Yıl: 2017 Cilt: 9 Sayı: 16 Sayfa Aralığı: 213 - 228 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak

Öz:
Tüketici beklenti ve taleplerini şekillendiren zorunlu durumlar mevcuttur. Çölyakhastaları yeme-içme engelleri nedeniyle destinasyon seçiminde diğer tüketicilerenazaran daha fazla seçici olmak durumundadır. Yapılan araştırmalar Türkiye'de heryüz kişiden birinin çölyak olduğunu göstermektedir ve bu hastalığın tek tedavisi ömürboyu glütensiz diyettir. Bu araştırmada, gerek eğitimli panelistler gerekse tüketicilerüzerinde duyusal testler yapılarak, glütensizwadem, dut ve iğde unuyla yapılankurabiyelerin duyusal algısını ölçmek amaçlanmıştır. Bu amaçla buğday unuylayapılan kurabiyeye alternatif olarak glütensiz/badem, dut ve iğde unuyla kurabiyeüretilmiştir. Bu kurabiyeler eğitimli panelistler ve tüketiciler açısındandeğerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; eğitimli panelistler açısından genel olarakürünler kabul edilebilir olduğu görülmüştür. Tüketiciler açısından ise genel olarak üçürünün de beğenildiği, en fazla ortalamanın ise glütensiz un/badem unuyla yapılankurabiyede olduğnı görülmektedir. Ayrıca söz konusu ürünlerin beğenisinin çölyakdurumu ve yaş durumuna göre farklılaştığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Celiac as GastronomyTourism Barriers

Öz:
There are compulsory situations influencing consumers' expectations and demands.Celiacs have to be more selective about their choices of destinations than otherconsumers do because of their eating and drinking barriers. Researches reveal that oneout of every hundred people in Turkey is celiac and only treament of the disease islifelong gluten-free diet. This study aims to measure the sensory perception of bothtrained panelists and consumers about the cookies made with gluten-free floursalmond, mulberry and oleaster. For this purpose, cookies with gluten—free floursalmond, mulberry and oleaster are produced as alternatives to cookies with wheatflour. These cookies are evaluated by trained panelists and consumers. As result ofthe study; products in general are viewed as acceptable by trained panelists. While allthree products are admired by consumers, gluten—free flour almond cookie has thehighest mean. In addition, the admiration of the mentioned products are determinedto vary to according celiac status and age.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA DURLU ÖZKAYA F, Akbulut B, TULGA D (2017). Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. , 213 - 228.
Chicago DURLU ÖZKAYA Fügen,Akbulut Burcu Ayşenur,TULGA Dilay Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. (2017): 213 - 228.
MLA DURLU ÖZKAYA Fügen,Akbulut Burcu Ayşenur,TULGA Dilay Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. , 2017, ss.213 - 228.
AMA DURLU ÖZKAYA F,Akbulut B,TULGA D Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. . 2017; 213 - 228.
Vancouver DURLU ÖZKAYA F,Akbulut B,TULGA D Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. . 2017; 213 - 228.
IEEE DURLU ÖZKAYA F,Akbulut B,TULGA D "Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak." , ss.213 - 228, 2017.
ISNAD DURLU ÖZKAYA, Fügen vd. "Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak". (2017), 213-228.
APA DURLU ÖZKAYA F, Akbulut B, TULGA D (2017). Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 9(16), 213 - 228.
Chicago DURLU ÖZKAYA Fügen,Akbulut Burcu Ayşenur,TULGA Dilay Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi 9, no.16 (2017): 213 - 228.
MLA DURLU ÖZKAYA Fügen,Akbulut Burcu Ayşenur,TULGA Dilay Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, vol.9, no.16, 2017, ss.213 - 228.
AMA DURLU ÖZKAYA F,Akbulut B,TULGA D Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi. 2017; 9(16): 213 - 228.
Vancouver DURLU ÖZKAYA F,Akbulut B,TULGA D Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi. 2017; 9(16): 213 - 228.
IEEE DURLU ÖZKAYA F,Akbulut B,TULGA D "Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak." Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 9, ss.213 - 228, 2017.
ISNAD DURLU ÖZKAYA, Fügen vd. "Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak". Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi 9/16 (2017), 213-228.