Artan Miktarlarda Kükürt Uygulamasinin Kanola (Brassica Napus L.) Bitkisinin Bazı Besin Elementi, Vitamin C, Protein Kapsami Ve Biyolojik Özellikleri Üzerine Etkisi

Yıl: 2013 Cilt: 10 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 59 - 63 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Artan Miktarlarda Kükürt Uygulamasinin Kanola (Brassica Napus L.) Bitkisinin Bazı Besin Elementi, Vitamin C, Protein Kapsami Ve Biyolojik Özellikleri Üzerine Etkisi

Öz:
Bu araştırmada kanola bitkisine artan miktarlarda kükürt uygulamasının bitkinin bazı makro ve mikro besin elementi, vitamin C, protein kapsamı ve biyolojik özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla sera koşullarında yapılan sakı denemesinde kanola bitkisine dört doz kükürt (S0: 0 mg kgO1, S1: 20 mg kgO1, S2: 40 mg kgO1, S3: 60 mg kgO1) ile NH4SO formunda azot uygulaması yapılmıştır. Araştırmanın sonunda artan kükürt dozları bitkinin C vitamini kapsamını azaltmıştır. S0 kükürt dozunda C vitamini 28.41 mg 100O1g iken S3 dozunda ise 22.36 mg 100O1g olarak ölçülmüştür. Bitkinin protein içeriği S2 dozuna kadar artmış ve daha sonra ise azalmıştır. Bitkinin protein içeriği S2 dozu için % 33.71 olarak belirlenmiştir. Diğer taraftan bitkinin K, Ca, Mg, Fe ve Cu içerikleri de kükürt uygulaması ile birlikte artmıştır. Bitkinin en yüksek N (% 6.68), P (% 0.80) ve Zn (47.4 mg kgO1) kapsamı S2 dozunda ve Mn (70.6 mg kgO1) ise S3 dozunda belirlenmiştir. Bitkinin bazı biyolojik özellikleri de kükürt uygulaması ile birlikte artmıştır. Bitki gövde yüksekliği 37.16 cm, bitki ağırlığı 101.87 g ve bitkide yaprak sayısı 8.33 olarak S3 dozunda belirlenmiştir. Bu araştırmada kanola bitkisinin sebze olarak tüketilmesi lahana, tere, roka, yeşik soğan, sarmısak ve pırasa gibi yeşil sebzeler için erken ilkbahardan yaz mevsimi başlangıcına kadar alternative bir bitki olabileceği ortaya konulmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği

The Effect of Increasing Doses of Sulfur Application of Some Nutrient Elements, Vitamin Protein Contents And Biological Properties of Canola Plant (Brassica Napus L.)

Öz:
This study was conducted in order to determine the effect of increasing doses of sulfur (S) application on somemacro and micro elements, vitamin C, protein contents and biological properties of canola plant. In the experimentfour doses of (50: mg kg'ı, Sl: 20 mg kg'l, SZ: 40 mg kg'ı, 53: 60 mg kg'ı) were applied as NH4SO4 fertilizer ingreenhouse conditions. The content of Vitamin content of canola plant decreased with increasing dosesapplication of S. Vitamin content of canola plant was obtained for So dose as 28.41 mg 100'1g and decreasedVitamin content of canola plant with increasing application and 22.36 mg 100'1g obtained for 53 dose. Proteincontent of canola plant increased from So dose to SZ dose with application and decreased for 53 dose application.Protein content of canola plant was found 33.71 for 52 dose. On the other hand, Potassium (K), Calcium (Ca),Magnesium (Mg), Iron (Fe) and Copper (Cu) nutrient elements contents of canola plant increased with applicationbut these increases were not found statistically significant. The highest Nitrogen (N) (6.68 %), Phosphorus (P) (0.80%) and Zinc (Zn) (47.4 mg kg'ı) contents were obtained with 52 dose and the highest Mangan (Mn) (70.6 mg kg'ı)content were obtained with 53 dose of canola plant. Some biological properties of canola plant increased withincreasing sulfur application. Plant height was determined as 37.16 cm, plant weight as 101.87g and number ofleaves plant as 8.33 for S3 dose application. Canola plant can be an alternative product rather for vegetables whichhave rapid growth periods such as lettuce, cress, rocket, fresh onion, garlic, and leek from the months of late fall toearly spring even until the beginning of summer.
