Yıl: 2016 Cilt: 32 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 101 - 108 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi

Öz:
Amaç: Bu araştırma, Malatya ilinde süt sığırcılık işletmelerindeki yetiştiricilerin demografik özelliklerini belirlemek, yetiştiricilerin üreme, sürü sağlığı, sağım ve meme hijyenine yönelik bilgi, beceri ve deneyimleri ile bu konulardaki saha sorunlarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 80 adet süt sığırcılık işletmesi sahibiyle yüz yüze yapılan anket uygulamalarından elde edilen veriler kullanıldı. Araştırmaya dahil edilen 50 baş ve üzerinde sağmal sığıra sahip işletmelerin seçiminde tesadüfi örnekleme metodu kullanıldı. İstatistiki analizlerde, her soru için ayrı ayrı sayısal yüzde (%) ve frekanslar SPSS istatistik paket programı kullanılarak hesaplandı. Seçenekler arasındaki frekanslar arası karşılaştırmalarda ki-kare testinden yararlanıldı. Bulgular: Yapılan çalışmada, kızgınlık zamanını vajinasından çara akıntısı gelmesinden tespit edenlerin oranı %63.8, düvelerini ilk olarak 15-16 aylıkken tohumlatanların oranı %27 olarak tespit edildi. Makine ile sağım yapanların, sağım makine ve ekipmanlarını dezenfekte edenlerin ve sağım öncesi ve sonrası meme temizliği yapanların oranları da sırayla %88.3, %77.9, %81.8 olarak hesaplandı. Mevcut araştırmadan elde edilen bulgular, yetiştiricilerin süt sığırcılığı ile ilgili bilinç düzeylerinde ve sürü sağlığı, üreme-döl verimi, sağım, sağım hane ve meme hijyeni bakımından işletme koşullarında birçok problemin bulunduğunu ortaya koymaktadır Öneriler: Çalışmada varlığı belirlenen sorunların, uygun ve yeterli eğitim takviyesiyle aşılabileceği düşünülmektedir. Genel toplantılar, eğitici seminerler, işletme çalışanlarına birebir eğitim çalışmaları yapılması, sorunların yerinde tespiti ve problemlerin anında çözümlenmesi oldukça önemlidir. İşletme sahiplerinin, sorunlara anında mü- dahale edebilecek ve modern işletme koşullarında üretim yapılmasını sağlayacak veteriner hekimleri tam gün istihdam etmeleri de önerilmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji

Determining demographic characteristics of breeders and their knowledge of reproduction, herd health and hygiene issues in dairy farms in Malatya.

Öz:
Aim: The aim of this research is to determine the demographic characteristics of breeders, their knowledge, skill and experience about reproduction, herd health, milking and udder hygiene as well as to find out field problems in dairy farms in Malatya.Materials and Methods: For this purpose, face-to-face interviews are applied in 80 dairy farm owners. Random sampling method is used in these farms having 50+ head. In statistical analysis, numerical percentage and frequency for each question was separately calculated by using SPSS statistical package programme. The chi-square test is used in between frequency comparisons in the selection of questionnaire.Results: In this study, it is identified that the ratio of estrus period from vaginal discharge is 63.8% and the ratio of first insemination heifers in the 15-16 months is 27%. It is calculated that the ratios of respondents who milking by machines, who disinfect the milking machine and the equipment, who clean the udders before and after milking is respectively 88.3%, 77.9% and 81.8%. In the present study, it is determined that there are many problems in breeding, herd health, reproduction-fertility, milking, milking parlour and udder hygiene in farms. Conclusions: It is thought that problems can be solved by enough training. General meetings, training seminars, face-to-face trainings with the employees, controlling farms and solving the problems on time is rather significant. Moreover, farm owners are suggested to have fulltime employment of veterinarians who can solve matters immediately and ensure proper production in modern circumstances
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KÖSEMAN A, Risvanli A, KAYGUSUZOĞLU E, Saat N, KORKMAZ H, Seker I (2016). Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. , 101 - 108.
Chicago KÖSEMAN ABDURRAHMAN,Risvanli Ali,KAYGUSUZOĞLU ERDAL,Saat Nevzat,KORKMAZ HÜSEYİN,Seker Ibrahim Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. (2016): 101 - 108.
MLA KÖSEMAN ABDURRAHMAN,Risvanli Ali,KAYGUSUZOĞLU ERDAL,Saat Nevzat,KORKMAZ HÜSEYİN,Seker Ibrahim Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. , 2016, ss.101 - 108.
AMA KÖSEMAN A,Risvanli A,KAYGUSUZOĞLU E,Saat N,KORKMAZ H,Seker I Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. . 2016; 101 - 108.
Vancouver KÖSEMAN A,Risvanli A,KAYGUSUZOĞLU E,Saat N,KORKMAZ H,Seker I Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. . 2016; 101 - 108.
IEEE KÖSEMAN A,Risvanli A,KAYGUSUZOĞLU E,Saat N,KORKMAZ H,Seker I "Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi." , ss.101 - 108, 2016.
ISNAD KÖSEMAN, ABDURRAHMAN vd. "Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi". (2016), 101-108.
APA KÖSEMAN A, Risvanli A, KAYGUSUZOĞLU E, Saat N, KORKMAZ H, Seker I (2016). Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 32(2), 101 - 108.
Chicago KÖSEMAN ABDURRAHMAN,Risvanli Ali,KAYGUSUZOĞLU ERDAL,Saat Nevzat,KORKMAZ HÜSEYİN,Seker Ibrahim Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Eurasian Journal of Veterinary Sciences 32, no.2 (2016): 101 - 108.
MLA KÖSEMAN ABDURRAHMAN,Risvanli Ali,KAYGUSUZOĞLU ERDAL,Saat Nevzat,KORKMAZ HÜSEYİN,Seker Ibrahim Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, vol.32, no.2, 2016, ss.101 - 108.
AMA KÖSEMAN A,Risvanli A,KAYGUSUZOĞLU E,Saat N,KORKMAZ H,Seker I Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2016; 32(2): 101 - 108.
Vancouver KÖSEMAN A,Risvanli A,KAYGUSUZOĞLU E,Saat N,KORKMAZ H,Seker I Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Eurasian Journal of Veterinary Sciences. 2016; 32(2): 101 - 108.
IEEE KÖSEMAN A,Risvanli A,KAYGUSUZOĞLU E,Saat N,KORKMAZ H,Seker I "Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi." Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 32, ss.101 - 108, 2016.
ISNAD KÖSEMAN, ABDURRAHMAN vd. "Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi". Eurasian Journal of Veterinary Sciences 32/2 (2016), 101-108.