Yıl: 2016 Cilt: 16 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 47 - 61 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA TARIM KOOPERATİFLERİNİN ETKİLERİ VE ORTAKLARININ BEKLENTİLERİ: BOLU VE DÜZCE İLLERİNDE BİR UYGULAMA

Öz:
Tarımda teknoloji kullanımı; doğal kaynakların zenginliğe dönüşmesini sağlamış ve bu da ülke ve toplumların kalkınmaları ile refah düzeylerinin artmasına neden olmuştur. Böylesi yenilikler ve bilimsel çalışmalar, tarıma dayalı küçük aile işletmeleri oluşmasını sağlamıştır. Bu durum; geçmişte, temel geçim kaynağı olan avcılık ve kırsalda yiyecek toplamaya dayalı emek yoğun çalışmalara son vermiştir. Öte yandan, Endüstri Devrimi de; teknolojiye dayalı olarak gelişmiş toplumlarda, büyük ve güçlü şirketlerin oluşmasına neden olmuştur. Ancak, aşırı zenginleşme, gelir ve güç dağılımındaki dengesizlikler, ekonomik krizleri yaratmıştır. Bu yüzden, gelişmiş ülkeler; benzer krizlere hazırlık amacı ile 2012 yılını Kooperatifçilik Yılı ilan etmişlerdir. Böylece, sürdürülebilir kalkınmada kooperatif ve ortaklıklarının önemli bir aktör olduğu inancı ortaya konulmuştur. Bu çalışmanın ve araştırma kısmının amacı, Bolu ve Düzce' deki tarımsal kooperatiflerin ortakların ve çalışanlarının; sosyal haklarını, ücretlerini, eğitim durumlarını hizmetlerini, beklentilerini, ortaya koymak ve sonuçlarını değerlendirmektir.
Anahtar Kelime:

THE EFFECTS OF THE AGRICULTURAL COOPERATIVES TO THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT AND ON THE EXPECTATIONS OF THE PARTNERS: AN APPLICATION FROM BOLU AND DÜZCE PROVINCES OF TURKEY

