Yıl: 2011 Cilt: 21 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 11 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Farklı Süs Biberi (Capsicum Sp.) Tür ve Hatlarının Çukurova Koşullarına Adaptasyonu

Öz:
Çukurova koşullarında yapılan bu araştırmada, yörede, Kahramanmaraş ilinde yetiştirilen ve farklı ülkelerden sağlanan 38 adet süs biberi (Capsicum sp.) tür ve hatlarının bazı fenolojik, pomolojik ve bitkisel özellikleri ile verimlerinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda, denemeye alınan farklı süs biberi tür ve hatlarında, ortalama bitki boyu uzunlukları 37.67-117.7 cm, dal sayısı 5.0-14.67 adet/bitki, meyve eni 0.27-2.40 cm, meyve boyu 1.77-10.67 cm, meyve sayısı 2.0-370.7 adet/bitki, yaş meyve verimleri 41.60-6427.0 kg/da, kuru meyve verimleri 11.8-1633.7 kg/da arasında değişim göstermiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Tarımsal Ekonomi ve Politika Çevre Bilimleri Ekoloji Genetik ve Kalıtım Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bitki Bilimleri Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Ziraat, Toprak Bilimi

Adaptation of Different Ornamental Pepper (Capsicum Sp.) Species and Lines in Cukurova Conditions

