Uçucu yağların etlik piliçlerde besi performansı, karkas randımanı, Newcastle hastalığı ve enfeksiyöz bronşitis antikor seviyeleri ile bazı serum parametreleri üzerine etkisi

Yıl: 2017 Cilt: 2 Sayı: 88 Sayfa Aralığı: 51 - 67 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Uçucu yağların etlik piliçlerde besi performansı, karkas randımanı, Newcastle hastalığı ve enfeksiyöz bronşitis antikor seviyeleri ile bazı serum parametreleri üzerine etkisi

Öz:
Bu araştırma rasyonlara ilave edilen uçucu yağların etlik piliçlerde canlı ağırlık (CA), canlı ağırlık artışı (CAA), yem tüketimi (YT), yemden yararlanma oranı (YYO), sıcak karkas randımanı ile Newcastle Hastalığı (ND), Infeksiyöz Bronşitis (IB) antikor titreleri, kan serumu trigliserit ve toplam kolesterol seviyelerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada erkek ve dişi karışık olmak üzere toplam 320 civciv kullanılmıştır. Araştırma, 1 kontrol ve 3 deneme grubu olmak üzere toplam 4 grup halinde yürütülmüş olup her grup toplam 80 civcivden oluşmaktadır. Her bir deneme grubu yirmişer civciv içeren 4 alt gruba ayrılmıştır. Deneme süresi altı haftadır. Araştırmada her bir gruba civciv döneminde (0-21. günler) % 23 HP ve 3200 kcal/kg ME, piliç döneminde ise (21-42. günler) %20,5 HP ve 3400 kcal/kg ME içeren rasyonlar hazırlanmıştır. Araştırmada, 1.deneme grubu 500 mg/kg Salinomisin, 2. deneme grubu 500 mg/kg Salinomisin + 300 mg/kg uçucu yağ (Oregostim-Polimed) ve 3. deneme grubu rasyonu da 300 mg/kg uçucu yağ içerecek şekilde hazırlanmıştır. Deneme grupları 1, 2, ve 3 de 35. güne kadar CA, iki, üç ve beşinci haftalarda CAA, ikinci haftada YT, dört, beş ve altıncı haftalarda YYO üzerine etkisi gözlenmiştir (P<0,05). Fakat bu farklılık YYO hariç altıncı haftada ortadan kalkmıştır. Rasyona ilave edilen Salinomisin, uçucu yağ + Salinomisin ve uçucu yağ katkısının YYO üzerine etkisi gözlenmiştir (P<0,05). Uçucu yağ + Salinomisin katkılı 2. deneme grubunda uçucu yağ grubu ve salinomisin grubuna göre YYO daha düşüktür. Salinomisin ve uçucu yağ katkısının sıcak karkas ağırlığı, karkas randımanı, serum kolesterol miktarı, ND ve IB yağ grubunda serum trigliserit miktarları en düşük düzeyde bulunmuştur (P<0.01). Anahtar sözcükler: Etlik piliç, besi performansı, uçucu yağ, yemden yararlanma oranı
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji

The effects of the use of supplemental essential oils on performance, carcass yield, Newcastle disease andinfectious bronchitis antibody levels, and on some serum parameters in broilers

Öz:
This study has been conducted to determine the effects of essential oils, as a supplement to broiler rations, on live weight, live weight gain, feed consumption, feed conversion ratio, carcass yield, and on Newcastle Disease, Infectious Bronchitis, serum antibody levels and total cholesterol and triglyceride levels in broilers. In the experiment 320 male and female (mix) broiler chicks were used. The experiment was carried out with four groups: one control group and three treatment groups, each containing 80 chicks. Each group, then, was divided into four replicate groups of 20 chicks. The experiment was conducted for six weeks. From day 0 to day 21, the chicks were fed with the starter diet (CP % 23; ME 3200 kcal/kg), and from day 22 till day 42, that is when the experiment was terminated, with the adult diet (CP % 20,5; ME 3400 kcal/kg). In the study, diets of treatment group 1 was supplemented with 500 mg/kg Salinomycin, group 2 was supplemented with 500 mg/kg Salinomycin + 300 mg/kg essential oils and group 3 was supplemented with only 300 mg/kg essential oils. In treatment groups 1, 2, and 3 live weight (from day 0 till day 35), live weight gain (second, third and fifth weeks), feed consumption (second week), feed conversion ratio (fourth, fifth and sixth weeks) were significantly affected (P<0,05). But these effects were disappeared at the end of the experiment except the feed conversion ratio. Feed conversion ratio of Group 3 is higher than Group 2 and Group 1. Statistically significant effects were not observed on carcass yield, carcass weight, blood cholesterol level, ND and IB antibody levels. However, triglyceride level of Group 3, being the minimum of the 3 groups (P<0,05), was significantly affected (P<0,05).
