Yıl: 2014 Cilt: 39 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 215 - 220 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Taze ve Hazır Meyve Sularında Karşılaştırmalı α-Tokoferol İY Miktar Tayini ve Antioksidan Aktivite Araştırması

Öz:
Amaç: Meyve ve sebzeler antioksidan özellikteki maddelerin ve vitaminlerin ana kaynaklarıdır. ?-tokoferol, E vitamininin doğada en sık rastlanan ve biyolojik olarak en aktif formudur. Bu çalışmada, ticari olarak satılan ve taze sıkılmış meyve sularında antioksidan aktivite araştırmaları yanında ?-tokoferolün miktar tayini amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Elma, kayısı ve domatesten hazırlanan taze sıkılmış ve ticari olarak satılan meyve sularının potansiyel antioksidan aktiviteleri, radikal süpürücü kapasite yöntemleri olan DPPH ve ABTS+ deneyleri ile değerlendirilmiştir. Meyve sularının toplam fenolik ve flavonoit madde içeriği sırasıyla Folin-Ciocalteu ve Alüminyum klorid kolorimetrik yöntemleri ile tayin edilmiştir. Meyve sularındaki ?-tokoferol miktarı ise HPLC-UV kromatografi sistemi ile araştırılmıştır.Bulgular: En yüksek ?-tokoferol miktarı taze sıkılmış domates suyunda saptanmıştır (0.0761±0.20mg/100g). Meyve sularının toplam fenolik madde içeriği Folin-Ciocalteu yöntemiyle saptanmış ve değerler 100ml'de 2.10-12.83mg gallik aside eşdeğer (mg GAE/100mL) toplam fenolik madde olarak saptanmıştır. Örneklerin toplam flavonoit içeriği, kersetin eşdeğer miktarlar olarak (mg QE/100ml) bildirilmiştir. Hazır domates suyunda en yüksek flavonoit madde içeriği saptanırken (4.10±0.0126 mg QE/100mL), bunu sırasıyla taze sıkılmış elma ve kayısıdan hazırlanan meyve suları takip etmiştir. Taze sıkılmış domates suyunda ise en düşük flavonoit miktarı ve en yüksek toplam fenolik madde miktarı tespit edilmiştir. DPPH ve ABTS+ denemelerinde, taze sıkılmış elma ve kayısı sularında en yüksek antioksidan aktivite gözlenmiştir.Sonuç: Taze sıkılmış meyve sularının ?-tokoferol miktarları, toplam fenolik madde ve flavonoit miktarları ve antioksidan kapasiteleri, ticari olarak satışa sunulan hazır meyve sularından daha yüksek bulunmuştur
Anahtar Kelime:

Konular: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi

A Comparative Assessment of α-Tocopherol Content and Antioxidant Activity of Some Fresh and Commercial Fruit Juices

Öz:
Aim: Fruits and vegetables are the main sources of antioxidant compounds and vitamins. In nature, α-tocopherol, is the most abundant and biologically active form of Vitamin E. The current study was aimed to investigate the antioxidant activity and α-tocopherol content of commercial and freshly squeezed fruit juices.Material and Methods: Apple, apricot and tomatoes fresh and commercial fruit juices were evaluated for their potential antioxidant activities using DPPH and ABTS+ radical scavenging capacity assays. The total phenolic and flavonoid content of juices were determined by FolinCiocalteu and Aluminium chloride colorimetric methods respectively. The α-tocopherol contents of juices were investigated by HPLC-UV chromatographic method.Results: The highest α-tocopherol concentration was found in freshly squeezed tomatoes juice (0.0761±0.20mg/100g) the total phenolic content of freshly squeezed fruit juices measured by Folin-Ciocalteu assay, ranged between 2.10-12.83mg gallic acid equivalents (mg GAE/100ml). The total flavonoid content of samples was expressed as quercetin equivalents (mg QE/100ml). The commercial tomatoes juice showed higher content of flavonoid (4.10±0.0126 mg QE/100ml), followed by freshly squeezed apple and apricot fruit juices. The fresh fruit juices of tomatoes showed the lowest content of flavonoid and highest content of total phenolic compounds. Freshly squeezed apple juice and apricot juice were found to exert higher antioxidant activities in ABTS+ and DPPH assays respectively.Conclusion: It was observed that α-tocopherol content and antioxidant capacities and total phenolic and flavonoid concentrations of freshly squeezed juices were higher than commercial ones
Anahtar Kelime:

