Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri
Yıl: 2011 Cilt: 21 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 42 - 48 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri
Öz: Denizli ilinin Tavas yöresinde 2006-2008 yılları arasında yürütülen bu çalışmada, yörenin tohumdan yetişmiş doğal ceviz popülasyonları incelenmiştir. Doğal popülasyondan başlangıçta 100 ağaç işaretlenmiş, daha sonra meyve özellikleri dikkate alınarak 9 genotip seçilmiştir. Seçilen 9 ceviz genotipinde meyve ağırlığı 7.30-12.72 g, iç ağırlığı 3.44-6.30 g, iç oranı %42.22-56.60, kabuk kalınlığı 1.26-2.06 mm, toplam yağ oranı %62.02-71.56 ve protein oranı %11.31-17.69 arasında kaydedilmiştir. Genotiplerde 100 g iç meyvede makro ve mikro element içerikleri de analiz edilmiştir. Genotiplerin meyvelerinde ortalama % 2.33 N, 254.0 mg P, 362.9 mg K, 100.8 mg Mg, 126.4 mg Ca, 160.9 mg S, 1.97 mg Na, 2.46 mg Fe, 2.50 mg Mn, 2.21 mg Zn ve 1.11 mg Cu içerdikleri belirlenmiştir.
Anahtar Kelime: Konular:
Some Physical and Chemical Characteristics of Promising Walnuts (Juglans regia L.) Genotypes Selected From Tavas (Denizli)
Öz: In this study conducted in Tavas district of Denizli province during 2006 and 2008 years, the native walnut populations of the district was investigated. In the native populations, a hundred of seedling trees of walnut were marked, nine genotypes were selected for fruit characteristics. Selections had a range of 7.30-12.72 g for nut weight, 3.44-6.30 g for kernel weight, 42.22-56.60% for kernel percentage, 1.26-2.06 mm for shell thickness, 62.0271.56% for oil content and 11.31-17.69% for protein content. Their kernels (in 100g dried kernel) average contained macro and micro elements levels; % 2.33 N, 254.0 mg P, 362.9 mg K, 100.8 mg Mg, 126.4 mg Ca, 160.9 mg S, 1.97 mg Na, 2.46 mg Fe, 2.50 mg Mn, 2.21 mg Zn and 1.11 mg Cu.
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Adrienko MV, Zatokovay F, Satina LF (1990). Walnut in the Ukraine. Acta Horticulturae, 284, 339 p, Hungary.
- Akça Y (1993). Gürün Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu İle Islahı Üzerinde Araştırmalar (Doktora Tezi). Y.Y.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
- Akça Y (2001). Ceviz Yetiştiriciliği, Arı Ofset matbaası. Tokat, 356s.
- Akça Y (2009). Ceviz Yetiştiriciliği. Anı Matbaası. Ankara, 371s.
- Amaral JS, Casal S, Pereira J, Seabra R, Oliveira B (2003). Determination of sterol and fatty acid compositions, oxidative stability, and nutritional value of six walnut (Juglans regia L.) cultivars grown in Portugal. Journal of Agricultural Food Chemistry. 51: 7698-7702.
- Anonim (1991). Türk Standartları Enstitüsü. TS 1276, Ankara.
- Anonim (2007). Food and Agriculture Organization of United Nations. http://www.foa.org/faostat. (Erişim tarihi: 24 Ekim, 2010).
- AOAC (1990). Official Methods of Analysis. 15th AOAC International. Washington, DC.
- AOACS (1989). Offical Methods and Recommended Practices of The American Oil Chemistis Society. Aşkın MA, Gün A (1995). Çameli ve Bozkurt cevizlerinin (Juglans regia L.) seleksiyon yoluyla ıslahı. II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 3-6 Ekim 1995, Cilt I (Meyve), 461-463. Adana.
