Yıl: 2015 Cilt: 29 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 1 - 11 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Artan Dozlarda Azot Uygulamasının Mibuna (Brassica rapa var. nipposinica) ve Mizuna (Brassica rapa var. japonica) Bitkilerinin Bazı Agronomik Özellikleri, C Vitamini, Protein ve Mineral Madde Miktarı Üzerine Etkisi

Öz:
Bu araştırma ülkemiz için egzotik sebzeler olarak değerlendirilen mibuna ve mizunada artan dozda azot uygulamasının bitkilerde bazı agronomik özellikler, C vitamini, protein ve mineral madde miktarları üzerine olan etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Denemede gübre olarak NH4NO3dört doz ve çözelti halinde N0: 0 kg/da, N1: 10 kg/da, N2: 15 kg/da ve N3: 20 kg/da olarak uygulanmıştır. Artan dozda azot uygulaması yapılan bitkilerde N2 dozda uygulanan azot gübrelemesi ile Mibuna için; dekara verim 1500.61 kg, bitki yaş ağırlığı 155.34 g ve bitki kuru ağırlığı 53.21 g olarak; Mizuna için; dekara verim 1330.65 kg, bitki yaş ağırlığı 162.58 g ve bitki kuru ağırlığı 51.03 g olarak tespit edilmiştir. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre mibuna ve mizuna bitkilerine dekara 15 kg azot uygulamasının yeterli olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Genetik ve Kalıtım Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bitki Bilimleri Mühendislik, Kimya Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Orman Mühendisliği Entomoloji Ziraat, Toprak Bilimi

The Effect of Increasing Doses of N Application on Some Agronomic Characteristics, Vitamin C, Protein and Mineral Content of Mibuna (Brassica rapa var. nipposinica) and Mizuna (Brassica rapa var. japonica) Plants

Öz:
This study was conducted in order to determine the effect of increasing doses of N application on some agronomic characteristics of mibuna and mizuna which are exotic vegetables for our country. In the experiment four N doses (N0: 0 kg/da, N1: 10 kg/da, N2: 15 kg/da and N3: 20 kg/da) as NH4NO3 form were applied to the plants. For Mibuna N2 dose of N fertilization to the plants yield was determined as 1500.61 kg/da, fresh weight as 155.34 g and dry weight as 53.21 g and for Mizuna 1330.65 kg/da, fresh weight as 162.58 g and dry weight as 51.03 g. According to the results, application of 15 kg/da N fertilizer can be recommended for mibuna and mizuna plants.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Genetik ve Kalıtım Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bitki Bilimleri Mühendislik, Kimya Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Orman Mühendisliği Entomoloji Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Adediran, A.J., B.L. Taiwo, O.M. Akande, A.R. Sobule, and J.O. Idowu, 2004. Application of organic and inorganic fertilizer for sustainable maize and cowpea yields in Nigeria, J. Plant Nutr., 27: 1163-81.
  • Addiscott, T.M. 2005. Nitrate, Agriculture and the Environment. Wallingford, Oxfordshire, UK: CABI Publishing.
  • AOAC, 1990. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists, 15th ed., Association of Official Analytical Chemists, Arlington VA, p.1058-1059.
  • Arisha H.M. and A. Bradisi, 1999. Effect of mineral fertilizers and organic fertilizerss on growth, yield and quality of potato under sandy soil conditions. Zagazig J. Agric. Res., 26: 391-405.
  • Arisha, H.M.E., A.A. Gad and S.E. Younes, 2003. Response of some pepper cultivars to organic and mineral nitrogen fertilizer under sandy soil conditions. Zagazig J. Agric. Res., 30: 1875-99.
  • Badr, L.A.A. and W.A. Fekry, 1998. Effect of intercropping and doses of fertilization on growth and productivity of taro and cucumber plants. Vegetative growth and chemical constituents of foliage, Zagazig J.Agric. Res., 25: 1087-101.
