Yıl: 2017 Cilt: 54 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 131 - 140 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Süt Keçisi Yetiştiriciliğinin Teknik ve Ekonomik Analizi: İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İlleri Örneği

Öz:
Bu araştırmanın amacı, İzmir, Çanakkale ve Balıkesir illerinde süt keçisiyetiştiriciliğini teknik ve ekonomik yönden analiz etmektir. Araştırmanınverileri tabakalı (oransal) tesadüfi örnekleme ile 234 işletmeden anket yöntemiylederlenmiştir. İşletmelerin 2013 yılı faaliyetleri hayvan sayısına göre belirlenen üçgrup altında analiz edilmiştir. Birinci grubu 75 baş ve daha az hayvanı olan, ikincigrubu 76-150 baş arasında hayvanı olan, üçüncü grubu da 151 baş ve daha fazlahayvanı olan işletmeler oluşturmuştur. İşletmelerin ortalama süt üretim miktarı26251.82 kg, hayvan başına ortalama günlük süt verimi ise 1.65 kg olaraksaptanmıştır. İşletmelerde sütün %85.38'i mandıralara ve entegre süt işleyenişletmelere pazarlanmaktadır. Üretici eline geçen ortalama süt fiyatı 1.31 TL/kgolarak hesaplanmıştır. İşletmelerde hayvan başına elde edilen ortalama brütüretim değeri 357.31 TL, hayvan başına yapılan ortalama değişken masraf 196.06TL, hayvan başına elde edilen ortalama brüt marj ise 161.25 TL olarak saptanmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarımsal Ekonomi ve Politika İşletme Ziraat Mühendisliği İktisat İşletme Finans

Technical and Economic Analysis of Dairy Goat Farming: A Case Study of Izmir, Canakkale and Balikesir Provinces

Öz:
The main purpose of this research is to analyze technical and economic aspectsof dairy goat farming in the provinces of Izmir, Canakkale and Balikesir. Datahas been collected by survey from 234 goat farms through stratified (proportional)random sampling. The activities of goat farms for the year 2013 have beenanalyzed under three groups according to the number of animals. First groupconsists of farms with 75 goats and less, second group consists of farms with 76-150 goats while third group consists of farms with 151 goats and more. Averagemilk production per farm has been determined as 26251.82 kg, and average dailymilk yield per animal was determined as 1.65 kg. 85.38% of the milk is marketed todairy enterprises and integrated enterprises which process milk. Average farmerprice for goat milk was calculated as 1.31 TL/kg. Average gross production value,average variable cost and average gross margin per animal were determined as357.31 TL, 196.06 TL and 161.25 TL, respectively.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarımsal Ekonomi ve Politika İşletme Ziraat Mühendisliği İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Acar, M. ve V. Ayhan. 2012. Isparta ili damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliği üyesi keçicilik işletmelerinin mevcut durumu ve teknik sorunları üzerine bir araştırma, Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 5(2): 98-101.
  • Aktürk, D., F.F. Tatlıdil ve F. Savran. 2005. Çanakkale damızlık koyun ve keçi yetiştiricileri birliğine üye olan işletmelerde süt maliyetinin belirlenmesi. Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi, 26-27 Mayıs, 2005, İzmir, s.214-218.
  • Aktürk, D., F.F. Tatlıdil ve F. Savran. 2009. Determination of milk production cost on the member farms of Sheep and Goat Breeders Association in Çanakkale, Journal of Animal and Veterinary Advances, 8(3):526-529.
  • Aras, A. 1988. Tarım Muhasebesi, E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın No:486, İzmir.
  • Bilginturan, S. ve V. Ayhan. 2008. Burdur ili damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliği üyesi keçicilik işletmelerinin yapısal özellikleri ve sorunları üzerine bir araştırma, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1): 24-31.
  • Çıtak, D. 2011. Keçi yetiştiren tarım işletmelerinin ekonomik analizi: Çanakkale İli Merkez İlçesi örneği, Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale.
  • Çiçek, A. ve O. Erkan. 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 12, Tokat.
  • Dellal, İ., G. Keskin ve G. Dellal. 2002. GAP Bölgesinde Küçükbaş Hayvan Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi ve Hayvansal Ürünlerin Pazara Arzı, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayın No: 83, Ankara.