Öz:
In this study, under the circumstances of Cukurova, it was aimed to determine the phenological, pomologicial, herbal and fruit yield properties of 38 ornamental pepper species and lines which were provided from Kahramanmaraş, Cukurova region and different countries. In the result of this study, populations of ornamental pepper, used for the trial exchanged between the average height of plant (37.67-117.7 cm), number of branches (5.014.67 number /plant), width of fruit (0.27-2.40 cm), height of fruit (1.77-10.67 cm), number of fruit (2.0-370.7 number/plant), fruit weight (41.60-6427.0 kg/da) and dried weight (11.8-1633.7 kg/da).
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Tarımsal Ekonomi ve Politika Çevre Bilimleri Ekoloji Genetik ve Kalıtım Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bitki Bilimleri Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonim, (2006a). TÜİK, Tarım İstatistikleri Özeti, 1986-2005. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu. ISSN 1300-1213 s. 51.
  • Anonim, (2006b). TÜİK, Tarımsal Yapı Üretim, Fiyat, Değer 2004 ISSN 130-963X s.547.
  • Anonim (2007). batem.gov.tr/ürünler/sebzelerimiz/biber/biberhtm
  • Alegbejo MD, Orakwue FC, 2002. Characteristics of some pepper cultivars commonly grown in Nigeria. Capsicum & Eggplant newsletter no.21, s. 22-24.
  • Aman F, Ishtiaq M, Wadan HD, Shah M, (2002). Effect of different levels of nitrogen and plant spacing on the growth and yield of sweet pepper cv. Yellow Wonder. Sarhad Journal of Agriculture 18 (3) s.275-279.
  • Anh NH, (1996). Chili pepper evaluation trial. ABC traing- AVRDC Experimental Field Located at Kasetsart University, Kamphaengsaen, Nakhon, Pathom, Thailand. s.1-4
  • Demir L, (1996). Kahramanmaraş kırmızıbiberinin farklı materyaller üzerine serilerek güneşte kurutulması üzerine bir çalışma. K.S.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. Kahramanmaraş.
  • Doğantan ZS, (1986). Kahramanmaraş kırmızıbiberinin kurutmaya yönelik fiziksel ve kimyasal özelliklerinin saptanması ile doğal koşullarda ve plastik örtüaltı güneş toplayıcılarıyla kurutma üzerine bir araştırma. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Mekanizasyon Anabilim Dalı, Doktora Tezi Adana.
  • DMİ (2003). Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Kayıtları, Ankara.
  • Elmas C, (1996). Kahramanmaraş'ta kırmızıbiber işletmelerinin genel durumu ve biber işletme teknolojileri. K.S.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü. Tarım Makineleri Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi. Kahramanmaraş.
  • Green SK, Kim JS, (1991). Asian vegetable research and development center characteristics and control of viruses infecting peppers. Technical Bulletion No: 18 s.60 .
  • Günay A, (1992). Özel sebze yetiştiriciliği Cilt 4, Çağ Matbaası, A.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü. Ankara. s. 40-48.
  • Gajc-Wolska J, Skapski H, (2002). Yield of field-grown sweet pepper depending on cultivars and growing conditions. Folia Horticulturae 14 (1) s.95-103
  • Hatwar GP, Gondane SU, Urkude SM, Gahukar OV, (2003). Effect of micronutrients on growth and yield of chili. Journal of Soils and Crops 13 (1) s.123-125.
  • Kızılaslan A, (1993). Karaisalı tipi biber salçasının özelliklerinin iyileştirilmesi üzerine bir araştırma. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  • Kütevin Z, Türkeş T, (1994). Sebzecilik genel sebze tarımı prensipleri ve pratik sebzecilik yöntemleri. Meyveleri yenilen sebzeler/biber. Ankara Üniversitesi Ziraat Fak. Muhlis Tekmen Kürsüsü.
  • Köse Ö, (1998). Mikoriza inokülasyonu, kompost, ahır gübresi ve mineral gübrelemenin biber bitkisinin büyüme ve besin elementi alımına etkisi. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Bilimi ve Teknolojisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  • Orta AH, (1994). Farklı sulama yöntemlerinin biber (Capsicum annum L. ) verimine etkisi. Ankara Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı. Doktora Tezi.
  • Ortaş İ, (1996). Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü, BAP-Gelişme Raporu. Simon JE, Chadwick AF, Craker LE, (1984). The scientific literature on selected herbs and aromatic and medicinal plants of the temperate zone. Herbs. An Indexed Bibliograph. 1971-1980. Archon. Boks, Molden, C.T. 770 pp.
  • Şeniz V, (1992). Domates, biber ve patlıcan yetiştiriciliği. TAV Tarımsal Araştırmalar Destekleme ve Geliştirme Vakfı. Yalova.Yayın No: 26, 128-152.
  • Tunçer İK, (1995). Kahramanmaraş kırmızıbiberi iç pazara ve ihracata yönelik nasıl işlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü Tarım İl Müdürlüğü, Kahramanmaraş Ziraat Odası, Çiftçi Konferansları. K.S.Ü. Yayınları :11 26-30 Kahramanmaraş.
  • Trenning A, (1971). Kahramanmaraş'taki acı kırmızıbiber endüstrisi üzerine bir araştırma. FAO Uzmanı. Muvakka Raporu No:1 Konservecilik Araştırma Enstitüsü Bursa.
  • Uher A, Balogh Z, (2001). Elimination of an intake by sweet pepper fruit of cadmium using various blocking systems. Acta Horticulturae et Regiotecturae 4 (1) 5-10.
APA YALDIZ G, Özgüven M (2011). Farklı Süs Biberi (Capsicum Sp.) Tür ve Hatlarının Çukurova Koşullarına Adaptasyonu. , 1 - 11.
Chicago YALDIZ GÜLSÜM,Özgüven Menşure Farklı Süs Biberi (Capsicum Sp.) Tür ve Hatlarının Çukurova Koşullarına Adaptasyonu. (2011): 1 - 11.
MLA YALDIZ GÜLSÜM,Özgüven Menşure Farklı Süs Biberi (Capsicum Sp.) Tür ve Hatlarının Çukurova Koşullarına Adaptasyonu. , 2011, ss.1 - 11.
AMA YALDIZ G,Özgüven M Farklı Süs Biberi (Capsicum Sp.) Tür ve Hatlarının Çukurova Koşullarına Adaptasyonu. . 2011; 1 - 11.
Vancouver YALDIZ G,Özgüven M Farklı Süs Biberi (Capsicum Sp.) Tür ve Hatlarının Çukurova Koşullarına Adaptasyonu. . 2011; 1 - 11.
IEEE YALDIZ G,Özgüven M "Farklı Süs Biberi (Capsicum Sp.) Tür ve Hatlarının Çukurova Koşullarına Adaptasyonu." , ss.1 - 11, 2011.
ISNAD YALDIZ, GÜLSÜM - Özgüven, Menşure. "Farklı Süs Biberi (Capsicum Sp.) Tür ve Hatlarının Çukurova Koşullarına Adaptasyonu". (2011), 1-11.
APA YALDIZ G, Özgüven M (2011). Farklı Süs Biberi (Capsicum Sp.) Tür ve Hatlarının Çukurova Koşullarına Adaptasyonu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(1), 1 - 11.
Chicago YALDIZ GÜLSÜM,Özgüven Menşure Farklı Süs Biberi (Capsicum Sp.) Tür ve Hatlarının Çukurova Koşullarına Adaptasyonu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 21, no.1 (2011): 1 - 11.
MLA YALDIZ GÜLSÜM,Özgüven Menşure Farklı Süs Biberi (Capsicum Sp.) Tür ve Hatlarının Çukurova Koşullarına Adaptasyonu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol.21, no.1, 2011, ss.1 - 11.
AMA YALDIZ G,Özgüven M Farklı Süs Biberi (Capsicum Sp.) Tür ve Hatlarının Çukurova Koşullarına Adaptasyonu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2011; 21(1): 1 - 11.
Vancouver YALDIZ G,Özgüven M Farklı Süs Biberi (Capsicum Sp.) Tür ve Hatlarının Çukurova Koşullarına Adaptasyonu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2011; 21(1): 1 - 11.
IEEE YALDIZ G,Özgüven M "Farklı Süs Biberi (Capsicum Sp.) Tür ve Hatlarının Çukurova Koşullarına Adaptasyonu." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21, ss.1 - 11, 2011.
ISNAD YALDIZ, GÜLSÜM - Özgüven, Menşure. "Farklı Süs Biberi (Capsicum Sp.) Tür ve Hatlarının Çukurova Koşullarına Adaptasyonu". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 21/1 (2011), 1-11.