  • Beman, J.M., K. Arrigo, and P.M. Matson, 2005. Agricultural runoff fuels large phytoplankton blooms in vulnerable areas of the ocean, Nature, 434: 211-214.
  • Bennett, F.W. 1993. Nutrient Deficiencies and Toxicities In Crop Plants. Pressed by The American Phytopatalogical Society St. Paul, Minnesato.
  • Brumm, I. and M. Schenk, 1993. Infuence of nitrogen supply on the occurrence of calcium deciency in eld grown lettuce, Acta Hortic., 339:125-136.
  • Ceylan, Ş., N. Mordoğan, F. Yoldaş ve B. Yağmur, 2001. Azotlu gübrelemenin domates bitkisinde verim, azot birikimi ve besin element içeriği üzerine etkisi. Ege Üniv. Ziraat Fak., Derg., 38 (2- 3):103-110. ISSN 1018-8851.
  • Chen, Q., X. Li, D. Horlacher, and H. Liebig, 2004. Effects of different nitrogen rates on open-field vegetable growth and nitrogen utilization in the North China Plain, Communications in Soil Science and Plant Analysis, (35): 11-12, 1725-1740.
  • Cimrin, K.M., M.A. Bozkurt and I.E. Akıncı, 2000. Azot ve fosforun biberin (Capsicum annuum L.) meyve ve yaprak besin elementi içerigğine etkisi, K.S.I.U. Fen ve Mühendislik Dergisi, 3 (2): 174-182.Dauda, S.N., F.A. Ajayi, and E. Ndor, 2008. Growth and yield of watermelon (Citrullus lanatus) as affected by poultry manure application, J. Agric. Soc. Sci., 4: 121-124.
  • Degenhardt, D.F. and Z.P. Kondra, 1981. The influence of seeding date and seeding rate on seed yield and yield components of five genotypes of Brassica napus, Can. J. Plant Sci., 61: 175-183.
  • Düzgüneş, O., O. Kavuncu, T. Kesici, T. ve F. Gürbüz, 1987. Araştırma ve Deneme Metodları. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, No:1021, Ankara.
  • Eryılmaz Açıkgoz F. 2012. Determination of yield and some plant characteristics with vitamin C, protein and mineral material content in Mibuna (Brassica rapa var. Nipposinica) and Mizuna (Brassica rapa var. Japonica) grown in fall and spring sowing times. Journal of Tekirdag Agricultural Faculty, 9 (1): 64-70.
  • Eryılmaz Açıkgoz F., A. Adiloglu, F. Daglioglu, S. Adiloglu, G. Celikyurt, O. Karakas, 2014. The effect of increasing doses of nitrogen (N) application for some nutrient elements, vitamin C and protein contents of komatsuna (Brassica rapa var. perviridis) plant. Bulgarian Journal of Agriculture, 20 (2): 95-98.
  • Eşiyok D., M.K. Bozokalfa ve T. Kaygısız, 2011. Alternatif yeşillikler: 1 (mizuna) [(Brassica rapa var. japonica (syn. B.rapa. var. nippsinica). Dünya Gıda Dergisi.
  • Everaarts, A.P. 1994. Nitrogen fertilization and head rot in broccoli, Netherlands Journal of Agricultural Science, 42 (3):195-201.
  • Gollany, H.T., J.E. Molina, C.E. Clapp, R.R. Allmaras, M.F. Layese, J.M. Baker, and H.H. Cheng, 2004. Nitrogen leaching and denitrification in continuous corn as related to residue management and nitrogen fertilization, Environmental Management, 33: 289-298.
  • Greenwood, D.J., T.J. Cleaver, M.K. Turner, J. Hunt, K.B. Niendorf, and S.M.H. Loquens, 1980. Comparison of the effects of nitrogen fertilizer on the yield, nitrogen content and quality of 21 different vegetable and agricultural crops, The Journal of Agricultural Science, 95: 471-485.