- Beyhan O (1993). Darende Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu ile Islahı Üzerine Araştırmalar (Doktora Tezi), Y.Y.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
- Bremner JM (1996). Nitrogen-total. pp1085-1121. Methods of soil analysis. Part III. Chemical Methods (Bartels J. M. and Bigham, J. M. eds). 3nd Ed, ASA SSSA Publisher, Agronomy. No: 5 Madison, WI, USA
- Cosmulescu S, Bacıu A, Achım G, Botu M, Trandafır I (2009). Mineral composition of fruits in different walnut (Juglans regia L.) cultivars. Not. Bot. Hort. Agrobot. Cluj 37 (2), 156-160.
- Çağlarırmak N (2003). Biochemical and physical properties of some walnut genotypes (Juglans regia L.). Nahrung/food. 47(1):28-32.
- Gumenyuk YA, Komaniche J G (1985). Breeding Value of Early Walnut Varieties Plant Breeding Abstract. 85 (11): 985.
- Kazankaya A, Koyuncu MA, Koyuncu F, Yarılgaç T, Şen SM (2001). Some nut propertis of walnut (Juglans regia L.) of Edremit country. Acta Horticulturae. 544: 97-100.
- Klepping J, Guilland JC, Fuchs F, Marcer I, Houard-Malval M (1989). Recueil de donnees sur la composition des aliments, CEIV, Roche, Neuilly Sur Seine, p. 128.
- Korukoğlu M, Şahin İ (2001). Cevizlerde mitotoksin kirliliğinin araştırılması. Türkiye I. Ulusal Ceviz Sempozyumu Bildirileri, 5-8 Eylül 2001, Tokat,120.
- Koyuncu F, Koyuncu MA, Erdal İ, Yaviç A (2002). Chemical Composition of Fruits of Some Walnut (Juglans regia L.) Selection. Gıda. 27 (4): 247-251.
- Lavedrine F, Ravel A, Villet A, Ducros V, Alary J (2000). Mineral composition of two walnut cultivars originating in France and California. Food Chemistry. 68, 347-351.
- Mertens D (2005a). AOAC Official Method 922.02. Plants Preparation of Laboratuary Sample. Official Methods of Analysis, 18th edn. Horwitz, W, and G.W. Latimer, (Eds). Chapter 3, pp1-2, AOACInternational Suite 500, 481. North Frederick Avenue, Gaitherburg, Maryland 20877-2417, USA.
- Mertens D (2005b). AOAC Official Method 975.03. Metal in Plants and Pet Foods. Official Methods of Analysis, 18th edn. Horwitz, W, and G.W. Latimer, (Eds). Chapter 3, pp 3-4, AOAC-International Suite 500, 481. North Frederick Avenue, Gaitherburg, Maryland 20877-2417, USA.
- Muradoğlu F, Balta F (2010). Ahlat (Bitlis) Yöresinden Selekte Edilen Cevizlerin (Juglans regia L.) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi (YYU J Agr. Sci.). 20(1): 41-45.
- Oğuz Hİ, Muradoğlu F, Yıldız K (2003). Bitlis İli Hizan İlçesi Cevizlerinin Seleksiyon Yoluyla Islahı. IV.Ulusal Bahçe Bitkileri Sempozyumu Bildirileri, 8-12 Eylül 2003, Antalya, 232-233.
- Oğuz Hİ, Aşkın A (2007). Ermenek Yöresi Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yoluyla Islahı Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversites, Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.). 17(1): 21-28
- Özbek S (1987). Genel Meyvecilik. Ç.Ü. Ziraat fakültesi yayınları No: 1, Adana. 386s
- Özkan Y (1993). Tokat Merkez İlçe Cevizlerinin Seleksiyon Yolu ile Islahı Üzerine Araştırmalar (Doktora Tezi, Basılmamış), Y.Y.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
- Özkan G, Koyuncu MA (2005). Physical and Chemical Comparision of Some Walnut (Juglans regia L.) Genotypes Grown in Turkey. Grasas y Aceites. 56(2): 142.
- Özcan MM (2009). Some Nutritional Characteristics of Fruit and Oil of Walnut (Juglans regia L.) Growing in Turkey. Iran. J. Chem. Chem. Eng. 28(1): 57-62.
