Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Yıl: 2016 Cilt: 32 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 101 - 108 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Öz: Amaç: Bu araştırma, Malatya ilinde süt sığırcılık işletmelerindeki yetiştiricilerin demografik özelliklerini belirlemek, yetiştiricilerin üreme, sürü sağlığı, sağım ve meme hijyenine yönelik bilgi, beceri ve deneyimleri ile bu konulardaki saha sorunlarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 80 adet süt sığırcılık işletmesi sahibiyle yüz yüze yapılan anket uygulamalarından elde edilen veriler kullanıldı. Araştırmaya dahil edilen 50 baş ve üzerinde sağmal sığıra sahip işletmelerin seçiminde tesadüfi örnekleme metodu kullanıldı. İstatistiki analizlerde, her soru için ayrı ayrı sayısal yüzde (%) ve frekanslar SPSS istatistik paket programı kullanılarak hesaplandı. Seçenekler arasındaki frekanslar arası karşılaştırmalarda ki-kare testinden yararlanıldı. Bulgular: Yapılan çalışmada, kızgınlık zamanını vajinasından çara akıntısı gelmesinden tespit edenlerin oranı %63.8, düvelerini ilk olarak 15-16 aylıkken tohumlatanların oranı %27 olarak tespit edildi. Makine ile sağım yapanların, sağım makine ve ekipmanlarını dezenfekte edenlerin ve sağım öncesi ve sonrası meme temizliği yapanların oranları da sırayla %88.3, %77.9, %81.8 olarak hesaplandı. Mevcut araştırmadan elde edilen bulgular, yetiştiricilerin süt sığırcılığı ile ilgili bilinç düzeylerinde ve sürü sağlığı, üreme-döl verimi, sağım, sağım hane ve meme hijyeni bakımından işletme koşullarında birçok problemin bulunduğunu ortaya koymaktadır Öneriler: Çalışmada varlığı belirlenen sorunların, uygun ve yeterli eğitim takviyesiyle aşılabileceği düşünülmektedir. Genel toplantılar, eğitici seminerler, işletme çalışanlarına birebir eğitim çalışmaları yapılması, sorunların yerinde tespiti ve problemlerin anında çözümlenmesi oldukça önemlidir. İşletme sahiplerinin, sorunlara anında mü- dahale edebilecek ve modern işletme koşullarında üretim yapılmasını sağlayacak veteriner hekimleri tam gün istihdam etmeleri de önerilmektedir.
Anahtar Kelime: Konular:
Determining demographic characteristics of breeders and their knowledge of reproduction, herd health and hygiene issues in dairy farms in Malatya.
Öz: Aim: The aim of this research is to determine the demographic characteristics of breeders, their knowledge, skill and experience about reproduction, herd health, milking and udder hygiene as well as to find out field problems in dairy farms in Malatya.Materials and Methods: For this purpose, face-to-face interviews are applied in 80 dairy farm owners. Random sampling method is used in these farms having 50+ head. In statistical analysis, numerical percentage and frequency for each question was separately calculated by using SPSS statistical package programme. The chi-square test is used in between frequency comparisons in the selection of questionnaire.Results: In this study, it is identified that the ratio of estrus period from vaginal discharge is 63.8% and the ratio of first insemination heifers in the 15-16 months is 27%. It is calculated that the ratios of respondents who milking by machines, who disinfect the milking machine and the equipment, who clean the udders before and after milking is respectively 88.3%, 77.9% and 81.8%. In the present study, it is determined that there are many problems in breeding, herd health, reproduction-fertility, milking, milking parlour and udder hygiene in farms. Conclusions: It is thought that problems can be solved by enough training. General meetings, training seminars, face-to-face trainings with the employees, controlling farms and solving the problems on time is rather significant. Moreover, farm owners are suggested to have fulltime employment of veterinarians who can solve matters immediately and ensure proper production in modern circumstances
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Akgül A, 2005. Tıbbi Araştırmalarda İstatistiksel Analiz Teknikleri. “SPSS uygulamaları” 3. baskı, Emek ofset Ltd. Şti., Ankara, Türkiye, pp: 193-195, 303-309.
