Ece SÜREK
(İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, İzmir, Türkiye)
ALİ OĞUZ BÜYÜKKİLECİ
(İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, İzmir, Türkiye)
Yıl: 2018Cilt: 42Sayı: 2ISSN: 1300-3070 / 1309-6273Sayfa Aralığı: 211 - 221Türkçe

75 2
KRİTİK ALTI SU İLE FINDIK ATIKLARINDAN ANTİOKSİDAN BİLEŞİKLERİN EKSTRAKSİYONU
Türkiye fındık üretim ve ihracatında dünya lideridir. Fındığın tarımı ve işlenmesi sırasında büyük miktarda kabuk, zuruf ve dal gibi atıklar açığa çıkmaktadır. Bu atıkların çevre dostu bir teknoloji ile işlenmesi ve önemli ürünlerin üretilmesi katma değer sağlayabilir. Bu çalışmada, fındık atıklarının farklı sıcaklık (150-200?C) ve sürelerde (0-45 dk) kritik altı su ekstraksiyonu ile elde edilen likörlerinin toplam fenolik madde içeriği (TFİ) ve toplam antioksidan aktiviteleri (TAA) incelenmiştir. Genel olarak, kritik altı su ekstraksiyonu ile aseton ve metanol ekstraksiyonuna göre daha yüksek verim elde edilmiştir. Sıcaklık arttıkça fındık kabuğundan elde edilen TFİ ve TAA artmıştır. Süre artışı 180?C'de istatistiksel olarak önemli bir fark yaratmazken, 190?C'de TFİ süre arttıkça yükselmiştir (P <0.05). Bu iki koşulun fındık kabuğu üzerine etkisi şiddet faktörünün logaritmik değeri (log Ro) hesaplanarak tek bir parametrede de incelenmiştir. log Ro arttıkça TFİ (905.3-2115.7 mg GAE/100 g kabuk) ve TAA (8163.9-12261.5 mg TE/100 g kabuk) değerleri yükselmiştir
Fen > Mühendislik > Gıda Bilimi ve Teknolojisi
DergiAraştırma MakalesiErişime Açık
  • Agourram, A., Ghirardello, D., Rantsiou, K., Zeppa, G., Belviso, S., Romane, A., Oufdou, K., Giordano, M. (2012). Phenolic content, antioxidant potential and antimicrobial activities of fruit and vegetable by-product extracts. Int J Food Prop, 16(5): 1092-1104. doi:10.1080/ 10942912.2011.576446
  • Alasalvar, C., Karamac, M., Kosinska, A., Rybarczyk, A., Shahidi, F., Amarowicz, R. (2009). Antioxidant activity of hazelnut skin phenolics. J Agric Food Chem, 57(11), 4645–4650. doi:10.1021/ jf900489d
  • Alkaya, E., Altay, T., Ata, A., Çakar, S. O., Durtas, P. (2010). Tarımsal atıklardan yüksek katma değerli biyoürün üretimi. İleri Teknoloji Projeleri Destek Programı Raporu, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, Ankara, Türkiye, s. 35.
  • Alvira, P., Tomás-Pejó, E., Ballesteros, M., Negro, M. J. (2010). Pretreatment technologies for an efficient bioethanol production process based on enzymatic hydrolysis: A review. Bioresour Technol, 101(13), 4851–4861. doi:10.1016/j.biortech .2009.11.093
  • Amendola, D., De Faveri, D. M., Egües, I., Serrano, L., Labidi, J., Spigno, G. (2012). Autohydrolysis and organosolv process for recovery of hemicelluloses, phenolic compounds and lignin from grape stalks. Bioresour Technol, 107, 267–274. doi:10.1016/j.biortech.2011.12.108
  • Carvalheiro, F., Esteves, M. P., Parajó, J. C., Pereira, H., Gírio, F. M. (2004). Production of oligosaccharides by autohydrolysis of brewery’s spent grain. Bioresour Technol, 91(1), 93–100. doi:10.1016/S0960-8524(03)00148-2
  • Carvalheiro, F., Silva-Fernandes, T., Duarte, L. C., Gírio, F. M. (2009). Wheat straw autohydrolysis: Process optimization and products characterization. Appl Biochem Biotechnol, 153(1–3), 84–93. doi:10.1007/s12010-008-8448-0
  • Carvalho, A. F. A., Neto, P. D. O., da Silva, D. F., Pastore, G. M. (2013). Xylo-oligosaccharides from lignocellulosic materials: Chemical structure, health benefits and production by chemical and enzymatic hydrolysis. Food Res Int, 51(1), 75–85. doi:10.1016/j.foodres.2012.11.021
  • Conde, E., Cara, C., Moure, A., Ruiz, E., Castro, E., Domínguez, H. (2009). Antioxidant activity of the phenolic compounds released by hydrothermal treatments of olive tree pruning. Food Chem, 114(3), 806–812. doi:10.1016/ j.foodchem.2008.10.017
  • Çöpür, Y., Tozluoglu, A., Özkan, M. (2013). Evaluating pretreatment techniques for converting hazelnut husks to bioethanol. Bioresour Technol, 129, 182–190. doi:10.1016/j.biortech. 2012.11.058
  • Del Rio, D., Calani, L., Dall’Asta, M., Brighenti, F. (2011). Polyphenolic composition of hazelnut skin. J Agric Food Chem, 59(18), 9935–9941. doi:10.1021/jf202449z
  • FAOSTAT (2017). Production of hazelnuts with shell. http://faostat3.fao.org/faostat-gateway/ go/ to/ download /Q/QC/E (Erişim tarihi: 01.06.2017)
  • Guney, M. S. (2013). Utilization of hazelnut husk as biomass. Sustainable Energy Technol Assess, 4, 72– 77. doi:10.1016/j.seta.2013.09.004 Hendriks, A. T. W. M., Zeeman, G. (2009).