Konular: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • [1] Alves RC, Casal S, Oliveira MBPP. Determination of vitamin E in coffee beans by HPLC using a micro-extraction method. Food Sci Tech Int 2009; 15(1):57-63.
  • [2] Gomez-Coronado DJM, Ibanez E, Ruperez FJ, Barbas C. Tocopherol measurement in edible products of vegetable origin. J Chrom 2004; 1054:227-233.
  • [3] Balz M, Schulte E, Thier HP. Simultaneous determination of α-tocopheryl acetate, tocopherols and tocotrienols by HPLC with fluorescence detection in foods. Eur J Lipid Sci Tech 1993; 95:215-220.
  • [4] Lako J, Trenerry VC, Wahlqvist M, Wattanapenpaiboon N. Phytochemical flavonols carotenoids and the antioxidant properties of a wide selection of Fijian fruit, vegetables and other readily available foods. Food Chem 2007; 100:1727-1741.
  • [5] Akkuş İ. Serbest Radikaller ve Fizyopatolojik Etkileri 1995; pp. 3-47 Mimoza Yayıncılık, Konya
  • [6] Beriner JA, Heinecke JW. The role of oxidized lipoproteins in atherogenesis. Free Radic Biol Med 1996; 20:707-727.
  • [7] Heinecke JW. Oxidative stres:New approaches to diagnosis and prognosis in atherosclerosis. Am J Cardiol 2003; 91:12-16.
  • [8] Dutta A, Dutta SK. Vitamin E and its Role in the Prevention of Atherosclerosis and Carsinogenesis:A review. J Am Coll Nutr 2003; 22:258-268.
  • [9] Crozier A, Clifford MN, Ashihara H. Plant Secondary Metabolites Occurrence, Structure and Role in the Human Diet 2006; pp. 88-102, Blackwell Publishing Ltd, USA
  • [10] Casacchia T, Sofo A. In (Ed. Carbone K) Antioxidant Compounds and Nutraceutical Benefits of Mediterranean Red Fruit 2013; pp. 233-256, Nova Science Publishers.
  • [11] Wang H, Cao G, Prior RL. Total antioxidant capasity of fruits. J Agr Food Chem 1996; 44:701-705.
  • [12] Pisoschi AM, Cheregi MC, Danet AF. Total antioxidant capasity of some commercial fruit juices: Electrochemical and spectrophotometrical approaches. Molecules 2009; 14:480-493.
  • [13] Rekha C, Poornima G, Manasa M, Abhipsa V, Devi JP, et al. Ascorbic asid, total phenol content and antioxidant activity of fresh juices of four ripe and unripe citrus fruits. Chem Sci Trans 2012; 1(2):303-310.
  • [14] Plonka J, Toczek A, Tomczyk V. Multivitamin analysis of fruits, fruit-vegetable juices and diet supplements. Food Anal Method 2012; 5:1167-1176.
  • [15] Chun J, Lee J, Ye L, Exler J, Eitenmiller RR. Tocopherol and tocotrienol contents of raw and processed fruits and vegetables in the United States diet. J Food Compos Anal 2006; 19:196-204.
  • [16] Pernice R, Boriello G, Ferracane R, Borelli C, Cennamo F, et al. Bergamot: A source of natural antioxidants for functionalized fruit juices. Food Chem 2009; 112:545-550.
  • [17] Okada Y, Okada M. Scavenging effect of water soluble proteins in broad beans on free radicals and active oxygen species. J Agr Food Chem 1998; 46:401-406.
  • [18] Re R, Pellegrini N, Proteggente A, Pannala A, Yang M, et al. Antioxidant activity applying and ımproved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radic Biol Med 1999; 26:1231- 1237.