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Alçiçek A, Bozkurt M, Çabuk M (2003): The effect of an essential oil combination derived from sellected herbs growing wild in Turkey on Broiler performance. S Afr J Anim Sci, 33, 89-94.
  • 2. Alçiçek A, Bozkurt M, Çabuk M (2004): The effect of a mixture of herbal essantial oils, an organic acid or probiotics on broiler performance. S Afr J Anim Sci, 34, 217-222.
  • 3. AOAC (2000): Official Methods of Analysis of AOAC International. 17th Ed. AOAC international, Maryland.
  • 4. Avcı S (2004): Etlik piliç karma yemlerinde bitkisel ekstrakt kullanımının besi performansına etkileri, Ç Ü, Fen Bilimleri Enstitüsü (Yüksek Lisans tezi), Adana.
  • 5. Botsoglou NA, Florou-Paner P, Christaki E, Fletouris DJ, Spais AB (2002): Effect of dietary oregano essential oil on performance of chickens and on iron-induced lipid oxidation of breast, thigh and abdominal fat tissues. Br Poult Sci, 43, 223-230.
  • 6. Bozkurt M, Çatlı, AU, Küçükyılmaz K, Çınar M, Bintaş E (2007): Etlik piliç yemlerine organik asit ve esansiyel yağ karışımı ile kombinasyonlarının ilave edilmesinin besi performansı üzerine etkileri. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi -Bursa S: 217.
  • 7. Catala- Gregori P, Mallet S, Travel A, Lessire M (2007): Efficiency of a prebiotic and a plant extract on broiler performance and intestinal physiology. Proceedings of 16 th European Symposium on Poultry Nutrition S: 29.
  • 8. Çiftçi M (2005): The effect of anise oil on broiler performance. 14 th World Veterinary Poultry Congress S: 459.
  • 9. Çördük M, Ceylan N, Toprak NN, Tel Y (2007): Etlik piliç yemlerine organik asit, prebiyotik bitkisel ekstrakt ve probiyotik ilavesinin performans ve bağırsak mikroflorası üzerine etkisi. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi -Bursa S: 325.
  • 10. Didry N, Dubreuil L, Pinkas M (1994): Activity of thymol, carvacrol, cinnamaldehyde and eugenol on oral bacteria. Pharm Acta Helv, 69, 25-28.
  • 11. Engberg R, Jensen, B, Hojberg O (2007): Plant of Juglandaceae family as alternative to antibiotic growth promoters in broiler production. Proceedings of 16 th European Symposium On Poultry Nutrition S: 184.
  • 12. Ertaş ON (2005): The effect of an essential oil mix derived from oregano clove and anise broiler performance. 14 th World Veterinary Poultry Congress S: 461.
  • 13. Farahat MH, Abdallah FM, Ali HA, Hernandez-Santana A (2016): Effect of dietary supplementation of grape seed extract on the growth performance, lipid profile, antioxidant status and immune response of broiler chickens. 2, 1-7.
  • 14. Giannenas I, Florou-Paneri P, Papazaharıadou M, Christaki E, Botsoglou NA, Spais AB (2003): Effects of dietary supplementation with oregano essential oil on performance of broilers after experimental infection with eimeria tenella. Arch Anim Nutr, 57 (2): 99-106.
  • 15. Halle I, Schubert R, Flachowsky G, Jahreis G, Bitsch R (2001): Effect s of essential oils and herbal mixtures on the growth of broiler chicks. Vitamine und Zusatzstoffe inder Ernahrung von Mensch und Tier.-8.-Symposium, 26 und 27.-September, 2001, Jena Thuringen Germany, 439-442.
  • 16. Hernandez F, Madrid J, Garcıa V, Orengo J, Megias Md (2004): Influence of two plant extracts on broilers performance, digestibility, and digestive organ size. Poult Sci, 83, 169 - 174.
  • 17. Infante-Rodríguez F, Salinas-Chavira J, Montaño-Gómez MF, Manríquez-Nuñez OM, González-Vizcarra VM, GuevaraFlorentino OF, Ramírez De León JA (2016): Effect of diets with different energy concentrations on growth performance, carcass characteristics and meat chemical composition of broiler chickens in dry tropics. Springerplus, 5(1):1937.
  • 18. Jamroz, D, Kamel C (2002): Plant extracts enhance broiler performance. In non ruminant nutrition: Antimicrobial agents and plant extracts on immunity, healt and performance. J Anim Sci, 80 (E.suppl 1), 41.