- Anonim 2015. SPSS 22.0. Statistical Package in Social Sciences for Windows, Chicago, USA.
- Anonim 2012. 81 İl durum raporu, Sanayi Genel Müdürlüğü, Ankara, Türkiye, pp: 303-307.
- Anonim 2013a. TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Malatya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, çalışma raporu. http://malatyatarim.gov.tr/calismaraporu/ Erişim tarihi: 24.11.2014.
- Anonim 2013b. Konya-Karaman bölgesi 2014-2023 bölge planı, teknik komite raporları 7, tarım teknik komitesi, hayvansal üretim alt çalışma grubu nihai raporu, http:// www.mevka.org.tr/, Mevlana Kalkınma Ajansı, Erişim tarihi: 19.11.2015, pp: 10-12.
- Anonim 2014a. Malatya ili tarımsal yatırım rehberi eylül 2014. Erişim tarihi; 24.11.2014.
- Anonim 2014b. TÜİK hayvancılık istatistikleri, Ankara, Türkiye, Erişim tarihi: 24.11.2014.
- Bakır G, Han F, 2014. Yalova ilindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özelliklerini etkileyen faktörler: Yetiştirme faaliyetlerinin belirlenmesi. TÜTAD, 1, 63-67.
- Cochran WG, 1977. Sampling Techniques. 3rd edition, John Wiley & Sons, NY, USA, pp: 50-68.
- Demir P, Aral S, 2009. Kars ilinde faaliyet gösteren süt sığırcı- lık işletmelerinin karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri. Vet Hek Dern Derg, 80, 17-22.
- Denli M, Sessiz A, Tutkun M, 2013. Diyarbakır ili sığırcılık işletmelerinin genel yapısal durumu ve bakım-beslenme teknikleri analizi projesi. Dicle Üniversitesi, Diyarbakır, Türkiye, pp: 25-82.
- Elmaz Ö, Saatcı M, Özçelik Metin M, Sipahi C, 2010. Burdur ili süt sığırcılığı ve özellikleri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi BAP yayınları, Burdur, Türkiye, pp: 15-57.
- Günlü A, Sakarya E, 2001. Konya ili süt sığırcılık işletmelerinde karlılık ve verimlilik analizleri ile işletmelerin üretim ve pazarlama sorunları. Eurasian J Vet Sci, 17, 1, 97-105.
- Kaygısız A, Tümer R, Orhan H, Vanlı Y, 2008. Kahramanmaraş bölgesi süt sığırı işletmelerinin yapısal özellikleri: 1. yetiştirme uygulamaları. SDE Zir Fak Derg, 3, 23-31.
- Kaygısız A, Tümer R, 2009. Kahramanmaraş ili süt sığırı iş- letmelerinin yapısal özellikleri, 2. barınak özellikleri. KSÜ Doğa Bil Derg, 12, 40-47.
- Kumuk T, Akbaş Y, Türkmut L, 1999. Süt sığırcılığında döl verimine ilişkin ekonomik kayıpları ve yetiştiricilerin bilgi ve teknoloji ihtiyacı. Hayvansal Üretim 39-40, pp:1-12.
- Önal AR, Özder M, 2008. Edirne ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye işletmelerin yapısal özellikleri. Tekirdağ Zir Fak Derg, 5, 197-203.
- Savran F, 2003. Çanakkale damızlık süt sığırı yetiştirici birli- ğine üye olan ve olmayan işletmelerin kullandıkları üretim teknikleri ve sosyal karakteristiklerin karşılaştırılması. Tarım Bil Derg, 9, 450-453.
- Sümbüloğlu K, Sümbüloğlu V, 2007. Biyoistatistik. Hatipoğlu Yayınları, Ankara, Türkiye, pp: 260-267.