  • Pretreatments to enhance the digestibility of lignocellulosic biomass. Bioresour Technol, 100(1), 10–18. doi:10.1016/j.biortech.2008.05.027
  • Ho, A. L., Carvalheiro, F., Duarte, L. C., Roseiro, L. B., Charalampopoulos, D., Rastall, R. A. (2014). Production and purification of xylooligosaccharides from oil palm empty fruit bunch fibre by a non-isothermal process. Bioresour Technol, 152, 526–529. doi:10.1016/j.biortech. 2013.10.114
  • Ibañez, E., Kubátová, A., Señoráns, F. J., Cavero, S., Reglero, G., Hawthorne, S. B. (2003). Subcritical water extraction of antioxidant compounds from rosemary plants. J Agric Food Chem, 51(2), 375–382. doi:10.1021/jf025878j
  • Jo, E.-K., Heo, D.-J., Kim, J.-H., Lee, Y.-H., Ju, Y.-C., Lee, S.-C. (2013). The effects of subcritical water treatment on antioxidant activity of golden oyster mushroom. Food Bioprocess Technol, 6(9), 2555–2561. doi:10.1007/s11947-012-0793-x Khuwijitjaru, P., Sayputikasikorn, N., Samuhasaneetoo, S., Penroj, P., Siriwongwilaichat, P., Adachi, S. (2012).
  • Subcritical water extraction of flavoring and phenolic compounds from cinnamon bark (Cinnamomum zeylanicum). J Oleo Sci, 61(6), 349– 355. doi:10.5650/jos.61.349
  • Kim, J. W., Nagaoka, T., Ishida, Y., Hasegawa, T., Kitagawa, K., Lee, S. C. (2009). Subcritical water extraction of nutraceutical compounds from citrus pomaces. Sep Sci Technol, 44(11), 2598–2608. doi:10.1080/01496390903014375
  • Miller, N. J., Rice-Evans, C. A. (1997). Factors influencing the antioxidant activity determined by the ABTS.+ radical cation assay. Free Radical Res, 26(3), 195–199. doi:10.3109/ 10715769709097799
  • Overend, R. P., Chornet, E., Gascoigne, J. A. (1987). Fractionation of lignocellulosics by steamaqueous pretreatments. Phil Trans R Soc A, 321(1561): 523-536.
  • Rodríguez-Meizoso, I., Marin, F. R., Herrero, M., Señorans, F. J., Reglero, G., Cifuentes, A., Ibáñez, E. (2006). Subcritical water extraction of nutraceuticals with antioxidant activity from oregano. Chemical and functional characterization. J Pharm Biomed Anal, 41(5), 1560–1565. doi:10.1016/j.jpba.2006.01.018
  • Shahidi, F., Alasalvar, C., Liyana-Pathirana, C. M. (2007). Antioxidant phytochemicals in hazelnut kernel (Corylus avellana L.) and hazelnut byproducts. J Agric Food Chem, 55, 1212–1220. doi:10.1021/jf062472o
  • Singh, P. P., Saldana, M. D. A. (2011). Subcritical water extraction of phenolic compounds from potato peel. Food Res Int, 44(8), 2452–2458. doi:10.1016/j.foodres.2011.02.006
  • Singleton, V. L., Rossi, J. A. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdicphosphotungstic acid reagents. Am J Enol Vitic, 16(3), 144-158.
  • Sluiter, A., Hames, B., Hyman, D., Payne, C., Ruiz, R., Scarlata, C., Sluiter, J., Templeton, D., Wolfe, J. (2008). Determination of total solids in biomass and total dissolved solids in liquid process samples. National Renewable Energy Laboratory, Golden, CO, NREL Technical Report No. NREL/TP-510-42621, 1-6.
  • Surek, E., Buyukkileci, A. O. (2017). Production of xylooligosaccharides by autohydrolysis of hazelnut (Corylus avellana L.) shell. Carbohydr Polym, 174, 565–571. doi:10.1016/j.carbpol.2017.06.109 Wataniyakul, P., Pavasant, P., Goto, M.,
  • Shotipruk, A. (2012). Microwave pretreatment of defatted rice bran for enhanced recovery of total phenolic compounds extracted by subcritical water. Bioresour Technol, 124, 18–22. doi:10.1016/j.biortech.2012.08.053
  • Xiao, X., Bian, J., Peng, X. P., Xu, H., Xiao, B., Sun, R. C. (2013). Autohydrolysis of bamboo (Dendrocalamus giganteus Munro) culm for the production of xylo-oligosaccharides. Bioresour Technol, 138, 63-70. doi: 10.1016/j.biortech. 2013.03.160
  • Xu, Y., Sismour, E. N., Parry, J., Hanna, M. A., Li, H. (2012). Nutritional composition and antioxidant activity in hazelnut shells from USgrown cultivars. Int J Food Sci Technol, 47(5), 940– 946. doi:10.1111/j.1365-2621.2011.02925.x
  • Zakaria, S. M., Kamal, S. M. M. (2016). Subcritical water extraction of bioactive compounds from plants and algae: Applications in pharmaceutical and food ingredients. Food Eng Rev, 8(1), 23–34. doi:10.1007/s12393-015-9119-x

TÜBİTAK ULAKBİM Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi Cahit Arf Bilgi Merkezi © 2019 Tüm Hakları Saklıdır.