Yıl: 2017 Cilt: 5 Sayı: Special Issue 2 Sayfa Aralığı: 194 - 205 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Trakya Turizm Rotası Projesi: Lezzet Rotası Üzerine Bir Değerlendirme

Öz:
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinin yer aldığı Trakya bölgesi zengin bir mutfak kültürü mirasına sahiptir. Trakya bölgesi sahip olduğu zengin mutfak kültürü mirasını başta gastronomi turizmi olmak üzere turistik amaçlı farklı ürünlere yeterince dönüştürememektedir. Mevcut potansiyeli harekete geçirerek gastronomi amaçlı turistik seyahatleri oluşturabilmek için bölgede birçok proje ve çalışma yürütülmektedir. Yapılan çalışmalardan biri de Trakya Turizm Rotası projesidir. Trakya Turizm Rotası projesi 4 farklı temadan oluşan turizm rotaları üzerine kurulmuştur. Oluşturulan turizm rotalarından birisi de Lezzet Rotası'dır. Bu çalışmada Trakya Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen ve 2016 yılında tamamlanmış olan projenin Lezzet Rotası çıktıları değerlendirilmiştir. Araştırmada kullanılan veriler, nitel araştırma tekniklerinden biri olan doküman incelemesi yoluyla toplanmıştır. Yapılan inceleme sonucunda Trakya Turizm Rotası içerisinde oluşturulan Lezzet Rotası'nda ele alınan ürünlerin bir kısmının açıklamalarında bilgi yanlışlıkları olduğu görülmektedir. Trakya Bölgesi'nde yöre mutfağına ait olmayan bazı yiyecekler rota içerisinde gösterilmiştir. Rota oluşturulurken bölge ile ilgili daha önceden yapılmış olan çalışmalardan yeterince faydalanılmadığı görülmüştür
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Coğrafya

(Thrace Tourism Route Project: An Evaluation on the Taste Route)