  • 19. Jang IS, Ko YH, Yang HY, Ha JS, Kim JY, Kang SY, Yoo DH, Nam Ds, Kim DH, Lee CY (2004): Influence of essentila oil components on growth performans and the functional activity of the pancreas and small intestine in broiler chickens. Asian Australasian Journal of Animal-Sciences, Sciences.17 (3): 394-400.
  • 20. Kamel C, Jamroz D (2003): Plant exracts enhance broiler performance. J. Anim Sci. Vol 80. Suppl 1.
  • 21. Kitandu A, Juranova R (2006): Progress in control measures for chicken coccidiosis. Actavet Brno, S: 265-276.
  • 22. Lee K-W, Everts H, Kappert HJ, Frehner M, Losa R, Beynen AC (2003a): Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid methabolism in female chickens. Br Poult Sci, 44 (3): 450-457.
  • 23. Lee KW, Everts H, Kappert HJ, Yeom K-H, Beynen AC (2003b): Dietary carvacrol lovers body weight gain but ımproves feed conversion in female broiler chickens. Poultry Science Association, 394-399.
  • 24. Lee K-W, Everts H, Beynen AC (2004a): Essential oils in broiler nutrition. Int J Poult Sci, 3 (12): 738-752.
  • 25. Lee KW, Everts H, Kappert HJ, Van Der Kuılen J, Lemmens AG, Frehner M, Beynen AC (2004b): Growth performance, ıntestinal viscosity, fat digestibility and plasma cholesterol in broiler chickens fed a rye- containing diet without or with essential oil components. Int J Poultry Sci, 3 (9): 613- 618.
  • 26. Leeson S, Summers JD (2001): Scott,s nutrition of the chicken. Canada: University Books Guelph.
  • 27. Moleyar V, Narasımham P (1992): Antibacterial activity of essential oil components. Int J Food Microbiol, 16, 337- 342.
  • 28. Montes-Belmont R, Carvajal M (1998): Control of Aspergillus flavus in maize with plant essential oils and their components. J Food Protect, 61, 616-619.
  • 29. Saini R, Davis S, Dudley- Cash W (2004): Oregano essential oil reduces the expression of coccidiosis in broiler. 22. World Poultry Congress book of abstracts. S: 583.
  • 30. Shawle K, Urge M, Animut G (2016): Effect of different levels of Lepidium sativum L. on growth performance, carcass characteristics, hematology and serum biochemical parameters of broilers. Springerplus, 5 (1):1441.
  • 31. Sirvydis VH, Bobiniene R, Priudiokiene V, Vencius D (2003): Phytobiotics add value to broiler feed. World Poultry -Elsevier, 19 (1): 16-17.
  • 32. Song D, Wang YW, Hou YJ, Dong ZL, Wang WW, Li AK (2016): The effects of dietary supplementation of microencapsulated and the extract of seed on growth performance, immune functions, and serum biochemical parameters in broiler chickens. J Anim Sci, 94 (8): 3271-3277.
  • 33. Suk JC, Lim HS, Paik IK (2003): Effects of Blended Essential Oil (CRINA®) Supplementation on the Performance, Nutrient Digestibility, Small Intestinal Microflora and Fatty Acid Composition of Meat in Broiler Chickens. J Anim Sci Tech, 45 (5): 777-786.
  • 34. Şimşek ÜG, Güler T, Çiftçi M, Ertaş ON, Dalkılıç B (2007a): Rasyona ilave edilen antibiyotik ve kekik yağının etlik piliçlerde canlı ağırlık, karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine etkisi. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi-Bursa, S:233.
  • 35. Şimşek ÜG, Güler T, Çiftçi M, Ertaş ON, Dalkılıç, B (2007b): Esans yağ karışımının etlik piliçlerde canlı ağırlık karkas ve etlerin duyusal özellikleri üzerine etkisi. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi -Bursa S: 238.
  • 36. Vogt H, Rauch H-W (1991): Der Einsatz einzelner ätherischer Öle im Geflügelmastfutter. Lanbauforschung Völkenrode, 41, 94- 97. In: Lee, K.-W.,Everts, H., Beynen, A.C. (2004). Essential oils in broiler nutrition. Int J Poul Sci, 3(12): 738752.
  • 37. Wang S, Zhang L, Li J, Cong J, Gao F, Zhou G (2017): Effects of dietary marigold extract supplementation on growth performance, pigmentation, antioxidant capacity and meat quality in broiler chickens. Asian-Australas J Anim Sci, 30(1): 71-77
  • 38. Waldenstedt L (2003): Effect of vaccination against coccidiosis in combination with an antibacterial Origanum vulgare compound in organic broiler production. Acta Agri Scan, 9, 101-109
  • 39. Williams P, Losa R (2001): The use of essantial oils and their compounds in poultry nutrition. World Poult, 17(4): 14-15.