  • Dellal, İ., G. Keskin, N. Tekel ve G. Dellal. 2008. Economic assesment of small ruminant farms in GAP Region of Turkey, Journal of Animal and Veterinary Advances, 7(9): 1128-1133.
  • Demircan, V., H. Yılmaz, M. Gül ve H. Köknaroğlu. 2011. Effect of farm size on performance and profitability of hair goat production in Isparta, Turkey, Animal Production Science, 51(5):454-459.
  • Engindeniz, S. ve K. Uçar. 2014. Süt keçisi yetiştiriciliğinin ekonomik yönleri ve yatırım özellikleri, GTHB Türktarım Dergisi, 219: 78-83.
  • Erkuş, A., M. Bülbül, T. Kıral, A.F. Açıl ve R. Demirci. 1995. Tarım Ekonomisi, A.Ü. Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayın No:5, Ankara:
  • Esin, A., M.A. Bakır, C. Aydın ve E. Gürbüzsel. 2001. Temel Örnekleme Yöntemleri (Taro Yamane'den Çeviri), Literatür Yayınları, İstanbul.
  • Kaymakçı, M. ve G. Dellal. 2006. Türkiye ve Dünya Keçi Yetiştiriciliği, Keçi Yetiştiriciliği. (Editör: Kaymakçı, M.), Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir İli Damızlık Koyun-Keçi Birliği Yayınları No:2, İzmir.
  • Kaymakçı, M. ve T. Taşkın. 2006. Türkiye süt keçisi geliştirme yolları. TAYEK/TUYAP Hayvancılık Grubu Bilgi Alışveriş Toplantısı, 25-27 Nisan, 2006, Menemen, İzmir.
  • Kaymakçı, M. ve S. Engindeniz. 2010. Türkiye keçi yetiştiriciliği; sorunlar ve teknik-ekonomik çözümler. Ulusal Keçicilik Kongresi, 24-26 Haziran, 2010, Çanakkale, s.1-25.
  • Kıral, T., H. Kasnakoğlu, F.F. Tatlıdil, H. Fidan ve E. Gündoğmuş. 1999. Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolijisi ve Veri Tabanı Rehberi, TEAE Yayın No:37, Ankara.
  • Koyuncu, E., A. Pala, T. Savaş, A. Konyalı, C. Ataşoğlu, G. Daş, İ.E. Ersoy, F. Uğur, İ.Y. Yurtman ve H.H. Yurt. 2006.
  • Çanakkale koyun ve keçi yetiştiricileri birliği üyesi keçicilik işletmelerinde teknik sorunların belirlenmesi üzerine bir araştırma, Hayvansal Üretim, 47(1):21-27.
  • Öztürk, D. ve O. Karkacıer. 2008. Süt sığırcılığı yapan isletmelerin ekonomik analizi:Tokat ili Yesilyurt ilçesi örneği, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25(1):15-22.
  • Paksoy, M. ve A. Özçelik. 2008. Kahramanmaraş ilinde süt üretimine yönelik keçi yetiştiriciliğine yer veren tarım işletmelerinin ekonomik analizi, Tarım Bilimleri Dergisi, 14(4): 420-427.
  • Paksoy, M. ve E. Alben. 2012. Süt keçiciliği yapan tarım işletmelerinin yapısal ve ekonomik yönü: Kahrmanmaraş ili Türkoğlu ilçesi. 10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 5-7 Eylül, 2012, Konya, 1:579-587.
  • Savran, F., D. Aktürk ve T. Kumuk. 2012. Kırsal yoksulluğun azaltılmasında önemli bir araç: keçi yetiştiriciliği. 10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 5-7 Eylül, 2012, Konya, 2:.653-656.
  • TÜİK. 2016. Hayvancılık istatistikleri, http://www.tuik.gov.tr, (Erişim tarihi: 5 Kasım 2016).
APA ENGİNDENİZ S, SAVRAN A, AKTÜRK D, KOŞUM N, TASKIN T, KESENKAŞ H, GÖKMEN M, UZMAY A (2017). Süt Keçisi Yetiştiriciliğinin Teknik ve Ekonomik Analizi: İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İlleri Örneği. , 131 - 140.
