Yıl: 2013 Cilt: 8 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 192 - 201 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Farklı Yerleşim Sıklığı ve Aydınlatma Programlarının Broyler Etlerinde Renk, pH ve TBARS Değerleri Üzerine Etkisi

Öz:
Farklı aydınlatma programı ve yerleşim yoğunluğunun broyler etlerinde renk, pH ve TBARS parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülen denemede, 320 adet bir günlük erkek civciv (Ross 308) kullanılmıştır. Civcivler, iki aydınlatma programının [Sabit Aydınlatma (SB): 16 saat aydınlık, 8 saat karanlık; Kesikli Aydınlatma (KS): 4 saat aydınlık, 2 saat karanlık] uygulandığı farklı odalara yerleştirilmiştir. Her bir aydınlatma grubu iki ayrı yerleşim yoğunluğunda [Normal Yerleşim Yoğunluğu (NY): 12 broyler/m2, Yüksek Yerleşim Yoğunluğu (YY): 20 broyler/m2] beşer tekrar olacak şekilde deneme düzeni oluşturulmuştur. Deneme 42. günde sonlandırılmıştır. Piliç göğüs eti pH'sı üzerine yerleşim sıklığının etkisi önemli (P0.05). But eti a* renk kriteri bakımından ise aydınlatma programlarının etkisinin önemli (P
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji

The Effect of Different Photoperiod and Stocking Density on Colour, pH and TBARS Values in Broilers Meat

Öz:
Present research was conducted to determine the effects of various lighting programmes and stocking density on colour, pH and TBARS parameters of meat in broilers. A total of 320 male chicks (Ross 308), one day old, were used in the study. Chicks were kept in different rooms where two lighting programs [Constant Lighting (CL): 16 h light, 8 h dark; Intermittent Lighting (IL): 4 h light, 2 h dark] were applied. Experimental design was consisted of two lighting programs and each lighting group had two stocking density subgroups [Normal density (ND): 12 broilers/m2; High density (HD): 20 broilers/ m], five replicates each. The experiment lasted for 42 d. Effect of stocking density on breast meat pH was found to be significant (P
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Apeldoorn! E.,! Schrama! J.,! Mashaly! M.,! Parmentier! H.,! 1999.! Effect! of! melatonin! and! lighting! schedule! on! energy! metabolism! in! broiler! chickens.!Poultry!Sci.,!78,!223B228.
  • Bessei! W.,! 2006.! Welfare! of! broilers:! a! review.! World!Poultry!Sci.!J.,!62,!455B466.
  • Bilgili!S.,!Hess!J.,!1995.!Placement!density!influences! broiler! carcass! grade! and!meat! yields.! J.! Appl.! Poultry.!Res.,!4,!384B385.
  • Chan! WKM.,! Faustman! C.,! Decker! AE.,! 1997.! Oxymyoglobin! oxidation! as! affected! by! oxidation! products! of! phosphatidylcholine! liposomes.!J.!Food!Sci.,!62,!709B712.
  • Dozier! WA.,! Thaxton! JP.,! Purswell! JL.,! Olanrewaju! HA.,! Branton! SL.,! Roush! WB.,! 2006.! Stocking! density! effects! on! male! broilers! grown! to! 1.8! kilograms!of!body!weight.!Poultry!Sci.,!85,!344B 351.
  • Du!M.,!Ahn!DU.,! 2002.!Effect!of!dietary!conjugated! linoletic! acid! on! the! growth! rate! of! live! birds! and! on! the! abdominal! fat! content! and! quality! of!broiler!meat.!Poultry!Sci.,!81,!428B433.
  • Elfadil!A.,!Vaillancourt!JP.,!Meek!A.,!1996.!Impact!of! stocking!density,!breed,!and! feathering!on!the! prevalence! of! abdominal! skin! scratches! in! broiler!chickens.!Avian!Dis.,!40, 546B552.
  • European!Union! 2007.! Laying! down!minimum! rules! for! the! protection! of! chickens! kept! for! meat! production.!EUCD!2007/43/EC!28!June.!Offic.!J.! Eur.!Union!L.,!182,!19B28.
  • Feddes! JJR.,! Emmanuel! EJ.,! Zuidhof! MJ.,! 2002.! Broiler! performance,! bodyweight! variance,! feed! and! water! intake,! and! carcass! quality! at! different! stocking! densities.! Poultry! Sci.,! 81,! 774B779.
  • Fletcher! DL.,! 1999.! Poultry! meat! colour.! In! Poultry! Meat!Science,!RI!Richardson!and!GC!Mead eds.! Poultry! Science! Symposium! Series,! 25, CABI! Publishing, 159B175.
  • Galobart! J.,! Moran! ET.,! 2005.! Influence! of! stocking! density!and!feed!pellet!quality!on!heat!stressed! broilers!from!6!to!8!weeks!of!age.!Int.!J.!Poultry! Sci.,!4,!55B59.