Anahtar Kelime:

Konular: Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Abd!ElOHamed,! K.E.,! Elwan,!M.W.M.,! (2010).!Genotype! by!environment!interaction!and!!henotypic!stability!of! yield! and! quality! in! broccoli! (Barassica! oleracea! var.! italica).!J.!Agric.!Sci.!Mansoura!Univ.!1!(6),!819-835.
  • Ahmad!G,!Jan!A,!Arif!M,!Jan!MT!and!Khattak!RA!(2007).! Influence! of! nitrogen! and! sulfur! fertilization! on! quality! of! canola! (Brassica! napus! L.)! under! rainfed! conditions.! Journal! of! Zhejiang! University! Science.! 8(10):731O737.
  • Barillari! J,! Cervellati! R,! Costa! S,! Guerra!MC,! Speroni! E,! Utan!A!and!Lori!R! (2006).!Antioxidant!and!choleretic! properties! of! Raphanus! sativus! L! sprout! (Kaiware! Daikon)! extract.! Journal! of! Agricultural! and! Food! Chemistry.!54!(26):9773O9778.
  • Bhardwaj! HL,! Hamama! AA! and! Rangappa! M! (2003).! Characteristics!of!nutritional!quality!of!canola!greens.! HortScience.!38(6):!1156O1158.
  • Dixon! G! (2006).! Vegetable! brassica! and! related! crucifers.!CABI!publishing.!ISBNO9780851993959. Düzgünes!O,! Kavuncu!O,! Kesici!T!and!Gürbüz!F! (1987).! Arastirma!ve!deneme!metodlari.!A.Ü.!Ziraat!Fakültesi! Yayinlari,!No:1021,!Ankara.
  • Elwan!MWM.!and!!KE!Abd!ElOHamed,! (2011).!Influence! of! nitrogen! form,! growing! season! and! sulfur! fertilization! on! yield! and! the! content! of! nitrate! and! vitamin!C!of!broccoli!Scientia!Horticulturae!127:!181- 187.
  • Front! R,! RioOCelestino! M,! Cartea! E! and! HaroOBailon! A! (2005).! Quantification! of! glucosinolates! in! leaves! of! leaf! rape! (Brassica! napus! ssp.! Pabularia)! by! nearinfrared! spectroscopy.! Phytochemistry! 66:175O 185.
  • Grant! CA,! Mahli! SS! and! Karamanos! RE! (2012).! Sulfur! management! for! rapeseed.! Field! Crops! Research.! 128:!119-128
  • Giannaukourou! MC! and! Taoukis! PS! (2003).! Kinetic! modeling!of!vitamin!C!loss!in!frozen!green!vegetables! under! variable! storage! conditions.! Food! Chemistry! 83:!33O41.
  • Halstead,S,!Bloem!E,!Schung!E! (2008).!History!of! sulfur! deficiency!in! crops.!In:! Jez,! J.! (Ed.),!Sulfur:!A!Missing! Link! Between! Soils,! Crops,! and! Nutrition.! American! Society! of! Agronomy,! Crop! Science! Society! of! America,! Soil! Science! Society! of America,! Madison,! WI,!pp.!45-58.
  • Jing! J,! Koroleva! OA,! Gibson! J,! Swanston! T,! Magan! J,! Hang! Y,! Rowland! IR! and!Wagstaff! C! (2009).! Analysis! of! Phytochemical! Composition!and! Chemoprotective! Capacity! of! Rocket! (Eruca! sativa! and! Diplotaxis! tenuifolia)! Leafy! Salad! Following! Cultivation! in! Different!Environments.! J.!Agric.!Food!Chem.!57(12):! 5227-5234.
