Yıl: 2014 Cilt: 11 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 37 - 43 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kırşehir İlinde Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi

Öz:
Bu çalışma ile Kırşehir il ve ilçelerinin kentsel alanında kanatlı eti tüketimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç için tüketicilerin kanatlı eti tüketim düzeyleri ve tüketim davranışları incelenmiştir. Örnek sayısı oransal yaklaşım kullanılarak belirlenmiştir. Bu çalışmada, 756 kişi ile anket yapılmıştır. Bu araştırma, 2013 yılında nisan ve haziran aylarında yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, kişi başı yıllık kanatlı eti tüketimi 15,2 kg olarak belirlenmiştir. Bu tüketimin, sırasıyla, tavuk, hindi ve kaz etleri olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, kanatlı eti tüketimi Kırşehir il ve ilçelerinin kentsel alanında tüketicilerin eğitim düzeyine göre yükselmiştir. Fakat tüketicilerin gelirlerindeki artış ile kanatlı eti tüketiminden kırmızı et doğru bir eğilim belirlenmiştir. Diğer taraftan, kanatlı eti tüketimi, ailede bireylerin sayısının artırılması ile artmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Tarımsal Ekonomi ve Politika Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Orman Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi

Determination of Factors Affecting Poultry Meat Consumption in Kırşehir Province

Öz:
The aim of this study was conducted to determine the factors affecting the consumption of poultry meat in the urban area of Kirsehir province. For this purpose, the behavior of consumers and consumption of poultry meat consumption levels were examined. The number of samples were determined using the proportional approach. In this study, survey was conducted with 756 people. This research was carried out in April and June in year of 2013. According to this research, average annual per capita consumption of poultry meat was 15.2 kg. This consumption was determined chicken, turkey and goose meat, respectively. As a result, the consumption of poultry meat increased according to the level of education of consumers in urban areas of Kirsehir province. But, a trend towards red and poultry meat consumption were determined with the increase in consumers' incomes. On the other hand, the consumption of poultry meat was increased with increase the number of individuals in the family.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Tarımsal Ekonomi ve Politika Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Orman Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aksoy,! T.,! Aksoy! Ş.,1995.! Trakya! Bölgesinde! HindiYKazY Ördek! Tüketim! ve! Eğilimleri! ! Üzerine! Bir! Araştırma,! Yutav! 95! Uluslararsı! Tavukçuluk! Fuat! ve! Konferansı! Bildiriler!Kitabı,!s.!493Y499,!İstanbul.
  • Aldrich,!H.J.,!Nelson,!D.F.,!1986.!Linear!Probability!Logit! and!Probit!Models,!Sage!Publications,London.
  • Armağan,! G.,! Özdoğan,! M.! 2005.! Ekolojik! Yumurta! ve! Tavuk! Etinin! Tüketim! Eğilimleri! ve! Tüketici! Özelliklerinin! Belirlenmesi.! Hayvansal! Üretim! 46(2):! 14Y21,!2005!14.
  • BESDYBİR,! 2013.! Piliç! Eti! Sektör! Raporu,! Üretim,! Tüketim,!Dış!Ticaret,!Sorunlar,!Görüşler,!Ankara
  • Cankurt,! M.! 2008.! Aydın! yöresinde! çiftçilerin! traktör! talebi! satın! alma! davranışları! ve! kullanım! memnuniyetlerinin! belirlenmesi! üzerine! bir! araştırma.! Ege! Üniversitesi,! Fen! Bilimleri! Enstitüsü,! Doktora!Tezi,!Bornova,!İzmir.
  • Cankurt,! M.,! Miran,! M.,! Şahin,! A.! 2010.! Sığır! Eti! Tercihlerini!Etkileyen Faktörlerin!Belirlenmesi!Üzerine! Bir! Araştırma:! İzmir! İli! Örneği.! Hayvansal! Üretim! 51(2):!16Y22,!201016!
  • Civaner,! E.Ç.! 2007.! Kanatlı! Etleri.! İhracatı! Geliştirme! Etüd!Merkezi,!Ankara
  • Çınar,! H.! 2007.! Kanatlı! Eti! ve! Yumurta.! TEAEYBakış.! 9! (14),!Ankara
  • FAPRIYISU! 2011.! World! Agricultural! Outlook! Database.! The! Food! and! Agricultural! Policy! Research! Institute! (FAPRI).! FAPRIYIowa! State! University.http://www.fapri.iastate.edu.
  • Gül,!A.,!Şahin,!K.,!1998.!Adana!İlinde!Ailelerin!Tavuk!Eti! Alım! ve! Tüketimi! Üzerine! Bir! Araştırma.! Ç.Ü.! Ziraat! Fakültesi!Dergisi,!Sayı:1,!Adana.
