Yıl: 2016 Cilt: 33 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 197 - 202 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bazı Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşitlerine Ait Tohumlarda Yağ Oranı ve Yağ Asitlerinin Belirlenmesi

Öz:
Bu çalışmada, Tokat-Kazova şartlarında yetiştirilen 17 farklı keten çeşidinin (Sarı-85, Atalanta, Florinda, Floriana, Flanders, Lirina, Mureş, Midin, Mikael, Mc Groger, Antares, Olin, Norman, Linda, Barbara, Dakota ve Fluin) tohumlarındaki yağ oranı ve yağ asidi bileşenleri belirlenmiştir. Tohumlardaki yağ analizi soğuk ekstraksiyon metodu ile yapılmış ve çözücü uzaklaştırıldıktan sonra miktarları hesaplanmıştır. Yağ asidi analizi elde edilen yağın, yağ asidi metil esterleri oluşturulduktan sonra FID dedektörü kullanılarak gaz kromatografisi cihazıyla yapılmıştır. Çalışmada keten tohumlarındaki yağ oranlarının %31,8-38,9 arasında değiştiği belirlenmiştir. En yüksek yağ oranına sahip keten çeşidi Floriana (%38,9) olmuş ve çeşitlerin yağ oranları arasındaki farklılıklar istatistiki (p<0,01) olarak önemli bulunmuştur. Analiz edilen keten çeşitlerindeki yağ asidi bileşenleri arasındaki farklılıklar çeşitlere göre istatistiksel yönden önemli (p<0,01) bulunmuştur. İncelenen çeşitlerin tohumlarındaki doymamış yağ asitleri oranı (%85,8-89,0) doymuş yağ asitleri oranından (%11,0-14,2) daha yüksek bulunmuştur. Doymamış yağ asitlerinden keten için en önemlisi olan linolenik asit (omega-3) oranları %50,32-58,28 arasında değişmiştir
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi

Determination of Oil Ratio and Fatty Acid Composition in the Seeds of Some Flax (Linum usitatissimum L.) Varieties

