MEYVE VE SEBZELERDE KARŞILAŞILABİLEN BAZI PESTİSİT KALINTILARININ UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANILAN ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER

Yıl: 2017 Cilt: 3 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 109 - 116 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

MEYVE VE SEBZELERDE KARŞILAŞILABİLEN BAZI PESTİSİT KALINTILARININ UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANILAN ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER

Öz:
Pestisitler, canlıların yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmek amacı ile ihtiyaç duydukları besin maddelerinin üretim aşamasından tüketime kadar korunabilmeleri için kullanılan madde veya madde karışımlarıdır. Etki mekanizmalarına göre kontak, sistemik ve yarı sistemik etki gösterenler olarak üç gruba ayrılan pestisitler, bitkilerde yaygın kullanım alanına sahiptirler. Bu pestisitlerin bilinçsiz kullanımı kalıntıya neden olmaktadır. Bu kalıntılar uzaklaştırılmalı veya yok edilmelidir. Kalıntıları uzaklaştırmak amacı ile ürün çeşidi ve etki mekanizmasına (kontak-sistemik-yarı sistemik) göre yöntem belirlenmelidir. Çeşme suyu, klordioksit çözeltisi ve peroksiasetik asit çözeltileri gibi çözeltiler ile yıkama işlemi, ısıl işlem uygulaması, ozon, ultrases, vurgulu elektrik alan, yüksek hidrostatik basınç ve gama ışını uygulamaları kalıntıları uzaklaştırmak veya azaltmak amacı ile uygulanabilecek işlemler arasında yer almaktadırlar
Anahtar Kelime:

Konular: Gıda Bilimi ve Teknolojisi

VARIOUS REMOVAL METHODS OF SOME PESTICIDE RESIDUES IN FRUITS AND VEGETABLES

Öz:
Pesticides are mixtures of substances or substances that are used to maintain the vital activities of living things and to protect the nutrients they need from their production stage to their consumption. Pesticides, which are divided into three groups according to their mechanism of action, as contact, systemic and semi-systemic effect, are widely used in plants. The unconscious use of these pesticides causes the residue. These residues should be removed or destroyed. The method should be determined according to the product type and the mechanism of action (systemic-contact) in order to remove the residues. Washing with solutions such as tap water, chlorine dioxide solution and peroxyacetic acid solutions, heat treatment application, ozone, ultrasonic, pulsed electric field, high hydrostatic pressure and gamma radiation applications are among the processes that can be applied with the aim of removing or reducing residues.
Anahtar Kelime:

