chaves MA, Bonomo RCF, Sılva AAL, Santos LS, Carvalho BMA, Souza T, Gomes GMS, Soares RD, 2007. Use of potassium permanganate in the sugar apple post-harvest preservation.. Ciencia Tecnología Alimentaria, 5:346-351.
  • Correa SF, Filho MB, Silva MG, Oliveira JG, Aroucha EMM, Pereira MG, Vargas H, 2005. Effect of the potassium permanganate during papaya fruit ripening ethylene production. J. Phy., 125:869-871.
  • Crisosto CH, Mitcham EJ, Kader AA, 2000. Peaches and nectarines. Department of Pomology, University of California, Davis, CA, 95616, http// www.Postharvest.ucdavis.edu/Produce/ producef acts/fruit/necpch.html.
  • Crisosto CH, Mitcham EJ, Kader AA, 2005. Peach and nectarine- reccomendations for maintaining postharvest quality. Retrieved 01 March, 2006, from http:// postharvest.ucdavis. edu/Producefacts/Fruit/necpch.shtml.
  • Çelik M, Özdemir AE, Ertürk E, 2006: Big Top nektarin çesidinin sogukta muhafazasi ve manav ömrünün belirlenmesi. M.K.Ü. Z.F. Dergisi 11:41-56.
  • Ezz TM, Awad RM, 2011. Effect of some post harvest treatments under different low temperature on two mango cultivars. Aust. J. Basic Appl. Sci. 5(10): 1164-1174.
  • Halloran N, Çağıran R, Kasım MU, 1996. Sebzelerde hasat sonrası üşüme zararı. Gıda, 21(5): 359-366.
  • Hao HP, Hao L, 1993. Study on storing strawberry at a temperature near the freezing point of water. Journal of Fruit Science, 10:21-24.
  • Heydari M, Mirza-Alian A, Moradi N, 2011. Investigating the effects of potssium permanganate on mango quality and storability. Horticultural Science 25(2):130-136.
  • Kader AA, Mitchell FG, 1989. Postharvest physiology. In: La Rue, J.H.; Johnson, R.S.; (eds) Peaches, Plums and Nectarines: Growing and Handling for Fresh Market. University of California Department of Agriculture and Natural Resources Publication No. 3331,. 158-164 p.
  • Kader AA, 2002. Post-harvest technology of horticultural crops. Oakland: University of California, Division of Agriculture and Natural Resources Publication 3311, 535 p.
  • Kaynaş K, Özelkök S, 1989. Meyvelerin hasat sonrası fizyolojileri. Meyvecilik Semineri, Yalova, 26 s.
  • Kozak B, 2003. Muz Yetiştiriciliği. Burcu Ofset, Ankara 497 s.
  • Kurnaz Ş, Ağar İT, Kaşka N, 1993. Redhaven ve J.H. Hale şeftalilerinde periyodik sıcaklık uygulamalarının yünlüleşme ve diğer bazı kalite özelliklerine etkileri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8 (1): 125-136.
  • Lurie S, 1993. Modified atmosphere storage of peaches and nectarines to reduce storage disorders. J. Food Qual. 16:57-65.
  • Mujtaba A, Masud T, Butt SJ, Qazalbash MA, Fareed W, Shahid A, 2014. Potential role of calcium chloride, potassium permanganate and boric acid on quality maintenance of tomato cv. Rio grandi at ambient temperature. International Journal of Biosciences, 5(9):9-20.
  • Nizamlıoğlu, MN, Nas S, 2010. Meyve ve sebzelerde bulunan fenolik bileşikler; yapıları ve önemleri. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 1(5): 20-35.
  • Özdemir AE, Ertürk E, Çelik M, Dilbaz R, 2006. Venüs nektarin çeşidinin soğukta muhafazası. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 3(3): 297-304.
  • Ramin AA, 2010. Potassium permanganates and short term hypobaric enhances shelf life of kiwifruits. Proc.6th International Postharvest Symposium,Eds.:M.Erkan and U. Aksoy, Acta Hort.877, 1: 849.
