Yıl: 2016 Cilt: 16 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 12 - 16 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ağ-Kafeslerde Kışlatılan Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss) Uzun Süreli Açlığın Bazı Verim Özellikleri İle Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi

Öz:
Araştırmada gökkuşağı alabalıkları, Kuzgun Baraj Gölü'nde (Ilıca-Erzurum) faaliyet gösteren özel bir ağ-kafes işletmesinde dört ay süreyle (Aralık 2005 ile Nisan 2006 ayları arasında) yemlenmeden aç tutulmuştur. Başlangıçta ve dört aylık süre sonunda numuneler alınarak uzun süreli açlığın balığın bazı verim özellikleri ve vücut kompozisyonu üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırma sonuçları başlangıçta ortalama 171,73i11,23 ağırlığa sahip balıkların ay sonunda ortalama 126,58i15,17 ağırlığa gerilediği, yemlemeye başlanıldıktan sonraki 2. ayda toparlayarak 191,25:I:33,49 ağırlığa ulaştığı göstermiştir. Benzerce kondisyon faktörü de ay sonunda l,63:|:0,03' ten 0,96:|:0,04'e düşmüş, tekrar yemlemenin başlatıldığı aydan ay sonra 1,57i0,09'a yükselmiştir. Ancak yemleme yapılmayan aylık süre sonunda karkas verimi %82,37i0,7'den %85,14i0,32'e yükselmiş, iç organ oranı ise 13,27i0,56'dan %9,08d:0,17'e düşmüştür. Uzun süre açlığm ham protein oranı, ham kül oranı üzerine istatistiksel olarak bir etkisi görülmezken, başlangıçta %13,19:|:1,07 olan ham yağ oranı aç geçen ay sonunda 9,44:|:0,56' ya düşmüştür sonraki ayda yağ oranı toparlanarak tekrar 13 ,9 yükselmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği

Effect of Long Term Starvation on Some Productivity Traits And Body Composition of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Wintered in Floating Net-Cages