  • Guttormsen, G. 1996. Virkningen av nitrogengjodsling paavling, kvalitet og lagringsevne hoskinakal, Norsk Landbruksforsking, 10: 189-198.
  • Hancock, R.D. and R. Viola, 2005. Biosynthesis and catabolism of L-ascorbic acid in plants, Critical Reviews in Plant Sciences, 24: 167-188.
  • Kacar, B. ve A.V. Katkat, 2007. Gübreler ve Gübreleme Tekniği, Nobel Yayınları No: 1119.
  • Kacar B. ve A. İnal, 2010. Bitki Analizleri. Nobel Yayınları No: 1241, s. 892.
  • Kalisz, A., A. Sekara and J. Kostrzewa, 2012. Effect of growing date and cultivar on the morphological parameters and yield of Brassica rapa var. japonica. Journal Acta Scientiarum Polonorum - Hortorum Cultus. 11(3): 131-143.
  • Kalısz A., A. Sekara, J. Gıl, A. Grabowska and S. Cebula, 2013. Effect of growing period and cultivar on the yield and biological value of Brassica rapa var. Narinosa. Not Bot Horti Agrobo, 41 (2): 546-552, Print ISSN 0255-965X; Electronic 1842-4309.
  • Kavak, S., M.K. Bozokalfa, A. Uğur, B. Yağmur ve D. Eşiyok, 2003. Farklı azot kaynaklarının baş salatada (Lactuca sativa var. capitata) verim, kalite ve mineral madde miktarı üzerine etkisi, Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 40 (3): 33-40.
  • Kleinhenz, V., W.H. Schnitzler and D.J. Midmore, 1996. Managing nitrogen fertilization for yearround vegetable production in paddy rice fields, Gartenbauwissenschaft, 61: 5-32.
  • Kurilich, A.C., G.J. Tsau, A. Brown, L. Howard, B.P. Klein, E.H. Jeffrey, M. Kushad, M.A. Walling and J.A. Juvik, 1999. Carotene, tocopherol, and ascorbate contents in subspecies of Brassica oleraceae, J. of Agric. and Food Chemistry, 47 (4): 1576-1581.
  • Lee, S.K. and A.A. Kader, 2000. Preharvest and postharvest factors influencing vitamin C content of horticultural crops, Postharvest Biol. Tech., 20 (3): 207-220.
  • Lemaire, G. and F.F. Gastal, 2009. Quantifying crop responses to nitrogen deficiency and avenues to improve nitrogen use efficiency. In: Sadras, V., Calderini, D. (Eds.), Crop Physiology, Academic Press, US, p. 171-211.
  • Lindsay, W.L. and W.A. Norvell, 1978. Development of a DTPA soil test for zinc, iron, manganase and copper. Soil Sci. Soc. Am. J., 42: 421- 428.
  • Marschner, H. 1995. Mineral Nutrition of Higher Plants (2nd ed.), Acad.Press, San Diego, p. 889.
  • Mozafar, A. 1993. Nitrogen fertilizers and the amount of vitamins in plants: A review, Journal of Plant Nutrition, 16: 2479-2506.
  • Murray, M., J. Pizzorno and L. Pizzorno, 2005. The encyclopedia of healing foods. Atria Books, USA, ISBN-13: 978-O-7434-7402-3.
  • Naeem, M., J. Iqbal and M.A.A. Bakhsh, 2006. Comparative study of inorganic fertilizers and organic manures on yield and yield components of mungbean (Vigna radiat L.), J. Agric. Soc. Sci., 2: 227-9.
  • Özer, H. 2003. Sowing date and nitrogen rate effects on growth, yield and yield components of two summer rapeseed cultivars, Europ. J. Agronomy, 19: 453-463.
  • Runham, S. 1990. Chinese cabbage: continuity of outdoor production, Acta Horticulturae, 267: 21-28.
  • Ruiz, J.M. and L. Romero, 1999. Cucumber yield and nitrogen metabolism in response to nitrogen supply, Scientia Horticulturae, 82: 309-316.
