Yıl: 2017 Cilt: 5 Sayı: Special Issue 2 Sayfa Aralığı: 241 - 252 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Veganların Restoranlarda Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma

Öz:
Bu çalışmada farklı tüketici gruplarının farklı beklentileri ve tercihleri olduğu gerçeğinden yola çıkarak yiyecek-içecek sektörünü ilgilendiren ve bugüne kadar araştırmalarda çok fazla değinilmeyen bir konu olan veganların restoranlarda karşılaştığı sorunları gün yüzüne çıkarmak amaçlanmıştır. Araştırmada veriler açık uçlu soru formu ile sosyal medyadaki vegan gruplardaki kişilerden toplanmış olup nitel analiz tekniklerinden içerik analizi ve betimsel analiz ile veriler değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda veganların restoranlardaki sorunlarının temel olarak menü içeriği, personel tutum ve davranışları ve genel olarak işletme ile ilgili olduğu ortaya çıkmıştır. Bu tüketici grubunun istek ve beklentilerine de ayrıca değinilmiştir
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm İşletme

(A Research on the Problems of Vegans Compare in Restaurants)

Öz:
Considering various consumer groups have different expectations and preferences, in thisstudy, It is aimed to bring out the problems that vegans face in restaurants, which isinterested in the food and beverage industry and a subject is not mentioned much by theresearchers. The research data was collected with open-ended questionnaire from peoplein the vegan groups in social media and analyzed using content analysis and descriptiveanalysis that are from qualitative analysis techniques. According to the result of the studyit is found that the basic problems of the vegans at restaurants are about menu contents,staff attitudes and behaviors and business management. Additionally, the wishes andexpectations of this consumer group are mentioned in the study.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm İşletme
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Bayrakdaroğlu, F., Marangoz, M., & Fırat, A. (2016, Kasım 6-8). Tüketim tarzı olarak vejetaryenlik: vegan ve vejetaryen tüketicilerin davranışlarına ilişkin netnografik bir inceleme. Çalışma 21. Pazarlama Kongresi’nde sunulmuştur, Kütahya, ss. 293-296.
  • Beverland, B. B., Wahl, K. M., & de Groot, J. (2015, June 25-28). Sustaining a sustainable diet: vegans and their social eating practices. Paper presented at Proceedings of the 40th Annual Macromarketing Conference, Chicago, Illinois.
  • Cömert, M., & Özkaya, F. D. (2014, Kasım 13-16). Gastronomi turizminde beslenme engelleri kapsamında vegan beslenme örneği. Çalışma 15. Ulusal Turizm Kongresi’nde sunulmuştur, Gazi Üniversitesi, Ankara, ss. 492- 498.
  • Çetiner, S. (2015). Bitkiler ve insanlar. Tarla Sera Dergisi, 5 (63), 24-26.
  • Dyett, P. A., Sabate, J., Haddad, E., Rajaram, S., & Shavlik, D. (2013). Vegan lifestyle behaviors. an exploration of congruence with health-related beliefs and assessed health indices. Appetite, 67(0), 119-124.
  • Graham, J., & Keech, J. (2015). Vegan rib?: the effects of moral and health motivation on ıncongruity resolution. Fox School of Business Temple University.
  • http://bbr2015.brandrelationships.org/wpcontent/uploads/sites/3/2015/04/Vegan-Rib_-The-Effects-of-Moral-and-Health-Motivation-on-IncongruityResolution.pdf adresinden 25 Ağustos 2016’da alınmıştır.
  • Greenebaum, J. (2012). Veganism, identity and the quest for authenticity. Food, Culture & Society, 15(1), 129-144.
  • Janssen, M., Busch, C., Rödiger, M., & Hamm, U. (2016). Motives of consumers following a vegan diet and their attitudes towards animal agriculture. Appetite, 105, 643-651.
  • Izmirli, S., & Phillips, C. J. C. (2011). The relationship between student consumption of animal products and attitudes to animals in Europe and Asia. British Food Journal, 113(3), 436-450.
  • Kansanen, I. (2013). Vegan travel-the way how vegan diet influences travel experience. (Bachelor), HAAGAHEUA University of Applied Sciences, Finland.