Öz:
In this research, rainbow trout had been stocked for months (from December 2005 to April 2006) in net-cage farm which was operating in Kuzgun Dam Lake (Ilıca-Erzurum) without feeding. Specimens were collected before and after long term fasting in order to investigate the effect of starvation on some productivity traits and body composition. Research results were showed that 171.73i11.23 initial mean weight was decreased to 126.58i15.17 after four months and then fish were recovered and reached to 191 .25i33.49 main weight after months later. Similarly, condition factor had been decreased from 1.63:|:0.03 to 0.96:|:0.04 after months and then became 1.57:|:0.09 fallowing two months. The initial carcass yield was increased from 82.37:|:0.7 to 85.14:|:0.32 at the end of4-month starvation period; however visceral index decreased from 13 .27i0.56 to 9.08i0. 17 %. Long term starvation did not affect crude protein and crude ash rate statistically, but crude fat rate was affected. The fat rate was decreased from 13 19i1 .07 to 9.44:|:0.56 after long term starvation, and then increased to 13 .9 in fallowing months.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AOAC. 1990. Offical Methods of Analysis. 15th ed. Association of Offical Analytical Chemists, Washington DC, 1990.
  • Boivin, T. G. ve Power, G. 1990. Winter Condition and Proximate Composition of Anadromous Arctic Charr (Salvelinus alpinus) in Eastern Ungava Bay, Quebec. Canadian Journal of Zoology, 68(11):2284-2289.
  • Bagenal, T. 1978. Methods For Assessment of Fish Production İn Fresh Waters. Blackwell Scientific Publications, Oxford, London, Edingburgh, Melbourne.
  • Canyurt, M. A. ve Akhan, S. 2009. Development and Situation ofTrout Culture in Turkey. Research for Rural Development 2009, Annual 15nı International Scientific Conference Proceeding, elgava, 90-94.
  • Gross, M. R., Coleman, R. M. ve McDowall, R. M. 1988. Aquatic Productivity and The Evolution of Diadromous Fish Migration. Science 239: 1291- 1293.
  • Henderson, P. A., Holmes, R. H. ve Bamber, R. N. 1988. Size-Selective Overwinten'ng Mortality in The Sand Smelt, Atherina boyeri Risso, and Its Role in Population Regulation. Journal ofFish Biology 33:221-233.
  • Jargensen, E. H., Johansen, S. J. S., Jobling, M. 1997. Seasonal Patterns Of Growth, Lipid Deposition and Lipid Depletion in Anadromous Arctic charr. Journal ofFish Biology5 1:312-326.
  • Küçük, E. 2011. Karadeniz Kalkanı (Psetta maxima Linnaeus, 1758) Yemlerinde Balık Unu Yerine Mısır Gluteni ve Soya Unu Kullanımının Büyü- me Performansı ve Et Kalitesi Üzerine Etkisi, Doktora Tezi, Trabzon, Karadeniz Teknik Üniversitesi.
  • Love, R. M. 1970. The Chemical Biology of Fishes. London: Academic Press. 547 pp.
  • Sogard, S. M. ve Olla, B. L. 2000. Endurance of Simulated Winter Conditions By Age-0 Walleyepollock: Effects of Body Size, Water Temperature And Energy Stores. Journal of Fish Bio10gy,56:1—21.
  • Thomas, E. Weber, ve Brian, G. Bosworth 2005. Effects of28 Day Exposure To Cold Temperature or Feed Restriction on Growth, Body Composition, and Expression of Genes Related To Muscle Grth And Metabolism in Channel Catfish. Aquaculture 246 483-492.
  • Zhang, X. D., Wu, T. X., Cai, L. S., Zhu, Y. F. 2007. Influence of Fasting on Muscle Composition and Antioxidant Defenses of Market-Size Spams macrocephalus. Zhejiang Univ Sci B. 8(12):906-11.
APA AKHAN S, DELİHASAN SONAY F, YANDI i (2016). Ağ-Kafeslerde Kışlatılan Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss) Uzun Süreli Açlığın Bazı Verim Özellikleri İle Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi. , 12 - 16.
Chicago AKHAN SÜLEYMAN,DELİHASAN SONAY Fatma,YANDI ilhan Ağ-Kafeslerde Kışlatılan Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss) Uzun Süreli Açlığın Bazı Verim Özellikleri İle Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi. (2016): 12 - 16.
MLA AKHAN SÜLEYMAN,DELİHASAN SONAY Fatma,YANDI ilhan Ağ-Kafeslerde Kışlatılan Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss) Uzun Süreli Açlığın Bazı Verim Özellikleri İle Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi. , 2016, ss.12 - 16.
AMA AKHAN S,DELİHASAN SONAY F,YANDI i Ağ-Kafeslerde Kışlatılan Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss) Uzun Süreli Açlığın Bazı Verim Özellikleri İle Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi. . 2016; 12 - 16.
Vancouver AKHAN S,DELİHASAN SONAY F,YANDI i Ağ-Kafeslerde Kışlatılan Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss) Uzun Süreli Açlığın Bazı Verim Özellikleri İle Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi. . 2016; 12 - 16.
IEEE AKHAN S,DELİHASAN SONAY F,YANDI i "Ağ-Kafeslerde Kışlatılan Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss) Uzun Süreli Açlığın Bazı Verim Özellikleri İle Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi." , ss.12 - 16, 2016.
ISNAD AKHAN, SÜLEYMAN vd. "Ağ-Kafeslerde Kışlatılan Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss) Uzun Süreli Açlığın Bazı Verim Özellikleri İle Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi". (2016), 12-16.
APA AKHAN S, DELİHASAN SONAY F, YANDI i (2016). Ağ-Kafeslerde Kışlatılan Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss) Uzun Süreli Açlığın Bazı Verim Özellikleri İle Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi. Yunus Araştırma Bülteni, 16(4), 12 - 16.
Chicago AKHAN SÜLEYMAN,DELİHASAN SONAY Fatma,YANDI ilhan Ağ-Kafeslerde Kışlatılan Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss) Uzun Süreli Açlığın Bazı Verim Özellikleri İle Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi. Yunus Araştırma Bülteni 16, no.4 (2016): 12 - 16.
MLA AKHAN SÜLEYMAN,DELİHASAN SONAY Fatma,YANDI ilhan Ağ-Kafeslerde Kışlatılan Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss) Uzun Süreli Açlığın Bazı Verim Özellikleri İle Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi. Yunus Araştırma Bülteni, vol.16, no.4, 2016, ss.12 - 16.
AMA AKHAN S,DELİHASAN SONAY F,YANDI i Ağ-Kafeslerde Kışlatılan Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss) Uzun Süreli Açlığın Bazı Verim Özellikleri İle Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi. Yunus Araştırma Bülteni. 2016; 16(4): 12 - 16.
Vancouver AKHAN S,DELİHASAN SONAY F,YANDI i Ağ-Kafeslerde Kışlatılan Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss) Uzun Süreli Açlığın Bazı Verim Özellikleri İle Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi. Yunus Araştırma Bülteni. 2016; 16(4): 12 - 16.
IEEE AKHAN S,DELİHASAN SONAY F,YANDI i "Ağ-Kafeslerde Kışlatılan Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss) Uzun Süreli Açlığın Bazı Verim Özellikleri İle Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi." Yunus Araştırma Bülteni, 16, ss.12 - 16, 2016.
ISNAD AKHAN, SÜLEYMAN vd. "Ağ-Kafeslerde Kışlatılan Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus mykiss) Uzun Süreli Açlığın Bazı Verim Özellikleri İle Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi". Yunus Araştırma Bülteni 16/4 (2016), 12-16.