  • [19] Mok-Ryeon AHN, Shigenori K, Yumiko U. Antioxidant activity and constituents of propolis collected in various areas of China. Food Chem 2007; 101:1383-1392.
  • [20] Marinova D, Ribarova F, Atanassova M. Total phenolics and total flavonoids in Bulgarian fruits and vegetables. J Chem Technol Metall 2005; 40(3):255-260.
APA GÖNENÇ T, Kayalar H, ERDOĞAN T, KIVÇAK B (2014). Taze ve Hazır Meyve Sularında Karşılaştırmalı α-Tokoferol İY Miktar Tayini ve Antioksidan Aktivite Araştırması. , 215 - 220.
Chicago GÖNENÇ Tuba Mert,Kayalar Hüsniye,ERDOĞAN Tuğçe,KIVÇAK BİJEN Taze ve Hazır Meyve Sularında Karşılaştırmalı α-Tokoferol İY Miktar Tayini ve Antioksidan Aktivite Araştırması. (2014): 215 - 220.
MLA GÖNENÇ Tuba Mert,Kayalar Hüsniye,ERDOĞAN Tuğçe,KIVÇAK BİJEN Taze ve Hazır Meyve Sularında Karşılaştırmalı α-Tokoferol İY Miktar Tayini ve Antioksidan Aktivite Araştırması. , 2014, ss.215 - 220.
AMA GÖNENÇ T,Kayalar H,ERDOĞAN T,KIVÇAK B Taze ve Hazır Meyve Sularında Karşılaştırmalı α-Tokoferol İY Miktar Tayini ve Antioksidan Aktivite Araştırması. . 2014; 215 - 220.
Vancouver GÖNENÇ T,Kayalar H,ERDOĞAN T,KIVÇAK B Taze ve Hazır Meyve Sularında Karşılaştırmalı α-Tokoferol İY Miktar Tayini ve Antioksidan Aktivite Araştırması. . 2014; 215 - 220.
IEEE GÖNENÇ T,Kayalar H,ERDOĞAN T,KIVÇAK B "Taze ve Hazır Meyve Sularında Karşılaştırmalı α-Tokoferol İY Miktar Tayini ve Antioksidan Aktivite Araştırması." , ss.215 - 220, 2014.
ISNAD GÖNENÇ, Tuba Mert vd. "Taze ve Hazır Meyve Sularında Karşılaştırmalı α-Tokoferol İY Miktar Tayini ve Antioksidan Aktivite Araştırması". (2014), 215-220.
APA GÖNENÇ T, Kayalar H, ERDOĞAN T, KIVÇAK B (2014). Taze ve Hazır Meyve Sularında Karşılaştırmalı α-Tokoferol İY Miktar Tayini ve Antioksidan Aktivite Araştırması. Türk Biyokimya Dergisi, 39(2), 215 - 220.
Chicago GÖNENÇ Tuba Mert,Kayalar Hüsniye,ERDOĞAN Tuğçe,KIVÇAK BİJEN Taze ve Hazır Meyve Sularında Karşılaştırmalı α-Tokoferol İY Miktar Tayini ve Antioksidan Aktivite Araştırması. Türk Biyokimya Dergisi 39, no.2 (2014): 215 - 220.
MLA GÖNENÇ Tuba Mert,Kayalar Hüsniye,ERDOĞAN Tuğçe,KIVÇAK BİJEN Taze ve Hazır Meyve Sularında Karşılaştırmalı α-Tokoferol İY Miktar Tayini ve Antioksidan Aktivite Araştırması. Türk Biyokimya Dergisi, vol.39, no.2, 2014, ss.215 - 220.
AMA GÖNENÇ T,Kayalar H,ERDOĞAN T,KIVÇAK B Taze ve Hazır Meyve Sularında Karşılaştırmalı α-Tokoferol İY Miktar Tayini ve Antioksidan Aktivite Araştırması. Türk Biyokimya Dergisi. 2014; 39(2): 215 - 220.
Vancouver GÖNENÇ T,Kayalar H,ERDOĞAN T,KIVÇAK B Taze ve Hazır Meyve Sularında Karşılaştırmalı α-Tokoferol İY Miktar Tayini ve Antioksidan Aktivite Araştırması. Türk Biyokimya Dergisi. 2014; 39(2): 215 - 220.
IEEE GÖNENÇ T,Kayalar H,ERDOĞAN T,KIVÇAK B "Taze ve Hazır Meyve Sularında Karşılaştırmalı α-Tokoferol İY Miktar Tayini ve Antioksidan Aktivite Araştırması." Türk Biyokimya Dergisi, 39, ss.215 - 220, 2014.
ISNAD GÖNENÇ, Tuba Mert vd. "Taze ve Hazır Meyve Sularında Karşılaştırmalı α-Tokoferol İY Miktar Tayini ve Antioksidan Aktivite Araştırması". Türk Biyokimya Dergisi 39/2 (2014), 215-220.