GÜNGÖR YILMAZ
(Gaziosmanpasa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü, Tokat)
AHMET KINAY
(Gaziosmanpasa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü, Tokat)
Yıl: 2016Cilt: 33Sayı: 1ISSN: 1300-2910 / 2147-8848Sayfa Aralığı: 111 - 115Türkçe

154 1
Goji Beri (Lycium barbarum L.) Fidesi Üretimine Farklı Ortamların Etkileri
Bu araştırma, goji beri fidesi üretimine farklı ortamların etkilerini belirlemek amacıyla 2013 yılında yürütülmüştür. Çalışmada, torf (%100), toprak (%100), perlit (%100), kum (%100), torf-toprak (%50, %50), torfperlit (%50, %50), torf-kum (%50, %50), torf-toprak-kum-perlit ( %25, %25, %25, %25) olmak üzere 8 farklı ortam kullanılmıştır. Bu ortamlara Çin orijinli goji beri tohumları ekilmiştir. Söz konusu 8 ortamın 3'ünde (toprak (%100), perlit (%100), kum (%100)) sağlıklı fide gelişimi gerçekleşmemiştir. Çalışmada, fide boyu, yaprak sayısı, kök boyu, kök yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı, yeşil aksam yaş ağırlığı, yeşil aksam kuru ağırlığı, biyomas yaş ağırlığı, biyomas kuru ağırlığı ve kuru kök/biyomas ağırlığı oranları incelenmiştir. İncelenen tüm özellikler bakımından, fide ortamları arasındaki farklılıklar istatistiki (p<0,05 ve p<0,01) olarak önemli bulunmuştur. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre, tohumdan goji beri fidesi yetiştirmek için, fide toplam ağırlığı/bitki (4,22 g), fide boyu (41,30 cm) ve kök kuru ağırlığı/bitki (0,21 g) bakımından en yüksek değerlerin alındığı %100 torf ortamının en uygun olduğu belirlenmiştir.
Fen > Ziraat > Tarımsal Ekonomi ve Politika
Fen > Ziraat > Ziraat Mühendisliği
Fen > Ziraat > Bahçe Bitkileri
Fen > Ziraat > Bitki Bilimleri
Fen > Ziraat > Ziraat, Toprak Bilimi
Fen > Temel Bilimler > Biyoloji
Fen > Temel Bilimler > Ekoloji
Fen > Temel Bilimler > Çevre Bilimleri
Fen > Mühendislik > Gıda Bilimi ve Teknolojisi
DergiAraştırma MakalesiErişime Açık

TÜBİTAK ULAKBİM Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi Cahit Arf Bilgi Merkezi © 2019 Tüm Hakları Saklıdır.