Yıl: 2011 Cilt: 21 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 42 - 48 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Öz:
Denizli ilinin Tavas yöresinde 2006-2008 yılları arasında yürütülen bu çalışmada, yörenin tohumdan yetişmiş doğal ceviz popülasyonları incelenmiştir. Doğal popülasyondan başlangıçta 100 ağaç işaretlenmiş, daha sonra meyve özellikleri dikkate alınarak 9 genotip seçilmiştir. Seçilen 9 ceviz genotipinde meyve ağırlığı 7.30-12.72 g, iç ağırlığı 3.44-6.30 g, iç oranı %42.22-56.60, kabuk kalınlığı 1.26-2.06 mm, toplam yağ oranı %62.02-71.56 ve protein oranı %11.31-17.69 arasında kaydedilmiştir. Genotiplerde 100 g iç meyvede makro ve mikro element içerikleri de analiz edilmiştir. Genotiplerin meyvelerinde ortalama % 2.33 N, 254.0 mg P, 362.9 mg K, 100.8 mg Mg, 126.4 mg Ca, 160.9 mg S, 1.97 mg Na, 2.46 mg Fe, 2.50 mg Mn, 2.21 mg Zn ve 1.11 mg Cu içerdikleri belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği

Some Physical and Chemical Characteristics of Promising Walnuts (Juglans regia L.) Genotypes Selected From Tavas (Denizli)

Öz:
In this study conducted in Tavas district of Denizli province during 2006 and 2008 years, the native walnut populations of the district was investigated. In the native populations, a hundred of seedling trees of walnut were marked, nine genotypes were selected for fruit characteristics. Selections had a range of 7.30-12.72 g for nut weight, 3.44-6.30 g for kernel weight, 42.22-56.60% for kernel percentage, 1.26-2.06 mm for shell thickness, 62.0271.56% for oil content and 11.31-17.69% for protein content. Their kernels (in 100g dried kernel) average contained macro and micro elements levels; % 2.33 N, 254.0 mg P, 362.9 mg K, 100.8 mg Mg, 126.4 mg Ca, 160.9 mg S, 1.97 mg Na, 2.46 mg Fe, 2.50 mg Mn, 2.21 mg Zn and 1.11 mg Cu.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Adrienko MV, Zatokovay F, Satina LF (1990). Walnut in the Ukraine. Acta Horticulturae, 284, 339 p, Hungary.
  • Akça Y (1993). Gürün Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu İle Islahı Üzerinde Araştırmalar (Doktora Tezi). Y.Y.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Akça Y (2001). Ceviz Yetiştiriciliği, Arı Ofset matbaası. Tokat, 356s.
  • Akça Y (2009). Ceviz Yetiştiriciliği. Anı Matbaası. Ankara, 371s.
  • Amaral JS, Casal S, Pereira J, Seabra R, Oliveira B (2003). Determination of sterol and fatty acid compositions, oxidative stability, and nutritional value of six walnut (Juglans regia L.) cultivars grown in Portugal. Journal of Agricultural Food Chemistry. 51: 7698-7702.
  • Anonim (1991). Türk Standartları Enstitüsü. TS 1276, Ankara.
  • Anonim (2007). Food and Agriculture Organization of United Nations. http://www.foa.org/faostat. (Erişim tarihi: 24 Ekim, 2010).
  • AOAC (1990). Official Methods of Analysis. 15th AOAC International. Washington, DC.
  • AOACS (1989). Offical Methods and Recommended Practices of The American Oil Chemistis Society. Aşkın MA, Gün A (1995). Çameli ve Bozkurt cevizlerinin (Juglans regia L.) seleksiyon yoluyla ıslahı. II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 3-6 Ekim 1995, Cilt I (Meyve), 461-463. Adana.
