AHMET KINAY
(Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, Gaziosmanpasa University, Tokat)
GÜNGÖR YILMAZ
(Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, Gaziosmanpasa University, Tokat)
Yıl: 2016Cilt: 33Sayı: 3ISSN: 1300-2910 / 2147-8848Sayfa Aralığı: 197 - 202Türkçe

153 4
Bazı Keten (Linum usitatissimum L.) Çeşitlerine Ait Tohumlarda Yağ Oranı ve Yağ Asitlerinin Belirlenmesi
Bu çalışmada, Tokat-Kazova şartlarında yetiştirilen 17 farklı keten çeşidinin (Sarı-85, Atalanta, Florinda, Floriana, Flanders, Lirina, Mureş, Midin, Mikael, Mc Groger, Antares, Olin, Norman, Linda, Barbara, Dakota ve Fluin) tohumlarındaki yağ oranı ve yağ asidi bileşenleri belirlenmiştir. Tohumlardaki yağ analizi soğuk ekstraksiyon metodu ile yapılmış ve çözücü uzaklaştırıldıktan sonra miktarları hesaplanmıştır. Yağ asidi analizi elde edilen yağın, yağ asidi metil esterleri oluşturulduktan sonra FID dedektörü kullanılarak gaz kromatografisi cihazıyla yapılmıştır. Çalışmada keten tohumlarındaki yağ oranlarının %31,8-38,9 arasında değiştiği belirlenmiştir. En yüksek yağ oranına sahip keten çeşidi Floriana (%38,9) olmuş ve çeşitlerin yağ oranları arasındaki farklılıklar istatistiki (p<0,01) olarak önemli bulunmuştur. Analiz edilen keten çeşitlerindeki yağ asidi bileşenleri arasındaki farklılıklar çeşitlere göre istatistiksel yönden önemli (p<0,01) bulunmuştur. İncelenen çeşitlerin tohumlarındaki doymamış yağ asitleri oranı (%85,8-89,0) doymuş yağ asitleri oranından (%11,0-14,2) daha yüksek bulunmuştur. Doymamış yağ asitlerinden keten için en önemlisi olan linolenik asit (omega-3) oranları %50,32-58,28 arasında değişmiştir
Fen > Temel Bilimler > Biyoloji
Fen > Mühendislik > Gıda Bilimi ve Teknolojisi
DergiAraştırma MakalesiErişime Açık
  • Anıl M (2002). Master, Department of Food Engineering, University of Ondokuz Mayıs, Turkey Anonymous (2014). Production Yearbook, Food and Agriculture Statistic Bloedon LT and Szapary OP (2004). Nutrition Reviews, 62.
  • Bjelkova M, Nozkova J, Fatrcova-Sramkova K and Tejklova E (2012). Chemical papers, 66 (10), 972–976 Büyük H (1993). Master, Department of Field Crops, University of Cukurova, Turkey
  • Demirtas I, Ayhan B, Sahin A, Aksit H, Elmastas M and Telci I (2011). Nat. Prod. Res., 25:1512–1523.
  • Duke J A (1983). Handbook of Energy Crops Feixiang L, Ganggang C, Zhengbing G, Xiangru L and Yujie C (2015). J. Am. Oil. Chem. Soc., 92:55–63 Green A G (1986). Crop Science, vol:26.
  • Harris W S (2012). The Journal of Nutrition s:600-604 Hasanoğlu Ö (2007). PhD, Department of Animal Feed, University of Uludağ, Turkey
  • Hu FB, Stampfer MJ, Manson JAE, Rimm EB, Wolk A, Colditz GA, Hennekens CH and Willett WC (1999). Dietary intake of alpha-linolenic acid and risk of fatal ischemic heart disease among women Am. J. Clin. Nutr. 69, 890–897.
  • Johnsson P, Peerlkamp N, Kamal-Eldin A, Andersoson R F, Andersson R, Lundgren LN and Aman P (2002). Food Chemistry, 76, 207-212
  • Joshi K, Lad S, Kale M, Patwardhan B, Mahadik SP, Patni B, Chaudhary A, Bhave S and Pandit A (2006). Prostag. Leukotr. Ess. 74, 17–21.
  • Kurt O (1996). Anadolu Journal of Agricultural Sciences, 91, (1):189–194.
  • Martinez ML, Mattea MA and Maestr DM (2006). Journal of American Oil Chemists Society, Vol. 83, no. 9
  • Morais DC, Moraes EA, Dantas MIS, Carraro JCC, Silva CO, Cecn PR, Martino HSD and Ribeiro SMR (2011). Food and Nutrition Sciences, 2, 281-286.
  • Mori TA, Burke V, Puddey IB, Watts GF, O’Neal DN, Best JD and Beilin L (2000). J. Men. Am. J. Clin. Nutr. 71, 1085–1094.
  • Mozaffarian D (2005). Altern. Ther. Health Med. 11, 24– 30.
  • Narisawa T, Fukaura Y, Yazawa K, Ishikawa C, Isoda Y and Nishizawa Y (1994). Cancer 73, 2069–2075.
  • Pan A, Yu DX, Demark-Wahnefried W, Franco OH and Lin X (2009). Am. J. Clin. Nutr. 90, 288–297.
  • Pellizzon MA, Billheimer JT, Bloedon LT, Szapary PO and Rader DJ (2007). J. Am. Coll. Nutr. 26, 66–75.
  • Raatz SK, Rosenberger TA, Johnson LK, Wolters WW, Burr GS and Picklo MJ (2012). Journal of The Academy of Nutrition and Dietetics Vol. 113, s. 282- 287.
  • Rubilar M, Gutiérrez C, Verdugo M, Shene C and Sineiro J (2010). Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 10 (3): 373-377.
  • Simopoulos AP (2004). Biological Research 37, 263-277. Taylor SA, Ster TE and Gibson GR (1999). Nutrition and Food Science, July/August, Number:4, 187-191
  • Thompson LU, Li T, Chen J and Goss P E (2000). Breast Cancer Res. and Treat, 64 (1):50
  • Tzang BS, Yang SF, Fu SG, Yang HC, Sun HL and Chen YC (2009). Food Chemistry-114, p:1450-1455.
  • Vijaimohan K, Jainu M, Sabitha KE, Subramaniyam S, Anandhan C and Shyamala-Devi CS (2006). Life Sciences-79, p:448-454.
  • Williams D, Verghese M, Walker LT, Boateng J, Shackelford L and Chawan CB (2007). Food Chem. Toxicol. 45, 153–159
  • Yılmaz G, Telci İ, Kandemir N and Özdamar MI (2007). Turkey Oil Crops and Biodiesel Symposium, Turkey, s: 126–132.
  • Zhao GX, Etherton TD, Martin KR, Gillies PJ, West S G and Kris-Etherton P M (2007). Am. J. Clin. Nutr. 85, 385–391.

TÜBİTAK ULAKBİM Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi Cahit Arf Bilgi Merkezi © 2019 Tüm Hakları Saklıdır.