Yıl: 2014 Cilt: 14 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 75 - 94 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

KIRKLARELİ İLİ GIDA VE İÇECEK İMALATI SEKTÖRÜNÜN REKABETÇİLİK DÜZEYİNİN ANALİZİ

Öz:
Küreselleşme ile birlikte değişen rekabet olgusu beraberinde bu olguyu sadece işletmelerin değil şehirlerin ve sektörlerin üzerinde durması gereken önemli kavramlardan biri haline getirmiştir. Bu bağlamda şehirlerin ve sektörlerin yükselişi hem yerel hem de uluslararası arenada kendilerini nasıl konumlandıracaklarına bağlıdır. Burada pozisyonu belirleyecek olan en önemli araç, rekabetçilik düzeyinin rasyonel bir şekilde belirlenmesini sağlayacak rekabetçilik analizleridir. Bu çalışmada gıda ve içecek imalatı sektörü için önem arz eden Kırklareli'nin, bu sektör bağlamındaki rekabetçiliği Porter'ın Elmas Modeli ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda Kırklareli gıda ve içecek imalatı sektörünün rekabet düzeyi, yapısı, dinamikleri ve sürdürülebilir bir rekabet avantajı sağlamada iyileştirilmesi gereken faktörler ortaya konulmuştur.
Anahtar Kelime:

ANALYSIS OF KIRKLARELI MANUFACTURE SECTOR OF FOOD PRODUCTS AND BEVERAGES COMPETITIVENESS

Öz:
The new concept of competition shaped by globalization make it one of the most important agendas for cities and industries. In this context, economic growth of cities and industries depend on how they position themselves in national and international arena. The most important tools to determine their position are analyses of competitiveness that measure level of competitiveness rationally. In this study, Kirklareli which is important for manufacture sector of food products and beverages is analyzed on the basis of Porter's Diamond Model. Competitiveness, structure, and dynamics of the sector are revealed and needs to improve competitiveness are determined by the analysis.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Ayaş, N. (2002). Bölgesel Rekabet Gücünün Geliştirilmesinde Verimliliğin Rolü. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9, 1-24.
  • Barragan, S. (2005). Assesing the Power of Porter's Diamond Model in the Automobile Industry in Mexico After Teen Years of NAFTA, Canada.
  • Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı (2007). Dokuzuncu Kalkınma Planı (2007-2013) Gıda Sanayi Özel İhtisas Komisyonu Raporu. Yayın No: DPT: 2720-ÖİK: 673.
  • Bedir, A. (2009). Uluslararası Ticarette Fiyata Dayalı Rekabet Gücü ile Endüstri-içi Ticaret Arasındaki İlişki: Türk İmalat Sanayi Örneği. Ankara:Devlet Planlama Teşkilatı İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü.Berdine, M., Parrish, E., Cassill, N.L. ve Oxenham, W. (2008).
  • Measuring the Competitive Advantage of the US Textile and Apparel Industry. Industry Studies Annual Conference, Boston. Bulu, M., Eraslan, İ.H. ve Barca, M. (2007). Türk Gıda Sektörünün Uluslararası Rekabetçilik Düzeyinin Analizi. Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, 9(1), 311-335.
  • Bulu, M., Eraslan, İ.H. ve Şahin, Ö. (2004). Elmas (Diamond) Modeli ile Ankara Bilişim Kümelenmesi Rekabet Analizi. 3. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, Eskişehir.
  • Canbaz, M. (2009). Kırklareli İlinin Sosyo-Ekonomik Sorunları ve Bir Çözüm Önerisi. Istranca Panelleri-I, Kırklareli.
  • Demir, İ. (2002). Alt Sektörlerde Rekabet Gücü Ölçüm Yöntemleri. Planlama Dergisi, Özel Sayı DPT'nin Kuruluşunun 42. Yılı, 229-234.
  • Düzgün, R. (2007). Türkiye'nin Uluslararası Rekabet Gücü: Çok Değişkenli İstatistiksel Bir Analiz. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 23, 421-440.