Öz:
Thrace Region where Edirne, Kırklareli and Tekirdag located, has a rich culinary cultureheritage. Nevertheless, Thrace Region can not transform the culinary culture heritage todifferent products for touristic purposes, especially gastronomic tourism. Many projectsand studies are being carried out in the region in order to create touristic trips for gastronomic purposes by activating existing potentials. One of the projects that have beenmade is the “Thrace Tourism Route” project. Thrace Tourism Route project is based ontourism roots consisting of four different themes. One of the tourism routes created is the“Taste Route”.In this study, the outputs of the Taste Route project was evaluated which isfinanced by the Thrace Development Agency and completed in 2016. The data was collected through a document review which is one of the qualitative research techniques.As a result of the review, it is seen that there are some inaccuracies in the descriptions ofsome of the products handled in the Taste Route created within the Thrace TourismRoute. Some food which is not belonging to local cuisine are shown in the route. It hasbeen seen that during the preparation of the route project, the previous studies on the region have not benefited sufficiently.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Coğrafya
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Asan, N. ve Tanrıseven, H. (2007). Edirne Kırkpınar Şenlikleri Yarışmalarında Trakya Ev Yemekleri. İstanbul: Evrim Grafik Tanıtım Hizmetleri.
  • Çakır, A. (2014). Kırklareli Mutfağı. Kırklareli: Kırklareli Valiliği Yayınları.
  • Çakır, A. (2015). Trakya Mutfak Kültürü ve Yemekleri. Ankara: Beta Basım Yayım Dağıtım.
  • Çakır, G., Çakır, A. ve Bakkal, G. (2010). Tekirdağ Mutfağı’nda Geleneksel Bir Lezzet: Ev Yapımı Hayrabolu Peynir Tatlısı, Namık Kemal Üniversitesi, Hayrabolu Değerleri Sempozyumu, 15 Ekim 2010, Tekirdağ, ss. 121-126
  • Çakır, A., Çakır, G. (2010). Tekirdağ Mutfağı’nın Geleneksel Tatlılarından Hayrabolu Peynir Tatlısının Trakya’da Bilinirliği ve Kemalpaşa Peynir Tatlısı ile Karşılaştırılması, Namık Kemal Üniversitesi, Hayrabolu Değerleri Sempozyumu, 15 Ekim 2010, Tekirdağ,
  • Ergene Belediyesi (2017). Ergene Tarihi. http://ergene.bel.tr/content-1189-tarihi.html. Erişim Tarihi: 17 Haziran 2017.
  • Erşen, G., Yüncü, H. R., Metin, T. C. ve Çabuk, A. (2016). Gastronomi Turizminde Yeni Açılımlar: Karaburun Zeytin Rotalarının Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Analizi. Gastronomi Turizmi Kongresi.
  • Balıkesir Üniversitesi, 17-19 Kasım 2016, Balıkesir. http://bildiri.anadolu.edu.tr/papers/bildirimakale/12801_b872f55.pdf. Erişim Tarihi: 27 Haziran 2017.
  • Gizerler, M. (2004). Türk Mutfağı ve Edirne’den Yemek Kültürümüz. Edirne: Edirne Valiliği Yayınları.
  • Kervankıran, İ. ve Çuhadar, M. (2014). Turizm Rotalarının Oluşturulmasında Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Önemi. III. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi, 04-05 Nisan 2014, Aydın, ss:576-589.
  • Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (2012). Geleneksel Bir Ürün Hardaliyenin Markalaşma Süreci: Klinik Araştırma. Proje Tanıtım Kitapçığı, Kırklareli.
  • Lourens, M. (2007). The Underpinnings for Successful Route Tourism Development in South Africa. University of the Witwatersrand. Masters Thesis. Johannesburg.
  • Scott, D. ve Morrison, M. (2005). Key Ideas in Educational Research. London: Continuum.
  • Serez, M. (1997). Tekirdağ ve Çevresi Mutfağı. Ankara: Tekirdağ Valiliği Yayınları.
  • Trakya Gastronomi (2017). Trakya Bölgesi’nin Coğrafi İşaretli Gıdaları. http://www.trakyagastronomi.com/co-rafii--aretli-g-dalar.html.Erişim Tarihi: 19 Haziran 2017.
  • Trakya Turizm Rotası (2017a). Proje Hakkında. http://trakyaturizmrotasi.com/tr/proje-hakkinda/. Erişim Tarihi: 10 Haziran 2017.
  • Trakya Turizm Rotası (2017b). Lezzet Rotası. http://trakyaturizmrotasi.com/wp-content/uploads/2016/11/TrakyaLezzet-Rotası.pdf. Erişim Tarihi: 10 Haziran 2017.
  • Türk Dil Kurumu (2017). “Tandır”. Güncel Türkçe Sözlük. http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.596bc539acaa43.61525770. Erişim Tarihi: 18 Haziran 2017.
  • Türk Patent Enstitüsü (2017a). Tescilli Coğrafi İşaretler. http://www.turkpatent.gov.tr/TurkPatent/geographicalRegisteredList/. Erişim Tarihi: 22 Haziran 2017.
  • Türk Patent Enstitüsü (2017b). Başvuru Aşmasındaki Coğrafi İşaretler. http://www.turkpatent.gov.tr/TurkPatent/geographicalList/. Erişim Tarihi: 22 Haziran 2017.
  • Türker, N. (2013). Batı Karadeniz Bölümü Ekoturizm Kaynaklarının Değerlendirilmesi ve Bir Ekoturizm Rotası Önerisi. The Journal of Academic Social Science Studies, International Journal of Social Science, 6 (4): 1093- 1128.
  • Türkmen, A. (2015). Trileçe Kazan Dünya Kepçe. Hürriyet Gazetesi, 4 Ocak 2015. http://www.hurriyet.com.tr/trilece-kazan-dunya-kepce-27885359, Erişim Tarihi: 16 Haziran 2017.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
APA ÇAKIR A, ÇİFTCİ G, Çakır G (2017). Trakya Turizm Rotası Projesi: Lezzet Rotası Üzerine Bir Değerlendirme. , 194 - 205.
Chicago ÇAKIR ALİ,ÇİFTCİ Gülsel,Çakır Gülay Trakya Turizm Rotası Projesi: Lezzet Rotası Üzerine Bir Değerlendirme. (2017): 194 - 205.
MLA ÇAKIR ALİ,ÇİFTCİ Gülsel,Çakır Gülay Trakya Turizm Rotası Projesi: Lezzet Rotası Üzerine Bir Değerlendirme. , 2017, ss.194 - 205.
AMA ÇAKIR A,ÇİFTCİ G,Çakır G Trakya Turizm Rotası Projesi: Lezzet Rotası Üzerine Bir Değerlendirme. . 2017; 194 - 205.
Vancouver ÇAKIR A,ÇİFTCİ G,Çakır G Trakya Turizm Rotası Projesi: Lezzet Rotası Üzerine Bir Değerlendirme. . 2017; 194 - 205.
IEEE ÇAKIR A,ÇİFTCİ G,Çakır G "Trakya Turizm Rotası Projesi: Lezzet Rotası Üzerine Bir Değerlendirme." , ss.194 - 205, 2017.
ISNAD ÇAKIR, ALİ vd. "Trakya Turizm Rotası Projesi: Lezzet Rotası Üzerine Bir Değerlendirme". (2017), 194-205.
APA ÇAKIR A, ÇİFTCİ G, Çakır G (2017). Trakya Turizm Rotası Projesi: Lezzet Rotası Üzerine Bir Değerlendirme. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(Special Issue 2), 194 - 205.
Chicago ÇAKIR ALİ,ÇİFTCİ Gülsel,Çakır Gülay Trakya Turizm Rotası Projesi: Lezzet Rotası Üzerine Bir Değerlendirme. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 5, no.Special Issue 2 (2017): 194 - 205.
MLA ÇAKIR ALİ,ÇİFTCİ Gülsel,Çakır Gülay Trakya Turizm Rotası Projesi: Lezzet Rotası Üzerine Bir Değerlendirme. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.5, no.Special Issue 2, 2017, ss.194 - 205.
AMA ÇAKIR A,ÇİFTCİ G,Çakır G Trakya Turizm Rotası Projesi: Lezzet Rotası Üzerine Bir Değerlendirme. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2017; 5(Special Issue 2): 194 - 205.
Vancouver ÇAKIR A,ÇİFTCİ G,Çakır G Trakya Turizm Rotası Projesi: Lezzet Rotası Üzerine Bir Değerlendirme. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2017; 5(Special Issue 2): 194 - 205.
IEEE ÇAKIR A,ÇİFTCİ G,Çakır G "Trakya Turizm Rotası Projesi: Lezzet Rotası Üzerine Bir Değerlendirme." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5, ss.194 - 205, 2017.
ISNAD ÇAKIR, ALİ vd. "Trakya Turizm Rotası Projesi: Lezzet Rotası Üzerine Bir Değerlendirme". Journal of Tourism and Gastronomy Studies 5/Special Issue 2 (2017), 194-205.