- Şeker İ, Tasalı H, Güler H, 2012. Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri. Fırat Üniv Sağ Bil Vet Derg, 26, 9-16.
- Tatar AM, 2007. Ankara ve Aksaray damızlık sığır yetiştiricileri il birliklerine üye süt sığırcılığı işletmelerinin yapısı ve sorunları. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, Türkiye, pp: 25-65.
- Tilki M, Sarı M, Aydın E, Işık S, Aksoy AR, 2013. Kars ili sığır işletmelerinde barınakların mevcut durumu ve yetiştirici talepleri: I. mevcut durum. Kafkas Üni Vet Fak Derg, 19, 109-116.
- Tugay A, Bakır G, 2009. Giresun yöresindeki süt sığırcılığı iş- letmelerinin yapısal özellikleri. Atatürk Üniv Zir Fak Derg, 40, 37-47.
- Yalçın C, Yıldız AŞ, Sarıözkan S, Günlü A, 2010. Producer profiles, production characteristics and mastitis control applications at dairy herds in Konya, Burdur and Kırklareli provinces, Turkey. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 57, 43-48.
APA | KÖSEMAN A, Risvanli A, KAYGUSUZOĞLU E, Saat N, KORKMAZ H, Seker I (2016). Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. , 101 - 108. |
Chicago | KÖSEMAN ABDURRAHMAN,Risvanli Ali,KAYGUSUZOĞLU ERDAL,Saat Nevzat,KORKMAZ HÜSEYİN,Seker Ibrahim Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. (2016): 101 - 108. |
MLA | KÖSEMAN ABDURRAHMAN,Risvanli Ali,KAYGUSUZOĞLU ERDAL,Saat Nevzat,KORKMAZ HÜSEYİN,Seker Ibrahim Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. , 2016, ss.101 - 108. |
AMA | KÖSEMAN A,Risvanli A,KAYGUSUZOĞLU E,Saat N,KORKMAZ H,Seker I Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. . 2016; 101 - 108. |
Vancouver | KÖSEMAN A,Risvanli A,KAYGUSUZOĞLU E,Saat N,KORKMAZ H,Seker I Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. . 2016; 101 - 108. |
IEEE | KÖSEMAN A,Risvanli A,KAYGUSUZOĞLU E,Saat N,KORKMAZ H,Seker I "Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi." , ss.101 - 108, 2016. |
ISNAD | KÖSEMAN, ABDURRAHMAN vd. "Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi". (2016), 101-108. |
APA | KÖSEMAN A, Risvanli A, KAYGUSUZOĞLU E, Saat N, KORKMAZ H, Seker I (2016). Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 32(2), 101 - 108. |
Chicago | KÖSEMAN ABDURRAHMAN,Risvanli Ali,KAYGUSUZOĞLU ERDAL,Saat Nevzat,KORKMAZ HÜSEYİN,Seker Ibrahim Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 32, no.2 (2016): 101 - 108. |
MLA | KÖSEMAN ABDURRAHMAN,Risvanli Ali,KAYGUSUZOĞLU ERDAL,Saat Nevzat,KORKMAZ HÜSEYİN,Seker Ibrahim Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, vol.32, no.2, 2016, ss.101 - 108. |
AMA | KÖSEMAN A,Risvanli A,KAYGUSUZOĞLU E,Saat N,KORKMAZ H,Seker I Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2016; 32(2): 101 - 108. |
Vancouver | KÖSEMAN A,Risvanli A,KAYGUSUZOĞLU E,Saat N,KORKMAZ H,Seker I Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2016; 32(2): 101 - 108. |
IEEE | KÖSEMAN A,Risvanli A,KAYGUSUZOĞLU E,Saat N,KORKMAZ H,Seker I "Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi." Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 32, ss.101 - 108, 2016. |
ISNAD | KÖSEMAN, ABDURRAHMAN vd. "Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi". Eurasian Journal of Veterinary Sciences 32/2 (2016), 101-108. |