Konular: Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • Adachi, A. & Okano, T. (2006). Pesticide Residue Reduction in Selected Vegetables Using Rice-Bran. Journal of Health Science, 52(3), 320-323.
  • Al-Taher, F., Chen, Y., Wylie, P. & Cappozzo, J. (2013). Reduction of pesticide residues in tomatoes and other produce. Journal of Food Protection, 76(3), 510-510.
  • Kırmızı Şarap Yapımı, (16 Ocak 2013) http://bagvesarap.org/index.php?option=com_content&view=article&id=33:kirmizi-sarapyapimi&catid=25:sarap-yapimi&Itemid=54 (Erişim Tarihi: 19.01.2016)
  • Aydemir-Atasever, M. & Atasever, M. (2007). Işınlamanın Gıda Teknolojisinde Kullanımı. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 2(3), 107-116.
  • Bajwa, U. & Sandhu, K.S. (2014). Effect of handling and processing on pesticide residues in food- a review. Journal of Food Science and Technology, 51(2), 201-220.
  • Baltacı-Yiğit, H.M. (2015). Ozonla pestisit giderimi uygulamasının domateste renk ve C vitaminine etkileri. Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Basfar, A.A., Mohamed, K.A. & AlSager, O.A. (2012). De-contamination of pesticide residues in food by ionizing radiation. Radiation Physics and Chemistry, 81, 473–478.
  • Cabras, P., Angioni, A., Garau, V.L., Pirisi, F.M., Espinoza, J. & Mendoza, A. (1998). Fate of azoxystrobin, fluazinam, kresoxim-methyl, mepanipyrim and tetraconazole from vine to wine. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46(8), 319–321.
  • Cangi, R., Yanar, Y., Yağcı, A., Topçu N., Sucu, S. & Dülgeroğlu, Y. (2014). Narince Üzüm Çeşidinin Yapraklarında Farklı Fungusit Uygulamaları ve Salamura Yöntemlerine Bağlı Olarak Fungusit Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31 (2), 23-30.
  • Cengiz, M.F., Certel, M. & Göçmen, H. (2006). Residue contents of DDVP (Dichlorvos) and diazinon(kontak) applied on cucumbers grown in greenhouses and their reduction by duration of a pre-harvest interval and post-harvest culinary applications. Food Chemistry, 98(1), 127-135.
  • Chen, F., Zeng, L., Zhang, Y., Liao, X., Ge, Y., Hu, X. & Jiang, L. (2009). Degradation behaviour of methamidophos and chlorpyrifos in apple juice treated with pulsed electric fields. Food Chemistry, 112 (4), 956-961.
  • Chen, Q., Wang, Y., Zhang, Y. & Liao, X. (2014). Chlorine dioxide treatment for the removal of pesticide residues on fresh lettuce and in aqueous solution. Food Control, 40, 106- 112.
  • Chowdhury, M.A.Z., Jahan, I., Karim, N., Alam, M.K., Rahman, M.A., Moniruzzaman, M., Gan, S.H. & Fakhruddin, A.N.M. (2014).
  • Determination of Carbamate and Organophosphorus Pesticides in Vegetable Samples and the Efficiency of Gamma-Radiation in Their Removal. BioMed Research International, 2014, 9.
  • Cingöz, Ş. (2013). Kurutma işleminin üzümlerdeki bazi pestisit kalintilari üzerine etkisi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 60 syf.
  • Demircan, V. & Yılmaz, H. (2005). Isparta İli Elma Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımı- nın Çevresel Duyarlılık ve Ekonomik Açı- dan Analizi, Ekoloji Dergisi, 15-25.
  • Ekici, L., Sağdıç, O. & Kesmen, Z. (2006). Gıda Endüstrisinde Alternatif Bir Dezenfektan: Ozon. Gıda Teknolojileri Dergisi, 1(1), 47- 57.
  • Eryüce, B. (2012). Tarım İlacı Nedir? http://www.izto.org.tr/portals/0/iztogenel/d okumanlar/tarim_ilaci_nedir_b_eryuce_26.04.2012 %2022-03-49. (Erişim Tarihi: 10.01.2016)
  • Ghani, B.A., Hanafi, A. & Nasr, I.N. (2010). Nontoxic Washing Solutions for Decreasing Myclobutanil , Fenhexamid and Boscalid Residues in Sweet Pepper and Cherry Tomatoes. Journal of Basic and Applied Sciences 4(8), 3360-3365.
  • Güleç, A.H. (2006). Modern Gıda Muhafazasında Vurgulu Elektrik Alan ve Ultrason Uygulamaları. Türkiye 9. Gıda Kongresi, 24-26 Mayıs 2006, Bolu, 73-76.
  • Han, Y., Li, W., Dong, F., Xu, J., Liu, X., Li, Y., Kong, Z., Liang, X. & Zheng, Y. (2013). The behavior of chlorpyrifos and its metabolite 3,5,6-trichloro-2-pyridinol in tomatoes during home canning. Food Control, 31(2), 560-565.
  • Iizuka, T., Maeda, S. & Shimizu, A. (2013). Removal of pesticide residue in cherry tomato by hydrostatic pressure. Journal of Food Engineering, 116(4), 796-800.
  • Iizuka, T. & Shimizu, A. (2014). Removal of pesticide residue from Brussels sprouts by hydrostatic pressure. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 22, 70-75.
  • Ikeura, H., Kobayashi, F. & Tamaki, M. (2011). Removal of residual pesticide, fenitrothion, in vegetables by using ozone microbubbles generated by different methods. Journal of Food Engineering, 103(3), 345-349.
  • Karakaya, M. & Boyraz, N. (1992). Gıda Kirlenmesinde Pestisitler ve Korunma Yolları. http://docplayer.biz.tr/3391422-Gida-kirlenmesinde-pestisitler-ve-korunma-yollari.html (Erişim Tarihi: 05.02.2017).
