Yıl: 2017 Cilt: 7 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 683 - 700 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi

Öz:
Bu araştırmanın amacı, annenin yaşı, eğitimi, çalışma durumu ve ailenin aylık gelir durumunun, annenin beslenmeyle ilgili sahip olduğu bilginin kaynaklarına, ailenin dışarda yemek yeme sıklığına ve çocuğunun beslenme alışkanlığı tutumuna etkilerini karşılaştırmaktır. Yapılandırılmış görüşme tekniğiyle nitel olarak gerçekleştirilen araştırmada, İstanbul ilinden seçkisiz seçilen 136 anne yer almaktadır. Ayrıca 10 anne ile derinlemesine yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Beslenme bilgi kaynağı olarak medyayı ilk sırada tercih eden annelerin, 14-35 yaş aralığındaki okuryazar olmayan, ilkokul ve ortaokul mezunu anneler olduğu, çalışan ve üniversite mezunu annelerin ise ilk sırada doktordan bilgi almayı tercih ettiği bulunmuştur. Gelir ve çalışma durumu ile dışarıda yemek yeme sıklığı değişirken, yaş, eğitim durumu, çalışma durumu ve gelir durumu fark etmeksizin annelerin çocuklarının isteğine göre yemek hazırladıkları, ailenin yemek alışkanlığının doğrudan çocukların yemek alışkanlığına yansıdığı tespit edilmiştir
Anahtar Kelime:

Investigation of Behaviors of Mothers with 3-7 Ages Children Related to Nutrition

