Yıl: 2011 Cilt: 17 Sayı: (A) Sayfa Aralığı: 125 - 129 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Uçucu Yağ İçeren Yenilebilir Kitosan Filmlerinin Staphylococcus aureus ve Escherichia coli O157:H7 Üzerine Etkinlikleri [1]

Öz:
Bu çalışmada kitosan ve uçucu yağ içeren kitosan solüsyonları ile hazırlanan yenilebilir filmlerin Staphylococcus aureus ve Escherichia coli O157:H7'ye karşı antimikrobiyal etkinlikleri kaşar peyniri üzerinde değerlendirilmiştir. Kekik ve karanfil uçucu yağları film solüsyonlarına %0.5 ve %1 oranında ilave edilmiştir. Kaşar peyniri örnekleri S. aureus ve E. coli O157:H7ile Log 5 kob/g düzeyinde kontamine edilmiştir. Yapay olarak kontamine edilen örnekler hazırlanan filmler ile kaplanmış ve 4ºC' de 14 gün muhafaza edilmiştir. Muhafazanın 1, 7 ve 14. günlerinde yapılan sayımlar ile filmlerin S. aureus ve E. coli O157:H7'ye karşı antimikrobiyal etkinlikleri değerlendirilmiştir. Muhafaza periyodu sonunda tüm film tiplerinin her iki patojene karşı antimikrobiyal etkinliği kontrol grubuna nazaran önemli düzeyde bulunmuştur (P<0.05). Kontrol grubuna nazaran yenilebilir filmler ile kaplanmış örneklerde S. aureus sayısı 0.90 Log ile 2.66 Log arasında ve E. coli O157:H7 sayısı 0.75 Log ile 2.32 Log arasında düşük tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Veterinerlik

Eff ectiveness of Edible Chitosan Films Containing Essential Oils on Staphylococcus aureus and Escherichia coli O157:H7

Öz:
In this study antimicrobial efficacy of edible films prepared with chitosan solution and chitosan solutions containing essential oils against Staphylococcus aureus and Escherichia coli O157:H7 were evaluated on kashar cheese. Oregano and clove oils were added to edible film solutions at 0.5% and 1%. Kashar cheese samples were contaminated with S. aureus and E. coli O157:H7 at 5 Log cfu/g. Artificially contaminated cheese samples were wrapped with prepared films and stored at 4ºC for 14 days. Antimicrobial eff ectiveness of films against S. aureus and E. coli O157:H7 were evaluated by counts performed on 1, 7 and 14 days of storage period. At the end of storage period antimicrobial eff ectiveness of all film types against both pathogens were determined as significant (P<0.05). Applications of edible films to samples were resulted 0.90 to 2.66 Log reduction in count of S. aureus and 0.75 to 2.32 Log reduction in count of E. coli O157:H7 compared to control samples.
Anahtar Kelime:

Konular: Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Bourtoom T: Edible films and coatings: Characteristics and properties. Int Food Res J, 15, 3-6, 2008.
  • No HK, Meyers SP, Prinyawiwatkul W, Xu Z: Applications of chitosan for improvement of quality and shelf life of foods: A review. J Food Sci, 72 (5): 87-100, 2007.
  • Burt S: Essential oils: Their antibacterial properties and potential applications in foods-a review. Int J Food Microbiol, 94 (3): 223-253, 2004.
  • Joerger RD: Antimicrobial films for food applications: A quantitative analysis of their eff ectiveness. Packag Technol Sci, 20 (4): 231-273, 2007.
  • Anonim: Commission Decision of 23 January (2002) amending Commission Decision 1999/217/EC as regards the register of fl avouring substances used in or on foodstuff s. 2002/113/EC, Official Journal L49 /02/2002:1-160, 2002.
  • Nedorostova L, Kloucek P, Kokoska L, Stolcova M, Pulkrabek J: Antimicrobial properties of selected essential oils in vapour phase against foodborne bacteria. Food Control, 20 (2): 157-160, 2009.
  • Min S, Krochta JM: Inhibition of Penicillium commune by edible whey protein films incorporating lactoferrin, lactoferrin hydrolysate, and lacto- peroxidase systems. J Food Sci, 70 (2): 87-94, 2005.
