Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak
Yıl: 2017 Cilt: 9 Sayı: 16 Sayfa Aralığı: 213 - 228 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022
Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak
Öz: Tüketici beklenti ve taleplerini şekillendiren zorunlu durumlar mevcuttur. Çölyakhastaları yeme-içme engelleri nedeniyle destinasyon seçiminde diğer tüketicilerenazaran daha fazla seçici olmak durumundadır. Yapılan araştırmalar Türkiye'de heryüz kişiden birinin çölyak olduğunu göstermektedir ve bu hastalığın tek tedavisi ömürboyu glütensiz diyettir. Bu araştırmada, gerek eğitimli panelistler gerekse tüketicilerüzerinde duyusal testler yapılarak, glütensizwadem, dut ve iğde unuyla yapılankurabiyelerin duyusal algısını ölçmek amaçlanmıştır. Bu amaçla buğday unuylayapılan kurabiyeye alternatif olarak glütensiz/badem, dut ve iğde unuyla kurabiyeüretilmiştir. Bu kurabiyeler eğitimli panelistler ve tüketiciler açısındandeğerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; eğitimli panelistler açısından genel olarakürünler kabul edilebilir olduğu görülmüştür. Tüketiciler açısından ise genel olarak üçürünün de beğenildiği, en fazla ortalamanın ise glütensiz un/badem unuyla yapılankurabiyede olduğnı görülmektedir. Ayrıca söz konusu ürünlerin beğenisinin çölyakdurumu ve yaş durumuna göre farklılaştığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime: Celiac as GastronomyTourism Barriers
Öz: There are compulsory situations influencing consumers' expectations and demands.Celiacs have to be more selective about their choices of destinations than otherconsumers do because of their eating and drinking barriers. Researches reveal that oneout of every hundred people in Turkey is celiac and only treament of the disease islifelong gluten-free diet. This study aims to measure the sensory perception of bothtrained panelists and consumers about the cookies made with gluten-free floursalmond, mulberry and oleaster. For this purpose, cookies with gluten—free floursalmond, mulberry and oleaster are produced as alternatives to cookies with wheatflour. These cookies are evaluated by trained panelists and consumers. As result ofthe study; products in general are viewed as acceptable by trained panelists. While allthree products are admired by consumers, gluten—free flour almond cookie has thehighest mean. In addition, the admiration of the mentioned products are determinedto vary to according celiac status and age.
Anahtar Kelime: Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
- Alkan, G., Tekintaş, F., Seferoğlu, H., Ertan, E. (2014). Niğde Altun Hisar Yöresi Bademlerinin Seleksiyonu. Türk arım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 51—55.
- Cömert, M., Durlu—Özkaya, F. (2014). Gastronomi Turizminde Beslenme Engelleri Kapsamında Vegan Beslenme Örneği. 15. Ulusal Turizm Kongresi (s. 492-498). Ankara: Gazi Üniversitesi.
- Durlu—Özkaya, F., Can, A. (2012). Gastronomi Turizminin Destinasyon Pazarlamasına Etkisi. ürktarım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Dergisi, 206, 28—33.
- Gülcü, S., Çelik-Uysal, S. (2010). Kuş İğdesinde (Elaeagnus angustifolia L.) Yetiştirme Sıklığının Fidan Morfolojik Özelliklerine Etkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 74—8 1.
- Kalyoncu, İ., Ersoy, N., Yılmaz, M. (2008). Seleksiyon Islahıyla Belirlenen Bir İğde (Elaeagnus angustifolia L.)Tipinin Yeşil Uç Çeliklerinin Köklenmesi Üzerine Farklı Hormon ve Nem Seviyeleri Etkisinin Araştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9-18.
- Kozak, N. (2006). Turizm Pazarlaması. Ankara Detay Yayıncılık.
- Miişoğlu, D., Hayoğlu, 1. (2005) Tat Eşik Değerlerinin Algılanması Tanınması ve .. Derecelendirilmesi. Harran Universitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2), 29—35.