  • Hosmer,!D.!W.!and!Lemeshow,!S.,!1989.Applied!Logistic! Regression,!John!Wiley&!Sons!Inc.!NewYork.
  • İyit,! N.,! Genç,! A.! 2005.! Lojistik! Regresyon! Analizi! Yardımıyla! Denekte! Menopoz! Evresine! Geçişe! İlişkin! Bir!Sınıflandırma!Modelinin!Elde!Edilmesi,S.Ü.!Fen!Ed.! Fak.!Fen!Derg.!Sayı!25!(2005)!19Y 27,!Konya.
  • Karakaş,! G.! 2010.! Tokat! İli! Kentsel! Alanda! Et! Ve! Et! Ürünleri! Tüketiminde! Tüketici! Kararlarını! Etkileyen! Faktörlerin! Belirlenmesi! Üzerine! Bir! Araştırma.! ! GOP Üniversitesi!Fen!Bilimleri!Enstitüsü!Yüksek!Lisans!Tezi.! Tokat.!
  • Karakuş,!K.,!Aygün,!T.!ve!Alarslan,!E.!2008.!Gaziantep!ili! merkez! ilçede! kırmızı! et! tüketim! alışkanlıkları.! Yüzüncü! Yıl! Üniversitesi.! Ziraat! Fakültesi! Tarım! Bilimleri!Dergisi!(J.!Agric.!Sci.).!18!(2):!113Y120
  • Keskin,! B.,! Demirbaş,! N.! 2012.! Türkiye’de! Kanatlı! Eti! Sektöründe! Ortaya! Çıkan! Gelişmeler:! Sorunlar! ve! Öneriler.! U.! Ü.! Zir.Fak.! Dergisi,! 2012,! Cilt! 26,! Sayı! 1,! 117Y130
  • Koca,! S.! 2012.! Kanatlı! Eti! Sektörünün! Mevcut! Durumu! ve! Hedefleri,! Ulusal! Kümes! Hayvanları! Kongresi,! 3Y5! Ekim!2012.!İzmir,!Sayfa:!9Y26.
  • Pazarlioglu,!M.V.,!Miran,!B.,!Ucdogruk,!S.!and!Abay,!C.,! 2007.! Using! Econometric! Modelling! to! Predict! Demand! for!Fluid!and!Farm!Milk:!A!Case!Study! from! Turkey.!Food!Quality!and!Preference,!18:!416–424.
  • Sayılı,! M.,! 2006.! Kuş! Gribinin! Tüketicilerin! Tavuk! Eti! Tüketim!Alışkanlıklarına!Etkisi!(Tokat!İli!Örneği)!!GOÜ.! Ziraat!Fakültesi!Dergisi,!2006,!23(2),!25Y31.!Tokat.
  • Taşkın,! A.,2003,! Gaziantep! İli! Nizip! İlçesinde! Tüketicilerin!Tavuk!Eti!ve!Yumurta!Tüketim!Düzeyleri! ile! Tüketim! Alışkanlıklarının! İncelenmesi! Üzerine! Bir! Araştırma,! Yüksek! Lisans! Tezi,! Harran! Üniversitesi,! Fen!Bilimleri!Enstitüsü,!61s.
  • Taşkın,!A.,!U.!Karadavut,!Ö.!Görgülü,!2012.!Kırşehir!Kent! Merkezinde! Yumurta! Tüketicilerinin! Özellikleri! ve! Yumurta! Algıları,! Ulusal! Kümes! Hayvanları! Kongresi,! İzmir.
  • Tosun,! Ö.O.,! Hatırlı,! S.A.! 2009.! An! Analysis! of! Red! Meat! Purchasing! Preferences! Of! Households! In! Antalya.! Suleyman! Demirel! UniversityThe! Journal! of! Faculty! of! Economicsand! Administrative! SciencesY.2009,!Vol.14,!No.2!pp.433Y445.
  • Yıldırım,! İ.,! Yalçınkaya,! O.,! 1999.! Tavuk! Eti! Tüketim! Yapısı:! Van! İli! Erciş! İlçesi! Örneği,! Uluslararası! Hayvancılık!99!Kongresi,!417Y421.
APA KARADAVUT U, TAŞKIN A (2014). Kırşehir İlinde Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. , 37 - 43.
Chicago KARADAVUT U.,TAŞKIN A. Kırşehir İlinde Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. (2014): 37 - 43.
MLA KARADAVUT U.,TAŞKIN A. Kırşehir İlinde Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. , 2014, ss.37 - 43.
AMA KARADAVUT U,TAŞKIN A Kırşehir İlinde Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. . 2014; 37 - 43.
Vancouver KARADAVUT U,TAŞKIN A Kırşehir İlinde Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. . 2014; 37 - 43.
IEEE KARADAVUT U,TAŞKIN A "Kırşehir İlinde Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi." , ss.37 - 43, 2014.
ISNAD KARADAVUT, U. - TAŞKIN, A.. "Kırşehir İlinde Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi". (2014), 37-43.
APA KARADAVUT U, TAŞKIN A (2014). Kırşehir İlinde Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(1), 37 - 43.
Chicago KARADAVUT U.,TAŞKIN A. Kırşehir İlinde Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 11, no.1 (2014): 37 - 43.
MLA KARADAVUT U.,TAŞKIN A. Kırşehir İlinde Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.11, no.1, 2014, ss.37 - 43.
AMA KARADAVUT U,TAŞKIN A Kırşehir İlinde Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014; 11(1): 37 - 43.
Vancouver KARADAVUT U,TAŞKIN A Kırşehir İlinde Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014; 11(1): 37 - 43.
IEEE KARADAVUT U,TAŞKIN A "Kırşehir İlinde Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi." Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11, ss.37 - 43, 2014.
ISNAD KARADAVUT, U. - TAŞKIN, A.. "Kırşehir İlinde Kanatlı Eti Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 11/1 (2014), 37-43.