Farklı Kullanım Geçmişine Sahip Doğal Meralarda Yem Kalitesinin Büyüme Mevsimindeki Değişimi
Yıl: 2017 Cilt: 23 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 276 - 284 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Farklı Kullanım Geçmişine Sahip Doğal Meralarda Yem Kalitesinin Büyüme Mevsimindeki Değişimi
Öz: Bu araştırma, Tekirdağ Karahisarlı köyünün otlanan, korunan ve sürülüp terkedilen meralarında iki yıl süreyle (2010 ve 2011) yürütülmüştür. Meraların her birinde 30x20 m (600 m2) 4'er örneklik alan içerisinde belirlenen 4 hat üzerinde 4 farklı noktadan 30 Mart-15 Temmuz arasında 15'er günlük aralıklar ile ot örnekleri alınmıştır. Mera otlarının iki yıllık ortalamalarına göre sırasıyla ham protein (HP), ham yağ (HY), ham kül (HK) oranları korunan merada % 10.93, % 1.78 ve % 7.71, otlanan merada % 9.46, % 2.03 ve % 7.86 ve sürülüp terkedilen merada % 8.55, % 1.69 ve % 8.55 olarak bulunmuştur. Mart-Temmuz arası 15 günlük aralıklarla alınan örneklerde en yüksek ham protein otlanan merada 30 Nisan'da (% 10.86), korunan merada 15 Mayıs'ta (% 12.17) ve sürülüp terkedilen merada 15 Nisan'da (% 14.92) belirlenmiştir. Otun, ADF ve NDF oranları sırasıyla korunan merada % 38.38 ve % 49.68, otlanan merada % 36.92 ve % 51.77 ve sürülüp terkedilen merada % 35.84 ve % 50.93 olarak bulunmuştur
Anahtar Kelime: Konular:
The Changes of Chemical Content of Natural Pastures with Different Using History during Growing Season
Öz: This research was carried out on enclosured, grazed and abandoned pastures in Karahisarlı village in the province ofTekirdağ for two years (2010 and 2011). The measurements were taken on four line in each of four designated samplingareas on the pastures. The forage samples were taken between 30 March and 15 July for 15-days intervals. Accordingto average of the two year, the ratio of crude protein, crude fat, crude ash content were found as 10.93%, 1.78% and7.71% on enclosured pastures, 9.46%, 2.03% and 7.86% on grazed pastures and 8.55%, 1.69% and 8.55% on abandonedpastures, respectively. Between March and July, samples collected for 15-days intervals indicated that the highest ratioof crude protein was determined on 30 April on grazed pastures (10.86%), on 15 May on enclosured pastures (17.12%)and on 15 April on abandoned pastures (14.92%). ADF and NDF ratios which shows digestibility of feed were found inenclosured range as 38.28% and 49.68%, in the grazed range as 36.92% and 51.77%, on abandoned range as 35.84%and 50.93%, respectively
Anahtar Kelime: Konular:
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Alatürk F (2012). Gübrelemenin Çanakkale ili meralarında verim ve otun kimyasal bileşimine etkileri. Yüksek lisans tezi, Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Çanakkale
- Altın M, Tuna C & Gür M (2007). Bir ıslah çalışmasının doğal mera ekosisteminin vejetasyonu üzerindeki bazı etkileri. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi, Kongre Kitabı (II): 25-27 Haziran 2007, Erzurum, s. 42-45
- Andiç C (1981). Çayır ve meralarda yabancı ot sorunu ve Doğu Anadolu çayır ve meralarında rastlanan yabancı otlar. Doğu Anadolu Bölgesi Çayır Mera ve Yem Bitkileri Semineri, 8-15 Haziran, Muş, s. 92-103 Anonim (2013). Tekirdağ Meteoroloji Müdürlüğü Verileri. Tekirdağ
- Anonim (2014). http://www.egevet.com.tr/teknik_detay. aspx?id=285. (Erişim tarihi: 07.07.2014)
- AOAC (1990). Official Methods of Analysis. 15th ed., Association of Official Analytical Chemists, Arlington, Virginia, USA