- Ozyurt, H., Şahin, Ş., Ozuğurlu, A., Atış, O., Benli, I., Aydoğan, L., Yıldırım, R. (2009). Tokat Bölgesinde Çölyak Hastalığı Ön Tanılı Kişilerde HLA Geninde Sık Görülen Mutasyonlar. Türk Klinik Biyokimya Dergisi, 75—80.
- Polat, A. (2004). Hatay'ın Antakya İlçesinde Yetiştirilen Bazı Dut Tiplerinin Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe, 67—73.
- Sezgin, M., Zerenler, M., Karaman, A. (2008). Otel İşletmelerinin Menü Planlamasında Yaratıcılık, Yenilikçi lik, Girişimcilik Faaliyetleri Üzerine Bir Araştırma. Sosyo Ekonomi, 4(8), 127-142.
- Son J.S, Kim K.Ö., Suwonsichon T., Do V.B., Jauniau A., Pecouıt A, Hayakawa, F., Suzuki K., Cho M.S., Fukutome N. ve Valentin D. (2014). Cross-cultural differences in consumer quality perception of rice, SPISE 4th International Symposium (July 25-27), Vietnam
- Sökmen, A. (2005). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık.
- Suwanpanich, P., Wanvijitkul, V. ve Suwonsichon, T. (2014). Consumer acceptibility of partial substitution of wheat flour With the glutinous puffed rice, khao ma flour on muffın, SPISE 4th International Symposium(July 25-27), Vietnam
- Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. (2016, Ocak 27). Çölyak Görülme Sıklığı ve İllere Göre Dağılımı. Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı: http ://beslenme. gov.tr/index.php7page15 19 adresinden alındı.
- Ustaahmetoğlu, Erol (2015). Tat Algısı için Dilden Daha Fazlası mı Gerekli? Tat Testi Üzerine Bir Uygulama Anadolu Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15 (3): 127—134.
- Yönal, O., Ozdil, S. (2014). Çölyak Hastalığı. Güncel Gastroentoloji, 93—100.
APA | DURLU ÖZKAYA F, Akbulut B, TULGA D (2017). Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. , 213 - 228. |
Chicago | DURLU ÖZKAYA Fügen,Akbulut Burcu Ayşenur,TULGA Dilay Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. (2017): 213 - 228. |
MLA | DURLU ÖZKAYA Fügen,Akbulut Burcu Ayşenur,TULGA Dilay Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. , 2017, ss.213 - 228. |
AMA | DURLU ÖZKAYA F,Akbulut B,TULGA D Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. . 2017; 213 - 228. |
Vancouver | DURLU ÖZKAYA F,Akbulut B,TULGA D Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. . 2017; 213 - 228. |
IEEE | DURLU ÖZKAYA F,Akbulut B,TULGA D "Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak." , ss.213 - 228, 2017. |
ISNAD | DURLU ÖZKAYA, Fügen vd. "Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak". (2017), 213-228. |
APA | DURLU ÖZKAYA F, Akbulut B, TULGA D (2017). Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 9(16), 213 - 228. |
Chicago | DURLU ÖZKAYA Fügen,Akbulut Burcu Ayşenur,TULGA Dilay Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi 9, no.16 (2017): 213 - 228. |
MLA | DURLU ÖZKAYA Fügen,Akbulut Burcu Ayşenur,TULGA Dilay Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, vol.9, no.16, 2017, ss.213 - 228. |
AMA | DURLU ÖZKAYA F,Akbulut B,TULGA D Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi. 2017; 9(16): 213 - 228. |
Vancouver | DURLU ÖZKAYA F,Akbulut B,TULGA D Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi. 2017; 9(16): 213 - 228. |
IEEE | DURLU ÖZKAYA F,Akbulut B,TULGA D "Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak." Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 9, ss.213 - 228, 2017. |
ISNAD | DURLU ÖZKAYA, Fügen vd. "Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak". Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi 9/16 (2017), 213-228. |