Öz:
The current research’s aim is to compare the effects of mother’s age, education, work status and the family’s monthly income status on sources of information of the family, the frequency that the family dines out and the child’s nutrition habit attitudes. In this qualitative research made with semi-structured interview technique, 136 mothers who were selected randomly from İstanbul were used as sample group. In addition, 10 mothers were selected for in-depth interview. Media as the source of the nutrition information was the first choice of mothers at 14-35 ages who were illiterate, primary and secondary school graduate. Doctor was the first choice for working mothers and graduate mothers. While frequency that the family dines out changed with income and working status, mothers prepared food according to their children’s desire regardless of age, education level, working status and income status. Family nutrition habit reflected directly to the child’s nutrition habit
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aktaş, N., & Cebirbay, M. A. (2011). Tüketicilerin beslenme bilgilerine erişmede kullandıkları kitle iletişim araçları üzerine bir araştırma. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 3(11), 47-56. http://www.mattioli1885journals.com/index.php/progressinnutrition/article/view/1 502 adresinden alınmıştır.
  • Bowne, M. (2009). A comparative study of parental behaviors and children’s eating habits. ICAN: infant. Child & Adolescent Nutrition, 1(1), 11-14.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., & Demirel, E. (2012). Bilimsel araştırma yöntemleri (13. Baskı, s. 4-151). Ankara: Pegem Akademi.
  • Case, A., & Paxson, C. (2002). Parental behavior and child health. Health Affairs, 21(2), 164-178.
  • Cornah, D. (2006). Feeding minds: the impact of food on mental health. Mental Health Foundation. Çıltık. N. (2009). İstanbul ili Kağıthane ilçesinde çalışan ve çalışmayan kadınların beslenme bilgi düzeyleri ve beslenme alışkanlıklarının saptanması. Yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Ebeneggre, V., Margues-Vidal P. M., Nydegger, A., Laimbacher, J., Niederer, I., Bürgi, F., Bodenmann, P., Kriemler, S., & Puder J. J. (2011). Independent contribution of parental migrant status and educational level to adipoisty and eating habits in preschool children. European Journal of Clinical Nutrition, 65(2), 210-218.
  • Ersoy, Y. (2005). Beslenme ve besinler. Anne ve çocuk için beslenme prensipleri (s. 5-9- 15-54). İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.
  • İşlek, M. S. (2012). Sosyal medyanın tüketici davranışlarına etkisi: Türkiye’deki sosyal medya kullanıcıları üzerine bir araştırma. Yüksek lisans tezi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karaman.
  • Gatineau M, Dent M. (2011). Obesity and Mental Health. Oxford: National Obesity Observatory, s.6. 02.05.2016 tarihinde https://khub.net/c/document_library/ get_file?uuid=18cd2173-408a-4322-b577-6aba3354b7ca&groupId=31798783 adresinden alınmıştır.
  • Georgieff, M. K. (2007). Nutrition and the developing brain: nutrient priorities and measurement. The American Journal of Clinical Nutrition, 85, 614-620.
  • Kar, B. R., Rao, S. L., & Chandramouli, B. A. (2008). Cognitive development in children with chronic protein energy malnutrition. Behavioral and Brain Function, s.7. Doi: 10.1186/1744-9081-4-31.
  • Karasar, N. (1984). Bilimsel araştırma metodu (s. 79). Ankara: Hacettepe Taş Kitapçılık.
  • Köroğlu, S. (2009). Okul öncesi dönem 4-6 yaş arası çocuklarda aileden kaynaklanan beslenme bozukluklarının incelenmesi. Yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Kutluay Merdol, T. (2012). Okul öncesi dönem çocuklarının beslenmesi (s. 7-9). Ankara: Reklam Kurdu Ajansı Org. Tan. Tas. Rek. San. Tic. Ltd. Şti.
  • Küçükkömürler, S. (2012). Okul öncesi döneminde çocuğun beslenmesi. M. Arlı, N. Şanlıer, S. Küçükkömürler, M. Yaman içinde Anne ve Çocuk Beslenmesi (5.Baskı), (s. 185-191-206). Ankara: Pegem Akademi.
  • OECD. (2011). Health at glance 2011: OECD indicators. OECD Publishing. https://www.oecd.org/els/health-systems/49105858.pdf adresinden alınmıştır.
  • Oğuz, Ş., & Önay Derin, D. (2013). 60-72 aylık çocukların bazı beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. İlköğretim Online, 12(2), 498-511.
  • Oot, L., Sethuraman, K., Ross, J., & Sommerfelt, A. E. (2016). The effects of chronic malnutrition (stunting) on learning ability, a measure of human capital: a model in PROFILES for country-level advocacy. Washington, DC: FHI 360/Fanta. 06.09.2016 tarihinde https://www.fantaproject.org/sites/default/files /resources/PROFILES-brief-stunting-learning-Feb2016.pdf adresinden alınmıştır.
  • Prado, E., & Dewey, K. (2012). Nutrition and brain development in early life. Alive & Thrive, 4, 1-14.
  • Shiratori, S. & Kinsey, J. (2011). Media impact of nutrition information on food choice. Paper presented at the Agricultural & Applied Economics Association’s 2011 AAEA & NAREA Joint Annual Meeting. Pittsburgh, Pennylvania.
  • Şanlıer, N. (2012). Malnütrisyon ve şişmanlık. M. Arlı, N. Şanlıer, S. Küçükkömürler, M. Yaman içinde Anne ve Çocuk Beslenmesi (5.Baskı), s.155, 180. Ankara: Pegem Akademi.
  • T. C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü. (2014). Türkiye beslenme ve sağlık araştırması 2010: beslenme durumu ve alışkanlıklarının değerlendirilmesi sonuç raporu (s.180). Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
  • T. C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü. (2008). Eğitimciler için eğitim rehberi: beslenme modülü (s. 80). Ankara: İlkay Ofset Matbaacılık.
  • T. C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. (2013). Okul öncesi ve okul çağı çocuklara yönelik beslenme önerileri ve menü programları (s. 85-92). Ankara: Koza Matbaacılık.
  • TEMD Obezite, Lipid Metabolizması, Hipertansiyon Çalışma Grubu. (2016). Obezite tanı ve tedavi kılavuzu (s. 31). Ankara: Miki Matbaacılık
  • Tepeli, K. (2011). Fiziksel gelişim. In M. E. Deniz, Erken Çocukluk Döneminde Gelişim (s. 55-90). Ankara: Maya Akademi.
  • Tutar, S. (2012). Kadınların besin satın alma ve besin tüketimlerine basın ve reklamların etkisi. Yüksek lisans tezi, İstanbul Bilim Üniversitesi/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
APA AYDIN G, AKAY D, İBİŞ E (2017). 3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi. , 683 - 700.
Chicago AYDIN GANİME,AKAY DICLE,İBİŞ Ezgi 3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi. (2017): 683 - 700.
MLA AYDIN GANİME,AKAY DICLE,İBİŞ Ezgi 3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi. , 2017, ss.683 - 700.
AMA AYDIN G,AKAY D,İBİŞ E 3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi. . 2017; 683 - 700.
Vancouver AYDIN G,AKAY D,İBİŞ E 3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi. . 2017; 683 - 700.
IEEE AYDIN G,AKAY D,İBİŞ E "3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi." , ss.683 - 700, 2017.
ISNAD AYDIN, GANİME vd. "3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi". (2017), 683-700.
APA AYDIN G, AKAY D, İBİŞ E (2017). 3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(2), 683 - 700.
Chicago AYDIN GANİME,AKAY DICLE,İBİŞ Ezgi 3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 7, no.2 (2017): 683 - 700.
MLA AYDIN GANİME,AKAY DICLE,İBİŞ Ezgi 3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.7, no.2, 2017, ss.683 - 700.
AMA AYDIN G,AKAY D,İBİŞ E 3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2017; 7(2): 683 - 700.
Vancouver AYDIN G,AKAY D,İBİŞ E 3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2017; 7(2): 683 - 700.
IEEE AYDIN G,AKAY D,İBİŞ E "3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi." Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7, ss.683 - 700, 2017.
ISNAD AYDIN, GANİME vd. "3-7 Yaş Çocuğa Sahip Annelerin Beslenmeyle İlgili Davranışlarının İncelenmesi". Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 7/2 (2017), 683-700.