- Arslan C & Tufan T (2011). Farklı tarihlerde biçilen Kars yöresi çayırlarının verim özellikleri, besin madde içerikleri ve en uygun biçim zamanının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 6(2): 131-138
- Avcı M, Kaplan O, Yertürk M & Aslan M (2006). Nutrient and botanical composition of pasture in Ceylanpınar Agriculture Farm. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi 17: 9-13
- Bakoğlu A (1995). Önemli mera bitkilerinin biomas ve kimyasal kompozisyonlarının yıl içerisindeki değişimi. Yüksek lisans tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Erzurum
- Bakoğlu A & Koç A (2002). Otlatılan ve korunan iki farklı mera kesiminin bazı toprak ve bitki örtüsü özelliklerinin karşılaştırılması I. Bitki örtüsü özelliklerinin karşılaştırılması. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 14(1): 37-47
- Bayraktar E (2012). Taban ve orman içi meralarda bitki örtülerinin verimleri, tür bileşimi ve önemli türlerin bazı özellikleri üzerinde bir araştırma. Doktora tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Tekirdağ
- Bokhari V G, Ghandorah H I, Sayed M D, Alyaeesh F & Al Noori M (1989). Evaluation of physiological indexes for drought tolerance in wheat genotypes in SaudiArabia. Arab Gulf Journal of Scientific Research B, Agricultural and Biological Sciences 7(2): 77-89
- Caton J S, Freeman A S & Galyean M L (1988). Influence of protein supplementation on forage intake, in situ forage disappearance, ruminal fermentation and digesta passage rates in steers grazing dormant blue grama rangeland. Journal of Animal Science 66(9): 2262-2271
- Çetiner M, Gökkuş A & Parlak M (2012). Yapay bir merada otlatmanın bitki örtüsü ve toprak özelliklerine etkisi. Anadolu Journal of Agricultural Scientes 27(2): 80-88
- Dönmez Y (1990). Trakya’nın Bitki Coğrafyası. İstanbul Üniversitesi Coğrafya Enstitüsü Yayınları, No: 51, İstanbul, 279 s
- Ergün A, Tuncer Ş D, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan K, Küçükersan S, Şehu A & Saçaklı P (2002). Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Pozitif Matbaacılık (1. Baskı), Ankara
- Erkovan H I, Güllap M K, Daşcı M & Koc A (2009).
- Changes in leaf area index, forage quality and aboveground biomass in grazed and ungrazed rangelands of Eastern Anatolia Region. Tarım Bilimleri DergisiJournal of Agricultural Sciences 15(3): 217-223
- George M, Bartolome J, McDougald N, Connor M, Vaughn C & Markegard G (2001). Annual range forage production. University of California Division of Agriculture and Natural Resources, Publication, No: 8018 California USA
- Gür M (2008). Yörükler köyü doğal mera vejetasyonunun botanik kompozisyonu ve verim potansiyeli üzerine bir araştırma. Yüksek lisans tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Tekirdağ
- Heitschmidt R K, Grings E E, Haferkamp M R & Karl M G (1995). Herbage dynamics on 2 Northern Great Plains range sites. Journal of Range Management 48: 211-217
- Holmes T L (1994). Behavioral responses of grassland raptors to human disturbance. Colorado State University Wildlife Society Bulletin 21: 461-468
- Işık S & Kaya İ (2011). Vejetasyon döneminin mera kalitesi ile merada otlayan tuj ırkı koyun ve kuzuların besi performansı üzerine etkisi. Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi 17(1): 7-11
- Karslı M A, Deniz S, Nursoy H, Denek N & Akdeniz H (2003). Vejetasyon döneminin mera kalitesi ve hayvan performansı üzerine etkilerinin belirlenmesi. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science 27: 117-124
- Koç A & Gökkuş A (1996). Palandöken dağlarında kayak pisti olarak kullanılan ve nispeten korunan mera ile otlatılan meranın bitki örtülerinin karşılaştırılması.