  • Ekonomi Bakanlığı, http://www.ekonomi.gov.tr/upload/560CEEFCF404-7713- 603A0BE2B730BC03/Yeni_Tesvik_Sistemi_20120620.doc (Erişim Tarihi: 07.09.2012)
  • Ekşi, A. ve diğerleri, Gıda Sanayinde Yapısal Değişimler, http://www.zmo.org.tr/resimler/ekler/2547f5a44d87da3_ek.pdf?ti pi=14&sube (Erişim Tarihi: 23.09.2011)
  • Grant, R.M. (1991). Porter's Competitive Advantage of Nations: An Assesment. Strategic Management Journal, 12, 535-548.
  • Gürpınar, K. (2007). Türkiye Mobilya Sektörünün Rekabet Gücü Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Ketels, C.H.M. (2006). Michael Porter's Competitiveness FrameworkRecent Learnings and New Research Priorities. Journal of Industrial Competitiveness and Trade, 6, 115-136.
  • Kırankabeş, M.C. (2006). Küresel Rekabet Gücü Boyutunda AB Ülkeleri ile Türkiye'nin Karşılaştırmalı Analizi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16, 231-254.
  • Kırklareli Valiliği (2010). Kırklareli İstatistik Yıllığı 2009, Kırklareli.
  • Kırklareli Valiliği (2013). Kırklareli İstatistik Yıllığı 2013, Kırklareli. Kincaid, B.L. (2005). Competitive Advantage of Clusters within Lesser Developed Countries of the South Pacific: An Empirical Case Study Extending the Porter Diamond Model, Capella University.
  • Lejpras, A., Eickelpasch, A. ve Stephan A. (2011). Locational and International Sources of Firm Competitive Advantage: Applying Porter's Diamond Model at the Firm Level. Journal of Strategic Management Education, 7(2), 129-154.
  • Meshal, H. (1997). Comparative and Competitive Advantage as Determinants of Foreign Policy Formulation in Australia. Doktora Tezi, The Fletcher School of Law and Diplomacy. Porter, M.E. (1990). The Competitive Advantage of Nations. New York:The Free Press.
  • Rattanasuk, S. (2006). The Impacts and Benefits of Tahi-China FTA. Research Paper the University of Thai Chamber of Commerce. Sanayi Genel Müdürlüğü (2013). Gıda ve İçecek Sektörü Raporu (2013/1). Sektörel Raporlar ve Analizler Serisi.
  • Sledge, S. (2005). Does Porter's Diamond Hold in the Global Automotive Industry?. Advances in Competitiveness Research, 13(1), 22-32.
  • Susmuş, T. ve Ozan, M. H. (2011). Türk Gıda Sektörü Verilerinin Değerlendirilmesi Başabaş Noktası ve Faaliyet Kaldıraç Analiz. Dayanışma Dergisi, 111, 8-22.
  • Trakya Kalkınma Ajansı (2010). TR21 Trakya Bölge Planı Taslağı 2010- 2013.
  • TÜİK, Aktaran: Şahin, A. (2013). Türk Gıda ve İçecek Sanayi 2012 Envanteri. Ankara:Türkiye Gıda ve İçecek Dernekleri Federasyonu. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (2011). İleri Teknoloji Projeleri Destek Çalışmaları Sektörel İnceleme Çalışmaları-2.
  • Türkkan, E. (2009). Nasıl Bir Rekabet Vizyonu. Rekabet Kurumu Yayını, No: 0217.
  • UN Comtrade, Aktaran: Şahin, A. (2013). Türk Gıda ve İçecek Sanayi 2012 Envanteri. Ankara:Türkiye Gıda ve İçecek Dernekleri Federasyonu.
  • URAK (2011). İllerarası Rekabetçilik Endeksi 2009-2010. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun (13.12.1994 tarih ve 22140 sayılı Resmi Gazete).