Chicago ENGİNDENİZ Sait,SAVRAN A. Ferhan,AKTÜRK Duygu,KOŞUM NEDİM,TASKIN TURGAY,KESENKAŞ Harun,GÖKMEN Mukadderat,UZMAY Ayşe Süt Keçisi Yetiştiriciliğinin Teknik ve Ekonomik Analizi: İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İlleri Örneği. (2017): 131 - 140.
MLA ENGİNDENİZ Sait,SAVRAN A. Ferhan,AKTÜRK Duygu,KOŞUM NEDİM,TASKIN TURGAY,KESENKAŞ Harun,GÖKMEN Mukadderat,UZMAY Ayşe Süt Keçisi Yetiştiriciliğinin Teknik ve Ekonomik Analizi: İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İlleri Örneği. , 2017, ss.131 - 140.
AMA ENGİNDENİZ S,SAVRAN A,AKTÜRK D,KOŞUM N,TASKIN T,KESENKAŞ H,GÖKMEN M,UZMAY A Süt Keçisi Yetiştiriciliğinin Teknik ve Ekonomik Analizi: İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İlleri Örneği. . 2017; 131 - 140.
Vancouver ENGİNDENİZ S,SAVRAN A,AKTÜRK D,KOŞUM N,TASKIN T,KESENKAŞ H,GÖKMEN M,UZMAY A Süt Keçisi Yetiştiriciliğinin Teknik ve Ekonomik Analizi: İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İlleri Örneği. . 2017; 131 - 140.
IEEE ENGİNDENİZ S,SAVRAN A,AKTÜRK D,KOŞUM N,TASKIN T,KESENKAŞ H,GÖKMEN M,UZMAY A "Süt Keçisi Yetiştiriciliğinin Teknik ve Ekonomik Analizi: İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İlleri Örneği." , ss.131 - 140, 2017.
ISNAD ENGİNDENİZ, Sait vd. "Süt Keçisi Yetiştiriciliğinin Teknik ve Ekonomik Analizi: İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İlleri Örneği". (2017), 131-140.
APA ENGİNDENİZ S, SAVRAN A, AKTÜRK D, KOŞUM N, TASKIN T, KESENKAŞ H, GÖKMEN M, UZMAY A (2017). Süt Keçisi Yetiştiriciliğinin Teknik ve Ekonomik Analizi: İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İlleri Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 54(2), 131 - 140.
Chicago ENGİNDENİZ Sait,SAVRAN A. Ferhan,AKTÜRK Duygu,KOŞUM NEDİM,TASKIN TURGAY,KESENKAŞ Harun,GÖKMEN Mukadderat,UZMAY Ayşe Süt Keçisi Yetiştiriciliğinin Teknik ve Ekonomik Analizi: İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İlleri Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 54, no.2 (2017): 131 - 140.
MLA ENGİNDENİZ Sait,SAVRAN A. Ferhan,AKTÜRK Duygu,KOŞUM NEDİM,TASKIN TURGAY,KESENKAŞ Harun,GÖKMEN Mukadderat,UZMAY Ayşe Süt Keçisi Yetiştiriciliğinin Teknik ve Ekonomik Analizi: İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İlleri Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.54, no.2, 2017, ss.131 - 140.
AMA ENGİNDENİZ S,SAVRAN A,AKTÜRK D,KOŞUM N,TASKIN T,KESENKAŞ H,GÖKMEN M,UZMAY A Süt Keçisi Yetiştiriciliğinin Teknik ve Ekonomik Analizi: İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İlleri Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017; 54(2): 131 - 140.
Vancouver ENGİNDENİZ S,SAVRAN A,AKTÜRK D,KOŞUM N,TASKIN T,KESENKAŞ H,GÖKMEN M,UZMAY A Süt Keçisi Yetiştiriciliğinin Teknik ve Ekonomik Analizi: İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İlleri Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2017; 54(2): 131 - 140.
IEEE ENGİNDENİZ S,SAVRAN A,AKTÜRK D,KOŞUM N,TASKIN T,KESENKAŞ H,GÖKMEN M,UZMAY A "Süt Keçisi Yetiştiriciliğinin Teknik ve Ekonomik Analizi: İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İlleri Örneği." Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 54, ss.131 - 140, 2017.
ISNAD ENGİNDENİZ, Sait vd. "Süt Keçisi Yetiştiriciliğinin Teknik ve Ekonomik Analizi: İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İlleri Örneği". Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 54/2 (2017), 131-140.