Yıl: 2017 Cilt: 27 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 73 - 78 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

FARKLI BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ UYGULANMIŞ DİŞLERİN RENKLENMESİNDE KIRMIZI ŞARABIN ETKİSİ

Öz:
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı yöntemlerle beyazlatma yapılmış dişlerin renklenmeleri üzerine kırmızı şarabın etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Sığır keser dişlerinden mine-dentin örnekleri elde edildi. Örnekler, beyazlatma yöntemlerine göre rastgele dört gruba ayrıldı: (1) Ofis tipi beyazlatma, (2) Ev tipi beyazlatma, (3) Beyazlatma stripleri, (4) Kontrol grubu (n=10). Beyazlatma ajanları üretici firmaların belirlediği sürelerde örneklere uygulandı. Beyazlatma işleminden sonra örnekler iki alt gruba ayrıldı. Birinci alt gruptaki örnekler beyazlatma işlemlerinden hemen sonra, ikinci alt gruptaki örnekler 48 saat sonra 4 saat boyunca kırmızı şarap içinde bekletildi. Renklendirme işleminden sonra örneklere polisaj yapıldı. Renk ölçümü spektrofotometre ile beyazlatma işleminden önce, beyazlatma işleminden sonra, kırmızı şarapta bekletme işleminden sonra, polisaj işleminden sonra gerçekleştirildi. Veriler CIELAB (L*a*b*) sistemine göre kaydedildi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak tek yönlü ANOVA ve Tukey testi ile analiz edildi (p<0.05). Bulgular: Ev ve ofis tipi yöntemin beyazlatma etkinliği beyazlatma striplerinden önemli ölçüde daha fazlaydı (p<0.05). Beyazlatma sonrası bekleme süresine bakılmaksızın ofis tipi beyazlatma ajanı ve beyazlatma stripleri örneklerden önemli derecede daha fazla renklendi (p<0.05). Ev tipi beyazlatma ve kontrol grubu arasında dişlerin renklenmesi açısından önemli bir farklılık bulunamadı (p>0.05). Polisaj işlemi beyazlatılmış örneklerin renklenme derecesini önemli derecede azalttı. Polisaj işleminden sonra gruplar arasında önemli bir farklılık bulunamadı (p>0.05). Sonuçlar: Beyazlatma tedavilerinden sonra bekleme zamanı dişlerin renklenme derecesini etkilemedi. Farklı beyazlatma metotları ve beyazlatmadan sonra yapılan polisaj işlemi dişlerin renklenme derecesini etkileyebilir.
Anahtar Kelime:

Konular: Mikroskopi Diş Hekimliği

THE EFFECT OF RED WINE ON DISCOLORATION OF TEETH BLEACHED USING DIFFERENT BLEACHING METHODS

Öz:
Aim: To evaluate the influence of red wine on discoloration of teeth bleached using different bleaching methods. Material and Method: The enamel-dentin samples were obtained from bovine incisors. Then teeth were randomly divided into four groups: (1) In-office bleaching, (2) Home-bleaching, (3) Whitestrips, and (4) Control group (unbleached, n=10). Whitening agents were applied to the samples in the time that their manufacturers specify. After bleaching treatments, the samples in each group were divided into two subgroups. The samples in first subgroup were immersed in red wine for 4 h immediately after bleaching. The samples in second subgroup were immersed in red wine for 4 h 48 h after bleaching. After staining, the samples were polished. The color was measured using spectrophotometer before and after bleaching, after staining, and after polishing the stained samples. Data were recorded based on the CIELAB (L*a*b*) system. Data were analyzed by One-Way ANOVA, followed by Tukey's test (p<0.05). Results: The whitening effect of the home bleaching and in-office bleaching was significantly greater than that of the whitestrips (p<0.05). The level of staining of the samples bleached by in-office bleaching and whitestrips was significantly higher than that of the unbleached group (p<0.05) regardless of the waiting time after bleaching. No significant difference in tooth discoloration was found between the home-bleaching and control group (p>0.05). The polishing process reduced significantly the degree of staining on the bleached samples. After polishing, there were no significant differences in staining among all the groups (p>0.05). Conclusions: After bleaching treatments, the waiting time did not affect the degree of staining of teeth. The different bleaching methods and post-bleaching cleaning procedures can affect the degree of tooth discoloration.
Anahtar Kelime:

Konular: Mikroskopi Diş Hekimliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Kwon SR, Oyoyo U, Li Y. Effect of light activation on tooth whitening efficacy and hydrogen peroxide penetration: an in vitro study. J Dent 2013;41 Suppl 3:e39-45.
  • 2. Mielczarek A, Klukowska M, Ganowicz M, Kwiatkowska A, Kwasny M. The effect of strip, tray and office peroxide bleaching systems on enamel surfaces in vitro. Dent Mater 2008;24:1495-500.
  • 3. Haywood VB. Considerations and variations of dentist-prescribed, home-applied vital toothbleaching techniques. Compend Suppl 1994:S616- 21.
  • 4. Joiner A. The bleaching of teeth: a review of the literature. J Dent 2006;34:412-9.
  • 5. Joiner A. Review of the effects of peroxide on enamel and dentine properties. J Dent 2007;35:889-96.
  • 6. KaradaG M, Nilgün S. Vital diGlerde beyazlatma. Atatürk Üniv. DiG Hek Fak. Derg 2014; supplement 9:126-35.
  • 7. Pinto CF, Oliveira R, Cavalli V, Giannini M. Peroxide bleaching agent effects on enamel surface microhardness, roughness and morphology. Braz Oral Res 2004;18:306-11.
  • 8. Oltu U, Gurgan S. Effects of three concentrations of carbamide peroxide on the structure of enamel. J Oral Rehabil 2000;27:332-40.
  • 9. Perdigao J, Francci C, Swift EJ, Jr., Ambrose WW, Lopes M. Ultra-morphological study of the interaction of dental adhesives with carbamide peroxide-bleached enamel. Am J Dent 1998;11:291-301.
  • 10. Dietschi D, Rossier S, Krejci I. In vitro colorimetric evaluation of the efficacy of various bleaching methods and products. Quintessence Int 2006;37:515-26
  • 11. Watts A, Addy M. Tooth discolouration and staining: a review of the literature. Br Dent J 2001;190:309-16.
  • 12. Azer SS, Hague AL, Johnston WM. Effect of pH on tooth discoloration from food colorant in vitro. J Dent 2010;38 Suppl 2:e106-9.
  • 13. Pirolo R, Mondelli RF, Correr GM, Gonzaga CC, Furuse AY. Effect of coffee and a cola-based soft drink on the color stability of bleached bovine incisors considering the time elapsed after bleaching. J Appl Oral Sci 2014;22:534-40.
  • 14. Spalding M, Taveira LA, de Assis GF. Scanning electron microscopy study of dental enamel surface exposed to 35% hydrogen peroxide: alone, with saliva, and with 10% carbamide peroxide. J Esthet Restor Dent 2003;15:154-64.
  • 15. Borges AB, Yui KC, D'Avila TC, Takahashi CL, Torres CR, Borges AL. Influence of remineralizing gels on bleached enamel microhardness in different time intervals. Oper Dent 2010;35:180-6.
  • 16. Heymann HO. Tooth whitening: facts and fallacies. Br Dent J 2005; 198: 514.
  • 17. Matis BA, Cochran MA, Franco M, Al-Ammar W, Eckert GJ, Stropes M. Eight in-office tooth whitening systems evaluated in vivo: a pilot study. Oper Dent 2007;32:322-7.
  • 18. Sulieman M, MacDonald E, Rees JS, Addy M. Comparison of three in-office bleaching systems based on 35% hydrogen peroxide with different light activators. Am J Dent 2005;18(3):194-7.
  • 19. Bitter NC, Sanders JL. The effect of four bleaching agents on the enamel surface: a scanning electron microscopic study. Quintessence Int 1993; 24: 817-24.
  • 20. Flaitz CM, Hicks MJ. Effects of carbamide peroxide whitening agents on enamel surfaces and carieslike lesion formation: an SEM and polarized light microscopic in vitro study. ASDC J Dent Child 1996;63:249-56.
  • 21. Tezel H, Korkut ZO, Dalgar H, Özata F. %38'lik hidrojen peroksit içeren beyazlatma ajanının mine yüzeyinden kalsiyum iyonu çözülmesine etkisi. EÜ DiGhek Fak Derg 2004; 25: 145-9.
  • 22. Hegedus C, Bistey T, Flora-Nagy E, Keszthelyi G, Jenei A. An atomic force microscopy study on the effect of bleaching agents on enamel surface. J Dent 1999;27:509-15.
  • 23. Dahl JE, Pallesen U. Tooth bleaching--a critical review of the biological aspects. Crit Rev Oral Biol Med 2003;14:292-304.
  • 24. Berger SB, Coelho AS, Oliveira VA, Cavalli V, Giannini M. Enamel susceptibility to red wine staining after 35% hydrogen peroxide bleaching. J Appl Oral Sci 2008;16:201-4.
  • 25. Cortes G, Pini NP, Lima DA, Liporoni PC, Munin E, Ambrosano GM, Aguiar FH, Lovadino JR. Influence of coffee and red wine on tooth color during and after bleaching. Acta Odontol Scand 2013;71:1475-80.
