Yıl: 2000 Cilt: 19 Sayı: 1-2 Sayfa Aralığı: 119 - 125 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Broilerde farklı karkas ağırlığının kalça ve but parçalaması üzerine etkisi

Öz:
Bu araştırmada 64 adet 1300-1400 gr ağırlığında (I. grup) ve 72 adet de 1500-1600 gr ağırlığında (II. grup) cobb ırkı broiler materyal olarak kullanıldı. Broilerlerin hepsi 40'ar günlüktü. Çalışmada aynı yaşta, farklı ağırlıkta broiler karkaslarında, karkas ağırlığı ile kalça ve but parçaları arasındaki ilişki (korelasyon) incelendi. Ayrıca her bir parçanın karkas ağırlığı içindeki yüzde oranlan tespit edildi. İki grupta da karkas ağırlığı ile kalça ve but parçalarının ağırlıkları arasında genel olarak pozitif korelasyon tespit edildi (I. grupta üst but kemiği ile alt but kemiği ve derisi ağırlığı hariç). Özellikle karkas ağırlığı ile iki grupta da bütün kalçalı butlar, bütün but, üst but ağırlıkları arasındaki korelasyonlar ile I. grupta alt but, alt but eti ve üst but eti ağırlıkları arasındaki korelasyonların önemli olduğu saptandı (p < 0,01). Karkas ağırlığındaki artışa bağlı olarak II. grupta kalça ve but parçalarının ağırlıklarında artma gözlenmesine karşı-lık, bunların yüzde ağırlıklarında L gruba göre önemsiz bir azalma olduğu tespit edildi.
Anahtar Kelime: karkas verimi but kümes hayvanları et parçalama etlik piliç bacaklar tavuk eti karkas ağırlığı

Konular: Biyoloji Veterinerlik

Effect of different carcass weights of broilers on the hig and leg cuts

Öz:
In this study, 64 cobb rase line broilers weighed 1300-1400 g (I. group) and also 72 broilers weighed 1500-1600 g (II. group) were utilized in the experiment. All the broilers were 40-day-old. Correlations between carcass weight and hig and leg cuts weights were investigated in broilers which were at the same age and different carcass weights. In addition to percentage of each cuts in the carcass weight were determined. The positive correlation also was determined between weights of hig and leg in the both groups (except of thigh bone with drumstick bone and skin weight). Particularly, the correlation between carcass weights and legs with whole hig and whole legs and thigh weights in the both group and the relationship between carcass weight and drumstick, drumstick meat and thigh meat weights were determined significantly important as statistically (p< 0,01). Allthough an increase in the weights of hig and thigh cuts related with increase of carcass weight in the second groups was obsered, an unsignificantly decrease in these cuts was determined in the percentage weights as to first group.
Anahtar Kelime: broilers legs chicken meat carcass weight carcass yield thighs poultry meat cuts

Konular: Biyoloji Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA SERBEST A, SOYUTEMİZ G (2000). Broilerde farklı karkas ağırlığının kalça ve but parçalaması üzerine etkisi. , 119 - 125.
Chicago SERBEST Ayşe,SOYUTEMİZ Gül Ece Broilerde farklı karkas ağırlığının kalça ve but parçalaması üzerine etkisi. (2000): 119 - 125.
MLA SERBEST Ayşe,SOYUTEMİZ Gül Ece Broilerde farklı karkas ağırlığının kalça ve but parçalaması üzerine etkisi. , 2000, ss.119 - 125.
AMA SERBEST A,SOYUTEMİZ G Broilerde farklı karkas ağırlığının kalça ve but parçalaması üzerine etkisi. . 2000; 119 - 125.
Vancouver SERBEST A,SOYUTEMİZ G Broilerde farklı karkas ağırlığının kalça ve but parçalaması üzerine etkisi. . 2000; 119 - 125.
IEEE SERBEST A,SOYUTEMİZ G "Broilerde farklı karkas ağırlığının kalça ve but parçalaması üzerine etkisi." , ss.119 - 125, 2000.
ISNAD SERBEST, Ayşe - SOYUTEMİZ, Gül Ece. "Broilerde farklı karkas ağırlığının kalça ve but parçalaması üzerine etkisi". (2000), 119-125.
APA SERBEST A, SOYUTEMİZ G (2000). Broilerde farklı karkas ağırlığının kalça ve but parçalaması üzerine etkisi. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(1-2), 119 - 125.
Chicago SERBEST Ayşe,SOYUTEMİZ Gül Ece Broilerde farklı karkas ağırlığının kalça ve but parçalaması üzerine etkisi. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 19, no.1-2 (2000): 119 - 125.
MLA SERBEST Ayşe,SOYUTEMİZ Gül Ece Broilerde farklı karkas ağırlığının kalça ve but parçalaması üzerine etkisi. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.19, no.1-2, 2000, ss.119 - 125.
AMA SERBEST A,SOYUTEMİZ G Broilerde farklı karkas ağırlığının kalça ve but parçalaması üzerine etkisi. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2000; 19(1-2): 119 - 125.
Vancouver SERBEST A,SOYUTEMİZ G Broilerde farklı karkas ağırlığının kalça ve but parçalaması üzerine etkisi. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2000; 19(1-2): 119 - 125.
IEEE SERBEST A,SOYUTEMİZ G "Broilerde farklı karkas ağırlığının kalça ve but parçalaması üzerine etkisi." Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19, ss.119 - 125, 2000.
ISNAD SERBEST, Ayşe - SOYUTEMİZ, Gül Ece. "Broilerde farklı karkas ağırlığının kalça ve but parçalaması üzerine etkisi". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 19/1-2 (2000), 119-125.