  • 40. Zang KY, Yan F, Keen CA, Waldroup PW (2005): Evaluation of microencapsulated essantial oils and organic acids in dieds for broiler chickens. Int J Poult Sci, 4(9): 612- 619.
APA ÇETİN T, YILDIZ G (2017). Uçucu yağların etlik piliçlerde besi performansı, karkas randımanı, Newcastle hastalığı ve enfeksiyöz bronşitis antikor seviyeleri ile bazı serum parametreleri üzerine etkisi. , 51 - 67.
Chicago ÇETİN Taner,YILDIZ GÜLTEKIN Uçucu yağların etlik piliçlerde besi performansı, karkas randımanı, Newcastle hastalığı ve enfeksiyöz bronşitis antikor seviyeleri ile bazı serum parametreleri üzerine etkisi. (2017): 51 - 67.
MLA ÇETİN Taner,YILDIZ GÜLTEKIN Uçucu yağların etlik piliçlerde besi performansı, karkas randımanı, Newcastle hastalığı ve enfeksiyöz bronşitis antikor seviyeleri ile bazı serum parametreleri üzerine etkisi. , 2017, ss.51 - 67.
AMA ÇETİN T,YILDIZ G Uçucu yağların etlik piliçlerde besi performansı, karkas randımanı, Newcastle hastalığı ve enfeksiyöz bronşitis antikor seviyeleri ile bazı serum parametreleri üzerine etkisi. . 2017; 51 - 67.
Vancouver ÇETİN T,YILDIZ G Uçucu yağların etlik piliçlerde besi performansı, karkas randımanı, Newcastle hastalığı ve enfeksiyöz bronşitis antikor seviyeleri ile bazı serum parametreleri üzerine etkisi. . 2017; 51 - 67.
IEEE ÇETİN T,YILDIZ G "Uçucu yağların etlik piliçlerde besi performansı, karkas randımanı, Newcastle hastalığı ve enfeksiyöz bronşitis antikor seviyeleri ile bazı serum parametreleri üzerine etkisi." , ss.51 - 67, 2017.
ISNAD ÇETİN, Taner - YILDIZ, GÜLTEKIN. "Uçucu yağların etlik piliçlerde besi performansı, karkas randımanı, Newcastle hastalığı ve enfeksiyöz bronşitis antikor seviyeleri ile bazı serum parametreleri üzerine etkisi". (2017), 51-67.
APA ÇETİN T, YILDIZ G (2017). Uçucu yağların etlik piliçlerde besi performansı, karkas randımanı, Newcastle hastalığı ve enfeksiyöz bronşitis antikor seviyeleri ile bazı serum parametreleri üzerine etkisi. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 2(88), 51 - 67.
Chicago ÇETİN Taner,YILDIZ GÜLTEKIN Uçucu yağların etlik piliçlerde besi performansı, karkas randımanı, Newcastle hastalığı ve enfeksiyöz bronşitis antikor seviyeleri ile bazı serum parametreleri üzerine etkisi. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi 2, no.88 (2017): 51 - 67.
MLA ÇETİN Taner,YILDIZ GÜLTEKIN Uçucu yağların etlik piliçlerde besi performansı, karkas randımanı, Newcastle hastalığı ve enfeksiyöz bronşitis antikor seviyeleri ile bazı serum parametreleri üzerine etkisi. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, vol.2, no.88, 2017, ss.51 - 67.
AMA ÇETİN T,YILDIZ G Uçucu yağların etlik piliçlerde besi performansı, karkas randımanı, Newcastle hastalığı ve enfeksiyöz bronşitis antikor seviyeleri ile bazı serum parametreleri üzerine etkisi. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi. 2017; 2(88): 51 - 67.
Vancouver ÇETİN T,YILDIZ G Uçucu yağların etlik piliçlerde besi performansı, karkas randımanı, Newcastle hastalığı ve enfeksiyöz bronşitis antikor seviyeleri ile bazı serum parametreleri üzerine etkisi. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi. 2017; 2(88): 51 - 67.
IEEE ÇETİN T,YILDIZ G "Uçucu yağların etlik piliçlerde besi performansı, karkas randımanı, Newcastle hastalığı ve enfeksiyöz bronşitis antikor seviyeleri ile bazı serum parametreleri üzerine etkisi." Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 2, ss.51 - 67, 2017.
ISNAD ÇETİN, Taner - YILDIZ, GÜLTEKIN. "Uçucu yağların etlik piliçlerde besi performansı, karkas randımanı, Newcastle hastalığı ve enfeksiyöz bronşitis antikor seviyeleri ile bazı serum parametreleri üzerine etkisi". Veteriner Hekimler Derneği Dergisi 2/88 (2017), 51-67.