- Pereira JA, Oliveira I, Sousa A, Ferreira IC, Bento A, Estevinho L (2008). Bioactive properties and chemical composition of six walnut (Juglans regia L.) cultivars. Food Chem Toxicol. 46(6):2103- 11.
- Patel G (2005). Essential fats in walnuts are good for the heart and diabetes. Journal of the American Dietetic Association. 105 (7):1096-1097.
- Ravai M (1992). Quality characteristics of California walnuts. Cereal Foods World, 37, 362-366.
- Souci SW, Fachmann W, Kraut H (1994). Food composition and nutrition tables. Medpharm, 955-956.
- Şen SM(1986). Ceviz Yetiştiriciliği. Eser Matbaası, 229, Samsun.
- Şen SM (1988). Anatolia as a walnut garden. International Conference on Walnuts, 19-23 September 1988, Atatürk Cent. Hort. Res. Inst. Yalova. 21-32.
- Şen SM, Tekintaş FE (1992). A study on the selection of Adilcevaz walnuts. Acta Horticulturae 317: 171- 174.
- Şen, SM, Kazankaya A, Yarılgaç T, Doğan A (2006). Bahçeden Mutfağa Ceviz. Maji Yayınları, 233s, Ankara.
- Woodroof, JG, 1979. Tree Nuts: Producton, Processing, Poducts. II.Edition, AVI Publishing Inc, Westport, CT. U.S.A.
- Yarılgaç T (1997). Gevaş Yöresi Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu ile Islahı Üzerinde Araştırmalar (Doktora Tezi). Y.Y.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
- Yarılgaç T, Özrenk K, Muradoğlu F, Tüfenkçi Ş (2003). Gevaş Yöresinde Selekte Edilenmiş Bazı Cevizlerin (Juglans regia L.) Pomolojik özellikleri ve Makro-Mikro Element Düzeyleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.). 13(1): 33-37.
- Yaviç A (2000). Bahçe Saray Yöresi Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu ile Islahı Üzerine Araştırmalar (Doktora Tezi). Y.Y.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
- Zwarts L, Savage GP, McNeil BL (1999). Fatty Acid Content of New Zealand-Grown Walnuts (Juglans regia L.), Interrational Journal of Food Sciences and Nutrition. 50:189-194.
APA | ÇELİK F, ÇİMRİN K, kazankaya a (2011). Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. , 42 - 48. |
Chicago | ÇELİK Ferit,ÇİMRİN K. Mesut,kazankaya ahmet Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. (2011): 42 - 48. |
MLA | ÇELİK Ferit,ÇİMRİN K. Mesut,kazankaya ahmet Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. , 2011, ss.42 - 48. |
AMA | ÇELİK F,ÇİMRİN K,kazankaya a Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. . 2011; 42 - 48. |
Vancouver | ÇELİK F,ÇİMRİN K,kazankaya a Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. . 2011; 42 - 48. |
IEEE | ÇELİK F,ÇİMRİN K,kazankaya a "Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri." , ss.42 - 48, 2011. |
ISNAD | ÇELİK, Ferit vd. "Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri". (2011), 42-48. |
APA | ÇELİK F, ÇİMRİN K, kazankaya a (2011). Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(1), 42 - 48. |
Chicago | ÇELİK Ferit,ÇİMRİN K. Mesut,kazankaya ahmet Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 21, no.1 (2011): 42 - 48. |
MLA | ÇELİK Ferit,ÇİMRİN K. Mesut,kazankaya ahmet Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol.21, no.1, 2011, ss.42 - 48. |
AMA | ÇELİK F,ÇİMRİN K,kazankaya a Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2011; 21(1): 42 - 48. |
Vancouver | ÇELİK F,ÇİMRİN K,kazankaya a Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2011; 21(1): 42 - 48. |
IEEE | ÇELİK F,ÇİMRİN K,kazankaya a "Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21, ss.42 - 48, 2011. |
ISNAD | ÇELİK, Ferit vd. "Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 21/1 (2011), 42-48. |