Yıl: 2016 Cilt: 56 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 385 - 397 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Tekirdağ ilinde kirazda Bakteriyel kanser hastalığına neden olan hastalık etmenlerinin karakterizasyonu1

Öz:
Kiraz (Prunus avium L.) Tekirdağ'da yetiştirilen önemli bir meyve türüdür. Kirazda verim ve kaliteyi düşüren, ağaçları kurutan bakteriyel kanser hastalığı etmen(ler)i bu çalışma ile araştırılmıştır. Tekirdağ ili kiraz bahçelerinde 2012-2013 yıllarında gerçekleştirilen sürvey araştırmaları sonucu 150 hasta bitki örneği belirti gösteren ağaçlardan toplanmıştır. Tekirdağ ilinde surveye dahil edilen bahçelerin tümünde hastalığın görüldüğü hastalık oranının %2057, hastalık şiddetinin ise %20-85 oranında olduğu tespit edilmiştir. Laboratuvarda yapılan izolasyon çalışmaları sonucu, bu örneklerden 60 adet Pseudomonas syringae izolatı elde edilmiştir. Yapılan LOPAT testleri sonucunda izolatlar oksidaz, pektolitik aktivite, arginin dehidrolaz negatif, tütünde aşırı duyarlılık ve levan pozitif olarak değerlendirilmiştir. Test edilen izolatların GATTa özellikleri, Pseudomonas syringae pv. syringae olarak tanılanan 32 izolat için (+ +- -) olarak kaydedilirken Pseudomonas syringae pv. morsprunorum olarak tanılanan 28 izolat için (- -+ +) olarak bulunmuştur. Tesadüfen seçilen izolatlar yağ asidi analizlerine göre %62-90 oranında benzerlik göstermiştir. Moleküler testlerde kullanılan spesifik primerler ile 28 adet izolat 650 bp tekrarlanabilir bant oluşturarak P. syringae pv. morsprunorum ve 32 adet izolat 752 bp tekrarlanabilir bant oluşturması nedeniyle P. syringae pv. syringae olarak tanılanmıştır
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Mikrobiyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Entomoloji

Characterization of causal agents of bacterial canker on sweet cherry trees in Tekirdağ province

Öz:
Sweet cherry (Prunus avium L.) is one of the most important fruit trees grown in Tekirdağ. Causal disease agent(s) of bacterial canker which reduces yield and quality of sweet cherry fruit and cause death of trees were investigated. For this purpose a survey study was conducted in 2012-2013 and 150 infected plant samples were collected from symptomatic trees. As a result of survey studies, bacterial canker was determined in all orchards, while the prevalence rate of diseases was determined as 20-57% and its severity estimated as 20-85% in surveyed orchards. As a result of isolation studies, 60 bacterial isolates of Pseudomonas syringae were obtained. Results obtained from LOPAT, oxidase, pectolytic activity and arginine dihydrolase revealed that all isolates were recorded as negative for oxidase, pectolytic activity and arginine dihydrolase, but were positive on tobacco and levan production. Further GATTa characters of tested isolates were found as (+ + - -) for 28 isolates identified as Pseudomonas syringae pv. morsprunorum, while 32 isolates were recorded as (- - + +), identified as Pseudomonas syringae pv. syringae. Coincidentally 62-90% of selected isolates showed similarity according to fatty asit methyl ester analaysis. By using specific primers, 28 isolates formed 650 bp repeatable band so identified as Pseudomonas syringae pv. morsprunorum, 32 isolates formed 752 bp repeatable band so identified as Pseudomonas syringae pv. syringae.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Mikrobiyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Entomoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Abbasi V., Rahimian H. and Tajick-Ghanbari M.A. 2013. Genetic variability of Iranian strains of Pseudomonas syringae pv. syringae causing bacterial canker disease of stone fruits. European Journal of Plant Pathology, 135, 225-235.
  • Albelleira A., Ares A., Augin O., Picoaga A., Lopez M.M. and Mansilla P. 2014. Current situation and characterization of Pseudomonas syringae pv. actinidae on kiwifruit in Galicia (northwest Spain). Plant Pathology, 691-699.
  • Agrios G. N. 2005. Bacterial cankers. Plant Pathology, 667-671 The American Phytopathological Society, St. Paul, MN., USA.
  • Anonim 2008. Sert çekirdekli meyvelerde bakteriyel yanıklık hastalığı. Zirai Mücadele Teknik Talimatları, Ankara, Cilt 4, 66-68.