  • Sağlam, M.T. 2008. Toprak ve Suyun Kimyasal Analizleri. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 2, Tekirdağ.
  • Salisbury, F.B. and C.W. Ross, 1992. Plant physiology, 4th ed. p. 684, Wadsworth, Belmont, California.
  • Staugaitis, G. and R. Starkute, 1999. Dependence of Chinese cabbage yield and its quality on growing season, Horticulture and vegetable growing, Scientific Works of the Lithuanian Institute of Horticulture, Lithuanian University of Agriculture, 18: 58-65.
  • Staugaitis, G., P. Viskelis, and P.R. Venskutonis, 2008. Optimization of application of nitrogen fertilizers to increase the yield and improve the quality of Chinese cabbage heads, Acta Agriculturae Scandinavica Section B-Soil and Plant Science, 58: 176-18.
  • Stewart, M.W., W.D. Dibb, E.A. Johnston, and J.T. Smyth, 2005. The contribution of commercial fertilizer, Nutrients to Food Production. Agron. J., 97: 1-6.
  • Varış S., F. Açıkgöz Eryılmaz ve S. Altıntaş, 2010. Salata için yaprakları yenilen alternatif sebzeler: Mibuna ve Mizuna, Hasad Bitkisel Üretim, Sayı: 296, s. 70-71.
  • Venter, F.D. 1983. Nitratgehalt in Chinakohl (Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.), Gartenbauwissenschaft, 48: 9-12.
  • Wunderlich, S.M., C., Feldman, S., Kane and T., Hazhin, 2008. Nutritional quality of organic, conventional and seasonally grown broccoli using vitamin C as a marker. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 59(1): 34-45.
  • Zand-Parsa, S., A.R. Sepaskhah, and A. Ronaghi, 2006. Development and evaluation of integrated water and nitrogen model for maize, Agricultural Water Management, 81: 227-256.
APA ADİLOĞLU S, AÇIKGÖZ F, Adiloglu A (2015). Artan Dozlarda Azot Uygulamasının Mibuna (Brassica rapa var. nipposinica) ve Mizuna (Brassica rapa var. japonica) Bitkilerinin Bazı Agronomik Özellikleri, C Vitamini, Protein ve Mineral Madde Miktarı Üzerine Etkisi. , 1 - 11.
Chicago ADİLOĞLU Sevinç,AÇIKGÖZ Funda Eryılmaz,Adiloglu Aydın Artan Dozlarda Azot Uygulamasının Mibuna (Brassica rapa var. nipposinica) ve Mizuna (Brassica rapa var. japonica) Bitkilerinin Bazı Agronomik Özellikleri, C Vitamini, Protein ve Mineral Madde Miktarı Üzerine Etkisi. (2015): 1 - 11.
MLA ADİLOĞLU Sevinç,AÇIKGÖZ Funda Eryılmaz,Adiloglu Aydın Artan Dozlarda Azot Uygulamasının Mibuna (Brassica rapa var. nipposinica) ve Mizuna (Brassica rapa var. japonica) Bitkilerinin Bazı Agronomik Özellikleri, C Vitamini, Protein ve Mineral Madde Miktarı Üzerine Etkisi. , 2015, ss.1 - 11.
AMA ADİLOĞLU S,AÇIKGÖZ F,Adiloglu A Artan Dozlarda Azot Uygulamasının Mibuna (Brassica rapa var. nipposinica) ve Mizuna (Brassica rapa var. japonica) Bitkilerinin Bazı Agronomik Özellikleri, C Vitamini, Protein ve Mineral Madde Miktarı Üzerine Etkisi. . 2015; 1 - 11.
Vancouver ADİLOĞLU S,AÇIKGÖZ F,Adiloglu A Artan Dozlarda Azot Uygulamasının Mibuna (Brassica rapa var. nipposinica) ve Mizuna (Brassica rapa var. japonica) Bitkilerinin Bazı Agronomik Özellikleri, C Vitamini, Protein ve Mineral Madde Miktarı Üzerine Etkisi. . 2015; 1 - 11.
