Farklı soğuklama süresi ve kimyasal uygulamaların iki kebere türünde (Capparis spinosa L., Capparis ovata Desf.) tohum çıkışı üzerine etkileri

Yıl: 1999 Cilt: 5 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 77 - 80 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Farklı soğuklama süresi ve kimyasal uygulamaların iki kebere türünde (Capparis spinosa L., Capparis ovata Desf.) tohum çıkışı üzerine etkileri

Öz:
1996 ve 1997 yıllarında yürütülen çalışmalarda iki farklı kebere türüne ait (C. spinosa L. ve C. ovata Desf.) tohumların çıkış oranı üzerine katlama süresi, katlama sıcaklığı ve kimyasal uygulamaların ve bunların kombinasyonlarının etkileri araştırılmıştır. Denemenin 1. yılında C. spinosa L. tohumları üzerinde 10, 20, 30, 40 ve 50 gün 4 °C'de katlama, 50 gün oda sıcaklığında katlama, katlamasız kimyasal uygulama ve hiçbir muameleye tabi tutulmayan kontrol olmak üzere sekiz farklı uygulama denenmiştir. Denemenin II. yılında ise C spinosa L. ve C. ovata Desf. tohumları üzerinde 10, 20, 30, 40 ve 50 gün 4 °C'de katlama, kimyasal uyguladıktan sonra 50 gün 4 °C'de katlama, 50 gün oda sıcaklığında katlama, kimyasal uygulandıktan sonra 50 gün oda sıcaklığında katlama, katlamasız kimyasal uygulama ve hiçbir muameleye tabi tutulmayan kontrol olmak üzere on farklı uygulama denenmiştir. Kimyasal uygulama, tohumların önce 20 dakika konsantre $H_2SO_4$ ile daha sonra ise 1 saat 100 ppm'lik $GA_3$ ile muamele edilmesi şeklinde yapılmıştır. Tohumlar'bütün uygulamalara tabi tutulduktan sonra I. yılda 14 Mart, II.yılda ise 7 Nisan tarihinde fideliklere ekilerek çıkış yüzdeleri belirlenmiştir. Denemeye alınan kebere türlerinden C. ovata'da çıkış yüzdesi C.spinosa'ya göre daha fazla olurken uygulamalar arasında en yüksek çıkış yüzdesi % 52.50 ile-kimyasal uygulama yapılmadan 50 gün süre ile oda sıcaklığında katlamaya alınan C.ovata tohumlarından elde edilmiştir.
Anahtar Kelime: giberellik asit kimyasal işlemler tohum işlemleri katlama çimlenme biyolojik gelişim kapari Capparis ovata Capparis spinosa çıkış gücü

Konular: Biyoloji

The effects of different stratification duration and chemical treatments on the emergence of the seeds of two caper species ( Capparis spinosa L., and Capparis ovata Desf.)

Öz:
In these studies which were carried out in 1996 and 1997 the effects of stratification duration, stratification temperature, chemical application and the combination of these treatments on the emergence of the seeds of two caper species (C. spinosa L.and C. ovata Desf.) were investigated. In the first year eight different treatments which were the stratification at 4°C for 10, 20, 30, 40 and 50 days, stratification at room temperature for 50 days, chemical application with no stratification and control (no stratification and no chemical treatment) were experimented on the seeds of C spinosa. In the second year ten different treatments which were the stratification at 4 °C for 10, 20, 30, 40 and 50 days, chemical application + stratification at 4 °C for 50 days, stratification at room temperature for 50 days, chemical application + stratification at room temperature for 50 days, chemical application with no stratification and control were experimented with C. spinosa and C. ovata seeds. Chemical applications were done as the seeds were soaked for 20 minutes with concentrated $H_2SO_4$ and then they were placed into 100 ppm $GA_3$ for one hour. After all treatments in the first year the seeds were sown on the 1 4 th of March and on the 7 th of April in the second year and the emergence of seeds were determined. The emergence ratio of the seeds of C. ovata were higher compared to C. spinosa. Among the treatments the highest emergence ratio were obtained from the stratification at room temperature for 50 days treatment with 52.50 % emergence.
Anahtar Kelime: stratification germination biological development capers Capparis ovata Capparis spinosa emergence gibberellic acid chemical treatment seed treatment