  • Sayın, L. & Tamer, C.E. (2014). Yüksek Hidrostatik Basınç ve Ultrasonun Gıda Koruma Yöntemi Olarak Kullanımı. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1), 83- 94.
  • Tanrıvermiş, H. (2000). Orta sakarya havzası'nda domates üretiminde tarımsal ilaç kullanımı- nın ekonomik analizi. Ankara Üniversitesi, Proje Raporu 2000-4.
  • Tiryaki, O., Canhilal, R. & Horuz, S.(2010) Tarım İlaçları Kullanımı ve Riskleri. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 26(2), 154-169
  • Tülek, Y. & Filizay, G. (2006). Gıda endüstrisinde yüksek hidrostatik basınç uygulamaları. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 12(3), 369-377.
  • Wu, J., Lan, C. & Sing-Chan, G. Y. (2009). Organophosphorus pesticide ozonation and formation of oxon intermediates. Chemosphere, 76(9), 1308-1314.
  • Yaralı, E. (2014). Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler I. http://www.akademik.adu.edu.tr/myo/cine/webfolders/File/ders%20notlari/gida%20temel%20islemler%20I.pdf (Erişim Tarihi: 16.01.2016).
  • Yüksel, F. (2013). Gıda Teknolojisinde Ultrases Uygulamaları. Gıda Teknolojileri Dergisi, 8(2), 29-38.
  • Zhang, Y., Zhang, W., Liao, X., Zhang, J., Hou, Y., Xiao, Z., Chen, F., & Hu, X. (2010).
  • Degradation of diazinon in apple juice by ultrasonic treatment. Ultrasonics Sonochemistry, 17(4), 662-668.
APA PAZIR F, TURAN F (2017). MEYVE VE SEBZELERDE KARŞILAŞILABİLEN BAZI PESTİSİT KALINTILARININ UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANILAN ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER. , 109 - 116.
Chicago PAZIR FİKRET,TURAN Funda MEYVE VE SEBZELERDE KARŞILAŞILABİLEN BAZI PESTİSİT KALINTILARININ UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANILAN ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER. (2017): 109 - 116.
MLA PAZIR FİKRET,TURAN Funda MEYVE VE SEBZELERDE KARŞILAŞILABİLEN BAZI PESTİSİT KALINTILARININ UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANILAN ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER. , 2017, ss.109 - 116.
AMA PAZIR F,TURAN F MEYVE VE SEBZELERDE KARŞILAŞILABİLEN BAZI PESTİSİT KALINTILARININ UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANILAN ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER. . 2017; 109 - 116.
Vancouver PAZIR F,TURAN F MEYVE VE SEBZELERDE KARŞILAŞILABİLEN BAZI PESTİSİT KALINTILARININ UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANILAN ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER. . 2017; 109 - 116.
IEEE PAZIR F,TURAN F "MEYVE VE SEBZELERDE KARŞILAŞILABİLEN BAZI PESTİSİT KALINTILARININ UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANILAN ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER." , ss.109 - 116, 2017.
ISNAD PAZIR, FİKRET - TURAN, Funda. "MEYVE VE SEBZELERDE KARŞILAŞILABİLEN BAZI PESTİSİT KALINTILARININ UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANILAN ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER". (2017), 109-116.
APA PAZIR F, TURAN F (2017). MEYVE VE SEBZELERDE KARŞILAŞILABİLEN BAZI PESTİSİT KALINTILARININ UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANILAN ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER. Journal of Food and Health Science, 3(3), 109 - 116.
Chicago PAZIR FİKRET,TURAN Funda MEYVE VE SEBZELERDE KARŞILAŞILABİLEN BAZI PESTİSİT KALINTILARININ UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANILAN ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER. Journal of Food and Health Science 3, no.3 (2017): 109 - 116.
MLA PAZIR FİKRET,TURAN Funda MEYVE VE SEBZELERDE KARŞILAŞILABİLEN BAZI PESTİSİT KALINTILARININ UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANILAN ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER. Journal of Food and Health Science, vol.3, no.3, 2017, ss.109 - 116.
AMA PAZIR F,TURAN F MEYVE VE SEBZELERDE KARŞILAŞILABİLEN BAZI PESTİSİT KALINTILARININ UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANILAN ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER. Journal of Food and Health Science. 2017; 3(3): 109 - 116.
Vancouver PAZIR F,TURAN F MEYVE VE SEBZELERDE KARŞILAŞILABİLEN BAZI PESTİSİT KALINTILARININ UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANILAN ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER. Journal of Food and Health Science. 2017; 3(3): 109 - 116.
IEEE PAZIR F,TURAN F "MEYVE VE SEBZELERDE KARŞILAŞILABİLEN BAZI PESTİSİT KALINTILARININ UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANILAN ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER." Journal of Food and Health Science, 3, ss.109 - 116, 2017.
ISNAD PAZIR, FİKRET - TURAN, Funda. "MEYVE VE SEBZELERDE KARŞILAŞILABİLEN BAZI PESTİSİT KALINTILARININ UZAKLAŞTIRILMASINDA KULLANILAN ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER". Journal of Food and Health Science 3/3 (2017), 109-116.