  • Anonim 2016. Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul
  • Anonymous 2014. www.faostat.fao.org. Dünya kiraz üretimi. (Erişim tarihi: 20.03.2016)
  • Bereswill S., Pahl A., Bellemann P., Zeller W. and Geider K. 1992. Sensitive and species- spesific detection of Erwinia amylovora by polymerase chain reaction analysis. Applied and Enviromental Microbiology. 58, 3522-3526.
  • Bülbül M. 2014. Tekirdağ' da kiraz dal kanseri hastalığına neden olan bakteriyel etmenlerin izolasyonu, tanısı ve yaygınlığı. Yüksek lisans tezi, N.K.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ, 55 s.
  • Burak M. 2003. Meyvecilik-1. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Serisi. Sert çekirdekli meyveler, 147-151. Semih ofset matbaacılık yayıncılık ve ambalaj, Türkiye.
  • De Boer S.H. and Sasser M. 1986. Differentiation of Erwinia carotovora ssp. carotovora and Erwinia carotovora ssp. atroseptica on the basis of cellular fatty acid composition. Canadian Journal of Microbiology, 32, 796-800.
  • De Boer S.H. and Ward L.J. 1995. PCR detection of Erwinia caratovora subsp. atroseptica associated with potato tissue. Phytopathology, 85, 854-858.
  • Ertimurtaş D. and Özaktan H. 2014. Sert çekirdekli meyvelerde bakteriyel kansere neden olan Pseudomonas syringae pathovarlarının tanısı. Türkiye V. Bitki Koruma Kongresi, 3-5 Şubat 2014, Antalya, 194 s.
  • Gardan L., Shafik H., Belouin S., Broch R., Grimont F. and Grimont P.A.D. 1999. DNA relatedness among the pathovars of Pseudomonas syringae and description of Pseudomonas cannabina sp. nov. (ex Sutic and Dowson 1959). International Journal of Systematic Bacteriology, 49, 469-478.
  • Gasic K., Prokic A., Ivanovic M., Kuzmanovic N. and Obradovic A. 2012. Differentation of Pseudomonas syringae pathovars originating from stone fruits. Pesticides and Phytomedicine, 27 (3), 201-229.
  • Gavrilovic V., Zivkovic S., Dolovac N., Trkulja N., Dolovac E.P., Popovic T. and Ivanovic D. 2012. Pseudomonas syringae pathogen of sweet cherry in Serbia. Pesticides and Phytomedicine, 27 (2), 141-149.
  • Görmez A. 2011. Erzurum ilinde kayısı ağaçlarından izole edilen Pseudomonas türlerinin tanısı, karakterizasyonu ve çeşit reksiyonları. IV. Bitki Koruma Kongresi Bildirileri, 28-30 Haziran 2011, Kahramanmaraş, 328 s.
  • Ivanovic Z., Zivkovic S., Starovic M., Josic D., Stankovic S. and Gavrilovic V. 2009. Diversity among Pseudomonas syringae strains originating from fruit trees in Serbia. Archives of Biological Sciene, 61 (4), 863-870.
  • Janse J.D. 2006. Phytobacteriology. Principles and Practice. Wallingford, UK and Oxford Press, New York, 208-209.
  • Kaluzna M., Ferrante P., Sobiczewski P. and Scortichini M. 2010. Characterization and genetic diversity of Pseudomonas syringae from stone fruits and hazelnut using repetitive-PCR and MLST. Journal of Plant Pathology, 92 (3), 781-787.
  • Kaluzna M., Janse J.D. and Young J.M. 2012. Detection and identification methods and new tests as used and developed in the framework of cost 873 for bacteria pathogenic to stone fruits and nuts. Journal of Plant Pathology, 94 (1), 117-126.
  • Kennely M.M., Cazorla F.M., Vicente A., Ramos C. and Sundin G.W. 2007. Pseudomonas syringae disease on fruit trees. Plant Disease, 91 (1), 4-17.
  • King E.O, Ward M.K. and Raney D.E. 1954. Two simple media for the demonstration of pyocyanin and fluorescein. J. Clin. Med. 44, 301-307.
  • Klement Z., Rudolph K. and Sands D.C. 1990. Methods in Phytobacteriology, Akademia Kiado, Budapest, XIV+568p.
  • Lazarov A., 1961. Karantina na rastenijata Zemizdat, Sofia. 207-213 p.
  • Lelliot R.A. and Stead D.E. 1987. Methods for the Diagnosis of Bacterial Diseases of Plants. Oxford, UK: Blackwell Scientific Publications.