  • Garcia!RG.,!Mendes!AA.,!Garcıa!EA.,!2002.!Effect!of! stocking! density! and! sex! on! feathering,! body! ınjury! and! breast! meat! quality! of! broiler! chickens.!Rev.!Bras.!Cient.!Avi.,!40,!15B18.
  • Ingram!D.,!Hatten!L.,!Mc!Pherson!B.,!2000.!Effects!of! light! restriction! on! broiler! performance! and! specific!body!structure!measurements.!J.!Appl.! Poultry.!Res.,!9,!501B504.
  • Kaynak! İ.,! Güneş! H.,! Koçak! Ö.,! 2010.! Yerleşim! sıklığının! broyler! performansına etkileri.! İstanbul!Üniv. Vet.!Fak.!Derg.,!36,!9B19.
  • Li!WB.,! Guo! YT.,! Chen! JL.,!Wang! R.,! He! Y.,! Su! DG.,! 2010.! Influence! of! lighting! of! schedule! and! nutrient! density! in! broiler! chickens:! Effect! on! growth! performance! carcass! traits! and! meat! quality.! AsianBAust.! J.! Anim.! Sci.,! 23,! 1510B 1518.
  • Martrenchar! A.,! Huonnic! D.,! Cotte! J.,! Boilletot! E.,! 2000.!Morisse! J.!Influence! of! stocking! density,! artificial! dusk! and! group! size! on! the! perching! behaviour!of!broilers.!Br.!Poultry!Sci.,!41,!125B 130.
  • Meluzzi! A.,! Fabbri! C.,! Folegatti! E.,! Sirri! F.,! 2008.! Effect! of! less! intensive! rearing! conditions! on! litter! characteristics,! growth! performance,! carcase! injuries! and! meat! quality! of! broilers.! Br.!Poultry!Sci.,!49,!509B515.
  • Moreira! J.,!Mendes!AA.,!Roca!RO.,!Garcia!EA.,!Naas! IA.,!Garcia!RG.,!Lima!IC.,!Paz A.,!2004.!Effect!of! stocking!density!on!performance,!carcass!yield! and! meat! quality! in! broilers! of! different! commercial! strains.! Rev.! Bras.! Zootecn.,! 33,! 1506B1519.
  • Puron! D.,! Santamaria! R.,! Segura! JC.,! Alamilla! JL.,! 1995.!Broiler!performance!at!different!stocking! densities.!J.!Appl.!Poultry!Res.,!4,!55B59.
  • Qiao! M.,! Fletcher! DL.,! Smith! DP.,! Northcutt! JK.,! 2001.! The! effect! of! broiler! breast! meat! color! on! pH,! moisture,! waterBholding! capacity! and! emulsification! capacity.! Poultry! Sci.,! 80,! 676B 680.
  • Sanotra! GS., Lund! JD.,! Vestergaard! KS.,! 2002.! Influence! of! lightBdark! schedules! and! stocking! density!on!behaviour,!risk!of!leg!problems!and! occurrence! of! chronic! fear! in! broilers.! Br.! Poultry.!Sci.,!43,!344B354.
  • Shanawany! M.,! 1988.! Broiler! performance! under! high!stocking!densities.!Br.!Poultry!Sci.,!29,!43B 52.
  • Simitzis! PE.,! Kalogeraki! E.,! Goliomytis! M.,! Charismiadou! MA.,! Triantaphylopoulos! K.,! Ayoutanti! A.,! Niforou! K.,! HagerBTheodorides! AL.,! Deligeorgis! SG.,! 2012.! Impact! of! stocking! density! on! broiler! growth! performance,! meat! characteristics,! behavioural! components! and! indicators!of!physiological!and!oxidative!stress.! Br.!Poultry!Sci.,!53,!721B730.
  • Skrbic! Z.,! Pavlovski! Z.,! Lukic! M.,! Peric! L.,! Milosevic! N.,! 2009.! The! effect! of! stocking! density! on! certain!broiler!welfare!parameters.!Biotechnol.! Anim.!Husbandry,!25,!11B21.
  • Sorensen! P.,! Su! G.,! Kestin! S.,! 2000.! Effects! of! age! and!stocking!density!on!leg!weakness!in!broiler! chickens.!Poultry!Sci.,!79,!864B870.
  • Thaxton! J.,! Dozier! W.,! Branton! S.,! 2006.! Stocking! density! and! physiological! adaptive! responses! of!broilers.!Poultry!Sci.,!85,!819B823.
  • Yalçın!S.,!Özkan!S.,!Açıkgöz!Z.,!Özkan!K.,!1999.!Effect! of!dietary!methionine!on!performance,!carcass! characteristics!and!breast!meat!composition!of! heterozygous! naked! neck! birds! under! spring! and! summer! conditions.! Br.! Poultry! Sci.,! 40,! 688B694.