APA BALTACI A, BURGAZOĞLU H, KURTULDU S (2014). KIRKLARELİ İLİ GIDA VE İÇECEK İMALATI SEKTÖRÜNÜN REKABETÇİLİK DÜZEYİNİN ANALİZİ. , 75 - 94.
Chicago BALTACI ADEM,BURGAZOĞLU HÜSEYİN,KURTULDU Selver KIRKLARELİ İLİ GIDA VE İÇECEK İMALATI SEKTÖRÜNÜN REKABETÇİLİK DÜZEYİNİN ANALİZİ. (2014): 75 - 94.
MLA BALTACI ADEM,BURGAZOĞLU HÜSEYİN,KURTULDU Selver KIRKLARELİ İLİ GIDA VE İÇECEK İMALATI SEKTÖRÜNÜN REKABETÇİLİK DÜZEYİNİN ANALİZİ. , 2014, ss.75 - 94.
AMA BALTACI A,BURGAZOĞLU H,KURTULDU S KIRKLARELİ İLİ GIDA VE İÇECEK İMALATI SEKTÖRÜNÜN REKABETÇİLİK DÜZEYİNİN ANALİZİ. . 2014; 75 - 94.
Vancouver BALTACI A,BURGAZOĞLU H,KURTULDU S KIRKLARELİ İLİ GIDA VE İÇECEK İMALATI SEKTÖRÜNÜN REKABETÇİLİK DÜZEYİNİN ANALİZİ. . 2014; 75 - 94.
IEEE BALTACI A,BURGAZOĞLU H,KURTULDU S "KIRKLARELİ İLİ GIDA VE İÇECEK İMALATI SEKTÖRÜNÜN REKABETÇİLİK DÜZEYİNİN ANALİZİ." , ss.75 - 94, 2014.
ISNAD BALTACI, ADEM vd. "KIRKLARELİ İLİ GIDA VE İÇECEK İMALATI SEKTÖRÜNÜN REKABETÇİLİK DÜZEYİNİN ANALİZİ". (2014), 75-94.
APA BALTACI A, BURGAZOĞLU H, KURTULDU S (2014). KIRKLARELİ İLİ GIDA VE İÇECEK İMALATI SEKTÖRÜNÜN REKABETÇİLİK DÜZEYİNİN ANALİZİ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(1), 75 - 94.
Chicago BALTACI ADEM,BURGAZOĞLU HÜSEYİN,KURTULDU Selver KIRKLARELİ İLİ GIDA VE İÇECEK İMALATI SEKTÖRÜNÜN REKABETÇİLİK DÜZEYİNİN ANALİZİ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 14, no.1 (2014): 75 - 94.
MLA BALTACI ADEM,BURGAZOĞLU HÜSEYİN,KURTULDU Selver KIRKLARELİ İLİ GIDA VE İÇECEK İMALATI SEKTÖRÜNÜN REKABETÇİLİK DÜZEYİNİN ANALİZİ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.14, no.1, 2014, ss.75 - 94.
AMA BALTACI A,BURGAZOĞLU H,KURTULDU S KIRKLARELİ İLİ GIDA VE İÇECEK İMALATI SEKTÖRÜNÜN REKABETÇİLİK DÜZEYİNİN ANALİZİ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2014; 14(1): 75 - 94.
Vancouver BALTACI A,BURGAZOĞLU H,KURTULDU S KIRKLARELİ İLİ GIDA VE İÇECEK İMALATI SEKTÖRÜNÜN REKABETÇİLİK DÜZEYİNİN ANALİZİ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2014; 14(1): 75 - 94.
IEEE BALTACI A,BURGAZOĞLU H,KURTULDU S "KIRKLARELİ İLİ GIDA VE İÇECEK İMALATI SEKTÖRÜNÜN REKABETÇİLİK DÜZEYİNİN ANALİZİ." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14, ss.75 - 94, 2014.
ISNAD BALTACI, ADEM vd. "KIRKLARELİ İLİ GIDA VE İÇECEK İMALATI SEKTÖRÜNÜN REKABETÇİLİK DÜZEYİNİN ANALİZİ". Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 14/1 (2014), 75-94.