  • Mirik M., Baloğlu S., Aysan Y., Çetinkaya Yıldız R., Küsek M. and Şahin F. 2005. First outbreak and occurrence of citrus blast disease, caused by Pseudomonas syringae pv. syringae on orange and mandarin trees in Turkey. Plant Pathology, 54 (2), 238.
  • Sambrook J., Fritsch E.F. and Maniatis T. 1989. Molecular Cloning. A laboratory manual. 2nd ed. N.Y., Cold Spring Harbor Laboratory Press,1659 p.
  • Schaad N.W., Jones J.B. and Chun W. 2001. Laboratory Guide for Identification of Plant Pathogenic Bacteria. The American Phytopathological Society, St. Paul, MN., USA.
APA MİRİK M, ÖKSEL C, Ozdemir m (2016). Tekirdağ ilinde kirazda Bakteriyel kanser hastalığına neden olan hastalık etmenlerinin karakterizasyonu1. , 385 - 397.
Chicago MİRİK Mustafa,ÖKSEL Cansu,Ozdemir merve Tekirdağ ilinde kirazda Bakteriyel kanser hastalığına neden olan hastalık etmenlerinin karakterizasyonu1. (2016): 385 - 397.
MLA MİRİK Mustafa,ÖKSEL Cansu,Ozdemir merve Tekirdağ ilinde kirazda Bakteriyel kanser hastalığına neden olan hastalık etmenlerinin karakterizasyonu1. , 2016, ss.385 - 397.
AMA MİRİK M,ÖKSEL C,Ozdemir m Tekirdağ ilinde kirazda Bakteriyel kanser hastalığına neden olan hastalık etmenlerinin karakterizasyonu1. . 2016; 385 - 397.
Vancouver MİRİK M,ÖKSEL C,Ozdemir m Tekirdağ ilinde kirazda Bakteriyel kanser hastalığına neden olan hastalık etmenlerinin karakterizasyonu1. . 2016; 385 - 397.
IEEE MİRİK M,ÖKSEL C,Ozdemir m "Tekirdağ ilinde kirazda Bakteriyel kanser hastalığına neden olan hastalık etmenlerinin karakterizasyonu1." , ss.385 - 397, 2016.
ISNAD MİRİK, Mustafa vd. "Tekirdağ ilinde kirazda Bakteriyel kanser hastalığına neden olan hastalık etmenlerinin karakterizasyonu1". (2016), 385-397.
APA MİRİK M, ÖKSEL C, Ozdemir m (2016). Tekirdağ ilinde kirazda Bakteriyel kanser hastalığına neden olan hastalık etmenlerinin karakterizasyonu1. Bitki Koruma Bülteni, 56(4), 385 - 397.
Chicago MİRİK Mustafa,ÖKSEL Cansu,Ozdemir merve Tekirdağ ilinde kirazda Bakteriyel kanser hastalığına neden olan hastalık etmenlerinin karakterizasyonu1. Bitki Koruma Bülteni 56, no.4 (2016): 385 - 397.
MLA MİRİK Mustafa,ÖKSEL Cansu,Ozdemir merve Tekirdağ ilinde kirazda Bakteriyel kanser hastalığına neden olan hastalık etmenlerinin karakterizasyonu1. Bitki Koruma Bülteni, vol.56, no.4, 2016, ss.385 - 397.
AMA MİRİK M,ÖKSEL C,Ozdemir m Tekirdağ ilinde kirazda Bakteriyel kanser hastalığına neden olan hastalık etmenlerinin karakterizasyonu1. Bitki Koruma Bülteni. 2016; 56(4): 385 - 397.
Vancouver MİRİK M,ÖKSEL C,Ozdemir m Tekirdağ ilinde kirazda Bakteriyel kanser hastalığına neden olan hastalık etmenlerinin karakterizasyonu1. Bitki Koruma Bülteni. 2016; 56(4): 385 - 397.
IEEE MİRİK M,ÖKSEL C,Ozdemir m "Tekirdağ ilinde kirazda Bakteriyel kanser hastalığına neden olan hastalık etmenlerinin karakterizasyonu1." Bitki Koruma Bülteni, 56, ss.385 - 397, 2016.
ISNAD MİRİK, Mustafa vd. "Tekirdağ ilinde kirazda Bakteriyel kanser hastalığına neden olan hastalık etmenlerinin karakterizasyonu1". Bitki Koruma Bülteni 56/4 (2016), 385-397.