IEEE ADİLOĞLU S,AÇIKGÖZ F,Adiloglu A "Artan Dozlarda Azot Uygulamasının Mibuna (Brassica rapa var. nipposinica) ve Mizuna (Brassica rapa var. japonica) Bitkilerinin Bazı Agronomik Özellikleri, C Vitamini, Protein ve Mineral Madde Miktarı Üzerine Etkisi." , ss.1 - 11, 2015.
ISNAD ADİLOĞLU, Sevinç vd. "Artan Dozlarda Azot Uygulamasının Mibuna (Brassica rapa var. nipposinica) ve Mizuna (Brassica rapa var. japonica) Bitkilerinin Bazı Agronomik Özellikleri, C Vitamini, Protein ve Mineral Madde Miktarı Üzerine Etkisi". (2015), 1-11.
APA ADİLOĞLU S, AÇIKGÖZ F, Adiloglu A (2015). Artan Dozlarda Azot Uygulamasının Mibuna (Brassica rapa var. nipposinica) ve Mizuna (Brassica rapa var. japonica) Bitkilerinin Bazı Agronomik Özellikleri, C Vitamini, Protein ve Mineral Madde Miktarı Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(2), 1 - 11.
Chicago ADİLOĞLU Sevinç,AÇIKGÖZ Funda Eryılmaz,Adiloglu Aydın Artan Dozlarda Azot Uygulamasının Mibuna (Brassica rapa var. nipposinica) ve Mizuna (Brassica rapa var. japonica) Bitkilerinin Bazı Agronomik Özellikleri, C Vitamini, Protein ve Mineral Madde Miktarı Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29, no.2 (2015): 1 - 11.
MLA ADİLOĞLU Sevinç,AÇIKGÖZ Funda Eryılmaz,Adiloglu Aydın Artan Dozlarda Azot Uygulamasının Mibuna (Brassica rapa var. nipposinica) ve Mizuna (Brassica rapa var. japonica) Bitkilerinin Bazı Agronomik Özellikleri, C Vitamini, Protein ve Mineral Madde Miktarı Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.29, no.2, 2015, ss.1 - 11.
AMA ADİLOĞLU S,AÇIKGÖZ F,Adiloglu A Artan Dozlarda Azot Uygulamasının Mibuna (Brassica rapa var. nipposinica) ve Mizuna (Brassica rapa var. japonica) Bitkilerinin Bazı Agronomik Özellikleri, C Vitamini, Protein ve Mineral Madde Miktarı Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2015; 29(2): 1 - 11.
Vancouver ADİLOĞLU S,AÇIKGÖZ F,Adiloglu A Artan Dozlarda Azot Uygulamasının Mibuna (Brassica rapa var. nipposinica) ve Mizuna (Brassica rapa var. japonica) Bitkilerinin Bazı Agronomik Özellikleri, C Vitamini, Protein ve Mineral Madde Miktarı Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2015; 29(2): 1 - 11.
IEEE ADİLOĞLU S,AÇIKGÖZ F,Adiloglu A "Artan Dozlarda Azot Uygulamasının Mibuna (Brassica rapa var. nipposinica) ve Mizuna (Brassica rapa var. japonica) Bitkilerinin Bazı Agronomik Özellikleri, C Vitamini, Protein ve Mineral Madde Miktarı Üzerine Etkisi." Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29, ss.1 - 11, 2015.
ISNAD ADİLOĞLU, Sevinç vd. "Artan Dozlarda Azot Uygulamasının Mibuna (Brassica rapa var. nipposinica) ve Mizuna (Brassica rapa var. japonica) Bitkilerinin Bazı Agronomik Özellikleri, C Vitamini, Protein ve Mineral Madde Miktarı Üzerine Etkisi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29/2 (2015), 1-11.