  • Yetişir!R.,!Karakaya!M.,!İlhan!F.,!Yılmaz!MT.,!Özalp!K.,! 2008.! Tüketici! tercihini! etkileyen! bazı! piliç! eti! kalite! özellikleri! üzerine! farklı! aydınlatma! programları! ve! cinsiyetin! etkileri. Hayvansal! Üretim!Derg.,!49,!20B28.
APA Lacin E, Coban O, AKSU M, SABUNCUOĞLU N, DAS H (2013). Farklı Yerleşim Sıklığı ve Aydınlatma Programlarının Broyler Etlerinde Renk, pH ve TBARS Değerleri Üzerine Etkisi. , 192 - 201.
Chicago Lacin Ekrem,Coban Omer,AKSU MUHAMMET İRFAN,SABUNCUOĞLU Nilüfer,DAS Huseyin Farklı Yerleşim Sıklığı ve Aydınlatma Programlarının Broyler Etlerinde Renk, pH ve TBARS Değerleri Üzerine Etkisi. (2013): 192 - 201.
MLA Lacin Ekrem,Coban Omer,AKSU MUHAMMET İRFAN,SABUNCUOĞLU Nilüfer,DAS Huseyin Farklı Yerleşim Sıklığı ve Aydınlatma Programlarının Broyler Etlerinde Renk, pH ve TBARS Değerleri Üzerine Etkisi. , 2013, ss.192 - 201.
AMA Lacin E,Coban O,AKSU M,SABUNCUOĞLU N,DAS H Farklı Yerleşim Sıklığı ve Aydınlatma Programlarının Broyler Etlerinde Renk, pH ve TBARS Değerleri Üzerine Etkisi. . 2013; 192 - 201.
Vancouver Lacin E,Coban O,AKSU M,SABUNCUOĞLU N,DAS H Farklı Yerleşim Sıklığı ve Aydınlatma Programlarının Broyler Etlerinde Renk, pH ve TBARS Değerleri Üzerine Etkisi. . 2013; 192 - 201.
IEEE Lacin E,Coban O,AKSU M,SABUNCUOĞLU N,DAS H "Farklı Yerleşim Sıklığı ve Aydınlatma Programlarının Broyler Etlerinde Renk, pH ve TBARS Değerleri Üzerine Etkisi." , ss.192 - 201, 2013.
ISNAD Lacin, Ekrem vd. "Farklı Yerleşim Sıklığı ve Aydınlatma Programlarının Broyler Etlerinde Renk, pH ve TBARS Değerleri Üzerine Etkisi". (2013), 192-201.
APA Lacin E, Coban O, AKSU M, SABUNCUOĞLU N, DAS H (2013). Farklı Yerleşim Sıklığı ve Aydınlatma Programlarının Broyler Etlerinde Renk, pH ve TBARS Değerleri Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 8(3), 192 - 201.
Chicago Lacin Ekrem,Coban Omer,AKSU MUHAMMET İRFAN,SABUNCUOĞLU Nilüfer,DAS Huseyin Farklı Yerleşim Sıklığı ve Aydınlatma Programlarının Broyler Etlerinde Renk, pH ve TBARS Değerleri Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 8, no.3 (2013): 192 - 201.
MLA Lacin Ekrem,Coban Omer,AKSU MUHAMMET İRFAN,SABUNCUOĞLU Nilüfer,DAS Huseyin Farklı Yerleşim Sıklığı ve Aydınlatma Programlarının Broyler Etlerinde Renk, pH ve TBARS Değerleri Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, vol.8, no.3, 2013, ss.192 - 201.
AMA Lacin E,Coban O,AKSU M,SABUNCUOĞLU N,DAS H Farklı Yerleşim Sıklığı ve Aydınlatma Programlarının Broyler Etlerinde Renk, pH ve TBARS Değerleri Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2013; 8(3): 192 - 201.
Vancouver Lacin E,Coban O,AKSU M,SABUNCUOĞLU N,DAS H Farklı Yerleşim Sıklığı ve Aydınlatma Programlarının Broyler Etlerinde Renk, pH ve TBARS Değerleri Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2013; 8(3): 192 - 201.
IEEE Lacin E,Coban O,AKSU M,SABUNCUOĞLU N,DAS H "Farklı Yerleşim Sıklığı ve Aydınlatma Programlarının Broyler Etlerinde Renk, pH ve TBARS Değerleri Üzerine Etkisi." Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 8, ss.192 - 201, 2013.
ISNAD Lacin, Ekrem vd. "Farklı Yerleşim Sıklığı ve Aydınlatma Programlarının Broyler Etlerinde Renk, pH ve TBARS Değerleri Üzerine Etkisi". Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 8/3 (2013), 192-201.