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Ayanoğlu F, Mert A (1999). Farklı soğuklama süresi ve kimyasal uygulamaların iki kebere türünde (Capparis spinosa L., Capparis ovata Desf.) tohum çıkışı üzerine etkileri. , 77 - 80.
Chicago Ayanoğlu Filiz,Mert Ahmet Farklı soğuklama süresi ve kimyasal uygulamaların iki kebere türünde (Capparis spinosa L., Capparis ovata Desf.) tohum çıkışı üzerine etkileri. (1999): 77 - 80.
MLA Ayanoğlu Filiz,Mert Ahmet Farklı soğuklama süresi ve kimyasal uygulamaların iki kebere türünde (Capparis spinosa L., Capparis ovata Desf.) tohum çıkışı üzerine etkileri. , 1999, ss.77 - 80.
AMA Ayanoğlu F,Mert A Farklı soğuklama süresi ve kimyasal uygulamaların iki kebere türünde (Capparis spinosa L., Capparis ovata Desf.) tohum çıkışı üzerine etkileri. . 1999; 77 - 80.
Vancouver Ayanoğlu F,Mert A Farklı soğuklama süresi ve kimyasal uygulamaların iki kebere türünde (Capparis spinosa L., Capparis ovata Desf.) tohum çıkışı üzerine etkileri. . 1999; 77 - 80.
IEEE Ayanoğlu F,Mert A "Farklı soğuklama süresi ve kimyasal uygulamaların iki kebere türünde (Capparis spinosa L., Capparis ovata Desf.) tohum çıkışı üzerine etkileri." , ss.77 - 80, 1999.
ISNAD Ayanoğlu, Filiz - Mert, Ahmet. "Farklı soğuklama süresi ve kimyasal uygulamaların iki kebere türünde (Capparis spinosa L., Capparis ovata Desf.) tohum çıkışı üzerine etkileri". (1999), 77-80.
APA Ayanoğlu F, Mert A (1999). Farklı soğuklama süresi ve kimyasal uygulamaların iki kebere türünde (Capparis spinosa L., Capparis ovata Desf.) tohum çıkışı üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 5(2), 77 - 80.
Chicago Ayanoğlu Filiz,Mert Ahmet Farklı soğuklama süresi ve kimyasal uygulamaların iki kebere türünde (Capparis spinosa L., Capparis ovata Desf.) tohum çıkışı üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi 5, no.2 (1999): 77 - 80.
MLA Ayanoğlu Filiz,Mert Ahmet Farklı soğuklama süresi ve kimyasal uygulamaların iki kebere türünde (Capparis spinosa L., Capparis ovata Desf.) tohum çıkışı üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, vol.5, no.2, 1999, ss.77 - 80.
AMA Ayanoğlu F,Mert A Farklı soğuklama süresi ve kimyasal uygulamaların iki kebere türünde (Capparis spinosa L., Capparis ovata Desf.) tohum çıkışı üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi. 1999; 5(2): 77 - 80.
Vancouver Ayanoğlu F,Mert A Farklı soğuklama süresi ve kimyasal uygulamaların iki kebere türünde (Capparis spinosa L., Capparis ovata Desf.) tohum çıkışı üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi. 1999; 5(2): 77 - 80.
IEEE Ayanoğlu F,Mert A "Farklı soğuklama süresi ve kimyasal uygulamaların iki kebere türünde (Capparis spinosa L., Capparis ovata Desf.) tohum çıkışı üzerine etkileri." Tarım Bilimleri Dergisi, 5, ss.77 - 80, 1999.
ISNAD Ayanoğlu, Filiz - Mert, Ahmet. "Farklı soğuklama süresi ve kimyasal uygulamaların iki kebere türünde (Capparis spinosa L., Capparis ovata Desf.) tohum çıkışı üzerine etkileri". Tarım Bilimleri Dergisi 5/2 (1999), 77-80.