Öz:
The utilization of technology in agriculture has accomplished mankind to convert the natural resources into wealth and this in turn enabled development of the countries and societies and to increase their welfare states. Such innovations and scientific studies contributed to the formation of small family administrations which are dependent on agriculture. This transition have terminated the labor intensive traditional agriculture techniques of former periods. On the other hand, industrialization has brought forward large-scale and strong companies which depended on technology utilization. However, excessive enrichment, inequalities in income and power distribution has created economic crises. Therefore, the developed countries have announced the year 2012 as the Year of the Cooperative Systems. Thereby, the importance of cooperative partnerships in achieving the sustainable development is further emphasized. The objective of this study and its research part is to describe the social rights, wages, educational states, services and expectations of the agricultural cooperative partners and employees in Bolu ve Düzce provinces of Turkey and to evaluate its results.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Ahmad, Y., S. E. Serafy ve E. Lutz, (1989), Environmental Accounting for Sustainable Development, World Bank, Washington, DC.
  • Akdemir Ali, (2012), İşletmeciliğin Temel Bilgileri, 2.Baskı, Ekin Yayım ve Dağıtım Haziran, Bursa.
  • Can H.,l, Tuncer D., ve A. Doğan Y(2004),Genel İşletmecilik Bilgileri, Siyasal Kitap Evi, Ağustos, , Ankara.
  • Ertürk M.,(2009), İşletme Biliminin Temel İlkeleri, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., Genişletilmiş 7.Baskı, Ağustos, İstanbul.
  • Ertürk, H. (1998), Çevre Bilimlerine Giriş, Vipaş Yayınları, Bursa.
  • Evin, H. (2005), Trakya Bölgesi Deri ve Bitkisel Yağ Sanayi'nde Çevre Duyarlılığı, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi.
  • Fisunoğlu, H. M. (1997), Tarımsal Üretim, Nüfus ve Çevre, Nüfus, Çevre ve Kalkınma Konferansı, T.Ç.V.
  • Goodland, R. (1999), The Biophysical Basis of Environmental Sustainability, in Jeroen C. J. M. van den Bergh (eds.), Handbook of Environmentaland Resource Economics, Cheltenham, UK: Edward Elgar Publishing.
  • Gürlük, S. ve F. Karaer (2003), Gelişmekte Olan Ülkelerde Tarım, Çevre, Ekonomi Etkileşimi, Doğuş Üniversitesi Dergisi.
  • Kara M. (2003), Kooperatifçilik, Eduser Eğitim Danışmanlık ve Uzmanlık Hizmetleri Ltd. Şti, Yayınları, Mart, Ankara.
  • Mollavelioğlu M. Ş. (2009), Sürdürülebilir Tarımın Ölçümü ve Türkiye Açısından Değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi.
  • Moffatt, I. (1996), Sustainable Development: Principles, Analysis and Policies, UK:The Parthenon Publishing Group Limited.
  • Munasinghe, M. (2001), ImplementingSustainable Development: A PracticalFramework, in Cleveland, C. J.,Stern, D. I., Costanza, R. (eds), The Economics ofNature and The Nature of Economics. Cheltenham, UK: Edward Elgar Publishing.
  • O'Riordan, T. (1988), The Politics of Sustainability, in Sustainable DevelopmentManagement (ed. R. K. Turner) London, UK: Belhaven Pres.
  • Pearce, D. W. ve G. D. Atkinson (1993), Capital Theory and TheMeasurement ofSustainable Development: An Indicator of Weak Sustainability, EcologicalEconomics,.
  • Şimşek Ş., (2006), İşletme Bilimlerine Giriş, Yelken Basım Yayım Dağıtım,Genişletilmiş 13.Baskı, Temmuz, İstanbul.
  • Resmi Kaynaklar
  • 2012 -2016 Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı(2012), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Yayını. Ankara.
  • 2012 Türkiye Uluslararası Kooperatifler Yılı Faaliyet Raporu(2012), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara.
  • Gelişmiş Ülkelerde Kooperatifçilik Uygulamaları(2013),Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Yayını, Ankara.
  • Kooperatif İstatistikleri Bülteni(2014), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Dünya'da Başarılı Kooperatif Uygulamaları(2014), Kooperatif İstatistikleri Bülteni, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, Ankara
APA Kara M, YÜCEL R, DİNÇER P (2016). SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA TARIM KOOPERATİFLERİNİN ETKİLERİ VE ORTAKLARININ BEKLENTİLERİ: BOLU VE DÜZCE İLLERİNDE BİR UYGULAMA. , 47 - 61.
Chicago Kara Mustafa,YÜCEL Recep,DİNÇER Pınar KARA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA TARIM KOOPERATİFLERİNİN ETKİLERİ VE ORTAKLARININ BEKLENTİLERİ: BOLU VE DÜZCE İLLERİNDE BİR UYGULAMA. (2016): 47 - 61.
MLA Kara Mustafa,YÜCEL Recep,DİNÇER Pınar KARA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA TARIM KOOPERATİFLERİNİN ETKİLERİ VE ORTAKLARININ BEKLENTİLERİ: BOLU VE DÜZCE İLLERİNDE BİR UYGULAMA. , 2016, ss.47 - 61.
AMA Kara M,YÜCEL R,DİNÇER P SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA TARIM KOOPERATİFLERİNİN ETKİLERİ VE ORTAKLARININ BEKLENTİLERİ: BOLU VE DÜZCE İLLERİNDE BİR UYGULAMA. . 2016; 47 - 61.
Vancouver Kara M,YÜCEL R,DİNÇER P SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA TARIM KOOPERATİFLERİNİN ETKİLERİ VE ORTAKLARININ BEKLENTİLERİ: BOLU VE DÜZCE İLLERİNDE BİR UYGULAMA. . 2016; 47 - 61.
IEEE Kara M,YÜCEL R,DİNÇER P "SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA TARIM KOOPERATİFLERİNİN ETKİLERİ VE ORTAKLARININ BEKLENTİLERİ: BOLU VE DÜZCE İLLERİNDE BİR UYGULAMA." , ss.47 - 61, 2016.
ISNAD Kara, Mustafa vd. "SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA TARIM KOOPERATİFLERİNİN ETKİLERİ VE ORTAKLARININ BEKLENTİLERİ: BOLU VE DÜZCE İLLERİNDE BİR UYGULAMA". (2016), 47-61.
APA Kara M, YÜCEL R, DİNÇER P (2016). SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA TARIM KOOPERATİFLERİNİN ETKİLERİ VE ORTAKLARININ BEKLENTİLERİ: BOLU VE DÜZCE İLLERİNDE BİR UYGULAMA. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(4), 47 - 61.
Chicago Kara Mustafa,YÜCEL Recep,DİNÇER Pınar KARA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA TARIM KOOPERATİFLERİNİN ETKİLERİ VE ORTAKLARININ BEKLENTİLERİ: BOLU VE DÜZCE İLLERİNDE BİR UYGULAMA. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 16, no.4 (2016): 47 - 61.
MLA Kara Mustafa,YÜCEL Recep,DİNÇER Pınar KARA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA TARIM KOOPERATİFLERİNİN ETKİLERİ VE ORTAKLARININ BEKLENTİLERİ: BOLU VE DÜZCE İLLERİNDE BİR UYGULAMA. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.16, no.4, 2016, ss.47 - 61.
AMA Kara M,YÜCEL R,DİNÇER P SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA TARIM KOOPERATİFLERİNİN ETKİLERİ VE ORTAKLARININ BEKLENTİLERİ: BOLU VE DÜZCE İLLERİNDE BİR UYGULAMA. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2016; 16(4): 47 - 61.
Vancouver Kara M,YÜCEL R,DİNÇER P SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA TARIM KOOPERATİFLERİNİN ETKİLERİ VE ORTAKLARININ BEKLENTİLERİ: BOLU VE DÜZCE İLLERİNDE BİR UYGULAMA. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2016; 16(4): 47 - 61.
IEEE Kara M,YÜCEL R,DİNÇER P "SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA TARIM KOOPERATİFLERİNİN ETKİLERİ VE ORTAKLARININ BEKLENTİLERİ: BOLU VE DÜZCE İLLERİNDE BİR UYGULAMA." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16, ss.47 - 61, 2016.
ISNAD Kara, Mustafa vd. "SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA TARIM KOOPERATİFLERİNİN ETKİLERİ VE ORTAKLARININ BEKLENTİLERİ: BOLU VE DÜZCE İLLERİNDE BİR UYGULAMA". Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 16/4 (2016), 47-61.