  • Beyhan O (1993). Darende Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu ile Islahı Üzerine Araştırmalar (Doktora Tezi), Y.Y.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Bremner JM (1996). Nitrogen-total. pp1085-1121. Methods of soil analysis. Part III. Chemical Methods (Bartels J. M. and Bigham, J. M. eds). 3nd Ed, ASA SSSA Publisher, Agronomy. No: 5 Madison, WI, USA
  • Cosmulescu S, Bacıu A, Achım G, Botu M, Trandafır I (2009). Mineral composition of fruits in different walnut (Juglans regia L.) cultivars. Not. Bot. Hort. Agrobot. Cluj 37 (2), 156-160.
  • Çağlarırmak N (2003). Biochemical and physical properties of some walnut genotypes (Juglans regia L.). Nahrung/food. 47(1):28-32.
  • Gumenyuk YA, Komaniche J G (1985). Breeding Value of Early Walnut Varieties Plant Breeding Abstract. 85 (11): 985.
  • Kazankaya A, Koyuncu MA, Koyuncu F, Yarılgaç T, Şen SM (2001). Some nut propertis of walnut (Juglans regia L.) of Edremit country. Acta Horticulturae. 544: 97-100.
  • Klepping J, Guilland JC, Fuchs F, Marcer I, Houard-Malval M (1989). Recueil de donnees sur la composition des aliments, CEIV, Roche, Neuilly Sur Seine, p. 128.
  • Korukoğlu M, Şahin İ (2001). Cevizlerde mitotoksin kirliliğinin araştırılması. Türkiye I. Ulusal Ceviz Sempozyumu Bildirileri, 5-8 Eylül 2001, Tokat,120.
  • Koyuncu F, Koyuncu MA, Erdal İ, Yaviç A (2002). Chemical Composition of Fruits of Some Walnut (Juglans regia L.) Selection. Gıda. 27 (4): 247-251.
  • Lavedrine F, Ravel A, Villet A, Ducros V, Alary J (2000). Mineral composition of two walnut cultivars originating in France and California. Food Chemistry. 68, 347-351.
  • Mertens D (2005a). AOAC Official Method 922.02. Plants Preparation of Laboratuary Sample. Official Methods of Analysis, 18th edn. Horwitz, W, and G.W. Latimer, (Eds). Chapter 3, pp1-2, AOACInternational Suite 500, 481. North Frederick Avenue, Gaitherburg, Maryland 20877-2417, USA.
  • Mertens D (2005b). AOAC Official Method 975.03. Metal in Plants and Pet Foods. Official Methods of Analysis, 18th edn. Horwitz, W, and G.W. Latimer, (Eds). Chapter 3, pp 3-4, AOAC-International Suite 500, 481. North Frederick Avenue, Gaitherburg, Maryland 20877-2417, USA.
  • Muradoğlu F, Balta F (2010). Ahlat (Bitlis) Yöresinden Selekte Edilen Cevizlerin (Juglans regia L.) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi (YYU J Agr. Sci.). 20(1): 41-45.
  • Oğuz Hİ, Muradoğlu F, Yıldız K (2003). Bitlis İli Hizan İlçesi Cevizlerinin Seleksiyon Yoluyla Islahı. IV.Ulusal Bahçe Bitkileri Sempozyumu Bildirileri, 8-12 Eylül 2003, Antalya, 232-233.
  • Oğuz Hİ, Aşkın A (2007). Ermenek Yöresi Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yoluyla Islahı Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversites, Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.). 17(1): 21-28
  • Özbek S (1987). Genel Meyvecilik. Ç.Ü. Ziraat fakültesi yayınları No: 1, Adana. 386s
  • Özkan Y (1993). Tokat Merkez İlçe Cevizlerinin Seleksiyon Yolu ile Islahı Üzerine Araştırmalar (Doktora Tezi, Basılmamış), Y.Y.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Özkan G, Koyuncu MA (2005). Physical and Chemical Comparision of Some Walnut (Juglans regia L.) Genotypes Grown in Turkey. Grasas y Aceites. 56(2): 142.
  • Özcan MM (2009). Some Nutritional Characteristics of Fruit and Oil of Walnut (Juglans regia L.) Growing in Turkey. Iran. J. Chem. Chem. Eng. 28(1): 57-62.