  • Kacar! B.! and! İnal! A.! (2010).! Plant! Analysis! (2nd! ed).! Nobel!Publ.!No:!1241,!Ankara.
  • Kawashima!LM!and!Soares!LM!(2003).!Mineral!profile!of! raw! and! cooked! vegetables! consumed! in! southern! Brazil.! Journal! of! Food! Composition! and! Analysis.! 16:605O611.
  • Kristal! AR! and! Lampe! JW! (2002).! Brassica! vegetables! and! prostate! cancer! risk:! A! review! of! the! epidemiological!evidence.!Nutrient!and!Cancer,!42(1):! 1-9.
  • Kohlmeier! L! and! Su! L! (1997).! Cruciferous! vegetable! consumption! and! colorectal! cancer! risk:! MetaO analysis! of! the! epidemiological! evidence.! Journal! of! the! Federation! of! American! Societies! for! Experimental!Biology.!(11):!369.!
  • Korus! A! (2010).! Level! of! vitamin! C,! polyphenols! and! antioxidant! and! enzymatic! Activity! in! three! varieties! of! kale! (Brassica! Oleracea! L.! var.! Acephala)! at! different!stages! of!maturity.! International! Journal! of! Food!Properties,!14:!1069O1080.
  • Kuhnlein!HV! (1990).!Nutrient!values!in!indigenous!wild! plant!greens!and!roots!used!by!Naxalk!people!of!Bella! Coole,!British!Colombia.!Journal!of!Food!Composition! and!Analysis.!2:!38-46.
  • MillerOCebert! RL,! Sistani! NA! and! Cebert! E! (2009).! Comparative! mineral! composition! among! canola! cultivars! and! other! cruciferous! leafy! greens.! Journal! of!Food!Composition!and!Analysis!(22):!112-116.
  • Nieuwhof! M! (1969).! Cole! Crops,! Leonard! Hill,! London,! p.!102O104.
  • Podsedek!A!(2007).!Natural!antioxidant!and!antioxidant! capacity! of! Brassica! vegetables.! Food! Science! and! Technology, 40(1):!1O11.
  • Shanidi! F! (1990).! Canola! and! rapeseed,! production,! chemistry,! nutrition! and! processing! technology,! AVI! Book.!ISBNO0O442O00295O5.
  • Steinmetz! KA! and Potter! JD! (1996).! Vegetables,! fruits,! and! cereal! fiber! intake! and! risk! of! coronary! heart! disease among! men.! The! Journal! of! the! American! Medical!Association.!96:1027O1039.
  • Thomson! CA,! Newton! TR,! Graver! EJ,! Jackson! KA,! Reid! PM,! Hartz! VL,! Cussler! EC! and! Hakim! LA! (2007).! Cruciferous!vegetable!intake!questionnaire!improved! cruciferous!vegetable!intake!estimates.!Journal!of!the! American!Dietetic!Association.!107:!631O643.
  • Tirasoglu!E,!Cevik!U,!Ertugral!B,!Apaydin!G,!Baltas!H!and! Ertugrul! M! (2005).! Determination! of! trace! elements! in!cole! (Brassica!oleraceae!var.!acephale)!at!Trabzon! region!in!Turkey!Journal!of!Quantitative!Spectroscopy! &!Radiative!Transfer.!94:!181-187
  • Wiedenhoeft!M,!Bharton,!BA! (1994).!Management!and! environment! effects! on! Brassica! forage! quality.! Agron.!J.!86:!227-237.
  • Van!Duyn!MA!and!Pivonka!E!(2000).!Overview!of!health! benefits! of! fruit! and! vegetable! consumption! for! the! dietetics! professional;! selective! literature.! Journal! of!! American!Dietetic!Association.!100:!1511-1521.
  • Verhoeven! DTH,! Goldbohm! RA,! Van! Poppel! G,! Verhagen! H! and! Van! Den! B! (1996).! PA:! Epidemiological! studies! on! Brassica! vegetables! and! cancer! risk.! Cancer! Epidemiol.! Biomarkers! Prev.! 5:$ 733-748.