  • Karabudak, E. (2012). Vejeteryan Beslenme (2. Baskı). Ankara: Sağlık Bakanlığı Yayını.
  • Lee, K. H., Scott, N. & Packer, J. (2014). Where does food fit in tourism? Tourism Recreation Research, 39(2), 269-274.
  • Milliyet (2017). http://www.milliyet.com.tr/didim-vegan-festivali-sona-erdi-aydin-yerelhaber-2011640/ adresinden 08 Haziran 2017’de alınmıştır.
  • ONEDIO (2016). Dünyada Vegan Pazarı Büyüyor... Türkiye'de Durum Nasıl?, https://onedio.com/haber/dunyadavegan-pazari-buyuyor-peki-turkiye-de-durum-nasil--729638 adresinden 20 Ağustos 2016’da alınmıştır.
  • Radnitz, C., Beezhold, B. & DiMatteo, J. (2015). Investigation of lifestyle choices of individuals following a vegan diet for health and ethical reasons. Appetite, 90(0), 31-36.
  • Rızaoğlu, B. & Hançer, M. (2013). Menü ve yönetim. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Son, G. Y. T. & Bulut, M. (2016). Yaşam tarzı olarak vegan ve vejetaryenlik. Journal of Human Sciences, 13(1), 830-843.
  • TVD (2014). Dünyadaki Vejetaryen & Vegan Nüfusu. http://tvd.org.tr/2014/01/dunyadaki-vejetaryen-vegannufusu/ adresinden 20 Ağustos 2016’da alınmıştır.
  • TVD (2015). Tanımlar. http://tvd.org.tr/2015/10/tanimlar/ adresinden 20 Ağustos 2016’da alınmıştır.
  • Ulusoy, E. (2015, June 25-28). I think, therefore I am vegan: veganism, ethics, and social justice. Paper presented at Proceedings of the 40th Annual Macromarketing Conference, Chicago, Illinois, ss. 420-424.
  • Waters, J. (2016). Do Vegetarian Marketing Campaigns Promote Adoption of a Vegan Diet? https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2661966 adresinden 30 Ağustos 2016’da alınmıştır.
APA Sünnetçioğlu S, MERCAN Ş, YILDIRIM H, TÜRKMEN S (2017). Veganların Restoranlarda Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma. , 241 - 252.
Chicago Sünnetçioğlu Serdar,MERCAN ŞEFİK OKAN,YILDIRIM HACI MEHMET,TÜRKMEN SERKAN Veganların Restoranlarda Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma. (2017): 241 - 252.
MLA Sünnetçioğlu Serdar,MERCAN ŞEFİK OKAN,YILDIRIM HACI MEHMET,TÜRKMEN SERKAN Veganların Restoranlarda Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma. , 2017, ss.241 - 252.
AMA Sünnetçioğlu S,MERCAN Ş,YILDIRIM H,TÜRKMEN S Veganların Restoranlarda Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma. . 2017; 241 - 252.
Vancouver Sünnetçioğlu S,MERCAN Ş,YILDIRIM H,TÜRKMEN S Veganların Restoranlarda Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma. . 2017; 241 - 252.
IEEE Sünnetçioğlu S,MERCAN Ş,YILDIRIM H,TÜRKMEN S "Veganların Restoranlarda Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma." , ss.241 - 252, 2017.
ISNAD Sünnetçioğlu, Serdar vd. "Veganların Restoranlarda Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma". (2017), 241-252.
APA Sünnetçioğlu S, MERCAN Ş, YILDIRIM H, TÜRKMEN S (2017). Veganların Restoranlarda Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(Special Issue 2), 241 - 252.
Chicago Sünnetçioğlu Serdar,MERCAN ŞEFİK OKAN,YILDIRIM HACI MEHMET,TÜRKMEN SERKAN Veganların Restoranlarda Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 5, no.Special Issue 2 (2017): 241 - 252.
MLA Sünnetçioğlu Serdar,MERCAN ŞEFİK OKAN,YILDIRIM HACI MEHMET,TÜRKMEN SERKAN Veganların Restoranlarda Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.5, no.Special Issue 2, 2017, ss.241 - 252.
AMA Sünnetçioğlu S,MERCAN Ş,YILDIRIM H,TÜRKMEN S Veganların Restoranlarda Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2017; 5(Special Issue 2): 241 - 252.
Vancouver Sünnetçioğlu S,MERCAN Ş,YILDIRIM H,TÜRKMEN S Veganların Restoranlarda Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2017; 5(Special Issue 2): 241 - 252.
IEEE Sünnetçioğlu S,MERCAN Ş,YILDIRIM H,TÜRKMEN S "Veganların Restoranlarda Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5, ss.241 - 252, 2017.
ISNAD Sünnetçioğlu, Serdar vd. "Veganların Restoranlarda Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma". Journal of Tourism and Gastronomy Studies 5/Special Issue 2 (2017), 241-252.