  • Pereira JA, Oliveira I, Sousa A, Ferreira IC, Bento A, Estevinho L (2008). Bioactive properties and chemical composition of six walnut (Juglans regia L.) cultivars. Food Chem Toxicol. 46(6):2103- 11.
  • Patel G (2005). Essential fats in walnuts are good for the heart and diabetes. Journal of the American Dietetic Association. 105 (7):1096-1097.
  • Ravai M (1992). Quality characteristics of California walnuts. Cereal Foods World, 37, 362-366.
  • Souci SW, Fachmann W, Kraut H (1994). Food composition and nutrition tables. Medpharm, 955-956.
  • Şen SM(1986). Ceviz Yetiştiriciliği. Eser Matbaası, 229, Samsun.
  • Şen SM (1988). Anatolia as a walnut garden. International Conference on Walnuts, 19-23 September 1988, Atatürk Cent. Hort. Res. Inst. Yalova. 21-32.
  • Şen SM, Tekintaş FE (1992). A study on the selection of Adilcevaz walnuts. Acta Horticulturae 317: 171- 174.
  • Şen, SM, Kazankaya A, Yarılgaç T, Doğan A (2006). Bahçeden Mutfağa Ceviz. Maji Yayınları, 233s, Ankara.
  • Woodroof, JG, 1979. Tree Nuts: Producton, Processing, Poducts. II.Edition, AVI Publishing Inc, Westport, CT. U.S.A.
  • Yarılgaç T (1997). Gevaş Yöresi Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu ile Islahı Üzerinde Araştırmalar (Doktora Tezi). Y.Y.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Yarılgaç T, Özrenk K, Muradoğlu F, Tüfenkçi Ş (2003). Gevaş Yöresinde Selekte Edilenmiş Bazı Cevizlerin (Juglans regia L.) Pomolojik özellikleri ve Makro-Mikro Element Düzeyleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.). 13(1): 33-37.
  • Yaviç A (2000). Bahçe Saray Yöresi Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu ile Islahı Üzerine Araştırmalar (Doktora Tezi). Y.Y.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Zwarts L, Savage GP, McNeil BL (1999). Fatty Acid Content of New Zealand-Grown Walnuts (Juglans regia L.), Interrational Journal of Food Sciences and Nutrition. 50:189-194.
APA ÇELİK F, ÇİMRİN K, kazankaya a (2011). Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. , 42 - 48.
Chicago ÇELİK Ferit,ÇİMRİN K. Mesut,kazankaya ahmet Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. (2011): 42 - 48.
MLA ÇELİK Ferit,ÇİMRİN K. Mesut,kazankaya ahmet Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. , 2011, ss.42 - 48.
AMA ÇELİK F,ÇİMRİN K,kazankaya a Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. . 2011; 42 - 48.
Vancouver ÇELİK F,ÇİMRİN K,kazankaya a Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. . 2011; 42 - 48.
IEEE ÇELİK F,ÇİMRİN K,kazankaya a "Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri." , ss.42 - 48, 2011.
ISNAD ÇELİK, Ferit vd. "Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri". (2011), 42-48.
APA ÇELİK F, ÇİMRİN K, kazankaya a (2011). Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(1), 42 - 48.
Chicago ÇELİK Ferit,ÇİMRİN K. Mesut,kazankaya ahmet Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 21, no.1 (2011): 42 - 48.
MLA ÇELİK Ferit,ÇİMRİN K. Mesut,kazankaya ahmet Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol.21, no.1, 2011, ss.42 - 48.
AMA ÇELİK F,ÇİMRİN K,kazankaya a Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2011; 21(1): 42 - 48.
Vancouver ÇELİK F,ÇİMRİN K,kazankaya a Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2011; 21(1): 42 - 48.
IEEE ÇELİK F,ÇİMRİN K,kazankaya a "Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21, ss.42 - 48, 2011.
ISNAD ÇELİK, Ferit vd. "Tavas (Denizli) Yöresinden Selekte Edilen Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 21/1 (2011), 42-48.