APA ADİLOĞLU S (2013). Artan Miktarlarda Kükürt Uygulamasinin Kanola (Brassica Napus L.) Bitkisinin Bazı Besin Elementi, Vitamin C, Protein Kapsami Ve Biyolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. , 59 - 63.
Chicago ADİLOĞLU S. Artan Miktarlarda Kükürt Uygulamasinin Kanola (Brassica Napus L.) Bitkisinin Bazı Besin Elementi, Vitamin C, Protein Kapsami Ve Biyolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. (2013): 59 - 63.
MLA ADİLOĞLU S. Artan Miktarlarda Kükürt Uygulamasinin Kanola (Brassica Napus L.) Bitkisinin Bazı Besin Elementi, Vitamin C, Protein Kapsami Ve Biyolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. , 2013, ss.59 - 63.
AMA ADİLOĞLU S Artan Miktarlarda Kükürt Uygulamasinin Kanola (Brassica Napus L.) Bitkisinin Bazı Besin Elementi, Vitamin C, Protein Kapsami Ve Biyolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. . 2013; 59 - 63.
Vancouver ADİLOĞLU S Artan Miktarlarda Kükürt Uygulamasinin Kanola (Brassica Napus L.) Bitkisinin Bazı Besin Elementi, Vitamin C, Protein Kapsami Ve Biyolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. . 2013; 59 - 63.
IEEE ADİLOĞLU S "Artan Miktarlarda Kükürt Uygulamasinin Kanola (Brassica Napus L.) Bitkisinin Bazı Besin Elementi, Vitamin C, Protein Kapsami Ve Biyolojik Özellikleri Üzerine Etkisi." , ss.59 - 63, 2013.
ISNAD ADİLOĞLU, S.. "Artan Miktarlarda Kükürt Uygulamasinin Kanola (Brassica Napus L.) Bitkisinin Bazı Besin Elementi, Vitamin C, Protein Kapsami Ve Biyolojik Özellikleri Üzerine Etkisi". (2013), 59-63.
APA ADİLOĞLU S (2013). Artan Miktarlarda Kükürt Uygulamasinin Kanola (Brassica Napus L.) Bitkisinin Bazı Besin Elementi, Vitamin C, Protein Kapsami Ve Biyolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(3), 59 - 63.
Chicago ADİLOĞLU S. Artan Miktarlarda Kükürt Uygulamasinin Kanola (Brassica Napus L.) Bitkisinin Bazı Besin Elementi, Vitamin C, Protein Kapsami Ve Biyolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 10, no.3 (2013): 59 - 63.
MLA ADİLOĞLU S. Artan Miktarlarda Kükürt Uygulamasinin Kanola (Brassica Napus L.) Bitkisinin Bazı Besin Elementi, Vitamin C, Protein Kapsami Ve Biyolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.10, no.3, 2013, ss.59 - 63.
AMA ADİLOĞLU S Artan Miktarlarda Kükürt Uygulamasinin Kanola (Brassica Napus L.) Bitkisinin Bazı Besin Elementi, Vitamin C, Protein Kapsami Ve Biyolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013; 10(3): 59 - 63.
Vancouver ADİLOĞLU S Artan Miktarlarda Kükürt Uygulamasinin Kanola (Brassica Napus L.) Bitkisinin Bazı Besin Elementi, Vitamin C, Protein Kapsami Ve Biyolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013; 10(3): 59 - 63.
IEEE ADİLOĞLU S "Artan Miktarlarda Kükürt Uygulamasinin Kanola (Brassica Napus L.) Bitkisinin Bazı Besin Elementi, Vitamin C, Protein Kapsami Ve Biyolojik Özellikleri Üzerine Etkisi." Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 10, ss.59 - 63, 2013.
ISNAD ADİLOĞLU, S.. "Artan Miktarlarda Kükürt Uygulamasinin Kanola (Brassica Napus L.) Bitkisinin Bazı Besin Elementi, Vitamin C, Protein Kapsami Ve Biyolojik Özellikleri Üzerine Etkisi". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 10/3 (2013), 59-63.