  • Sakaldaş M, Kaçan A, Şeker M, Kaynaş K. 2013. 'Monroe' ve 'blake' geççi şeftali çeşitlerinde modifiye atmosfer paketleme uygulamasının muhafaza süresince meyve kalitesine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 1(1):1-8.
  • Salamanca FA, Balaguera-Lopez HE Herrera AO, 2014. effect of potassium permanganate on some postharvest characteristics of tomato `chonto' fruits (Solanum lycopersicum L.). Acta Hort. 1016:171-178.
  • Salunkhe DK, Desai BB, 1984. Postharvest biotechnology of fruits. Vol. (II). Boca Raton, Florida. CRC Press, Inc. 148 p.
  • Santana LRR, Benedetti BC, Sigrist JMM, 2010. Sensory characteristics of 'Douradao' peaches submitted to modified atmosphere packaging. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, 32(3): 700-708.
  • Silva DFP, Salomao LCC, Siqueira DL, Cecon PR, Rocha A, 2009. Potassium permanganate effects in postharvest conservation of the papaya cultivar Sunrise Golden. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 44:669-675.
  • Slinkard K, Singleton VL, 1977. Total phenol analyses: automation and comparison with manual methods. Am. J. Enol. Viticult. 28: 49-55.
  • Tavares LBB,. Chıtarra MIF, Chıtarra AB, 1994. Use of modified atmosphere for storage of two peach (Prunus persica (L.) Batsch) cultivars: 1. Storage Potential and Quality. Arquivos de Biologia e Tecnologia 34(3-4): 401-413.
  • Tomas-barberan FA, Espin J.C, 2001. Phenolic compounds and related enzymes as determinants of quality in fruits and vegetables. J. Sci. Food Agric. 81:853-876.
  • Tonutti P, Casson, P, Ramina A, 1991. Ethylene biosynthesis during peach fruit development. J. Am. Soc. Hort. Sci. 116: 274-279.
  • Trujillo JPF, Martinez JA, Artes F, 1998. Modified atmosphere packaging affects the ıncidence of cold storage disorders and keeps flat peach quality. Food Research International, 31(8):571-579.
  • Türk R, Karaca H, 2015. Ülkemizde taze ürün depolayan soğuk muhafaza tesislerinde teknik ve ekonomik nitelikler. 12. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi, 8-11 Nisan 2015, s. 777-795.
  • Werner RA, Hough LF, Frenkel C, 1978. Rehardening of peach fruit in cold storage. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 103: 90.
  • Wills R, McGlasson B, Graham D, Joyce D, 1998. Postharvest: An ıntroduction to the physiology and handling of fruits, vegetables and ornamentals. 4th Edition. CAB International, Wallingford, Oxen 10 8 DE, U.K. 262 p.
  • Xue W, Lite L, Zhao F, 1998. Research on the storage of peaches in ıce temperature conditions. Postharvest News and Inf. 9(5): 2041.
  • Zhang S, Li Y, Pei F, 2014. Carbon monoxide fumigation ımproved the quality, nutrients, and antioxidant activities of postharvest peach. International Journal of Food Sci., 4:11.
  • Zhishen J, Mengcheng T, Jianming W, 1999. The determination of flavonoid contents in mulberry and their scavenging effects on superoxide radicals. Food Chemistry, 64:555-559.
APA BAL E (2016). Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri. , 9 - 15.
Chicago BAL Erdinç Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri. (2016): 9 - 15.
MLA BAL Erdinç Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri. , 2016, ss.9 - 15.
AMA BAL E Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri. . 2016; 9 - 15.
Vancouver BAL E Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri. . 2016; 9 - 15.
IEEE BAL E "Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri." , ss.9 - 15, 2016.
ISNAD BAL, Erdinç. "Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri". (2016), 9-15.
APA BAL E (2016). Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(1), 9 - 15.
Chicago BAL Erdinç Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6, no.1 (2016): 9 - 15.
MLA BAL Erdinç Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol.6, no.1, 2016, ss.9 - 15.
AMA BAL E Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2016; 6(1): 9 - 15.
Vancouver BAL E Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2016; 6(1): 9 - 15.
IEEE BAL E "Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri." Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6, ss.9 - 15, 2016.
ISNAD BAL, Erdinç. "Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri". Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6/1 (2016), 9-15.