APA | GÜR M, ALTIN M, şen c, OZDUVEN M (2017). Farklı Kullanım Geçmişine Sahip Doğal Meralarda Yem Kalitesinin Büyüme Mevsimindeki Değişimi. , 276 - 284. |
Chicago | GÜR MUSTAFA,ALTIN Murat,şen canan,OZDUVEN MEHMET LEVENT Farklı Kullanım Geçmişine Sahip Doğal Meralarda Yem Kalitesinin Büyüme Mevsimindeki Değişimi. (2017): 276 - 284. |
MLA | GÜR MUSTAFA,ALTIN Murat,şen canan,OZDUVEN MEHMET LEVENT Farklı Kullanım Geçmişine Sahip Doğal Meralarda Yem Kalitesinin Büyüme Mevsimindeki Değişimi. , 2017, ss.276 - 284. |
AMA | GÜR M,ALTIN M,şen c,OZDUVEN M Farklı Kullanım Geçmişine Sahip Doğal Meralarda Yem Kalitesinin Büyüme Mevsimindeki Değişimi. . 2017; 276 - 284. |
Vancouver | GÜR M,ALTIN M,şen c,OZDUVEN M Farklı Kullanım Geçmişine Sahip Doğal Meralarda Yem Kalitesinin Büyüme Mevsimindeki Değişimi. . 2017; 276 - 284. |
IEEE | GÜR M,ALTIN M,şen c,OZDUVEN M "Farklı Kullanım Geçmişine Sahip Doğal Meralarda Yem Kalitesinin Büyüme Mevsimindeki Değişimi." , ss.276 - 284, 2017. |
ISNAD | GÜR, MUSTAFA vd. "Farklı Kullanım Geçmişine Sahip Doğal Meralarda Yem Kalitesinin Büyüme Mevsimindeki Değişimi". (2017), 276-284. |
APA | GÜR M, ALTIN M, şen c, OZDUVEN M (2017). Farklı Kullanım Geçmişine Sahip Doğal Meralarda Yem Kalitesinin Büyüme Mevsimindeki Değişimi. Tarım Bilimleri Dergisi, 23(2), 276 - 284. |
Chicago | GÜR MUSTAFA,ALTIN Murat,şen canan,OZDUVEN MEHMET LEVENT Farklı Kullanım Geçmişine Sahip Doğal Meralarda Yem Kalitesinin Büyüme Mevsimindeki Değişimi. Tarım Bilimleri Dergisi 23, no.2 (2017): 276 - 284. |
MLA | GÜR MUSTAFA,ALTIN Murat,şen canan,OZDUVEN MEHMET LEVENT Farklı Kullanım Geçmişine Sahip Doğal Meralarda Yem Kalitesinin Büyüme Mevsimindeki Değişimi. Tarım Bilimleri Dergisi, vol.23, no.2, 2017, ss.276 - 284. |
AMA | GÜR M,ALTIN M,şen c,OZDUVEN M Farklı Kullanım Geçmişine Sahip Doğal Meralarda Yem Kalitesinin Büyüme Mevsimindeki Değişimi. Tarım Bilimleri Dergisi. 2017; 23(2): 276 - 284. |
Vancouver | GÜR M,ALTIN M,şen c,OZDUVEN M Farklı Kullanım Geçmişine Sahip Doğal Meralarda Yem Kalitesinin Büyüme Mevsimindeki Değişimi. Tarım Bilimleri Dergisi. 2017; 23(2): 276 - 284. |
IEEE | GÜR M,ALTIN M,şen c,OZDUVEN M "Farklı Kullanım Geçmişine Sahip Doğal Meralarda Yem Kalitesinin Büyüme Mevsimindeki Değişimi." Tarım Bilimleri Dergisi, 23, ss.276 - 284, 2017. |
ISNAD | GÜR, MUSTAFA vd. "Farklı Kullanım Geçmişine Sahip Doğal Meralarda Yem Kalitesinin Büyüme Mevsimindeki Değişimi". Tarım Bilimleri Dergisi 23/2 (2017), 276-284. |