Öz:
In this study, oil ratios and fatty acid components in the seeds of 17 different flax varieties (Sarı–85, Atalanta, Florinda, Floriana, Flanders, Lirina, Mureş, Midin, Mikael, Mc Groger, Antares, Olin, Norman, Linda, Barbara, Dakota, and Fluin) grown under the ecological conditions of Kazova, Tokat, Turkey are determined. For analysis purposes, oil was extracted from seeds by means of cold extraction. Following solvent removal, amounts were calculated. In order to perform fatty acid analysis, first fatty acid methyl esters were formed. Then, gas chromatography method was employed using a FID detector. As the findings of the study revealed, the ratio of oil contained in linseeds ranged from 31.8% to 38.9%. The flax variety having the highest oil ratio was Floriana (38.9%). In the flax varieties analyzed, both the difference between oil ratios and the difference between fatty acid components were found to be statistically significant (p<0.01). The rate of unsaturated fatty acids (85.8-89.0%) were higher than the rate of saturated fatty acids (11.0-14.2%) in the seeds of the flax varieties analyzed. The rates of linolenic acid (omega-3), which is the most significant unsaturated fatty acid for flax, varied between 50.32% and 58.28%
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anıl M (2002). Master, Department of Food Engineering, University of Ondokuz Mayıs, Turkey Anonymous (2014). Production Yearbook, Food and Agriculture Statistic Bloedon LT and Szapary OP (2004). Nutrition Reviews, 62.
  • Bjelkova M, Nozkova J, Fatrcova-Sramkova K and Tejklova E (2012). Chemical papers, 66 (10), 972–976 Büyük H (1993). Master, Department of Field Crops, University of Cukurova, Turkey
  • Demirtas I, Ayhan B, Sahin A, Aksit H, Elmastas M and Telci I (2011). Nat. Prod. Res., 25:1512–1523.
  • Duke J A (1983). Handbook of Energy Crops Feixiang L, Ganggang C, Zhengbing G, Xiangru L and Yujie C (2015). J. Am. Oil. Chem. Soc., 92:55–63 Green A G (1986). Crop Science, vol:26.
  • Harris W S (2012). The Journal of Nutrition s:600-604 Hasanoğlu Ö (2007). PhD, Department of Animal Feed, University of Uludağ, Turkey
  • Hu FB, Stampfer MJ, Manson JAE, Rimm EB, Wolk A, Colditz GA, Hennekens CH and Willett WC (1999). Dietary intake of alpha-linolenic acid and risk of fatal ischemic heart disease among women Am. J. Clin. Nutr. 69, 890–897.
  • Johnsson P, Peerlkamp N, Kamal-Eldin A, Andersoson R F, Andersson R, Lundgren LN and Aman P (2002). Food Chemistry, 76, 207-212
  • Joshi K, Lad S, Kale M, Patwardhan B, Mahadik SP, Patni B, Chaudhary A, Bhave S and Pandit A (2006). Prostag. Leukotr. Ess. 74, 17–21.
  • Kurt O (1996). Anadolu Journal of Agricultural Sciences, 91, (1):189–194.
  • Martinez ML, Mattea MA and Maestr DM (2006). Journal of American Oil Chemists Society, Vol. 83, no. 9
  • Morais DC, Moraes EA, Dantas MIS, Carraro JCC, Silva CO, Cecn PR, Martino HSD and Ribeiro SMR (2011). Food and Nutrition Sciences, 2, 281-286.
  • Mori TA, Burke V, Puddey IB, Watts GF, O’Neal DN, Best JD and Beilin L (2000). J. Men. Am. J. Clin. Nutr. 71, 1085–1094.
  • Mozaffarian D (2005). Altern. Ther. Health Med. 11, 24– 30.
  • Narisawa T, Fukaura Y, Yazawa K, Ishikawa C, Isoda Y and Nishizawa Y (1994). Cancer 73, 2069–2075.
  • Pan A, Yu DX, Demark-Wahnefried W, Franco OH and Lin X (2009). Am. J. Clin. Nutr. 90, 288–297.
  • Pellizzon MA, Billheimer JT, Bloedon LT, Szapary PO and Rader DJ (2007). J. Am. Coll. Nutr. 26, 66–75.
  • Raatz SK, Rosenberger TA, Johnson LK, Wolters WW, Burr GS and Picklo MJ (2012). Journal of The Academy of Nutrition and Dietetics Vol. 113, s. 282- 287.
  • Rubilar M, Gutiérrez C, Verdugo M, Shene C and Sineiro J (2010). Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 10 (3): 373-377.
  • Simopoulos AP (2004). Biological Research 37, 263-277. Taylor SA, Ster TE and Gibson GR (1999). Nutrition and Food Science, July/August, Number:4, 187-191
  • Thompson LU, Li T, Chen J and Goss P E (2000). Breast Cancer Res. and Treat, 64 (1):50
  • Tzang BS, Yang SF, Fu SG, Yang HC, Sun HL and Chen YC (2009). Food Chemistry-114, p:1450-1455.
  • Vijaimohan K, Jainu M, Sabitha KE, Subramaniyam S, Anandhan C and Shyamala-Devi CS (2006). Life Sciences-79, p:448-454.
  • Williams D, Verghese M, Walker LT, Boateng J, Shackelford L and Chawan CB (2007). Food Chem. Toxicol. 45, 153–159
  • Yılmaz G, Telci İ, Kandemir N and Özdamar MI (2007). Turkey Oil Crops and Biodiesel Symposium, Turkey, s: 126–132.
  • Zhao GX, Etherton TD, Martin KR, Gillies PJ, West S G and Kris-Etherton P M (2007). Am. J. Clin. Nutr. 85, 385–391.
APA KINAY A, YILMAZ G (2016). Bazı Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşitlerine Ait Tohumlarda Yağ Oranı ve Yağ Asitlerinin Belirlenmesi. , 197 - 202.
Chicago KINAY AHMET,YILMAZ Güngör Bazı Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşitlerine Ait Tohumlarda Yağ Oranı ve Yağ Asitlerinin Belirlenmesi. (2016): 197 - 202.
MLA KINAY AHMET,YILMAZ Güngör Bazı Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşitlerine Ait Tohumlarda Yağ Oranı ve Yağ Asitlerinin Belirlenmesi. , 2016, ss.197 - 202.
AMA KINAY A,YILMAZ G Bazı Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşitlerine Ait Tohumlarda Yağ Oranı ve Yağ Asitlerinin Belirlenmesi. . 2016; 197 - 202.
Vancouver KINAY A,YILMAZ G Bazı Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşitlerine Ait Tohumlarda Yağ Oranı ve Yağ Asitlerinin Belirlenmesi. . 2016; 197 - 202.
IEEE KINAY A,YILMAZ G "Bazı Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşitlerine Ait Tohumlarda Yağ Oranı ve Yağ Asitlerinin Belirlenmesi." , ss.197 - 202, 2016.
ISNAD KINAY, AHMET - YILMAZ, Güngör. "Bazı Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşitlerine Ait Tohumlarda Yağ Oranı ve Yağ Asitlerinin Belirlenmesi". (2016), 197-202.
APA KINAY A, YILMAZ G (2016). Bazı Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşitlerine Ait Tohumlarda Yağ Oranı ve Yağ Asitlerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(3), 197 - 202.
Chicago KINAY AHMET,YILMAZ Güngör Bazı Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşitlerine Ait Tohumlarda Yağ Oranı ve Yağ Asitlerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33, no.3 (2016): 197 - 202.
MLA KINAY AHMET,YILMAZ Güngör Bazı Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşitlerine Ait Tohumlarda Yağ Oranı ve Yağ Asitlerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.33, no.3, 2016, ss.197 - 202.
AMA KINAY A,YILMAZ G Bazı Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşitlerine Ait Tohumlarda Yağ Oranı ve Yağ Asitlerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016; 33(3): 197 - 202.
Vancouver KINAY A,YILMAZ G Bazı Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşitlerine Ait Tohumlarda Yağ Oranı ve Yağ Asitlerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016; 33(3): 197 - 202.
IEEE KINAY A,YILMAZ G "Bazı Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşitlerine Ait Tohumlarda Yağ Oranı ve Yağ Asitlerinin Belirlenmesi." Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33, ss.197 - 202, 2016.
ISNAD KINAY, AHMET - YILMAZ, Güngör. "Bazı Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşitlerine Ait Tohumlarda Yağ Oranı ve Yağ Asitlerinin Belirlenmesi". Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 33/3 (2016), 197-202.