  • 26. Shannon H, Spencer P, Gross K, Tira D. Characterization of enamel exposed to 10% carbamide peroxide bleaching agents. Quintessence Int 1993;24:39-44.
  • 27. Hosoya N, Honda K, Iino F, Arai T. Changes in enamel surface roughness and adhesion of Streptococcus mutans to enamel after vital bleaching. J Dent 2003;31:543-8.
  • 28. Hannig M, Balz M. Influence of in vivo formed salivary pellicle on enamel erosion. Caries Res 1999;33:372-9.
  • 29. Attia ML, Aguiar FH, Mathias P , Ambrosano GM, Fontes CM, Liporoni PC. The effect of coffee solution on tooth color during home bleaching applications. Am J Dent 2009;22(3):175-9.
  • 30. Ren YF, Amin A, Malmstrom H. Effects of tooth whitening and orange juice on surface properties of dental enamel. J Dent 2009;37:424-31.
  • 31. Joiner A. Review of the extrinsic stain removal and enamel/dentine abrasion by a calcium carbonate and perlite containing whitening toothpaste. Int Dent J 2006;56:175-80.
  • 32. Azer SS, Hague AL, Johnston WM. Effect of bleaching on tooth discolouration from food colourant in vitro. J Dent 2011;39 Suppl 3:e52-6.
  • 33.Braun A, Jepsen S, Krause F. Spectrophotometric and visual evaluation of vital tooth bleaching employing different carbamide peroxide concentrations. Dent Mater 2007;23:165-9.
APA KARADAŞ M, DEMİRBUĞA S, ÇAKIR N (2017). FARKLI BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ UYGULANMIŞ DİŞLERİN RENKLENMESİNDE KIRMIZI ŞARABIN ETKİSİ. , 73 - 78.
Chicago KARADAŞ Muhammet,DEMİRBUĞA Sezer,ÇAKIR Nazire Nurdan FARKLI BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ UYGULANMIŞ DİŞLERİN RENKLENMESİNDE KIRMIZI ŞARABIN ETKİSİ. (2017): 73 - 78.
MLA KARADAŞ Muhammet,DEMİRBUĞA Sezer,ÇAKIR Nazire Nurdan FARKLI BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ UYGULANMIŞ DİŞLERİN RENKLENMESİNDE KIRMIZI ŞARABIN ETKİSİ. , 2017, ss.73 - 78.
AMA KARADAŞ M,DEMİRBUĞA S,ÇAKIR N FARKLI BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ UYGULANMIŞ DİŞLERİN RENKLENMESİNDE KIRMIZI ŞARABIN ETKİSİ. . 2017; 73 - 78.
Vancouver KARADAŞ M,DEMİRBUĞA S,ÇAKIR N FARKLI BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ UYGULANMIŞ DİŞLERİN RENKLENMESİNDE KIRMIZI ŞARABIN ETKİSİ. . 2017; 73 - 78.
IEEE KARADAŞ M,DEMİRBUĞA S,ÇAKIR N "FARKLI BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ UYGULANMIŞ DİŞLERİN RENKLENMESİNDE KIRMIZI ŞARABIN ETKİSİ." , ss.73 - 78, 2017.
ISNAD KARADAŞ, Muhammet vd. "FARKLI BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ UYGULANMIŞ DİŞLERİN RENKLENMESİNDE KIRMIZI ŞARABIN ETKİSİ". (2017), 73-78.
APA KARADAŞ M, DEMİRBUĞA S, ÇAKIR N (2017). FARKLI BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ UYGULANMIŞ DİŞLERİN RENKLENMESİNDE KIRMIZI ŞARABIN ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 27(2), 73 - 78.
Chicago KARADAŞ Muhammet,DEMİRBUĞA Sezer,ÇAKIR Nazire Nurdan FARKLI BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ UYGULANMIŞ DİŞLERİN RENKLENMESİNDE KIRMIZI ŞARABIN ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 27, no.2 (2017): 73 - 78.
MLA KARADAŞ Muhammet,DEMİRBUĞA Sezer,ÇAKIR Nazire Nurdan FARKLI BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ UYGULANMIŞ DİŞLERİN RENKLENMESİNDE KIRMIZI ŞARABIN ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, vol.27, no.2, 2017, ss.73 - 78.
AMA KARADAŞ M,DEMİRBUĞA S,ÇAKIR N FARKLI BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ UYGULANMIŞ DİŞLERİN RENKLENMESİNDE KIRMIZI ŞARABIN ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi. 2017; 27(2): 73 - 78.
Vancouver KARADAŞ M,DEMİRBUĞA S,ÇAKIR N FARKLI BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ UYGULANMIŞ DİŞLERİN RENKLENMESİNDE KIRMIZI ŞARABIN ETKİSİ. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi. 2017; 27(2): 73 - 78.
IEEE KARADAŞ M,DEMİRBUĞA S,ÇAKIR N "FARKLI BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ UYGULANMIŞ DİŞLERİN RENKLENMESİNDE KIRMIZI ŞARABIN ETKİSİ." Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 27, ss.73 - 78, 2017.
ISNAD KARADAŞ, Muhammet vd. "FARKLI BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ UYGULANMIŞ DİŞLERİN RENKLENMESİNDE KIRMIZI ŞARABIN ETKİSİ". Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi 27/2 (2017), 73-78.