  • Kristo E, Koutsoumanis KP, Biliaderis CG: Thermal, mechanical and water vapor barrier properties of sodium caseinate films containing antimicrobials and their inhibitory action on Listeria monocytogenes. Food Hydrocolloid, 22 (3): 373-386, 2008
  • Anonim: Türk Standardı, Kaşar Peyniri, TS 3272. Ankara.
  • Ponce AG, Roura SI, del Valle CE, Moreira MR: Antimicrobial and antioxidant activities of edible coatings enriched with natural plant extracts: In vitro and in vivo studies. Postharvest Biol Tec, 49 (2): 294-300, 2008.
  • Zivanovic S, Chi S, Draughton AE: Antimicrobial activity of chitosan films enriched with essential oils. J Food Sci, 70 (1): M45-M51, 2005.
  • Ye M, Neetoo H, Chen H: Control of Listeria monocytogenes on ham steaks by antimicrobials incorporated into chitosan-coated plastic films. Food Microbiol, 25 (2): 260-268, 2008.
  • Anonim: Food and Drug Administration, Bacteriological Analytical Manual, New Hampshire, 2002.
  • Anonim: Türk Gıda Kodeksi, Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri Tebliği, Ankara, 2003.
  • Suyatma NE, Tighzert L, Copinet A, Coma V: Eff ects of hydrophilic plasticizers on mechanical, thermal and surface properties of chitosan films. J Agr Food Chem, 53 (10): 3950-3957, 2005.
  • Erol İ: Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, Pozitif Matbaacılık, Ankara,2007.
  • Meyrand A, Boutrand-Loei S, Ray-Gueniot S, Mazuy C, Gaspard CE, Jaubert G, Perrin G, Lapeyre C, Vernozy-Rozand C: Growth and enterotoxin production of Staphylococcus aureus during the manufacture and ripening of camembert-type cheeses from raw goats' milk. J App Microbiol, 85 (3): 537-544, 1998.
  • Bachmann HP, Spahr U: The fate of potentially pathogenic bacteria in swiss hard and semihard cheeses made from raw milk. J Dairy Sci, 78 (3): 476-483, 1995.
  • Fernandez-Saiz P, Ocio MJ, Lagaron JM: Film-forming process and biocide assessment of highmolecular-weight chitosan as determined by combined ATR-FTIR spectroscopy and antimicrobial assays. Biopolymers, (6): 577-583, 2006.
  • Dorman HJD, Deans SG: Antimicrobial agents from plants: Anti- bacterial activity of plant volatile oils. J Appl Microbiol, 88 (2): 308-316, 2000.
  • Becerril R, Gómez-Lus R, Goñi P, López P, Nerín C: Combination of analytical and microbiological techniques to study the antimicrobial activity of a new active food packaging containing cinnamon or oregano against E. coli and S. aureus. Anal Bioanal Chem, 388 (5-6): 1003-1011, 2007.
  • Lekkas C, Kakouri A, Paleologos E, Voutsinas LP, Kontominas MG, Samelis J: Survival of Escherichia coli O157:H7 in Galotyri cheese stored at 4 and 12°C. Food Microbiol, 23 (3): 268-276, 2006.
  • Spano G, Goff redo E, Beneduce L, Tarantino D, Dupuy A, Massa S: Fate of Escherichia coli O157:H7 during the manufacture of mozzarella cheese. Lett Appl Microbiol, 36 (2): 73-76, 2003.
  • Helander IM, Nurmiaho-Lassila EL, Ahvenainen R, Rhoades J, Roller S: Chitosan disrupts the barrier properties of the outer membrane of Gram-negative bacteria. Int J Food Microbiol, 71 (2-3): 235-244, 2001.
  • Burt SA, Reinders RD: Antibacterial activity of selected plant essential oils against Escherichia coli O157:H7. Lett Appl Microbiol, 36 (3): 167, 2003.
  • Oussalah M, Caillet S, Salmieri S, Saucier L, Lacroix M: Antimicrobial and antioxidant eff ects of milk protein-based film containing essential oils for the preservation of whole beef muscle. J Agric Food Chem, 52 (18): 5605, 2004.
  • No HK, Park NY, Lee SH, Meyers SP: Antibacterial activity of chitosans and chitosan oligomers with diff erent molecular weights. Int J Food Microbiol, 74 (1-2): 65-72, 2002.
  • Fernandez-Saiz P, Lagaron JM, Ocio MJ: Optimization of the biocide properties of chitosan for its application in the design of active films of interest in the food area. Food Hydrocolloid, 23 (3): 913-921, 2009.
  • Ricke SC: Perspectives on the use of organic acids and short chain fatty acids as antimicrobials. Poultry Sci, 82, 632-639, 2003.
APA TORLAK E, NİZAMLIOĞLU M (2011). Uçucu Yağ İçeren Yenilebilir Kitosan Filmlerinin Staphylococcus aureus ve Escherichia coli O157:H7 Üzerine Etkinlikleri [1]. , 125 - 129.
Chicago TORLAK Emrah,NİZAMLIOĞLU MUSTAFA Uçucu Yağ İçeren Yenilebilir Kitosan Filmlerinin Staphylococcus aureus ve Escherichia coli O157:H7 Üzerine Etkinlikleri [1]. (2011): 125 - 129.
MLA TORLAK Emrah,NİZAMLIOĞLU MUSTAFA Uçucu Yağ İçeren Yenilebilir Kitosan Filmlerinin Staphylococcus aureus ve Escherichia coli O157:H7 Üzerine Etkinlikleri [1]. , 2011, ss.125 - 129.
AMA TORLAK E,NİZAMLIOĞLU M Uçucu Yağ İçeren Yenilebilir Kitosan Filmlerinin Staphylococcus aureus ve Escherichia coli O157:H7 Üzerine Etkinlikleri [1]. . 2011; 125 - 129.
Vancouver TORLAK E,NİZAMLIOĞLU M Uçucu Yağ İçeren Yenilebilir Kitosan Filmlerinin Staphylococcus aureus ve Escherichia coli O157:H7 Üzerine Etkinlikleri [1]. . 2011; 125 - 129.
IEEE TORLAK E,NİZAMLIOĞLU M "Uçucu Yağ İçeren Yenilebilir Kitosan Filmlerinin Staphylococcus aureus ve Escherichia coli O157:H7 Üzerine Etkinlikleri [1]." , ss.125 - 129, 2011.
ISNAD TORLAK, Emrah - NİZAMLIOĞLU, MUSTAFA. "Uçucu Yağ İçeren Yenilebilir Kitosan Filmlerinin Staphylococcus aureus ve Escherichia coli O157:H7 Üzerine Etkinlikleri [1]". (2011), 125-129.
APA TORLAK E, NİZAMLIOĞLU M (2011). Uçucu Yağ İçeren Yenilebilir Kitosan Filmlerinin Staphylococcus aureus ve Escherichia coli O157:H7 Üzerine Etkinlikleri [1]. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17((A)), 125 - 129.
Chicago TORLAK Emrah,NİZAMLIOĞLU MUSTAFA Uçucu Yağ İçeren Yenilebilir Kitosan Filmlerinin Staphylococcus aureus ve Escherichia coli O157:H7 Üzerine Etkinlikleri [1]. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17, no.(A) (2011): 125 - 129.
MLA TORLAK Emrah,NİZAMLIOĞLU MUSTAFA Uçucu Yağ İçeren Yenilebilir Kitosan Filmlerinin Staphylococcus aureus ve Escherichia coli O157:H7 Üzerine Etkinlikleri [1]. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.17, no.(A), 2011, ss.125 - 129.
AMA TORLAK E,NİZAMLIOĞLU M Uçucu Yağ İçeren Yenilebilir Kitosan Filmlerinin Staphylococcus aureus ve Escherichia coli O157:H7 Üzerine Etkinlikleri [1]. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2011; 17((A)): 125 - 129.
Vancouver TORLAK E,NİZAMLIOĞLU M Uçucu Yağ İçeren Yenilebilir Kitosan Filmlerinin Staphylococcus aureus ve Escherichia coli O157:H7 Üzerine Etkinlikleri [1]. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2011; 17((A)): 125 - 129.
IEEE TORLAK E,NİZAMLIOĞLU M "Uçucu Yağ İçeren Yenilebilir Kitosan Filmlerinin Staphylococcus aureus ve Escherichia coli O157:H7 Üzerine Etkinlikleri [1]." Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17, ss.125 - 129, 2011.
ISNAD TORLAK, Emrah - NİZAMLIOĞLU, MUSTAFA. "Uçucu Yağ İçeren Yenilebilir Kitosan Filmlerinin Staphylococcus aureus ve Escherichia coli O157:H7 Üzerine Etkinlikleri [1]". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 17/(A) (2011), 125-129.